Top 5 unieke dieren op Madagaskar

Top 5 unieke dieren op Madagaskar

door Victorine Sandkuyl

Madagaskar zou je ook wel de Galapagos van Afrika kunnen noemen. Omdat het eiland zich zo'n 165 miljoen jaar geleden afscheidde van Afrika, staat het tegenwoordig bekend om haar unieke flora en fauna.

Door de afscheiding vond de ontwikkeling op het eiland in volledige isolatie plaats, waardoor er op Madagaskar veel dieren rondlopen en -vliegen die alleen hier op het eiland te vinden zijn. Naast het feit dat ze uniek zijn, zijn het vaak ook hele bijzondere dieren.

ZELF NAAR Madagaskar?

Bekijk alle 31 reizen naar Madagaskar

Kevers met een nek zo lang als een giraf en tomaat rode kikkers, op Madagaskar vind je de meest unieke dieren. Wij hebben vijf dieren voor jullie verzameld die je wilt zien tijdens je rondreis door Madagaskar!

Lemuur

Wie aan Madagaskar denkt, denkt aan de karakteristieke maki's. Deze dieren komen alleen op dit eiland voor en het zijn halfapen. Er zijn veel verschillende soorten, elk met hun eigen kenmerken en gewoontes. Wij kennen vooral de ringstaartmaki, niet alleen van de film Madagaskar, maar ook omdat deze soort veel in de dierentuin voorkomt.

Op vakantie in Madagaskar zonder lemuren te hebben gezien, dat kan natuurlijk niet! In het Andasibe-Mantadia National Park heb je grote kans deze vrolijke beestjes te spotten!

Tomaatkikker

Zo rood als een tomaat, dat is deze kikker letterlijk! Het is dan ook de kleur waar de tomaatkikker haar naam aan dankt. Grappig genoeg zijn het alleen de vrouwtjes die zo rood zijn, de mannetjes hebben een saaie bruin-oranje kleur. Buiten het feit dat ze een van de kleurrijkste dieren ter wereld zijn, vind je de tomaatkikker alleen op het eiland van Madagaskar.

Ondanks haar felle rode kleur is de tomaatkikker niet giftig. Zelf leeft deze kikker op insecten en kleine ongewervelde dieren. Met een verrassingsaanval weet de kikker haar slachtoffers te overmeesteren om zo te genieten van een smakelijk hapje.

Madagascardaggekko

Met zijn fel groene kleur, rode vlekken en enorme lengte is de Madagascargekko een opvallend beestje. Hij is familie van de hagedis en is graag overdag actief. Dat maakt deze gekko afwijkend van de andere gekko's die juist 's nachts actief zijn en daar dankt de daggekko dan ook zijn naam aan.

Hoewel de Madagascardaggekko oorspronkelijk alleen op Madagaskar voorkwam, is de gekko uitgezet in verschillende delen van de Verenigde Staten. Er is dus een kans dat je deze gifgroene gekko tegenkomt op Hawaii, maar de grootste kans om dit diertje te spotten blijft tijdens een rondreis door Madagaskar.

Malagassische girafkever

Een kever die op een giraf lijkt, dat is de Malagassische girafkever. En met zijn lange nek begrijpen we die vergelijking tussen deze kever en een giraf heel goed. Grappig feitje, bij de mannetjes is de nek twee tot drie keer zo lang als bij de vrouwelijke girafkevers!

Behalve de lange nek valt ook de rode schild van de girafkever erg op. Het diertje ziet er misschien erg exotisch en alarmerend uit, maar is geheel ongevaarlijk.

Fossa

Hij lijkt op een kat, maar dat is de fossa niet. Hoewel de fossa ook wel fretkat wordt genoemd, behoort hij tot de Madagaskarcivetkatten, een aparte soort. Groot wordt een fossa niet, zo'n zestig tot negentig centimeter, en zijn staart beslaat al snel de helft van zijn lichaamslengte.

Dit roofdier leeft in de bossen van Madagaskar, verstopt in de bomen. Met zijn gespierde lichaam jaagt de fossa op lemuren, vissen, vogels en meer. Hij legt hinderlagen voor zijn slachtoffers en met zijn scherpe tanden en klauwen is geen enkel dier veilig voor de fossa. Geen zorgen, de fossa jaagt niet op mensen, dus dit dier wil je zeker spotten tijdens je rondreis door Madagascar!

Wil jij deze unieke dieren in het echt bewonderen? Reis dan snel af naar het rode eiland! Wij hebben de beste rondreizen door Madagaskar voor je op een rij gezet.

Fotocredits: Mathias Appel | Franceso Veronesi | Bernard Spragg. NZ | Frank Vassen | kellinahandbasket |

Reizen Madagaskar

Specialisten Madagaskar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors