Afrika.nl Marokko verbiedt plastic tasjes

Marokko verbiedt plastic tasjes

26 juli 2016 door Victorine Sandkuyl

Marokko doet hard zijn best om een milieubewuste houding na te streven. Sinds 1 juli van dit jaar is het verboden om plastic tasjes te produceren, te verkopen en te gebruiken. 

Met de ingang van deze nieuwe wet hoopt de Marokkaanse regering dat het aantal plastic tasjes in het land zal afnemen. Ook is het verbod onderdeel van een grotere milieubewuste inspanning van de regering om Marokko groener te maken.  Grotere boodschappentassen van gerecycled plastic zijn nog wel toegestaan. 

900 tasjes per jaar

Het verbod komt niet geheel uit de lucht vallen, Marokko geldt als een van de grootste gebruikers ter wereld als het op plastic tasjes aankomt. Elk van de 34 miljoen Marokkanen gebruikt gemiddeld 900 tasjes per jaar. 

Protest

Marokkaanse handelaren zijn het niet eens met de nieuwe wet en hebben onlangs gedemonstreerd bij de Kamer van Koophandel in Rabat. De ondernemers zijn niet per se tegen het verbod, maar willen alternatieven, omdat zij hun winst zien dalen sinds de invoering van de wet. Ook neemt de handel in gesmokkelde plastic tasjes toe volgens de demonstranten. 
 

Sponsors