Swakopmund
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Swakopmund

door Niels Posthumus

Swakopmund is dé plek om te skydiven, te sandboarden of quad te racen door de hoge zandduinen van de Namib woestijn. Het achterland van het zeer Duitse badplaatsje is een grote speeltuin. Je ziet Swakopmund liggen in de verte, achter de glooiende zandduinen. Als een fata morgana duikt het toeristenstadje op uit het zand van de Namib woestijn, daar waar het goudwitte zand overgaat in het schuimende blauw van de Atlantische Oceaan.

Duitser dan Duitsland

Kaffee mit Kuchen geeft een uithangbord in het centrum van Swakopmund aan. En eronder: konditorei. De populairste vakantiebestemming van Namibië wordt ook wel 'Duitser dan Duitsland' genoemd.

ZELF NAAR Swakopmund?

Bekijk alle 84 reizen naar Swakopmund

Slechts een paar kleurrijke huisjes wisselen in Swakopmund de overwegend Duitse architectuur af. Je hoort er op straat ook nog altijd veel Duits. De stad straalt één en al gemütlichkeit uit.

Swakopmund kabbelt rustig voort met zijn keurig aangelegde, brede straten en roodwitte vuurtoren. Met zijn boulevard langs de zandstranden en zijn grote palmen op de centrale promenade.

Skydiven

Toch bedriegt al deze slaperige knusheid. Swakopmund heeft zich nog niet zo lang geleden namelijk opnieuw uitgevonden. De populairste badplaats van Namibië is sinds enkele jaren ook de onbetwiste adrenalinehoofdstad van zuidelijk Afrika. In dat opzicht is het stadje met 25.000 inwoners het Zambiaanse Livingstone bij de Victoria Falls zelfs al wel voorbij gestreefd.

Swakopmund dankt deze status vooral aan de Namibwoestijn die haar omringt. Je kunt hier niet alleen door de zandduinen racen op een quad, maar ook een kameelsafari ondernemen, paardrijden, karten, sandboarden, ballonvaren en skydiven.

Zonnen op het strand

Dat doen bezoekers in Swakopmund dan ook naar hartenlust. 's Ochtends vroeg, als de temperatuur nog enigszins dragelijk is, stromen de hotels leeg richting de randen van de stad. Daar staan de adventure sports uitbaters al klaar. De één gaat de lucht in, de andere klimt op een dier of racemotor. Als het maar snel en spannend is.

's Middags luiert iedereen op het strand. Het is goed bijkleuren in het droge, zonnige klimaat halverwege de Atlantische westkust van Namibië.

Zeehonden kolonie

Weer anderen nemen een kijkje bij één van de grootste zeehondenkolonies ter wereld, een uurtje rijden naar het noorden. De zeehonden hebben geen last van de hitte. Zij voelen zich prima thuis in het ijskoude water van de Atlantische Oceaan, aangevoerd vanaf de Zuidpool.

Aan alles hangt in Swakopmund echter wel een prijskaartje. Al blijft bijvoorbeeld een skydive veel minder duur dan in Nederland.

Sandboarden

Eén van de goedkoopste activiteiten is echter ook meteen één van de spectaculairste, en erg in lijn met het surfen overdag: sandboarden. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je mooiere sandboardpistes vindt dan bij Swakopmund. De populairste afdaling is maar liefst honderd meter hoog. Ervaren sandboarders kunnen hier snelheden bereiken van tachtig kilometer per uur.

Het zand schiet onder je gewaxde board door, terwijl je licht achterover hangt - je dient de tegenovergestelde houding van snowboarden aannemen. Mindere daredevils kunnen er voor kiezen zittend af te dalen.

Het resultaat onderaan blijft echter wel hetzelfde: het hele stuk door rul zand weer omhoog klauteren. Een goede conditie is dus vereist. Want omhoog lopen is zwaar in de brandende zon.

Wat is er te doen in Swakopmund?

 • Ga sandboarden op de zandduinen in de omgeving van Swakopmund. Snowboarden maar dan op zand en in de woestijn.
 • Boek een tour op een quadbike. Je gaat dan met een groep de zandduinen in, en crossen maar, heuvel op heuvel af. Spectaculair, cool en snel.
 • Bekijk de zandduinen, de aangrenzende Skeleton coast, Sandwich harbour en wat al niet meer vanuit de lucht. Dit kan door een vliegtuigje te huren of een ballonvaart te boeken.
 • Je kunt uiteraard ook uit een vliegtuigje springen met een parachute om.
 • Blijf je liever op de grond, dan kun je er ook voor kiezen de omgeving te ontdekken op de rug van een paard of van een kameel.

Reizen Swakopmund

Meer Swakopmund

Reviews Swakopmund

Spookstad?? (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Judy Van Gijtenbeek op 06 maart 2018

In oktober ben ik in Swakopmund geweest. Tijdens de aankomst gedurende de week was er nauwelijks iemand op straat in de stad. De meeste huizen leken leeg en alle ramen zaten dicht en waren gesloten met luiken. Ook 's avonds was de stad erg verlaten. Echter, zijn er wel erg veel leuke activiteiten (zoals sandboarden en quad biken). Maar , gedurende het weekend kwam er leven in de stad en gingen alle ramen open en waren er veel mensen in de restaurantjes.

Pluspunten Swakopmund

 • woestijnactiviteiten

Minpunten Swakopmund

 • erg weinig mensen in de stad
 • saai stadsgebied
Ultieme tip: Sandboarden was echt gaaf!
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers

Swakopmund (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Ilse Kamminga op 03 december 2017

In Maart 2017 in swakopmund geweest, met als hoogtepunten dune 7 een geweldige zonsondergang gezien en skydiven, waarbij je de overgang tussen woestijn en oceaan erg goed kunt zien. Zeker een aanrader!

Ultieme tip: Skydiven voor de echte waaghalzen
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors