Skeleton Coast

Skeleton Coast

door Niels Posthumus

De Skeleton is de ruige kuststrook in het noordwesten van Namibië. Het een dor maar fascinerend weids gebied. Echte avonturiers trekken door naar de extreme verlatenheid van het Kaokoveld.

Zandvlakten van de hel

'Het land dat God in woede schiep' noemen de oorspronkelijke bewoners de Skeleton Coast. 'De zandvlakten van de hel' doopten Portugese ontdekkingsreizigers de kuststrook in het noordwesten van Namibië. Het zijn geen flatteuze namen. Toch hoor je er naast angst ook ontzag in door. En terecht. De Skeleton Coast, ofwel Geraamtekust, is één van de onherbergzaamste, maar ook fascinerendste streken van Namibië.

ZELF NAAR Skeleton Coast?

Bekijk alle 11 reizen naar Skeleton Coast

Skeletten

Het was einde oefening als je in het verleden met je boot strandde op de mistige oevers van de Skeleton Coast. De resten van het desastreuze verleden zijn nog steeds te zien op de stranden langs de Atlantische Oceaan.

Roestige geraamten van vergane schepen liggen verspreid tussen de skeletten van walvissen, zeehonden en scheepsdrenkelingen. Al zijn de meeste botten onder de kurkdroge woestijnlanden verdwenen.

4x4 terreinwagens

Het gebied is nagenoeg onbewoond. De eerstvolgende nederzetting is vaak minstens 200 kilometer verderop. Steden zijn er niet. Het gebied is slechts toegankelijk voor 4x4 terreinwagens.

Als je autopech krijgt, moet je hopen dat er toevallig nog andere avonturiers in de omgeving rijden om je hulp te bieden.

Grote voorraden water horen bij de standaarduitrusting van wie dit onherbergzame gebied in trekt.

Ruig Damaraland

Het kan echter nog ruiger. Dat blijkt in Damaraland, meer landinwaarts. Snikheet strekt het oranjegele landschap zich daar voor je uit tot de aan oneindig verre horizon.

Er is niets dat je zichtveld breekt, behalve de koppies, bergen, die uit de gescheurde grond steken. Er valt in het gebied praktisch nooit meer dan tien millimeter regen per jaar - zeventig keer minder dan in Nederland. Asfaltwegen zijn er niet.

Rotstekeningen

Toch leven er al duizenden jaren mensen. Het Damara volk liet bij Twijfelfontein al 6000 jaar geleden rotstekeningen achter. Veel van deze uitgeslepen figuren zijn tussen de cactussen nog te zien.

De Brandberg, met 2.573 meter het hoogste punt van Namibië, steekt een kleine honderd kilometer verderop uit het niets als een kale knikker uit de dorre vlakte.

Beroemd is deze berg echter vooral door een rotstekening. De mysterieuze White Lady of Brandberg is een figuur - of het echt een vrouw is, is niet zeker - met stijl licht haar. Ze heeft dus om onverklaarbare redenen een erg on-Afrikaans uiterlijk.

Kaokoveld

Voor wie genoeg brandstof, eten en water inslaat, kan het zelfs nog een stukje eenzamer en avontuurlijker.

Het Kaokoveld, in het uiterste noordwesten van Namibië, is één van de minst ontwikkelde gebieden ter wereld. Er zijn geen hotels, winkels of benzinepompen. Er rijdt geen bus, trien of taxi in een straal van meer dan 500 kilometer. Er komt bijna nooit iemand. Je moet het er werkelijk helemaal op eigen kracht doen.

Himba volk

Wel is Kaokoveld het leefgebied van het herkenbare Himba volk. De vrouwen van deze stam beschermen zich met een mengsel van boter en kruiden tegen de zon. Hun gezicht is daardoor vaak wit beschilderd. Hun haren voegen zij in roodachtige dreadlocks bijeen. De Himba leven in grote afzondering van de rest van de wereld.

Survivaltochten zijn maar op weinig plekken ter wereld zo uitdagend. Maar het is ook gevaarlijk. Een goede voorbereiding is vereist. Want wie in de problemen komt, is volledig overgeleverd aan het toeval. Van telefoon of internet is in Kaokoveld namelijk nog nooit iets vernomen.

Wat is er te doen aan de Skeleton Coast?

  • Begin je trip langs de Skeleton Coast bij het Cape Cross Seal Reserve, een plek iets ten noorden van Swakopmund waar duizenden zeehonden leven.
  • Kampeer op bizar geïsoleerde plekken als Torra Bay en Terrace Bay en zie hoe mooi ruige natuur kan zijn.
  • Doe de Ugab River Hiking Trail, een vijftig kilometer lange wandeltocht langs de Skeleton Coast die daarna de heuvels in draait, langs grotten, meertjes en rotsformaties.
  • Ga in een werkelijk prachtige omgeving op zoek naar de zeer zeldzame zwarte neushoorn in het Ugab River Save The Rhino Trust Camp.
  • Rijd langs de kust tussen de scheepswrakken door, via ruige stranden naar Sarusas Springs, de lemen kastelen in de Hoarusib Canyon en Roaring Sands.

Reizen Skeleton Coast

Meer Skeleton Coast

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors