Tarangire National Park
9,0
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Tarangire National Park

door Niels Posthumus

De grootste attractie van het Tarangire National Park en de omgeving van Lake Manyara zijn de boomklimmende leeuwen. Net als alle andere dieren hebben zij zich aangepast aan de overstromingen. Het zoete, licht brakke water van Lake Manyara ligt stil voor je. Je bent op weg naar de Ngorongoro krater en het Serengeti Park in het noorden van Tanzania.

De meeste reizigers pakken het meer onderweg snel even mee als een korte pitstop. Maar eigenlijk is dat zonde. Niet voor niets vond schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemmingway Lake Manyara het mooiste water van Afrika.

Olifanten en giraffen

Iedereen zou op zijn minst een volle dag uit moeten trekken voor het ruim 300 vierkante kilometer grote park rond het meer. Je komt dan 's ochtends binnen door de toegangspoort die in de avond ook weer je uitgang zal vormen. In het noorden, bij de toegangspoort, vloeit zoet water door poreuze lavasteen het Manyara bassin in.

In een grote loop rijd je om het 230 vierkante kilometer grote meer heen. Je passeert giraffen die zich te goed doen aan de bladeren van een vijgenboom. Buffels drinken aan de rand van het meer.

Impala's zijn hier even schichtig als in de rest van Afrika. Olifanten sloffen op hun dooie akkertje door het dal, imponerend door hun grijze, reusachtige gestalte.

Flamingo's

Als je geluk hebt is er net een grote groep flamingo's neergestreken op het water. De vogels voeden zich met de mineralen in het lage water.

Duizenden roze vogels zijn het. Schijnbaar ongestoord door de aanwezigheid van een sporadisch nijlpaard. Ook de leeuwen aan de waterkant doen hen niets. Zo lang ze met de poten in het water staan, kan hen niet veel gebeuren.

Overstromingen

Iets verderop staan in het natte seizoen ook de acacia- en mahoniebomen met hun wortels in het water. Het meer kan tijdens de regentijd behoorlijk buiten zijn oevers treden.

Zelfs de bossen tegen de hellingen van de Manyara bergrug, een uitloper van de Grote Rif Vallei, staan dan niet droog.

Dit is uiteraard geen enkel probleem voor de enorme bavianenpopulatie in het park - de grootste ter wereld. Zij slingeren simpelweg van boom naar boom.

Boomklimmende leeuwen

Voor de leeuwen is het water problematischer, zou je denken. Maar niets is minder waar. De natuur past zich altijd aan de omstandigheden aan. De leeuwen rond het Manyara meer zijn geëvolueerd tot volleerde acrobaten.

Je moet goed kijken, maar je kunt de leeuwen zien hangen, lui op de takken in de top van de acaciabomen. Alsof ze luipaarden zijn. Alsof ze een lange neus willen trekken naar de bavianen die angstvallig uit de buurt blijven.

Tarangire National Park

Ook in het nabijgelegen Tarangire National Park doe je er goed aan in de bomen te kijken. Je spot er niet alleen leeuwen en luipaarden tussen de takken, maar ook Afrikaanse pythons. Deze wurgslang behoort tot de grootste ter wereld en kan wel zes meter lang worden.

Tarangire is in grootte het zesde park van Tanzania. Het bestaat deels uit moeras. Een deel dat zich sterk vergroot tijdens het regenseizoen. In de droge periode tekent de rode aarde zich juist scherper af. Kijk vooral ook uit naar de grote kuddes olifanten die door het park trekken.

Wat is er te doen in Tarangire National Park?

 • Spot de leeuwen in de bomen van Tarangire National Park. Nergens anders is de koning van het dierenrijk zo'n goede klimmer.
 • Speur de bomen ook af op zoek naar pythons, de enorme wurgslangen die zich daar vaak ophouden.
 • Geniet van de prachtige groepen flamingo's en andere bijzondere vogelsoorten tijdens een boottochtje op het Manyara meer.
 • Maak een uitstapje naar de nabijgelegen Olduvai Gorge, algemeen gezien als de geboortegrond van de eerste mens.
 • Bezoek in december de Ngorongoro krater, wanneer er vele honderdduizenden gnoes, impala's en zebras het park binnentrekken vanuit het noorden.
Like deze pagina

Reizen Tarangire National Park

Meer Tarangire National Park

Reviews Tarangire National Park

Tarangire to the max (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Gerben Hop op 25 juni 2017

Waanzinnig park met prachtige natuur. In een tent geslapen en wakker geworden met de geluiden van de dieren en met een opkomende zon. De vele boabab trees zijn geweldig om te zien, zo groot met de ondergaande zon.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Tarangire National Park

 • mooie natuur
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: The Tarangire Lodge aan de rivier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtig park! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marleen Akkerman op 18 december 2016

Tarangire NP is een plek waar je stil van wordt..
Het is een prachtig stukje Tanzania waar je allerlei soorten en maten wild kunt spotten. De kronkelweggetjes en het afwisselende landschap maken Tarangire NP nog specialer. Wij kregen er geen genoeg van!!

Pluspunten Tarangire National Park

 • afwisselend
 • olifanten
 • groen
Ultieme tip: Neem de tijd zodat je dit prachtige park rustig kunt bekijken en kunt genieten van de mooie uitzichten en de enorme aantallen wild..
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Overweldigend (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sanne Brands op 11 december 2016

In het eerste half uur van ons bezoek kwamen we bij een groep leeuwen.. na een tijdje wachten zetten twee leeuwinnen hun jacht in op een kudde zebra's en wildebeesten. Naast dit onvergetelijke moment hebben wij genoten van al het moois (olifanten, giraffen, zebra's, leeuwen) dat Tarangire (en dus Tanzania) te bieden heeft. Ik was net in het bezit van mijn eerste spiegelreflexcamera en heb deze vakantie onwijs genoten van wildlife en wildlife-fotografie. Voor mij bestaat er geen ander geluk dan oogcontact hebben met machtige beesten zoals een leeuw of cheeta. In één woord: AWESOME!

Pluspunten Tarangire National Park

 • diversiteit
 • natuur
 • wildlife

Minpunten Tarangire National Park

 • Er zijn geen minpunten
Ultieme tip: Heb geduld en geniet van elk moment, je wordt helemaal zen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Egypte kenner
Sponsors