Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park

door Niels Posthumus

Mahale Mountains National Park is het meest afgelegen park van Tanzania. Het is de reis echter meer dan waard met zijn prachtige stranden, chimpansees, zonsondergangen en oerwouden.

Het zoeken van de chimpansees in de Mahale Mountains in Tanzania voelt aan als een speurtocht. Je zoekt in het dichte groen samen met je gids naar aanwijzingen. Een slaapplek van de vorige nacht bijvoorbeeld. Je spitst je oren. Hoor je daar niet in de verte een alfamannetje? En verbeeld je je alleen dat je een chimpansee ruikt?

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 126 reizen naar Tanzania

Chimpansees

Het Mahale Mountains park is één van de laatste plekken waar je chimpansees in het wild kunt bewonderen.

Een beetje geluk moet je hier wel voor hebben. En vooral ook veel geduld. Want je moet ze al wandelend opsporen in de groene mantel van oerwoud die over de bergen langs het Tanganyika meer ligt gedrapeerd.

Ook in dit 613 vierkante kilometer grote park leven nog slechts 800 chimpansees, niettemin is het één van de dichtste populaties ter wereld. De chimpansee is ernstig bedreigd.

Tanganyikameer

Bovendien zijn de apen zeker wel op te sporen als je weet waar je naar moet zoeken. En dat weten de gidsen die je tijdens je hiketocht begeleiden. Ook zelf raak je er na een dag of twee behoorlijk bedreven in.

De wandeling die je in het Mahale Mountains park maakt is afwisselend. Het lage tropisch regenwoud gaat bergop over in bamboebossen en ook vind je grote stukken open grasland tussen de hoge begroeiing.

Een heiige lucht hangt over de bergen. Langs de oever van het Tanganyika meer lijnt een witte streep zandstrand het tropisch berglandschap af van het water.

Snorkelen en duiken

Aan de andere kant van die zandstrook dalen duikers af in het azuurblauwe water, op zoek naar de tientallen endemische vissen - vissen die nergens ander ter wereld voorkomen.

Ook kun je er snorkelen. Dat is een welkome afwisseling na één of twee dagen door de bergen wandelen.

Buiten het regenseizoen is zonnen op de tropische stranden langs het meer ook een fijn rustpunt tijdens je wandelsafari.

Zonsondergang

Zoek vooral 's avonds een mooi plekje op het strand. De zon zakt dan als een rode bol aan de overkant bij Congo in het water van het Tanganyika meer.

Het licht golvende water dat oranje kleurt in het zwakke schijnsel verorbert de ondergaande zon in verrukkelijk traag tempo.

De volgende dag komt de zon weer op achter Mount Nkungwe, met 2.462 meter de hoogste berg van het park.

Per boot naar Mahale Mountains

Je bereikt de Mahale Mountains met een klein vliegtuigje of per boot. Het is het meest afgelegen park van Tanzania. Druk is het er dan ook nooit. Wegen zijn er niet. En dus ben je ook vrij van autogeluiden en ieder ander lawaai uit de geciviliseerde wereld.

Het park is doorspekt met rivieren. De aankomst per boot is dan ook het sterkst aan te raden. Met een vliegtuig word je toch altijd opeens ergens gedropt.

Vaar je het park binnen, dan zie je hoe het groene berglandschap zich aan je ontrolt. Hoe je steeds dichter in de natuur komt en steeds verder van de wereld die je kende.

Wat is er te doen in Mahale Mountains National Park?

  • Zet je snorkel op en zoek de meest exotische zoetwatervissen in het Tangayikameer.
  • Maak een meerdaagse wandeling langs de stranden en door de oerwouden van de Mahale Mountains, en kampeer op de camping midden in het berglandschap. Oneindig ver weg van de drukke wereld.
  • Maak een boottocht over het Tangayika meer.
  • Geniet van de tropische zon op de waanzinnige, witte, tropische stranden aan de oevers van datzelfde meer. Mis de zonsondergang daar vooral niet.
  • Ga in het oerwoud van de Mahale Mountains op zoek naar chimpansees, het dier dat genetisch het dichtst bij de mens staat.

Reizen Tanzania

Foto's & video's Mahale Mountains National Park

Meer Mahale Mountains National Park

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors