Madagaskar
8,8
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
7,4 Steden of plaatsen
8,9 Locals
8,4 Veilig
9,8 Natuur
8,8 Stranden
8,9 Klimaat

Madagaskar

door Charlotte de Vries

Als we één land uniek mogen noemen, is het Madagaskar. Zonder twijfel. Zo'n 165 miljoen jaar geleden scheidde Madagaskar zich van het Afrikaanse continent, waardoor een geïsoleerde ontwikkeling van de inheemse flora en fauna optrad. De meest gekke plant- en diersoorten zijn hierdoor op Madagaskar, en alléén op Madagaskar, te vinden.

Het interieur van Madagaskar is net zo divers als haar dieren. Tropisch regenwoud loopt over in een eindeloze woestijn, moerassige lagunes in rode hoogvlaktes. En deze schat aan natuur is omschreven door een 5000 kilometer lange kustlijn en 250 eilandjes. Dat de natuur van Madagaskar magische krachten heeft is geen onbegrijpelijke bijgeloof van de inheemse bevolking.

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 41 reizen naar Madagaskar

De mooiste bezienswaardigheden van Madagaskar

Een wandeling door een natuurpark in Madagaskar betekent een wandeling door een sprookje. In het noordelijke Andasibe-Mantadia National Park strekt een bergachtig regenwoud voor je uit, gevuld met brullende Indri-lemuren en hagedissen in de vorm van herfstblaadjes. Bij het schiereiland van het Masoala National Park peddel je over een rivier door een dichtbegroeid oerwoud met dolfijnen en schildpadden in je kielzog.

Na een lange dag wacht er bij zonsondergang nog iets schitterends op je langs de Avenue of the Boababs. De silhouetten van bizarre boababbomen steken prachtig af tegen een gekleurde lucht.

Strand en natuur op Madagaskar

Er is nog meer. In het westen stroomt het langste kanaal ter wereld, de Canal des Pangalanes. Maak een cruise door de jungle langs verlaten stranden en traditionele Betsimisaraka dorpjes. Of ga surfen in de witte baai van Fort Dauphin. Nabij ligt ook het Berenty reservaat, waar je de ringstaartmaki kan bewonderen.

Als je graag de rust opzoekt, sla dan achterover met je boek in het krijtwitte zandstrand van Nosy Be, een eiland ten noorden van Madagaskar. Ondanks haar toerisme ga je hier helemaal back to basic.

Steden in Madagaskar

Ook voor cultuurliefhebbers is Madagaskar interessant. In de hoofdstad Antananarivo slenter je over kinderkopjes langs koloniale gebouwen die de Franssen er honderd jaar geleden neerzetten. En in de sfeervolle bergstad Antsirabe geniet je van in de stoombaden van oude kuuroorden.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?

De beste periode om Madagaskar te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van april tot en met november. Tijdens deze maanden is het weer over het algemeen droger, met minder regenval en aangename temperaturen. Het hoogseizoen loopt van juli tot september, wanneer het weer meestal het beste is. Dit is ook een populaire periode voor het spotten van walvissen aan de oostkust van Madagaskar.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd voor Madagaskar.

Reizen Madagaskar

Meer Madagaskar

Reviews Madagaskar

een land met endemische natuur (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Bruno Dekker op 03 januari 2020

Mijn positieve ervaring is dat het een mooi land is met endemische dieren en planten, vriendelijke bevolking, fotogeniek.
De negatieve kant is de armoede en leef omstandigheden van de lokale bewoners en de slechte infrastructuur.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • natuur
 • primitieve levensstijl
 • tevreden bevolking

Minpunten Madagaskar

 • bevoorrading bij sommige hotels
 • infrastructuur
Ultieme tip: mis vooral niet het bontgekleurde strand met zijn vele zelf gemaakte vissersbootjes en de vele soorten vis die hier worden gevangen
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Fantastisch land (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Marjon Van Blooijs op 23 december 2019

De weg naar het Andringitra National park is zogezegd bijzonder. De afstand is klein, maar trek er 4 uur voor uit. De auto volgeladen met planken, moet je nog 5 bruggen bouwen voor je aankomt. Het is zeker de moeite waard want zonsopgang bij Pic Boby is iets dat je gezien moet hebben in je leven! Je overnacht in een tentenkamp waarnaast je je kunt wassen in de rivier. Het kan koud zijn ‘s avonds dus neem ook warme kleding mee.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • prachtige omgeving
 • vriendelijke mensen
 • lekker weer
 • afwisselend

Minpunten Madagaskar

 • slechte wegen
Ultieme tip: Vertrek niet later dan half 9 vanaf Ambalavao. Je wilt niet in het donker pas aankomen! Het is een pittige tocht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Madagaskar: verliefd op geworden! (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Joske Kuut op 10 december 2019

Babobab Avenue: wees op tijd voor de zonsondergang!
Tsingy: ga op de brug staan boven het ravijn, best spannend:-)
Tsingy rouge: wauw! Net de Grand Canyon
Anja Reserve: leuke maki’s!
Isalo park, bijzondere dansende maki’s als ze over de grond rennen..
Driedaagse riviertocht gedaan over de Tsibirinha rivier. Adembenemend!
Tana kun je overslaan. Drukke vieze stad.
Ranomafana forest: echte jungle!

Pluspunten Madagaskar

 • betaalbaar als je er bent
 • Aardige bevolking
 • adembenemende natuur
 • kameleons!!

Minpunten Madagaskar

 • vervoer gaat traag
Ultieme tip: Tsingy!! Ga in juni, prima tijd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Het geweldige eiland Madagaskar (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Naomi Vermaas op 09 december 2019

Wat een mooi land is Madagascar, ongerepte natuur, bijzondere dieren en zeer vriendelijke mensen. Ik heb een rondreis gedaan met matoke tours wij hebben verschillende natuurparken bezocht, verspreid over het hele eiland. Je ziet goed het verschil tussen noord en zuid qua natuur en dat maakt het zo mooi je kan het ene moment in de savanne zitten en het andere moment in droog bos

Pluspunten Madagaskar

 • goedkoop
 • aardige locals

Minpunten Madagaskar

 • je moet met een rondreis alleen is vrijwel niet te doen
Ultieme tip: Alles, geniet ervan en ga zeker de natuur in het is de spierpijn waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Madagaskar (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Jessica Reurich op 30 november 2019

Madagaskar is een prachtig land met zóveel rijkdommen qua natuur. Helaas is het ook een erg arm land. Juist ecotoerisme kan ze helpen, maar is het ook zo waard. We hebben ontzettend veel van de natuur gezien. Ook de cultuur is indrukwekkend. We hebben dankzij een lokale gids heel veel contact gehad met de bevolking. Een ervaring op zich. Echt een aanrader!

8,9
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • Prachtige natuur
 • Goed betaalbaar

Minpunten Madagaskar

 • Erg arm
Ultieme tip: Zorg dat je een lokale gids hebt! Dat brengt je zoveel meer qua contacten met de bevolking.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Mooi Madagascar (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Grietje Grootenhuis op 26 november 2019

Een bijzonder land: Madagascar. Met een eigen unieke flora en fauna. Met witte zandstranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe zee. Met vreemd gevormde rotsen en rare baobabs. En met een enorm vriendelijke bevolking. Door de grootte van het eiland (het is net zo groot als Nederland, België en Frankrijk samen) is er een enorme diversiteit aan landschappen. Helaas heeft het overgrote deel van de lokale bevolking te kampen met schrijnende armoede en verdwijnt de bijzondere natuur zienderogen. Gelukkig zijn er her en der projecten opgestart om de natuur en alles wat daarin leeft, te redden. En daarbij wordt de lokale bevolking bij het project betrokken. Op die manier wordt ze een alternatieve bron van inkomsten geboden, waardoor ze de natuur met rust laten. Ze kappen dan geen regenwoud meer om en ze jagen niet meer op de dieren. Wil je dit bijzondere rode eiland (de aarde heeft een rode kleur...) bezoeken, boek dan een rondreis, waarbij je ook een natuurbeschermingsproject bezoekt. Het kleinschalige ecotoerisme helpt de lokale bevolking en de natuur. En met een rondreis zie je de grote diversiteit die dit eiland (nog) te bieden heeft! Ja, je kunt op eigen gelegenheid rond reizen, maar het voordeel van een georganiseerde trip is dat veel zaken, die lastig te regelen zijn (ook door het feit dat men of Frans (de Engelssprekende gidsen zijn een stuk dunner gezaaid) of Malegassisch (geen touw aan vast te knopen...) spreekt), al voor je geregeld worden of zijn, zodat jij optimaal kunt genieten!

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • Levensonderhoud is goedkoop
 • vriendelijke bevolking

Minpunten Madagaskar

 • Taal
Ultieme tip: Bezoek het Sahamalaza-blauwogen project!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zeer indrukwekkend land (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Cherrel Engelhardt op 22 november 2019

Madagascar zou op ieders Bucket-list moeten staan. Want niet alleen heeft het land heel veel te bieden qua flora en fauna (die nergens anders voorkomen). Tevens is de bevolking fantastisch lief en behulpzaam. Met het weinige dat deze mensen in een van de armste landen ter wereld hebben zullen ze je proberen te helpen en te vermaken.

Maar los van wat wij toeristen hebben aan Madagascar, heeft Madagascar aan ons toeristen heel veel. Dit nog zeer onontdekte land (nog geen half miljoen toeristen per jaar) kan floreren met wat wij meebrengen aan hulp en kennis. Want met meer toerisme dat voor de natuur komt zal die natuur beter beschermt gaan worden tegen de armoede en onwetendheid van de mens. Op dit moment is ontbossing nog een reeële ramp. Laat toerisme dat stoppen!!

En wees nou eerlijk.... wie wil King Julian nu niet in het echt zien??!

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • zeer betaalbaar
 • vriendelijke bevolking.
 • niet te toeristisch.

Minpunten Madagaskar

 • veel armoe.
 • niet een betrouwbaar electiciteitnetwerk
Ultieme tip: Geniet van alle lokale dingen en kom uit je comfort zone! Eet dans en geniet met de lokale bevolking
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heel bijzonder land. Malagassies uitzonderlijk vriendelijk. (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Willem Moesman op 17 november 2019

Heel mooi, maar arm land. Vriendelijke bewoners. Bijzonder mooie dieren de halfapen ofwel Maki's. Veel kameleons. Ook leuk de wegen en overtochten met pontjes. Bijzondere ervaring om de dorpjes te bezoeken. Je schaamt je bijna dood om de luxe die wij in Nederland ervaren en wij hier nooit tevreden zijn. In Madagaskar is bijna niets en iedereen is vriendelijk en vrolijk.
Wel is het zo dat het eten er bijna niets kost, maar vreselijk lekker en vers is. Vis, garnalen, kreeft, zo uit de oceaan op je bord. Altijd verse groenten.

Pluspunten Madagaskar

 • locals zijnn heel vriendelijk en belangstellend. goed vers eten en niet duur

Minpunten Madagaskar

 • slechte wegen
 • haperende machinerie
 • trein reed niet
Ultieme tip: Wandeling door de Tsingy en de ervaring van de uitzonderlijke diersoorten die alleen op Madagaskar voorkomen. Ook de diversiteit aan flora was genieten.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The eight continent (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Dorine Venema op 17 november 2019

Een uniek land. Dit is absoluut geen standaard Afrikaanse of Aziatische beleving. Dit is een combinatie van beiden en juist dat maakt iets unieks! Madagaskar is een land dat je als reisliefhebber gezien MOET hebben.

Pluspunten Madagaskar

 • bijzondere dieren
 • unieke cultuur
 • weinig toerisme

Minpunten Madagaskar

 • slechte wegen
 • beperkte variatie in voedselaanbod
 • corruptie
Ultieme tip: Neem de tijd om met lokaal vervoer te reizen. Hoewel een eigen jeep vele malen gemakkelijker is, brengt dit je echt de kern van het land!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Lemuren Gluren (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjon Van de Ruit op 17 november 2019

Veilig gevoel, gastvrije mensen. Goed (Westers) eten. Mooie natuur en halfaapjes. Prima land voor een eerste kennismaking met Afrika. Kan echter niet op tegen de flora en fauna van het Afrikaanse vasteland.
Heerlijke Rum Arrangé overal verkrijgbaar!

7,6
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • Gastvrije bevolking
 • Lekker eten
 • Leuke halfaapjes
 • Aangenaam weer
 • En vooral prima Rum Arrangé!

Minpunten Madagaskar

 • Veel tijd kwijt aan vervoer
Ultieme tip: Volg niet de grote projecten, maar maak gebruik van ecotoerisme om lemuren te spotten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Madagaskar staat nu zeker in mijn top 3 van mooiste landen (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Merel Van Deventer op 31 december 2019

Madagaskar is een land waar je heen moet als je houdt van natuur en van aparte dieren die nergens anders voorkomen.
De natuurparken zijn schitterend en de gidsen die wij hadden waren bijzonder goed in het spotten van de kleinste kameleons.
Je kan er prachtige wandelingen maken en onderweg ook nog eens vele schattige makaken tegen komen!
Ik ben nog nooit zo relaxed van een vakantie teruggekomen.

Pluspunten Madagaskar

 • mooie natuur
 • bijzondere beesten

Minpunten Madagaskar

 • af en toe slechte wegen
Ultieme tip: Ga naar een van de minder touristische parken wat verder weg van de hoofdstad.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Madagaskar, fantastische ervaring (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Diane van Veen op 28 december 2018

Overweldigende natuur. Wij zijn in diverse Nationale Parken geweest met gidsen en geweldig wat je dan voor prachtige dieren ziet. We vonden Tsingy echt een aanrader. Machtige rotsformaties en dan zie je opeens allerlei lemuren. Ook prachtige bomen en planten. Natuurlijk is de Avenue des Baobabs fantastisch om te zien. Morondava was een supergezellige plaats om aan het strand te vertoeven.

Pluspunten Madagaskar

 • betaalbaar
 • goed eten
 • goed weer
 • aardige mensen
 • overweldigende natuur

Minpunten Madagaskar

 • slechte wegen
Ultieme tip: On your way down or back to Tsingy visit the Mad Zebu restaurant. Almost worth a Michelin star
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Madagascar! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sylvana Streicher op 20 november 2018

Wauw wat een prachtig (ei)land is Madagascar! Het land heeft een prachtig natuurlijk die je voordurend veranderd; tropische regenwouden, bergen en woestijn.
Een aanrader om heen te gaan, je kijkt je ogen uit!

Pluspunten Madagaskar

 • Natuur

Minpunten Madagaskar

 • Geen
Ultieme tip: Lemureneiland!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Madagascar (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sylvana Streicher op 20 november 2018

Wauw wat een prachtig (ei)land is Madagascar! Het land heeft een prachtig natuurlijk die je voordurend veranderd; tropische regenwouden, bergen en woestijn.
Een aanrader om heen te gaan, je kijkt je ogen uit!

Pluspunten Madagaskar

 • natuur

Minpunten Madagaskar

 • geen
Ultieme tip: Lemureneiland.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Madagascar ❤ (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sylvana Streicher op 20 november 2018

Wauw wat een prachtig (ei)land is Madagascar! Het land heeft een prachtig natuurlijk die je voordurend veranderd; tropische regenwouden, bergen en woestijn.
Een aanrader om heen te gaan, je kijkt je ogen uit!

8,5
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Ga naar het Lemureneiland voor een ultieme ervaring en contact met Lemuren.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Madagaskar (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Carla Jansen op 19 november 2018

Vooral het oosten, Andasibe-Mantadia NP en Ranomafana NP is prachtig. Bijzondere planten en dieren, heerlijk klimaat en onwijs groen. De baobab bomen zijn erg bijzonder om te zien en vooral de sfeer met alle kindjes daar is leuk. De reis er naar toe is alleen lang en wij waren in het droge seizoen wat het daar extra droog maakt. De overnachting bij stichting Madalief is een aanrader. Wat fantastisch, een goed doel, lieve mensen, een prachtige tuin en heerlijk eten. Verder naar het zuiden heb je nog een prachtig NP. Andringrita en nog verder naar beneden Isalo NP. Je kunt er schitterende wandelingen maken. Het bijzondere aan Madagaskar is de diversiteit in flora en fauna en de lieve mensen.

Pluspunten Madagaskar

 • locals
 • flora en fauna
 • weinig toeristen

Minpunten Madagaskar

 • slechte wegen
 • veel armoede
 • weinig ingespeeld op toerisme
Ultieme tip: Overnachting residence Madalief
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rondreis (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Louisa Meenks op 13 november 2018

Super mooie rondreis op naar gemaakt door een plaatselijke reisorganisatie.

Veel gezien en gedaan tijdens deze bijzondere reis. Met name de 3 daagse bootreis is een aanrader. Je komt helemaal tot rust.

Ultieme tip: Neem altijd chauffeur en een gids.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastische rondreis, zoveel moois gezien!Natuur,dieren en mensen (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Deanne van der Heijden-weemaes op 11 november 2018

Niet te geloven wat daar allemaal te zien is,prachtige dieren,natuur en mensen. De wegen zijn een avontuur op zich en je moet niet bang zijn voor een beetje stof.
De stranden zijn paradijselijk en heerlijk Frans eten

Ultieme tip: Tsingy nachtwandeling
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch Madagaskar (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Deanne van der Heijden-weemaes op 11 november 2018

MADAGASKAR heeft alles, prachtige natuur,dieren en mensen. Matoke tours had alles geweldig georganiseerd. We waren in Betsileo country lodge, was geweldig. Uilen de hop en Alfred de huiskameleon, heerlijk

Ultieme tip: Nachtwandeling in stijgt, overal kameleons en muislemuren
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Hele unieke bijzondere bestemming (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Lisanne Nuts op 11 november 2018

Wij zijn een maand lang door madagascar getrokken, met terugkerend punt de hoofdstad. Vanuit daar kun je eigenlijk alle kanten op. We hebben deze reis onze ogen uitgekeken, en nog nooit zoiets bijzonders gezien. Het ene moment ben je het tropisch regenwoud en een half uur verder ben je in een woestijn achtige omgeving. Dan niet te vergeten de natuur, overweldigend!

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Madagaskar

 • hele aardige mensen
 • verschillende landschappen elk half uur zien je totaal iets anders
 • natuur
 • uniek
 • dieren

Minpunten Madagaskar

 • sekstoerisme
 • slechte wegen
 • binnelandse vluchten zijn prijzig
Ultieme tip: Saint Marie, is zeker een bezoek waard in Madagaskar. Het is het oude piraten eiland met de mooiste stranden, ongelofelijk helder water, en de bekende mooie witte zandstranden
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Madagaskar

Veelgestelde vragen: Madagaskar

Zal ik mijn reis beginnen in de hoofdstad van Madagaskar?

Ja, Antananarivo is een perfect startpunt voor een reis over het eiland. Vanuit deze hoofdstad lopen de belangrijkste wegen en vertrekken vluchten naar andere topbestemmingen.

Welke bezienswaardigheden van Madagaskar mag ik niet missen?

De Allée des baobabs, het Nationaal park Andasibe Mantadia en bounty-eiland Nosy Be zijn dé highlights van Madagaskar. Benieuwd naar alle bezienswaardigheden van Madagaskar?

Welke dieren kom ik tegen tijdens een rondreis door Madagaskar?

In Madagaskar zie je veel diersoorten die alléén op Madagaskar leven. De opgepofte tomaatkikker is een van de top 5 unieke dieren op Madagaskar

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?

De beste reistijd voor Madagaskar is van april tot november. Er zijn ook seizoenen die je beter kan vermijden. Lees meer over de beste reistijd.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors