Serengeti National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
8,9
9,1 Algemene ervaring
9,2 Natuur
7,1 Stranden
9,8 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,3 Bereikbaarheid

Serengeti National Park

door Niels Posthumus

Het is een eeuwenoud instinct en tegelijkertijd het indrukwekkendste dierlijk schouwspel ter wereld: de trek van anderhalf miljoen gnoes, zebra's en gazellen door het Serengeti National Park. Het trappen van de miljoenen hoeven is oorverdovend in het noorden van Tanzania, op de grens met Kenia. De aarde schudt. Stof is overal.

Als in een film schieten ze voorbij. Tientallen, honderden, duizenden dieren in vol galop. Niets houdt ze tegen. De kilometers lange stoet vertrapt alles wat in zijn weg staat.

ZELF NAAR Serengeti National Park?

Bekijk alle 98 reizen naar Serengeti National Park

Natuurlijk instinct

De massale migratie van een miljoen gnoes, 200.000 en 300.000 gazellen door het Serengeti park is een overlevingsstrategie die vele eeuwen terug gaat.

Al is de tocht nog zo veel dieren fataal, ze moeten echter wel. Het land waar zij grazen, de zuidelijke savanne van de Ngorongoro krater, droogt na het regenseizoen - december tot mei - snel uit. Er blijft geen eten over voor de anderhalf miljoen dieren.

Masai Mara National Park

Van juni tot oktober trekt de enorme kudde via het westen naar het noordelijke Masai Mara National Park.

Het aantal jongen in de kudde is in de voorafgaande maanden snel toegenomen. De populatiegroei moet een tegenwicht bieden aan alle verliezen die de kudde tijdens de tocht incasseert.

De tocht is hard. Cheeta's, luipaarden, wilde honden, hyena's en vooral veel leeuwen liggen op de loer. Zij storten zich op de achterblijvers of de kreupelen.

Survival of the fittest

Het is Survival of the fittest in zijn puurste vorm. Duizenden andere hoefdieren komen om bij hun poging de Grumeti en Mara rivieren over te steken.

Het ritme van de natuur is onverbiddelijk. De stoet beesten stopt niet. Ze razen door naar het noordoosten. Op zoek naar nieuwe graslanden in het vlakke landschap waar slechts een paar granieten rotsen de verre horizon onderbreken.

Serengeti betekent in de taal van de Masai dan ook 'eindeloze vlakte'.

Terug naar de Ngorongoro krater

In november dendert de kudde in vol galop weer naar het zuiden. Terug naar het Ngorongoro gebied, waar het is gaan regenen. Hier paren de dieren dat het een lieve lust is. Ook het jaar erop moet er immers weer genoeg nieuw kroost zijn voor de migratiecirkel van 3.000 kilometer.

Tussen al dit hoefgekletter leven overigens ook nog honderden andere diersoorten. Wat wil je ook in een 14.763 vierkante kilometer groot park.

Het Serengeti park is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te zien - leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Samen met de hoefdierentrek maakt dit de Serengeti tot het beroemdste wildpark van Afrika.

Safari

De Serengeti is het meest diverse ecosysteem ter wereld. Het gebied heeft, via talloze natuurfilms, het beeld van Afrika bepaalt.

Wie bijvoorbeeld aan leeuwen denkt, ziet ze in de savannevlakte van Serengeti voor zich. En ook de lange nekken van giraffen in het open veld tegen de oranje zonsondergang is geënt op beelden uit het park op de grens van Kenia en Tanzania. Op de achtergrond staat een acaciaboom met platte top.

Serengeti is safari. Het park ís Afrika. Serengeti is één van de laatste plekken waar de natuur nog ongestoord zijn gang kan gaan. Waar het leven wreed is. Waar de mens uitsluitend toekijkt.

Welke dieren kan ik spotten in het Serengeti National Park?

Enkele van de meest iconische dieren die je kunt zien zijn de leeuwen, luipaarden, cheeta's, olifanten, buffels en giraffen. Daarnaast zijn er talloze grazende hoefdieren, waaronder gnoes, zebra's en impala's, die migreren tijdens de jaarlijkse grote migratie, een van de meest spectaculaire natuurspektakels ter wereld. Het park biedt ook een thuis voor hyena's, jakhalzen, nijlpaarden, krokodillen en een overvloed aan kleurrijke vogelsoorten.

Wat is er te doen in Serengeti National Park?

 • Woon de grootste wildtrek ter wereld bij tussen juni en oktober. Honderdduizenden gnoes, impala's en zebra's trekken dan van Serengeti naar het Masai Mara park in Kenia.
 • Bezoek in december de Ngorongoro krater, die dan vol loopt met alle dieren die dan weer uit het noorden terugkomen.
 • Ga op zoek naar de oorsprong van de mens in de Olduvai Gorge, algemeen gezien als de grond waar onze soort het allereerste levenslicht zag.
 • Ga op zoek naar de klimmende leeuwen in de bomen van het nabijgelegen Tarangire National Park.
 • Ook in de eerste helft van het jaar, dus buiten de beroemde wildtrek om, kun je fantastische safari's maken in het Serengeti park.

Reizen Serengeti National Park

Meer Serengeti National Park

Reviews Serengeti National Park

Spectacular Serengeti (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Mark Brands op 30 december 2020

Serengeti is hét park om wildlife te spotten en unieke momenten mee te maken. De grote diversiteit aan dieren en dus ook roofdieren zorgt voor genoeg spanning en sensatie. Luipaard, leeuw, cheeta, ze leven er allemaal! Een must om van je bucketlist af te strepen!!

Pluspunten Serengeti National Park

 • wildlife
 • natuur

Minpunten Serengeti National Park

 • duur
Ultieme tip: Rij niet te snel weer verder, maar gun jezelf de tijd om langer bij de dieren te blijven om unieke momenten mee te maken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Arusha en Safari (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Justin Belt op 09 december 2019

2. Vanaf Arusha naar Serengeti rijden vond ik persoonlijk een lange dag. Onderweg naar Serengeti ga je ergens lunchen en aan het einde van de middag kom je aan op de overnachtingsplek (Public Campsite). De meeste organisaties gingen daarna niet meer op pad, omdat iedereen nog zijn eigen tent moest opzetten. Onze tent stond al dus wij hadden tijd over. Terwijl de zon onder ging hebben we nog olifanten, leeuwen en apen gezien. Het was prachtig!
3. De derde dag ging onze wekker om 5 uur. Veel slapen hebben we niet gedaan. Constant hoor je leeuwen en hyena’s geluiden maken. Om 6 uur begon onze gamedrive (rit met een voertuig) door Serengeti Park. Via een soort walkie talkie kunnen de gidsen met elkaar praten. Hierdoor hebben wij zoveel extra’s gezien! De gids heeft een goed oog voor alle dieren en vertelt er veel over. Aan het eind van de dag zijn wij richting de Ngorongoro Crater gereden.

Ultieme tip: Regel dit via mnyalusafaris. Wanneer je dit via haar boekt hoef jij wanneer je op de camping komt je eigen tentje niet meer op te zetten (terwijl veel anderen dit nog wel moeten)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Tanzania Serengeti (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Frank wouters op 09 december 2019

We zijn in verschillende landen in Afrika geweest, maar we hebben nog nooit zoveel dieren bij elkaar gezien als in de Serengeti van Tanzania.
Het kan haast niet missen om de Big Five te zien.
wij hebben ze gezien, het was prachtig

8,4
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • veel dieren
 • balon vaart
 • mooi landschap

Minpunten Serengeti National Park

 • veel toeristen
 • niet stil zijn bij observeren
 • gamedrivers die onbeleeft zijn en de de auto voor je gezichtveld zetten terwijl er plaats genoeg is
Ultieme tip: Een ballon vaart is geweldig, het kost dan wel wat maar dat is iets wat je nooit meer vergeet. Een privé gids in huren .
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

JorAfrica (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Pim Volkers op 08 december 2019

Het is voor mij een van de meest bijzondere reisbestemmingen in Afrika omdat het zo onvoorstelbaar groot is. Er is altijd een nieuwe plek te ontdekken of, afhankelijk van het seizoen, andere dieren gedrag te ontdekken. Van crossings tot geboortes. Alles is zo bijzonder!

Minpunten Serengeti National Park

 • veel toeristen in hoogseizoen.
Ultieme tip: De crossings in augustus en september.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Avontuurlijk Tanzania (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Manuela Stoter op 07 december 2019

De Serengeti is zo groot, en er is daar zoveel mooie te vinden. Het landschap is fantastisch, en het wildlife is waanzinnig. Velen katachtigen hebben we hier mogen spotten, zelfs vier luipaarden! Voor het avontuur van je leven, moet je zeker de Serengeti bezoeken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Slaap zeker in één van de (luxe) tenten midden in dit park om 's nachts de wilde dieren wel van heel dichtbij te horen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Meest mooie plek ooit geweest (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Siebe Hubers op 04 december 2019

De mooiste wilde dieren, super aardigen mensen die je overal bij helpen. De grote open vlaktes, en het onwetende welk volgende wilde dier je tegen zal komen. Buiten dit door onze gids bijna allen dieren kunnen zien die we wouden zien.

Echt een top plek om heen te gaan

8,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • aardige locals
 • goede gids
 • mooie verblijven

Minpunten Serengeti National Park

 • te veel auto
Ultieme tip: Zorg vóór genoeg water en eten en als je er komt om foto’s te maken zorg voor een tele lens
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

genieten (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Kirsten Kraan op 01 december 2019

Zon, natuur en dieren (en natuurlijk een camera) alle ingrediënten om te kunnen genieten. Het is nooit zeker wat je gaat zien, want de natuur heeft de regie. Maar dat je dingen gaat zien die je nooit meer gaat vergeten, dat is zeker!

8,8
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • goede gids

Minpunten Serengeti National Park

 • vliegveld midden in park.
Ultieme tip: Mocht je het kunnen betalen, dan een privé safari doen. Je kan dan zo lang stil blijven staan op een plek waar je zelf wilt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Dieren, dieren en nog meer dieren (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Alice van Kempen op 25 november 2019

De Serengeti, het Nationale Park dat je voornamelijk kent van de fantastische natuurfilms die hier zijn opgenomen. Niets wat je ziet in deze films is anders dan de werkelijkheid. Fantastisch om dit met eigen ogen te mogen aanschouwen. Je rijdt van de ene prachtige sighting naar de andere bijzondere ontmoeting. Leeuwen, luipaarden, cheetahs, olifanten, buffels, giraffen …. teveel om op te noemen. De enige die op het lijstje ontbreekt is de neushoorn, helaas zijn veel van deze prachtige dieren ten prooi gevallen aan stropers.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Rijk dierenrijk
 • door de open savannes goed zichtbaar

Minpunten Serengeti National Park

 • geen minpunten kunnen ontdekken
Ultieme tip: Let ook goed op de kleine dierenwereld. Bij bijvoorbeeld picnic plaatsen kan je de meest mooie vogels fotograferen of kleine knaagdieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat een beleving! (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Michelle van Lent op 23 november 2019

Serengeti is bij uitstek een van de beste safaribestemmingen ter wereld. Wat een mooie plek! De safari is er fantastisch! Er is een grote diversiteit aan dieren en er is (nog) geen massatoerisme. Het is heerlijk om enkele dagen te rijden in de uitgestrekte vlaktes en diverse landschappen.

Pluspunten Serengeti National Park

 • Geen massatoerisme
 • Veel wildlife
 • Authentiek
Ultieme tip: Overnacht in een tent tussen de wilde dieren! Een fantastische ervaring.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Serengeti National park (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Joëlla Klement op 20 november 2019

Een fantastische serengeti National park in Tanzania. The big five en zoveel meer dieren. Hier een foto van de zonsopkomst in dit prachtige park. Prachtige Afrikaanse bomen, prachtige licht inval, en dan de wild life er nog bij! AMAZING!

9,3
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Drie dagen door het park rijden en op zoek naar wild life!
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Overweldigend (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Rianne Seuren op 19 november 2019

Prachtig overweldigend park, waarin de dieren goed worden beschermd. Genoten van iedere meter van het park. En houdt alles goed in de gaten want je wordt telkens weer verrast door een natuurlijk wonder.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • prachtige natuur
 • goed beschermd
 • respect voor de natuur

Minpunten Serengeti National Park

 • geen
Ultieme tip: Neem je verrekijker mee, wees ontzettend stil tijdens het naderen van de dieren en houdt respect voor de natuur. En vooral GENIET! Leg je momenten vast.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Serengeti (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Karin van Hese op 18 november 2019

Schitterende natuur met prachtige dieren. Wat hebben wij veel unieke belevenissen meegemaakt op deze mooie plek in Tanzania. Reizen in een Jeep is uniek. Wat was de natuur en het wildrijk adembenemend en uniek.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga eens een nachtje verblijven in Kati Kati tented lodges
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige Serengeti (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Daniel Jankie op 17 november 2019

Nadat we al een game drive hadden gedaan bij Tarangire zijn we voor 3 dagen naar de Serengeti geweest. We hebben hier veel dieren gezien waaronder de Big Five en de Grote Trek! Naast de vele dieren was ook het landschap geweldig en de mensen erg aardig. We waren erg blij dat we 3 dagen voor dit park uit hebben getrokken.

8,5
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • dieren
 • natuur
 • stilte
Ultieme tip: Overnachten bij de Sound of Silence.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Elsbeth Van veluw op 17 december 2018

Ondanks dat het begin november niet de beste periode is om de meeste dieren te zien in Serengeti hebben wij onwijs veel leeuwen mogen zien en daarnaast een cheeta en luipaard. Fantastisch al die katachtigen! Ook olifanten, zebra's , giraffes en gazelle's vind je in overvloed. Mooi uitgestrekt park waarvan je kan zien dat het een echt leefgebied is voor katachtigen met hoog gras en goede ligbomen.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Uitgestrekt
 • Veel katachtigen
 • Natuur
Ultieme tip: Kampeer in het Serengeti park en zorg dat je bij zonsopgang weer in de auto zit. Real life Lion King ervaring met de zonsopkomst en alle dieren die je dan ziet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Serengeti National Park (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Laura van Iwaarden op 19 november 2018

Heel mooi park met vele soorten dieren en een prachtige natuur. Geweldige ervaring gehad met een fijne en hele toffe gids. Leuke gamedrives gehad en indrukwekkend om het mee te maken. Top ervaring!!!!

Pluspunten Serengeti National Park

 • aardige locals
 • mooie omgeving
 • geweldige gids

Minpunten Serengeti National Park

 • geen
Ultieme tip: Overnachten in de Serengeti maakt het compleet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Serengeti NP (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Yvonne Bakkenes op 18 november 2018

De serengeti is echt fantastisch! Zoveel wilde dieren met vooral veel veel wilde katten zoals leeuwen, cheetahs en Leoparden. Je kunt de dieren af en toe van super dichtbij bewonderen en de natuur is heel divers!

Ultieme tip: Slaap in een tented camp lodge in het Park dan hoor je 's nachts de wilde dieren jagen en geluiden maken! Weinig geslapen daardoor, maar wat een beleving!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

De Grote Trek over de Mara-rivier in de Serengeti (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door harry van den Muijsenberg op 13 november 2018

De Serengeti is voor mij de mooiste plek als vakantiebestemming. Het is er altijd weer anders en je raakt er nooit op uitgekeken. Steeds wordt je weer verrast door iets nieuws. Er is een nadeel: de dagen zijn er te kort.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Je wordt er altijd weer verrast

Minpunten Serengeti National Park

 • Het is niet goedkoop
Ultieme tip: Zorg dat je erachter komt waar op dat moment de trek zich bevindt en stem je bestemming af op die plaats. Als je dat doet ga je dingen zien die je nooit meer vergeet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful serengeti (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Lieke van Breugel op 11 november 2018

Prachtig park met heel veel wildlife! Op de neushoorn na de big 5 gezien. En nog vele andere dieren waaronder zelfs een cheeta met jongen. Ook nog vele zebra's, gnoes, giraffen, gazelles, impalas, nijlpaarden enz.

8,4
8 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
6 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga vroeg in de ochtend en geniet de hele dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Serengeti (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Bart Hendriks op 11 november 2018

Het serengeti national park is een van de bekendste parken in Afrika. Ik was hiet tijdens de grote migratie. Dit is iets om rekening mee te houden want de migratie betekend dat miljoenen gnoes, honderdduizenden zebra's en ook veel andere wild vanuit de serengeti naar de masai mara in kenia trekt. Dit doen ze omdat het land hier erg droog is en het gras niet goed groeit. Dit betekend dat er 1. Minder dieren te zien zijn en 2. Het landschap er minder mooi uit ziet. Dit is iets om goed rekening te houden. Dit neemt echter niet weg dat het niet de moeite waard is want er is nog steeds veel moois te zien.

Pluspunten Serengeti National Park

 • niet super toeristisch

Minpunten Serengeti National Park

 • weinig dieren
Ultieme tip: Heb geduld!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Beste ervaring ooit (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jon Donkers op 17 december 2017

Een vierdaagse safari in Tanzania was het mooiste wat ik ooit heb gedaan! We hebben drie dagen door de Serengeti gereden en ook nog een dag in de Ngorongoro Krater. We hebben zoveel dieren gezien, echt geweldig!

Ultieme tip: Ga diep het gebied in.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors