Tanzania
8,5
8,8 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
7,3 Steden of plaatsen
8,4 Locals
7,6 Veilig
9,6 Natuur
9,1 Stranden
8,6 Klimaat

Tanzania

door Charlotte de Vries

Tanzania is hét natuurjuweeltje van oostelijk Afrika. In het Serengeti National Park stormen honderden wildebeesten over stoffige vlaktes. Horden olifanten bekladden de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. En langs de exotische eilanden van Zanzibar zwemmen enorme walvishaaien. Tanzania is Afrika zoals je Afrika verwacht.

Even schitterend en divers is de cultuur van Tanzania. Portugese kolonialisten, Indische en Perzische handelaars, Arabische slavenhandelaren en Britse veroveraars hebben een mengelmoes van architectuur en cultuur achtergelaten. Zoals in Stone Town op Zanzibar, waar victoriaanse en Arabische gebouwen elkaar afwisselen. Laat je verassen door de mooiste bezienswaardigheden van Tanzania.

De mooiste bezienswaardigheden van Tanzania

Een aantal aanbiddelijke natuurschatten liggen in het bergachtige, dichtbeboste noorden van Tanzania. Hier rijst ook de vulkaan Kilimanjaro op met een overweldigende hoogte van 5.896 meter. De machtigste berg van Afrika is dé bezienswaardigheid van het continent.

Na een intensieve klim reis je ongeveer 400 kilometer in westelijke richting naar het Serengeti National Park. De meest spectaculaire safari ter wereld beleef je hier, tijdens het jaarlijkse spektakel van de wildebeestmigratie.

Tanzania's bijzondere natuurparken

Nog tussen Kilimanjaro en Serengeti ligt het Tarangire Park. Hier stuit je op een wel heel apart beeld: boomklimmende leeuwen. Zij hebben zich aangepast aan de overstromingen van het enorme meer Manyara. Maar de beste plek om leeuwen te spotten is bij de uitgestrekte vlaktes van Ngorogoro-krater.

Meer afgelegen ligt het westelijke Mahale Mountains National Park. In dit oerwoud leven de ernstig bedreigde chimpansees nog in het wild.

Steden in Tanzania

Ben je toe aan cultuur snuiven? Omringd door de parelwitte stranden van Zanzibar ligt Stone Town. Een bochtige medina vol specerijen en paleizen versierd met mozaïeken tekenen dit oude Perzische handelscentrum.

En dan is het tijd om naar huis te gaan. Dar es Salaam is waarschijnlijk je vertrekpunt. Deze voormalige hoofdstad is geen schoon gezicht, maar er is geen betere manier dan je reis te eindigen met een fantastisch feestje in deze stad.

Like deze pagina

Reizen Tanzania

Meer Tanzania

Reviews Tanzania

Cause this is Africa (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lien Goyvaerts op 29 december 2017

Tanzania en Zanzibar. Je wordt ondergedompeld in de 'polé polé' levensstijl waar je als echte Belg natuurlijk even tijd voor nodig hebt om aan te wennen. Wanneer je de stress en de drukte van thuis achter je kan laten, merk je dat je in een prachtig land met een wondermooie gemeenschap terecht bent gekomen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. De natuur is prachtig als je verder kijkt dan je neus lang is. Start de reis met een wondermooie safari waarbij je je volledig in 'the lion king' sfeer begeeft. Overnacht in een hutje waarbij je 's nachts de wilde dieren voorbij hoort wandelen. Geniet ten volle, want deze herinneringen koester je voor de rest van je leven. Hierna kan je verdergaan naar de meer 'groene' natuur dat het land je te bieden heeft. Smeer die wandel beentjes maar in, want er zijn daar een aantal berghellingen waartegen je zeker u kan zeggen. Maar ook hier, geniet ervan!
Al bij al dien je van begin tot einde te genieten van dit land.

7,4
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • altho mbuligwe
 • , polé polé

Minpunten Tanzania

 • jeeps
Ultieme tip: Safari, ga en ontdek dat wildleven. Wie weet spot je wel The Big Five!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Clara Tanis op 13 december 2017

Een safari van vijf dagen door meerdere parken. Wat een beleving om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien en hoe ze samen leven. Daar kunnen wij mensen een voorbeeld aan nemen. Teveel om op te noemen wat we gezien hebben.

Ultieme tip: Ga naar de Serengeti eind september/begin oktober om een deel van de migratie mee te maken.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Een uitdaging als geen ander (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Anne Nijhuis op 10 december 2017

Mijn bezoek aan Tanzania was met een doel: de Kilimanjaro beklimmen. Dit is ook gelukt! Deze uitdaging was de moeilijkste die is ooit in mijn leven heb moeten overwinnen. Na deze geweldige en uitputtende ervaring heb ik ook nog mogen genieten van twee safari's op twee verschillende locaties. Deze combinatie is zeker een aanrader!

8,9
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • prachtige landschappen
 • aardige locals
 • warm weer

Minpunten Tanzania

 • malaria
 • vies water
Ultieme tip: Kilimanjaro en slapen op gamedrive terrein.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste kleuren van de zee belevenis (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Jacqueline van der Tol op 10 december 2017

Zanzibar prima all inclusieve vakantie met extra belevenis van Afrika. Prachtige kleuren van de zee door wisseling van eb en vloed loop je in een real life zee aquarium. Niet makkelijk om buiten park zelfstandig uitstapjes te gaan maken

Pluspunten Tanzania

 • prachtige k leuren van zee
Ultieme tip: Ga lopen naar het rif met eb. Een ervaring om tussen allerlei vissen zeesterren te lopen. Water is extreem helder je ziet totale onderwater cultuur zonder te snorkelen of duiken
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Beste safari ervaring..... (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Leonie Boers op 10 december 2017

Als je ooit plannen hebt om op Safari te gaan, ga dan naar Tanzania. Er zijn daar prachtige en veelzijdige nationaalparken waar zoveel wild te spotten is. En ben in de juiste tijd van de crossing vergeet dan niet bij de grens van Kenia (Mara rivier) naar de grote trek te gaan kijken.

Ultieme tip: Ga een keer op wandel of kano safari. Avontuurlijk en leuk voor de afwisseling als je zoveel in de auto zit.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Michelle Brand op 06 december 2017

Tanzania. Niet een land waar je normaal op vakantie gaat. Het land an sich is prachtig: mooi landschap, en de mensen die er wonen zijn heel gastvrij. Als westerling wordt je wel veel bekeken, want zoveel blanke mensen zijn er niet vaak in Tanzania. Met de reisorganisatie Fairaway gingen wij op pad om daar vervolgens bij de lokale bevolking te overnachten. Een hele happening was dat, want dat is heel wat anders dan een hostel of hotel. Op de laatste dag van ons verblijf hebben we een te gekke safari gedaan in het Tarangire National Park, super gaaf om de dieren van dichtbij te zien in hun natuurlijke habitat.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • Aardige locals

Minpunten Tanzania

 • Lange afstanden reizen
Ultieme tip: Overnachten in een hostel in Moshi, super fijn en netjes geregeld!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

6 weken rondreizen (bezocht in november 2010)

Review geschreven door Marieke Bakker op 05 december 2017

Een heerlijk Tented Camp in Pangani: alle rust en heerlijk eten. Je kan er schildpadden zien die uit het ei komen. Het hele land is erg mooi en vooral de wildparken Serengeti en Ngorongoro moet je gezien hebben.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Plan je reis ter plaatse.
Aangeraden voor: Backpackers

Zeer mooie safari (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Hans Fonke op 03 december 2017

Prachtig land met mooie natuur en de onvoorspelbaarheid daarvan. Bevolking is erg aardig. Veel nationale parken en zijn goed toegankelijk vanuit meerdere plaatse en qua drukte valt het wel mee in het na seizoen. Aanrader voor de liefhebbers van natuur!

Ultieme tip: Selous National Park bezoeken!
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Zeer mooie safari (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Hans Fonke op 03 december 2017

Prachtig land met mooie natuur en de onvoorspelbaarheid daarvan. Bevolking is erg aardig veel NP zijn goed toegankelijk vanuit meerdere plaatse en qua drukte valt het wel mee in het na seizoen. Aanrader voor de liefhebbers van natuur!

Ultieme tip: Selous NP bezoeken!
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Tanzania (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Nadine Melman op 03 december 2017

Fantastische reis gehad in Tanzania. Eerst vierdaagse wandeling de Mount Meru op, met waanzinnig uitzicht op de Kilimanjaro. Daarna safari door de mooiste parken. Veel mooier dan de safari's in Zambia/Namibië/Kruger die we hebben gedaan en daarna nagenieten op Zanzibar. De vriendelijke mensen en de heerlijke Afrikaanse zon maakte de vakantie nog mooier. Een aanrader.

Pluspunten Tanzania

 • vriendelijke mensen

Minpunten Tanzania

 • safari is er erg prijzig (maar meer dan waard)
Ultieme tip: Beklimming Mount Meru
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Kenia, Tanzania en Zanzibar (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Maria Rijkers op 03 december 2017

Tanzania is zo'n mooi land, de natuur is prachtig. In de Serengeti en in de Ngorongoro krater zie je zoveel beesten. Zowel grote (olifant, neushoorn, buffel, luipaard, leeuw, gnoe enz) , als middelgrote beesten (secretaris vogel, apen, impala's) als kleine beestjes (de blauwnekmuisvogel, de paradijsvogel enz). Als je van natuur houdt; the place to be!
Ik wilde perse in de Serengeti slapen dus werd het een kampeerreis. Alles was prima geregeld, omdat het daar vroeg donker is, was mijn hoofdlampje wel echt onmisbaar.
De sanitaire voorzieningen zijn niet allemaal naar Europese maatstaven dus was het wel heerlijk om te eindigen op Zanzibar. Lekker snorkelen en schoonspoelen. Zanzibar is ook een eiland met veel natuur (wel weinig vogeltjes), maar ook met interessante cultuur.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • aardige bevolking
 • prachtige natuur
 • de rust die je daar voelt

Minpunten Tanzania

 • de reis is prijzig
 • soms slechte sanitaire voorzieningen
Ultieme tip: Bezoek zeker de Serengeti en de Ngorongoro krater. En ga daarna snorkelen in Zanzibar
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Dieren (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Betsy Marsman op 03 december 2017

Een prachtig land met enorm veel dieren. Ook de mensen zijn erg vriendelijk. Serengeti National Park en Ngorongoro krater moet je echt bezoeken. Hier zie je de dieren van heel dicht bij. In het Arusha National Park hebben wel zelfs de witte baviaan gezien. Deze is erg uniek.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
nvt Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • Vriendelijke bewoners
 • veel dieren
Ultieme tip: Ga met een ervaren gids of rangers op pad, dan zie je de meeste dieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Grandioos Tanzania (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Frans van Bommel op 28 november 2017

Tijdens een mountainbiketocht van ruim 400 km en 4000 hoogtemeters rondom de Kilimanjaro in Tanzania heb ik genoten van het mooie, ruige en afwisselende landschap met die bijna 6000 m. hoge Kili steeds op de achtergrond. Ik heb het zwaar gehad door de hoge temperatuur, het klimmen op de slechte wegen en het alom aanwezige fijne rode stof. Maar wat was het geweldig! We fietsten door dorpjes waar vrouwen met van alles en nog wat op hun hoofd op weg waren naar de markt, we kwamen langs schooltjes waar op een stoffig veldje tegen een eigengemaakte voetbal werd getrapt, we begroetten Massai met hun kleurige kleding en schoenen van autoband en die met hun vee de schaarse grassprieten zochten, we trapten door suikerriet- en bananenplantages, we verbaasden ons over de armoedige huisjes met lemen muren en golfplaten daken, we zagen giraffen, zebra's en ander 'wildlife' op onze route, we haalden jongens in die jerrycans water of grote balen hooi vervoerden op hun fiets, we dronken een koud colaatje in één van de vele cafeetjes langs de weg, we kletsten daar 'about anything and everything' met de Tanzaniaanse mensen en we gaven high fives aan de enthousiaste, altijd lachende kinderen.

Pluspunten Tanzania

 • Ontzettend aardige mensen
 • mooie wildparken
 • fijne stranden op Zanzibar

Minpunten Tanzania

 • gebrekkig openbaar vervoer en slechte infrastructuur
Ultieme tip: Zorg dat je behalve de 'highlights' van Tanzania ook met de lokale mensen praat om hun alledaagse 'sores en mazzel' te leren kennen
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk in Arusha, Tanzania (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Mathijs Kleiman op 28 november 2017

Zelf ben ik in 3 prachtige safariparken geweest. Safaripark Arusha, Lake manyara & Ngorongoro. Ga zeker naar de locale (fruit)markten en ga in de avond goed feesten met de locals want die kunnen dat wel! Leef met de dag zoals veel Tanzanianen en geniet van alles wat je ziet!

8,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • prachtige natuur
 • gastvrije cultuur
 • leven met de dag

Minpunten Tanzania

 • flink dure safariparken
 • Eenzijdig eten
 • soms opdringerige straatverkopers
Ultieme tip: Doe vrijwilligerswerk, de mensen zijn zo dankbaar en gastvrij. Alle kleine beetjes helpen!
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kilimanjarogebied en Zanzibar bezocht, beide prachtig. (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Jenneke Scholten op 22 november 2017

De ngorongorokrater is een safari-aanrader. Homelandadventures is een goede organisatie om mee op pad te gaan. Ook voor mountainbiketochten, oa. Op de Kilimanjaro of een bezoek aan de hot springs.
Prachtige stranden op Zanzibar, vooral buiten de drukkere stukken heerlijk om te verblijven. Warm water en flinke golven bij een hagelwit strand!
Stonetown is heel toeristisch en vooral handig als je nog souvenirs moet scoren.
Als je met de boot gaat vooral reserveren. Die is vaak volgeboekt.

Pluspunten Tanzania

 • vrijwel iedereen spreekt goed Engels
 • prachtige natuur

Minpunten Tanzania

 • in de stad niet veilig op straat in het donker.
 • "flycatchers" die je diensten of spullen proberen te verkopen
Ultieme tip: Veel Indiase restaurants in Tanzania. Goed en lekker eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk in Tanzania (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Marije Wagenaar op 22 november 2017

Samen met een reisorganisatie ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in een weeshuis voor meisjes. Het was indrukwekkend en erg leerzaam om het verschil tussen arm en rijk zo te zien en heb hier erg veel van geleerd. Daarna nog naar Zanzibar gegaan en heerlijk genoten van het strand.

Pluspunten Tanzania

 • betaalbaar
 • aardige locals

Minpunten Tanzania

 • groot verschil arm en rijk
 • slecht vervoer
Ultieme tip: Om na Tanzania nog naar Zanzibar te gaan, binnen 3 uur varen ineens een heel ander landschap.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super vakantie (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Maike Spijker op 22 november 2017

Het was echt adembenemend! Zulke mooie natuur en zulke prachtige dieren. Ontzettend veel groepen leeuwen gezien en mooie vogels. We hebben helaas alleen de neushoorn niet gezien maar dat verpeste onze vakantie natuurlijk niet! Ik raad echt iedereen aan om een keer naar Dit prachtige land te gaan! Wij hebben 5 oversteken gezien, ook die moet je in je reis inplannen!

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Tanzania

 • gastvrij
 • Mooie natuur
 • lekkere temperatuur

Minpunten Tanzania

 • niets
Ultieme tip: Plan een stuk van je reis in de oversteken te zien van de dieren over de mara rivier
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Safari Selous (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Yvonne Rijsdijk-vdVelden op 20 november 2017

Ons doel was de big 5 spotten. We hebben heel wat dieren gezien. Het park Selous is groot en het is het enige park in Afrika waar off road gereden mag worden. Dat is wel zo leuk. Het mooiste is toch dat je de dieren van zo dichtbij kan zien, je kan ze haast aanraken. Niet doen natuurlijk. Ik heb fantastische foto's kunnen maken. Ga graag nog een keer terug naar andere parken in Tanzania.

Pluspunten Tanzania

 • Zeer aardige mensen

Minpunten Tanzania

 • geen idee
Ultieme tip: Selous is heerlijk rustig. Ga in het droge seizoen, anders mis je heel wat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Wonderschoon (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marylou Holleman op 20 november 2017

Prachtig, de nationale parken zijn in deze tijd van het jaar nog groen. Veel groot wild gezien, aardige lokalen en leuke bijzondere dorpjes. Kamperen in de nationale parken is een aanrader, een bijzondere ervaring.

Pluspunten Tanzania

 • aardige locals
Ultieme tip: Fijne tijd van het jaar, alles prachtig groen, weinig toeristen. Kamperen in de nationale parken!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tanzania❤️ (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Angela Bakker op 19 november 2017

Wat is Tanzania een geweldig land. Echt een aanrader. Big 5 gezien en nog veel meer dan dat. Zoveel dieren van dichtbij. Tarangire, Serengeti, Ngorongoro zijn zeker een aanrader. November is een goede maand om te gaan. Zijn dan namelijk erg veel dieren

8,9
10 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Wel met een gids op reis gaan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors