Botswana
9,0
9,2 Algemene ervaring
9,7 Beziens­waardigheden
8,0 Steden of plaatsen
8,5 Locals
8,8 Veilig
10,0 Natuur
- Stranden
8,5 Klimaat

Botswana

door Charlotte de Vries

Een van de mooiste safarireizen maak je naar Botswana. Door het dampende moerasgebied Okavango Delta in het noorden en de Kalahari woestijn in het zuiden wandelt een enorm Afrikaans dierenrijk rond. En jij wandelt mee. Want in Botswana rijd je niet alleen door de gaafste safariparken, maar loop je er zelfs doorheen.

Botswana zit bomvol indrukwekkende bezienswaardigheden. Van de honderden stampende hoeven tijdens de migratie in het Chobe National Park tot het enorme watergordijn van wereldnatuurwonder Victoria Falls. Bereid je voor op een prachtige reis naar Botswana.

De mooiste bezienswaardigheden van Botswana

Wegen zijn er niet in het Okavango Delta. Hier móet je dus wel doorheen lopen. Het is spannend. Een gids vertelt je wat je moet doen als een olifant zijn oren naar je klappert of een buffel naar je toe loopt. Of een leeuw. Een safariwandeling door deze moerassen vergeet je nooit meer.

Dankzij de regenval in de woestijn kom je ook een enorme dierenpopulatie tegen in de Kalahari. Olifanten, hyena's en luipaarden spot je zoal in dit oudste stuk aardkorst ter wereld.

Botswana's wereldberoemde natuurparken

Het meest populaire wildpark in Botswana is het noordelijke Chobe National Park, waar de grootste olifantenpopulatie ter wereld rondslentert. Niet alleen de Big Five, maar gigantische kuddes hoefdieren trekken hier in november door de stoffige vlaktes.

De grotere natuurparken in Botswana gaan jammer genoeg wel gepaard met een prijskaartje. Iets goedkoper zijn de game reserves. Bezoek eens het Moremi Game Reserve. Hier kan je ook doorheen wandelen, met iets minder gevaarlijke dieren, zoals struisvogels, giraffen en zebra's.

Vrijwilligerswerk in Botswana

Wil je tijdens je verblijf in Botswana meewerken aan een gezondere samenleving? In Botswana komen, na Swaziland, de meeste besmettingen van HIV en AIDS voor. Dit kan je tegengaan door mee te helpen in het ziekenhuis van de hoofdstad Gaborone. Maak je reis naar Botswana nog specialer door hier je steentje bij te dragen.

Like deze pagina

Reizen Botswana

Meer Botswana

Reviews Botswana

A lot of animals in botswana (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Patricia Sol op 15 mei 2017

Botswana had in november een heel vochtig klimaat. Daardoor was het erg groen en kwamen we veel wilde dieren tegen. We hebben wel honderden zebras gezien maar deze van de foto kwam heel dichtbij. Helaas stond de rivier wel droog in november en hebben we geen nijlpaarden gezien.

Pluspunten Botswana

 • groen
 • veel dieren
 • goede wegen
 • mooie parken
Ultieme tip: Neem een goede zoomlens mee want de dieren komen niet zo dichtbij als dat je denkt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Zebra in botswana (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Patricia Sol op 15 mei 2017

In botswana vind je veel wilde dieren. Het was hier wat vochtiger klimaat en groener. Vandaar meer dieren. Heel veel zebra's (persoonlijk mijn favoriet) olifanten en ook nijlpaarden. Helaas dat laatste niet gezien. Botswana is prachtig voor dieren liefhebbers.

Pluspunten Botswana

 • veel wilde dieren
 • groen
 • nijlpaarden

Minpunten Botswana

 • regen
Ultieme tip: Ga er niet heen voor de zon. Bekijk de dieren en neem een verrekijker mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Paradijs op ooghoogte (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Francie Lamers op 14 mei 2017

Okavango delta is onbeschrijfelijk mooi. In de ecolodge word je 's morgens gewekt door badderende nijlpaarden die voor je tent hun ochtendwasje aan het doen zijn. Alles is open, de dieren sjokken in en uit de lodge en jij past je aan in plaats van andersom. Wuivende grassen met kleine kikkertjes en grote ijsvogels. Dit alles op ooghoogte vanuit je kano. Chobe park waar groepen olifanten heerlijk in de rivier baden. Een waar paradijs waar Botswana gelukkig nog redelijk zuinig op is.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Foto workshop met Steve Stockhall
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Botswana, wat een adembenemend en prachtig land! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Daphne Lange op 09 mei 2017

Tja, eigenlijk is Botswana niet te beschrijven! Je moet het zelf ervaren. Het is zo'n bijzonder, prachtig en adembenemend mooi land. De natuur is overweldigend. En de omgeving veranderd ook constant. Wij reden zelf rond met een goede 4 x 4 (wat echt nodig is), zo kwamen we op plekken waar je met een groep niet kunt komen omdat de wegen onbegaanbaar zijn voor de bussen. Alleen maar door mul zand rijden. Wat een ervaring! Terwijl je de olifanten, giraffen, wilde honden, leeuwen en luipaarden op een steenworp afstand hebt. Pech krijgen is niet zo handig. Op zijn tijd op safari met een gids is een must do om nog meer over het land en de dieren te leren. Zeker weten een aanrader om hier naartoe te gaan.

Pluspunten Botswana

 • Het landschap
 • de locals
 • Wildlife

Minpunten Botswana

 • De dorpjes hebben alleen maar een supermarkt
Ultieme tip: Huur een 4x4 en ga op ontdekkingsreis door het mulle zand, kom op plekken waar je bijna geen toeristen tegenkomt en logeer in de meest afgelegen lodges.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtig land Botswana met geweldige mensen en prachtige dieren (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Marjet Vinke op 19 april 2017

Botswana is een fantastisch land. Chobe National Park geweldige gamedrives gehad zowel ter water als op het land. De eerste game gelijk een luipaard gespot. Bij Okavangadelta een kanotocht gedaan onder leiding van twee vriendelijke mannen. Kanoënd door het moerasgebied en wandelen tussen de olifanten en giraffen. Na afloop een rondleiding gekregen in een dorpje. Hele belevenis om te zien hoe zij leven. Bij Elephant Sands geslapen, wat een gave ervaring om tussen de olifanten te slapen en te lopen. In de avond een bushbraai gedaan. Super gaaf.

Pluspunten Botswana

 • Betaalbaar
 • aardige locals
 • geweldige dieren

Minpunten Botswana

 • Afkoeling savonds in de maand Juli
Ultieme tip: Elephant Sands een nachtje slapen en vanuit daar Bushbraai te ervaren
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

De natuur heeft iets met mij! En ik met de natuur. (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Els Slokker op 13 maart 2017

Een geweldig mooi land. Fijne mensen en een prachtnatuur. Een bezoek aan de Delta met een Cessna is een avontuur op zich. Een emmer vullen en optrekken als douche is een ervaring.
Wél een goede 4x4 auto gebruiken! De wegen zijn slecht. Ga!

Ultieme tip: Sla de Delta niet over. Kano varen in een holle boom door het riet en een wandel safari geweldig.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Botswana Highlights (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Dia de Boer op 19 december 2016

Uit het dorre, kurkdroge Namibië, rijden we Botswana binnen. Het is een verademing om eindelijk weer groene blaadjes aan de bomen te zien.
Olifanten liggen in de schaduw ervan bij te komen van hun tocht richting de Chobe-rivier, waar meer dan genoeg water is. Als we in Mokoro' s de Okavango-rivier in kanoën zien we vlak voor ons vijf enorme mannetjesolifanten oversteken!
Ademloos blijven we liggen, geen geluid makend en wachten tot ze zijn overgestoken, zij nemen de tijd en wij hebben hem!
De volgende dag boeken we een rondvlucht boven de delta: het is spectaculair om al die trekkende dieren van bovenaf te bekijken.
Ook de Sunset-boottocht over de Chobe met nijlpaarden, krokodillen, buffels en olifanten vlakbij is een verpletterende ervaring, om nog te zwijgen van de safari in open truck door het Chobe Park met de sabelantilopen die je bijna nergens anders aantreft. Als dan, vlak voor je de kans hebt om dichterbij te komen, een luipaard zijn gevangen impala hoog een boom in sleept, is jouw dag helemaal onvergetelijk, Botswana, een aanrader!

9,0
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Botswana

 • hele vriendelijke mensen
Ultieme tip: De rondvlucht boven de Okavango Delta!
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Betoverend, Chobe National Park (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door kitty verloop op 10 december 2016

Eén dag naar Chobe National Park in Botswana geweest, het meest indrukwekkende stukje Afrika. Wat een prachtige natuur. 's Morgens een bootsafari gedaan en 's middags na de lunch een jeepsafari, goed geregeld door Chobezi, Hylton Ross Safari Touring.

Pluspunten Botswana

 • prachtige natuur
 • aardige mensen

Minpunten Botswana

 • prijzig
 • toeristische plek
Ultieme tip: Bezoek Chobe National Park.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kubu Island in Botswana (bezocht in juli 2005)

Review geschreven door Joske Verveld op 10 december 2016

Ontzettend mooie plek. Over de zoutvlakte van Botswana naar Kubu Island. Kampeerden daar een nacht, waren met z'n drieën. Was heerlijk en wat een prachtige natuur. Je was helemaal op jezelf aangewezen. Schitterend. We hebben ontzettend genoten, ook van de sterrenhemel.

Ultieme tip: Kubu Island.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een fantastiche natuur en heel divers (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Fred Krul op 10 december 2016

Okavangodelta, geweldig mooi en maak een boottocht met een mokoro: onvergetelijk.
Het Chobe National Park is ook zeker een aanrader met olifanten in grote kudde's, giraffen en hippo's in de rivier. Een boottocht op de Chobe-rivier moet je zeker doen met zonsondergang op het einde van de bootreis.

Ultieme tip: Met de mokoro door de delta, geweldig mooi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Kgaligadi Transfrontier Park: onbekende wildernis (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Katja Baumann-Kouwenberg op 10 december 2016

Bij onze tweede reis door Botswana kozen wij het wat onbekendere gebied (gedeeltelijk Zuid-Afrika, gedeeltelijk Botswana) Kgaligadi Transforntier Park. In het Botswaanse gedeelte maakten we gebruik van de van de campsites in het Mabuasehube-gebied. Hier ben je volkomen op jezelf, we hebben in vier dagen vier andere auto's gezien. We sliepen in een tent op het dak van de auto. Tijdens het eten op de campsite kregen we bezoek van een leeuwin die water kwam drinken. Heel spannend, ze was op hooguit zeven meter van ons vandaan en bleef nog vele uren bij ons in de buurt in de struiken, vanwaar zij door middel van veel gebrul met andere leeuwen communiceerde.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
nvt Steden of plaatsen
7 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Botswana

 • weinig toerisme
 • veilig
 • zowel basic op de campings als duur in de luxe lodges
Ultieme tip: Pure wildernis, als je hier van houdt moet je dit gebied gezien hebben.
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Houd rekening met het onverwachte (bezocht in december 2011)

Review geschreven door AJ Barneveld op 10 december 2016

Botswana is een prachtig land, dat je eigenlijk ook moet bekijken via de minder toeristische routes, zoals via de grensovergang van Namibië naar Botswana in het Khaudum Game Park in plaats van via de Caprivi-strook als je van Etosha (Namibië) naar Chobe/Okavangadelta wil gaan. Na een periode van hevige regen kunnen de wegen echter onbegaanbaar worden. Gelukkig zijn er altijd erg vriendelijke en behulpzame mensen die je weer op weg helpen, al kan het wel eens wat langer duren.

Pluspunten Botswana

 • Prachtige natuur
 • vriendelijke mensen
 • betaalbaar
 • bereikbaar
Ultieme tip: Ik kan iedereen aanraden eens te gaan kijken in Khama Rhino Sanctuary in de buurt van Serowe met zowel de zwarte als witte neushoorns.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Kamperen in de wildernis (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Katja Baumann-Kouwenberg op 10 december 2016

Tijdens een reis door Zuid-Afrika en Botswana bezochten wij het Kgaligadi Transfrontier Park. De campings in het Botswaanse deel van het park zijn "unfenced" en je bent er helemaal op jezelf. Een avond kwam er tijdens het avondeten een leeuwin aangelopen, zij ging zonder blikken of blozen op de twee waterbakken die wij klaargezet hadden af en genoot van de verfrissing. Daarna ging ze er even heerlijk bij zitten en likte haar poten voldaan af. Zij bleef nog zeker drie uur in de buurt van onze auto, maar dan in de struiken circa twintig meter verderop. Toen wij al in de tent gekropen waren (op het dak van de auto) hoorde wij haar vele malen brullen. De Kgaligadi wordt door Europeanen zelden bezocht maar is zeer zeker een reis waard. Hier is alles nog min of meer oorspronkelijk, er is geen massatoerisme en je moet goed weten wat je wel en niet kan en mag doen.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
nvt Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Botswana

 • Veilig
 • weinig criminaliteit
 • super safaris
Ultieme tip: Botswana is een van de beste landen voor safarivakanties. Of je nu bij Chobe bent of helemaal in het zuidwesten, er valt altijd iets te beleven.
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

"Once in a lifetime" (bezocht in november 2016)

Review geschreven door René Kahlé op 09 december 2016

De reis naar Botswana was uitzonderlijk te noemen, vooral de Ovagango Delta sprak mij enorm aan. Vooral de fotografen onder ons kunnen mooi de jacht meemaken van de roofdieren omdat de gebieden open zijn (plains).

Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Grote leegte en grote gastvrijheid (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Sylvia Keijser op 30 november 2016

Ga vanaf de Caprivi Strip Botswana in. De Okavango Delta en de Makgadikgadi zoutpannen zijn hoogtepunten.
Ga in Maun naar de Old Bridge Backpackers camp site, super vriendelijk, relaxed en prachtig openlucht-sanitair. Ga voor de ultieme Makgadikgadi ervaring naar Kubu Island, maar rijd in konvooi voor het geval je vast komt te zitten in zand of modder.

Pluspunten Botswana

 • Zeer gastvrij
 • Prachtige natuur

Minpunten Botswana

 • Let op gaten in en dieren op de weg
Ultieme tip: Zorg dat je cash hebt voor de wegenbelasting bij de grenspost voor als de pin niet werkt. In Namibië vertelden ze dat de dollars niet konden worden gebruikt maar dat is niet waar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Botswana (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Neeltje Drijfhout op 20 november 2016

De uitgestrekte zoutvlakte van Botswana is een unieke ervaring, weerspiegelingen en warmte trilling maken dat je je oriëntatie gemakkelijk verliest. De eeuwenoude Baobab-bomen op Khubu Island zijn een magisch tafereel.

Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Back to basic (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Michael Verlijsdonk op 07 november 2016

Prachtige rit gemaakt door de natuur van Chobe, Moremi, Okavango en Kalahari. 4 unieke nationale parken met een eigen gezicht. Prachtig veel wild en heerlijk om met een 4x4 rond te rijden. Heerlijk en goedkoop eten.

Pluspunten Botswana

 • Mooie parken
 • veel wild
 • betaalbaar

Minpunten Botswana

 • 4x4 nodig
Ultieme tip: Blijf eens staan, bv. bij een waterhole. zet je auto neer en kijk en wacht ook al is er op dat moment niets te zien.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ook zo klaar met die hekken en commerciële parken? (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Raymond Jager op 07 november 2016

Ben je ook zo klaar met commerciële parken, dieren met zendertjes en verlichte waterplaatsen? Dan is Botswana je land!
Nog puur en zonder hekken. Als mens te gast bij de big-5 (en niet andersom).
Een "shoot first, ask later" beleid mbt stropers.

Pluspunten Botswana

 • geen hekken
 • geen verlichte waterplaatsen
Ultieme tip: Central Kalahari (Deception Valley Lodge)
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Beesten spotten in Botswana (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Sascha Gilles op 31 oktober 2016

In 2013 hebben mij vriend en ik een rondreis gemaakt met een gehuurde 4x4 auto door Zuid-Afrika, Botswana en Zambia. In Botswana hebben wij de mooiste natuurparken bezocht en nog mooiere beesten gezien.

Pluspunten Botswana

 • een met de natuur

Minpunten Botswana

 • van te voren reserveren van campsites
Ultieme tip: Wildparken bezoeken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Hiking Kgale Hill Botswana (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Micky Taylor op 03 oktober 2016

Prachtig land! Aardige en vriendelijke mensen en een hoop wildlife in het noorden. Meer stedelijke gebieden in het zuiden. Ga op safari op het land of relax op de mooie rivier Chobe in Kasane. Kijk uit voor krokodillen!

Ultieme tip: Bootsafari in de rivier de Chobe.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors