Tarangire National Park
9,0
9,2 Algemene ervaring
9,6 Natuur
8,5 Stranden
9,6 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,8 Bereikbaarheid

Tarangire National Park

door Niels Posthumus

De grootste attractie van het Tarangire National Park en de omgeving van Lake Manyara zijn de boomklimmende leeuwen. Net als alle andere dieren hebben zij zich aangepast aan de overstromingen. Het zoete, licht brakke water van Lake Manyara ligt stil voor je. Je bent op weg naar de Ngorongoro krater en het Serengeti Park in het noorden van Tanzania.

De meeste reizigers pakken het meer onderweg snel even mee als een korte pitstop. Maar eigenlijk is dat zonde. Niet voor niets vond schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemmingway Lake Manyara het mooiste water van Afrika.

ZELF NAAR Tarangire National Park?

Bekijk alle 54 reizen naar Tarangire National Park

Olifanten en giraffen

Iedereen zou op zijn minst een volle dag uit moeten trekken voor het ruim 300 vierkante kilometer grote park rond het meer. Je komt dan 's ochtends binnen door de toegangspoort die in de avond ook weer je uitgang zal vormen. In het noorden, bij de toegangspoort, vloeit zoet water door poreuze lavasteen het Manyara bassin in.

In een grote loop rijd je om het 230 vierkante kilometer grote meer heen. Je passeert giraffen die zich te goed doen aan de bladeren van een vijgenboom. Buffels drinken aan de rand van het meer.

Impala's zijn hier even schichtig als in de rest van Afrika. Olifanten sloffen op hun dooie akkertje door het dal, imponerend door hun grijze, reusachtige gestalte.

Flamingo's

Als je geluk hebt is er net een grote groep flamingo's neergestreken op het water. De vogels voeden zich met de mineralen in het lage water.

Duizenden roze vogels zijn het. Schijnbaar ongestoord door de aanwezigheid van een sporadisch nijlpaard. Ook de leeuwen aan de waterkant doen hen niets. Zo lang ze met de poten in het water staan, kan hen niet veel gebeuren.

Overstromingen

Iets verderop staan in het natte seizoen ook de acacia- en mahoniebomen met hun wortels in het water. Het meer kan tijdens de regentijd behoorlijk buiten zijn oevers treden.

Zelfs de bossen tegen de hellingen van de Manyara bergrug, een uitloper van de Grote Rif Vallei, staan dan niet droog.

Dit is uiteraard geen enkel probleem voor de enorme bavianenpopulatie in het park - de grootste ter wereld. Zij slingeren simpelweg van boom naar boom.

Boomklimmende leeuwen

Voor de leeuwen is het water problematischer, zou je denken. Maar niets is minder waar. De natuur past zich altijd aan de omstandigheden aan. De leeuwen rond het Manyara meer zijn geëvolueerd tot volleerde acrobaten.

Je moet goed kijken, maar je kunt de leeuwen zien hangen, lui op de takken in de top van de acaciabomen. Alsof ze luipaarden zijn. Alsof ze een lange neus willen trekken naar de bavianen die angstvallig uit de buurt blijven.

Tarangire National Park

Ook in het nabijgelegen Tarangire National Park doe je er goed aan in de bomen te kijken. Je spot er niet alleen leeuwen en luipaarden tussen de takken, maar ook Afrikaanse pythons. Deze wurgslang behoort tot de grootste ter wereld en kan wel zes meter lang worden.

Tarangire is in grootte het zesde park van Tanzania. Het bestaat deels uit moeras. Een deel dat zich sterk vergroot tijdens het regenseizoen. In de droge periode tekent de rode aarde zich juist scherper af. Kijk vooral ook uit naar de grote kuddes olifanten die door het park trekken.

Wat is er te doen in Tarangire National Park?

 • Spot de leeuwen in de bomen van Tarangire National Park. Nergens anders is de koning van het dierenrijk zo'n goede klimmer.
 • Speur de bomen ook af op zoek naar pythons, de enorme wurgslangen die zich daar vaak ophouden.
 • Geniet van de prachtige groepen flamingo's en andere bijzondere vogelsoorten tijdens een boottochtje op het Manyara meer.
 • Maak een uitstapje naar de nabijgelegen Olduvai Gorge, algemeen gezien als de geboortegrond van de eerste mens.
 • Bezoek in december de Ngorongoro krater, wanneer er vele honderdduizenden gnoes, impala's en zebras het park binnentrekken vanuit het noorden.

Reizen Tarangire National Park

Meer Tarangire National Park

Reviews Tarangire National Park

Prachtige natuur en veel dieren (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Nathalie Mauriks op 01 december 2019

Tarangire National Park is een klein natuurpark met een grote populatie van wilde dieren. Ongelooflijk hoe alle dieren in harmonie met elkaar leven. Er was een waterplas waar alle dieren samen kwamen, net een plaatje uit de leeuwenkoning.

Pluspunten Tarangire National Park

 • Garantie voor wilde dieren

Minpunten Tarangire National Park

 • de tseetseevlieg (prikvlieg)
Ultieme tip: Ga met een georganiseerde reis naar dit park! Draag geen zwart/blauw voor de tseetseevlieg (prikvlieg), deze vliegen komen op deze kleur af
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tarangire is een parel! (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Jessy Lamers op 16 december 2018

Tarangire is bijzonder prachtig! Het heeft een wisselend landschap met savanne, heuvels en rivieren. Je kunt er bijna de big five spotten alleen helaas niet de neushoorn! Ik vond dit het mooiste park van Tanzania ondanks de bekendere serengeti en ngorongoro crater is tarangire een parel en minder bekend en toeristisch ! Met ontzettend veel wildlife kort om ga je op safari in Tanzania mag je deze plek niet missen!

Pluspunten Tarangire National Park

 • non toeristisch mooie natuur
 • prachtige wildlife

Minpunten Tarangire National Park

 • ligt afgelegen
Ultieme tip: Je kan ook een walking safari doen met een gewapende ranger of met een luchtballon over de vlakte vliegen super cool!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder Tarangire (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Demi de Vries op 23 november 2017

Prachtige natuur, heel veel dieren waar je ook nog wel een beetje naar moet zoeken is de ultieme combinatie om je een echte "ranger" te voelen. Met je gids op pad de kleinste paadjes in om zoveel mogelijk dieren te spotten. Doordat het park groot is, is het toerisme te vermijden.

Pluspunten Tarangire National Park

 • Prachtig park
 • Veel diverse diersoorten

Minpunten Tarangire National Park

 • Toerisme
Ultieme tip: Neem zeker 2 dagen de tijd het park te verkennen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een klein, maar veelzijdig park (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Roger van der Heijden op 14 november 2017

Tarangire is een kleiner, wat minder bekend park, dat niet al te ver van Arusha af ligt. Het is veelzijdig met vanwege de rivier de Tarangire die door dit gebied loopt. Leuk om twee dagen te verblijven voordat je naar de grotere/toeristischere parken, zoals de Serengeti en de Ngorongoro gaat.

Pluspunten Tarangire National Park

 • Kleinschalig
 • Minder toeristisch

Minpunten Tarangire National Park

 • Geen big five
Ultieme tip: Rij wat verder het park in. Dan wordt het wat rustiger met de auto's. En ga bij voorkeur aan het eind of aan het begin van de dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Elephant family in Tarangire National Park (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Martine Ames op 12 november 2017

Groot park met veel wilde dieren. Grote groepen zebra's en gnoe's. Olifanten zijn ook regelmatig te zien. door de grote zie je niet veel passserende auto's. Geweldige lunchplekken bovenop een berg met super uitzicht over de vallei.

8,6
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
5 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Tarangire National Park

 • mooie lunchplekken

Minpunten Tarangire National Park

 • geen
Ultieme tip: Mooie lunchplek
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

voor het eerst op Safari (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Martine Ames op 12 november 2017

Wauw wat een ervaring is het Tarangire national park. Erg groot en met veel wild life. De eerste keer op safari blijft je altijd bij en dan ook nog hier in het park. We hadden een geweldige driver die ons van alles over het park kon vertellen, de wilde dieren, planten, vogels en ga maar door.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Tarangire National Park

 • super groot
Ultieme tip: Lunchen bovenop de berg met uitzicht op het water waar veel dieren te vinden waren
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jesse Morsch op 12 november 2017

Een prachtig en gigantisch park waar je veel olifanten en zebra's kunt spotten. Kijk goed om je heen en probeer alles te zien, want misschien spot je wel een leeuw. Het park is prachtig en lekker warm en leuke plekken waar je even kunt eten en waar je hele leuke foto's kan maken van dieren die best dichtbij zijn. Overal in het park heb je een prachtig uitzicht, of je nou wel of geen dieren ziet.

9,4
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Tarangire National Park

 • betaalbaar
 • kalm
 • warm

Minpunten Tarangire National Park

 • druk in het weekend
Ultieme tip: Open je ogen kijk om je heen, dat is het belangrijkste. Spot de big 5!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tarangire to the max (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Gerben Hop op 25 juni 2017

Waanzinnig park met prachtige natuur. In een tent geslapen en wakker geworden met de geluiden van de dieren en met een opkomende zon. De vele boabab trees zijn geweldig om te zien, zo groot met de ondergaande zon.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Tarangire National Park

 • mooie natuur
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: The Tarangire Lodge aan de rivier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtig park! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marleen Akkerman op 18 december 2016

Tarangire NP is een plek waar je stil van wordt..
Het is een prachtig stukje Tanzania waar je allerlei soorten en maten wild kunt spotten. De kronkelweggetjes en het afwisselende landschap maken Tarangire NP nog specialer. Wij kregen er geen genoeg van!!

Pluspunten Tarangire National Park

 • afwisselend
 • olifanten
 • groen
Ultieme tip: Neem de tijd zodat je dit prachtige park rustig kunt bekijken en kunt genieten van de mooie uitzichten en de enorme aantallen wild..
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Overweldigend (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sanne Brands op 11 december 2016

In het eerste half uur van ons bezoek kwamen we bij een groep leeuwen.. na een tijdje wachten zetten twee leeuwinnen hun jacht in op een kudde zebra's en wildebeesten. Naast dit onvergetelijke moment hebben wij genoten van al het moois (olifanten, giraffen, zebra's, leeuwen) dat Tarangire (en dus Tanzania) te bieden heeft. Ik was net in het bezit van mijn eerste spiegelreflexcamera en heb deze vakantie onwijs genoten van wildlife en wildlife-fotografie. Voor mij bestaat er geen ander geluk dan oogcontact hebben met machtige beesten zoals een leeuw of cheeta. In één woord: AWESOME!

Pluspunten Tarangire National Park

 • diversiteit
 • natuur
 • wildlife

Minpunten Tarangire National Park

 • Er zijn geen minpunten
Ultieme tip: Heb geduld en geniet van elk moment, je wordt helemaal zen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors