Serengeti National Park
8,6
8,8 Algemene ervaring
9,2 Natuur
6,7 Stranden
9,7 Wildlife
7,6 Overige activiteiten
7,8 Bereikbaarheid

Serengeti National Park

door Niels Posthumus

Het is een eeuwenoud instinct en tegelijkertijd het indrukwekkendste dierlijk schouwspel ter wereld: de trek van anderhalf miljoen gnoes, zebra's en gazellen door het Serengeti National Park. Het trappen van de miljoenen hoeven is oorverdovend in het noorden van Tanzania, op de grens met Kenia. De aarde schudt. Stof is overal.

Als in een film schieten ze voorbij. Tientallen, honderden, duizenden dieren in vol galop. Niets houdt ze tegen. De kilometers lange stoet vertrapt alles wat in zijn weg staat.

ZELF NAAR Serengeti National Park?

Bekijk alle 98 reizen naar Serengeti National Park

Natuurlijk instinct

De massale migratie van een miljoen gnoes, 200.000 en 300.000 gazellen door het Serengeti park is een overlevingsstrategie die vele eeuwen terug gaat.

Al is de tocht nog zo veel dieren fataal, ze moeten echter wel. Het land waar zij grazen, de zuidelijke savanne van de Ngorongoro krater, droogt na het regenseizoen - december tot mei - snel uit. Er blijft geen eten over voor de anderhalf miljoen dieren.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle nationale parken in Zuid-Afrika

Masai Mara National Park

Van juni tot oktober trekt de enorme kudde via het westen naar het noordelijke Masai Mara National Park.

Het aantal jongen in de kudde is in de voorafgaande maanden snel toegenomen. De populatiegroei moet een tegenwicht bieden aan alle verliezen die de kudde tijdens de tocht incasseert.

De tocht is hard. Cheeta's, luipaarden, wilde honden, hyena's en vooral veel leeuwen liggen op de loer. Zij storten zich op de achterblijvers of de kreupelen.

Survival of the fittest

Het is Survival of the fittest in zijn puurste vorm. Duizenden andere hoefdieren komen om bij hun poging de Grumeti en Mara rivieren over te steken.

Het ritme van de natuur is onverbiddelijk. De stoet beesten stopt niet. Ze razen door naar het noordoosten. Op zoek naar nieuwe graslanden in het vlakke landschap waar slechts een paar granieten rotsen de verre horizon onderbreken.

Serengeti betekent in de taal van de Masai dan ook 'eindeloze vlakte'.

Terug naar de Ngorongoro krater

In november dendert de kudde in vol galop weer naar het zuiden. Terug naar het Ngorongoro gebied, waar het is gaan regenen. Hier paren de dieren dat het een lieve lust is. Ook het jaar erop moet er immers weer genoeg nieuw kroost zijn voor de migratiecirkel van 3.000 kilometer.

Tussen al dit hoefgekletter leven overigens ook nog honderden andere diersoorten. Wat wil je ook in een 14.763 vierkante kilometer groot park.

Het Serengeti park is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te zien - leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Samen met de hoefdierentrek maakt dit de Serengeti tot het beroemdste wildpark van Afrika.

Safari

De Serengeti is het meest diverse ecosysteem ter wereld. Het gebied heeft, via talloze natuurfilms, het beeld van Afrika bepaalt.

Wie bijvoorbeeld aan leeuwen denkt, ziet ze in de savannevlakte van Serengeti voor zich. En ook de lange nekken van giraffen in het open veld tegen de oranje zonsondergang is geënt op beelden uit het park op de grens van Kenia en Tanzania. Op de achtergrond staat een acaciaboom met platte top.

Serengeti is safari. Het park ís Afrika. Serengeti is één van de laatste plekken waar de natuur nog ongestoord zijn gang kan gaan. Waar het leven wreed is. Waar de mens uitsluitend toekijkt.

Wat is er te doen in Serengeti National Park?

 • Woon de grootste wildtrek ter wereld bij tussen juni en oktober. Honderdduizenden gnoes, impala's en zebra's trekken dan van Serengeti naar het Masai Mara park in Kenia.
 • Bezoek in december de Ngorongoro krater, die dan vol loopt met alle dieren die dan weer uit het noorden terugkomen.
 • Ga op zoek naar de oorsprong van de mens in de Olduvai Gorge, algemeen gezien als de grond waar onze soort het allereerste levenslicht zag.
 • Ga op zoek naar de klimmende leeuwen in de bomen van het nabijgelegen Tarangire National Park.
 • Ook in de eerste helft van het jaar, dus buiten de beroemde wildtrek om, kun je fantastische safari's maken in het Serengeti park.

Serengeti National Park zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Safari Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Tanzania. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Safari Desk!

Like deze pagina

Reizen Serengeti National Park

Meer Serengeti National Park

Reviews Serengeti National Park

Prachtige Serengeti (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Daniel Jankie op 17 november 2019

Nadat we al een game drive hadden gedaan bij Tarangire zijn we voor 3 dagen naar de Serengeti geweest. We hebben hier veel dieren gezien waaronder de big five en de Grote Trek! Naast de vele dieren was ook het landschap geweldig en de mensen erg aardig. We waren erg blij dat we 3 dagen voor dit park uittrokken.

8,5
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • dieren
 • natuur
 • stilte
Ultieme tip: Overnachten bij de Sound of Silence.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Elsbeth Van veluw op 17 december 2018

Ondanks dat het begin november niet de beste periode is om de meeste dieren te zien in Serengeti hebben wij onwijs veel leeuwen mogen zien en daarnaast een cheeta en luipaard. Fantastisch al die katachtigen! Ook olifanten, zebra's , giraffes en gazelle's vind je in overvloed. Mooi uitgestrekt park waarvan je kan zien dat het een echt leefgebied is voor katachtigen met hoog gras en goede ligbomen.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Uitgestrekt
 • Veel katachtigen
 • Natuur
Ultieme tip: Kampeer in het Serengeti park en zorg dat je bij zonsopgang weer in de auto zit. Real life Lion King ervaring met de zonsopkomst en alle dieren die je dan ziet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Serengeti National Park (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Laura van Iwaarden op 19 november 2018

Heel mooi park met vele soorten dieren en een prachtige natuur. Geweldige ervaring gehad met een fijne en hele toffe gids. Leuke gamedrives gehad en indrukwekkend om het mee te maken. Top ervaring!!!!

Pluspunten Serengeti National Park

 • aardige locals
 • mooie omgeving
 • geweldige gids

Minpunten Serengeti National Park

 • geen
Ultieme tip: Overnachten in de Serengeti maakt het compleet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Serengeti NP (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Yvonne Bakkenes op 18 november 2018

De serengeti is echt fantastisch! Zoveel wilde dieren met vooral veel veel wilde katten zoals leeuwen, cheetahs en Leoparden. Je kunt de dieren af en toe van super dichtbij bewonderen en de natuur is heel divers!

Ultieme tip: Slaap in een tented camp lodge in het Park dan hoor je 's nachts de wilde dieren jagen en geluiden maken! Weinig geslapen daardoor, maar wat een beleving!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

De Grote Trek over de Mara-rivier in de Serengeti (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door harry van den Muijsenberg op 13 november 2018

De Serengeti is voor mij de mooiste plek als vakantiebestemming. Het is er altijd weer anders en je raakt er nooit op uitgekeken. Steeds wordt je weer verrast door iets nieuws. Er is een nadeel: de dagen zijn er te kort.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Je wordt er altijd weer verrast

Minpunten Serengeti National Park

 • Het is niet goedkoop
Ultieme tip: Zorg dat je erachter komt waar op dat moment de trek zich bevindt en stem je bestemming af op die plaats. Als je dat doet ga je dingen zien die je nooit meer vergeet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful serengeti (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Lieke van Breugel op 11 november 2018

Prachtig park met heel veel wildlife! Op de neushoorn na de big 5 gezien. En nog vele andere dieren waaronder zelfs een cheeta met jongen. Ook nog vele zebra's, gnoes, giraffen, gazelles, impalas, nijlpaarden enz.

8,4
8 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
6 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga vroeg in de ochtend en geniet de hele dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Serengeti (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Bart Hendriks op 11 november 2018

Het serengeti national park is een van de bekendste parken in Afrika. Ik was hiet tijdens de grote migratie. Dit is iets om rekening mee te houden want de migratie betekend dat miljoenen gnoes, honderdduizenden zebra's en ook veel andere wild vanuit de serengeti naar de masai mara in kenia trekt. Dit doen ze omdat het land hier erg droog is en het gras niet goed groeit. Dit betekend dat er 1. Minder dieren te zien zijn en 2. Het landschap er minder mooi uit ziet. Dit is iets om goed rekening te houden. Dit neemt echter niet weg dat het niet de moeite waard is want er is nog steeds veel moois te zien.

Pluspunten Serengeti National Park

 • niet super toeristisch

Minpunten Serengeti National Park

 • weinig dieren
Ultieme tip: Heb geduld!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Beste ervaring ooit (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jon Donkers op 17 december 2017

Een vierdaagse safari in Tanzania was het mooiste wat ik ooit heb gedaan! We hebben drie dagen door de Serengeti gereden en ook nog een dag in de Ngorongoro Krater. We hebben zoveel dieren gezien, echt geweldig!

Ultieme tip: Ga diep het gebied in.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een grootse ervaring in een groot gebied (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Iris van Blitterswijk op 13 december 2017

De variatie die de Serengeti biedt is net zo groot als het gebied. Behalve grote uitgestrekte vlaktes, zijn er ook gebieden met meer bomen of water, wat de variatie van de dieren groot maakt. Ook hebben de dieren ruimte om te leven, ondanks het toerisme. Het is mogelijk om uit de buurt van andere landcruisers. Overnachten middenin de Serengeti is heel gaaf, je moet wel een beetje tegen dierengeluiden kunnen. Ik zou andere reizigers adviseren de Serengeti niet over te slaan tijdens een reis door Tanzania.

6,5
8 Algemene ervaring
8 Natuur
4 Stranden
8 Wildlife
6 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Variatie in natuurgebieden
 • Grote trek

Minpunten Serengeti National Park

 • Veel toeristen
 • slechte wegen
Ultieme tip: Bepaal van te voren hoeveel dagen je wilt gaan. Ik vond anderhalve dag voldoende, maar voor het observeren van dierlijk gedrag zou ik adviseren langer te gaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ongelofelijk bijzondere reis! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marloes de Bruin op 11 december 2017

Wat een unieke plek! De Serengeti is echte onbeschrijflijk: je moet er gewoon eens zelf naartoe. Ik had nooit gedacht dat je zó dicht bij de dieren kan komen. Met een open raam lunchen in de jeep terwijl de leeuwen op drie meter afstand liggen: echt fantastisch! Houd wel rekening met lange dagen in de auto, veel stof en hitte. Maar het is het dubbel en dwars waard!

8,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • bijzondere natuur
 • wilde dieren
 • rust

Minpunten Serengeti National Park

 • stoffig
 • ver weg
Ultieme tip: Slapen in Tanzania Bush Camp!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

De stilte van de Serengeti (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Elise Ton op 16 november 2017

De Serengeti, letterlijk vertaalt met "eindeloze vlaktes'', is een natuurgebied dat gedeeltelijk in Tanzania en gedeeltelijk in Kenia ligt. Zelf was ik hier samen met een vriendin in april 2013, in Tanzania. Nog nooit had ik zoiets bijzonders gezien in mijn leven. Samen met een chauffeur, een kok en een gids, vertrokken wij per jeep op safari. Hier hebben wij de Big Five gespot.
Hetgeen mij het meest is bijgebleven van deze ervaring, is een moment dat wij stilstonden met onze auto en naar een groep hippo's keken die in een piepklein meertje lagen te dobberen. De motor van de auto ging uit, iedereen was stil. Het enige dat we hoorden was af en toe wat gespetter, wanneer de hippo's zich bewogen. Voor mij was dit een mindfulness moment. Ik werd helemaal zen en dacht aan de rest van de wereld, waar altijd alles maar doorgaat.
Los van dit moment was het natuurlijk een ervaring die ik iedereen zou gunnen. De verschillende landschappen die je tegenkomt zijn overweldigend mooi. Voor fotografen is dit dan ook een waanzinnig mooie plek om heen te gaan. Je hebt even het idee dat je in een droom leeft, ver weg van de soms harde werkelijkheid van de wereld waarin wij leven in deze Westerse wereld.
Wil je ook een keer naar de Serengeti? Vergeet dan niet om ook een aantal nachten in een tent te slapen! Bij ons was het enorm koud, wij kampeerden bij de Ngorongoro Crater. 's Nachts hoorde je echter de wilde dieren aan je tent snuffelen.
Kortom, de Serengeti is geweldig!

8,0
8 Algemene ervaring
10 Natuur
5 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Aardige locals
 • Goede plekken om te overnachten (lodges of per tent)
 • walhalla voor fotografen
 • goede service van de locals
Ultieme tip: Slaap in een tent en geniet van de stilte die je ervaart in dit overweldigende natuurgebied.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Reizen door Serengeti National Park (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Marleen de Roos op 14 november 2017

Serengeti National Park behoort tot de mooiste plekken op aarde. De uitgestrekte vlaktes zijn adembenemend en het is de ultieme wildlife beleving. We hebben hier zoveel dieren gezien: van krokodillen tot cheetah welpjes. Ik ga hier zeker nog een keer naartoe.

Pluspunten Serengeti National Park

 • ongerepte natuur
 • big five
 • migratie
Ultieme tip: de grote migratie
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Serengeti (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Claudia Evers op 13 november 2017

Serengeti is een prachtig nationaal park waarin je echt het idee hebt dat je alleen bent met de dieren. Omdat het zo groot is, zie je soms uren geen andere auto's wat de safari nog iets meer bijzonder maakt. Het landschap verandert ook heel vaak als je door het park heen rijdt. Dit zorgde ervoor dat niet alleen de dieren, maar ook het land prachtig is om te zien. Als je een park in Tanzania (of in heel Afrika) wil bezoeken, is Serengeti zeker een aanrader!

Pluspunten Serengeti National Park

 • Prachtige landschappen
 • veel dieren
 • weinig andere safari autos

Minpunten Serengeti National Park

 • het is ver rijden
Ultieme tip: Neem een personal driver. Dit zorgt ervoor dat jouw safari helemaal naar jouw wens kan worden opgesteld!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Natuur zoals alleen Serengenti National Park kan zijn (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ria Aandewiel op 12 november 2017

Ben een aantal keren op safari geweest en Tanzania en Kenia stonden nog op de lijst. Wat een fantastisch mooi en uitgestrekt park en dan het wijdse uitzicht! Echt geweldig. Ga er zo weer naartoe, anytime!

Ultieme tip: Mijn ultieme tip is om zelf je eigen Landrover te hebben en die niet te moeten delen met nog vier anderen. Maar, dit is persoonlijk.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Migratie, leeuwenjacht en enorme vlaktes (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Vianne Den Braven op 12 november 2017

Het indrukwekkendste wildpark waar ik ooit ben geweest. Zo groot, zo divers en zo veel leeuwen! We hebben een leeuwenjacht van dichtbij mogen meemaken. We hebben de migratie van dichtbij gezien. Duizenden gnoes die voor onze ogen de oversteek over de rivier maakten! En nog zoveel meer prachtige dieren.

Ultieme tip: Ga kamperen met een gids
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

geluk op de Serengeti (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marije Walbeek op 12 november 2017

2 dagen rond dwalen op de Serengeti met de truck op zoek naar het mooiste wild life! We hebben enorm veel geluk gehad met alles wat we gezien hebben. Om de beginnen de 100.000'en gnoes, we zaten echt midden in de migratie.
Maar we hebben ook uitgebreid de Big 5 gezien. Wel 20 tot 30 leeuwen, 5 luipaarden (oa met een welpje en ook met prooi in de boom), olifanten families, neushoorns en Buffalo. En ook nog een koppeltje Cheeta's, geen big 5, maar ook erg mooi.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • wildlife

Minpunten Serengeti National Park

 • 's nachts niet naar de wc
Ultieme tip: Ga vroeg op pas en heb geduld
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

It takes guts! (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Lisette van den Broek op 11 november 2017

Vrij droge omgeving, maar juist heel mooi om te zien waar er water is. Dan zie je in eens palmbomen staan! Uiteraard heel bijzonder om de Big 5 in hun eigen omgeving te zien en hoe de hiërarchie werkt. Respect tussen de dieren.

8,4
8 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Grote kans om de Big 5 te spotten!.

Minpunten Serengeti National Park

 • Veel toeristen in het hoog seizoen
Ultieme tip: Ga "wild" kamperen! In de nacht hyena's horen naast jouw tent.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend mooi (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Chantal Hulst op 06 november 2017

Ik heb mezelf nog nooit zo klein gevoeld. Wat een overweldigend wijds landschap. Ontelbaar veel dieren. Back to basic op de natuurcampings. De spanning wanneer de jeep stopt en de gids door zijn kijker tuurt. Het onbeschrijfelijke gevoel wanneer je zelf ook die neushoorn spot. Geweldig om onderdeel te mogen zijn van de leefomgeving van die mooie dieren.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • dieren
 • landschap
 • onontdekt
Ultieme tip: Neem de tijd. Geef jezelf de ruimte om gewoon een uur stil te staan en te turen in het oneindige en die dieren gewoon eens te volgen in plaats van te spotten en door te gaan!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Serengetti NP Tanzania (bezocht in augustus 2010)

Review geschreven door Jan Remers op 05 november 2017

Dit was een van de mooiste belevenissen die ik ooit heb meegemaakt. Wat mij het meest aanspreekt is de vlaktes met de duizenden dieren die je in hun natuurlijke habitat kunt waarnemen.
En dan 's avonds en 's nachts, er is geen horizon vervuiling hier met als resultaat geweldige sterren hemels. Daardoor ook geen vervuilde lucht door industrie en verkeer. Kortom een geweldige ervaring om mee te mogen maken

Pluspunten Serengeti National Park

 • Vriendelijke bevolking
Ultieme tip: Ga met een goede reisorganisatie in zee, dan weet je zeker dat zij er alles aan zullen doen om jouw vakantie te laten slagen
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Safari in the Savanna (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Raja Lala op 12 mei 2017

Serengeti stretches wide as far as the eye can see… Giraffes eating acacia’s in the distance. If you are lucky you can see the big-5 and experience a wild beast migration. At night you camp in the middle of the national park and can hear distant murmurs. All in all, a great experience!

8,3
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Locatie
 • wildlife
 • AfricanSky
Ultieme tip: The entry to the park is 24 hours, I would recommend getting in mid-day, so that you get out mid-day the next.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Reizen Serengeti National Park

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors