Kalahari woestijn
9,1
9,0 Algemene ervaring
9,5 Mooi
9,0 Bereikbaarheid
9,0 Wildlife

Kalahari woestijn

door Niels Posthumus

De Kalahari woestijn is één van de oudste stukjes aarde. De leegte van het gebied is enorm. Voor een woestijn regent het er vrij veel. Er is dus ook nog eens veel wildlife te spotten.

Het Bijbelse paradijs ziet er in je gedachten heel anders uit dan de dorre vlakte van de Kalahari in centraal Botswana. Toch lijkt het erop dat de semiwoestijn wel degelijk het in Genesis beschreven Hof van Eden is. De geboortegrond van de mens.

Geboortegrond van de mens

Je ziet het er niet vanaf. Maar de Kalahari was waarschijnlijk ooit het centrum van waaruit de allereerste mensen zich verspreidden over het Afrikaanse continent. Vervolgens, zo'n 50.000 jaar terug, maakten enkelen ook de overstap naar de andere continenten. Nu leeft er nagenoeg niemand meer.

De Kalahariwoestijn omvat een gebied van zo'n 500.000 vierkante kilometer, dat zich uitstrekt over het oosten van Namibië, het noorden van Zuid-Afrika en het westen van Zimbabwe.

Botswana vormt de kern de Kalahari, volgens wetenschappers het oudste stuk aardkorst ter wereld, wel 3,5 miljard jaar oud. De Kalahari is dus in meerdere opzichten een historische plek.

Grote dorst

Kalahari betekent in de Tswana taal 'de grote dorst.' Een toepasselijke naam. In het droogseizoen tenminste. Dan is de Kalahari een dor gebied.

Toch valt er in het natte seizoen te veel regen om van een echte woestijn te spreken. De Kalahari verandert in deze periode dan ook zienderogen. Van geel naar groen.

Er zijn ook wel zanderige delen, met het typerende rode zand, maar het grootste deel van de Kalahari is begroeid. Steppe en savanne vol stug gras, stekelige struiken en lage begroeiing. Sporadisch een boabab boom.

National Geographic

Het maakt dat in deze semiwoestijn opvallend veel dieren leven. Onder stekelige struiken kun je zomaar rustende hyena's aantreffen.

En als na het regenseizoen de Okavangorivier water uit Angola aanvoert, trekken grote kuddes springbokken, olifanten, buffels en gnoes rond in het gebied.

De woestijn verandert dan in een half moeras. Plots doemt het Afrika uit de documentaires van National Geographic op.

De San

De Kalahari is één van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Van origine is de woestijn het leefgebied van de San, het nomadenvolk dat door Zuid-Afrikanen vaak Bosjesmannen wordt genoemd.

Maar ook zij hebben het onvruchtbare gebied moeten verlaten. De San zijn grotendeels opgegaan in andere Afrikaanse bevolkingsgroepen.

De Kalahari is over het algemeen erg vlak. Het zicht is daardoor eindeloos. Het is een plek waar je je nog helemaal alleen op de wereld kunt wanen. Met een 4x4-terreinwagen rijd je dwars door de met graspollen bespikkelde vlakte.

Het hart van zuidelijk Afrika

's Avonds kook je je eigen maal. Je trekt een dikke trui aan. Want net als in elke andere woestijn kan het ook in de Kalahari na zonsondergang stevig afkoelen. Tentje opzetten. Niemand in de buurt.

Dat is nog steeds zo als je opstaat. Misschien zie je in de verre verte een kudde ezels. Of wat grazend vee. Zonder herder, zo lijkt het.

Je stapt weer in je auto en rijdt door. Steeds maar verder. Op weg naar die onbereikbare horizon. Zo ver weg achter het monotone landschap. Het hart van zuidelijk Afrika. De kern van Botswana.

Like deze pagina

Reizen Kalahari woestijn

Meer Kalahari woestijn

Reviews Kalahari woestijn

Droomreis (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Trees van der Donck op 10 mei 2017

Onvergetelijke ervaring, 's morgens vroeg door de woestijn, rijdend in een grote terreinwagen. Een enthousiaste gids die zoveel dieren wist op te sporen die in de woestijn leven. De gekko, de slang, de kameleon en de schorpioen. Prachtige zandhellingen met hun verschillende kleuren en vormen. Iedere dag weer anders en nieuw.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Kalahari woestijn

  • goeie gidsen
  • niet touristisch

Minpunten Kalahari woestijn

  • geen
Ultieme tip: Goeie zonnehoed en water meenemen.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Central Kalahari (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Patricia Kuik op 17 december 2016

Alles zelf regelen. Er is niets: geen douche en geen toilet. Echt back-to-basic. Super vakantie. De dieren die naast je staan terwijl je bij het kampvuurtje zit, zo mooi. Dit is de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: Geniet van de vrijheid en rust en de mooie beesten.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors