Serengeti National Park
9,0
9,0 Algemene ervaring
9,5 Natuur
9,0 Stranden
10,0 Wildlife
8,5 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Serengeti National Park

door Niels Posthumus

Het is een eeuwenoud instinct en tegelijkertijd het indrukwekkendste dierlijk schouwspel ter wereld: de trek van anderhalf miljoen gnoes, zebra's en gazellen door het Serengeti National Park. Het trappen van de miljoenen hoeven is oorverdovend in het noorden van Tanzania, op de grens met Kenia. De aarde schudt. Stof is overal.

Als in een film schieten ze voorbij. Tientallen, honderden, duizenden dieren in vol galop. Niets houdt ze tegen. De kilometers lange stoet vertrapt alles wat in zijn weg staat.

Natuurlijk instinct

De massale migratie van een miljoen gnoes, 200.000 en 300.000 gazellen door het Serengeti park is een overlevingsstrategie die vele eeuwen terug gaat.

Al is de tocht nog zo veel dieren fataal, ze moeten echter wel. Het land waar zij grazen, de zuidelijke savanne van de Ngorongoro krater, droogt na het regenseizoen - december tot mei - snel uit. Er blijft geen eten over voor de anderhalf miljoen dieren.

Masai Mara National Park

Van juni tot oktober trekt de enorme kudde via het westen naar het noordelijke Masai Mara National Park.

Het aantal jongen in de kudde is in de voorafgaande maanden snel toegenomen. De populatiegroei moet een tegenwicht bieden aan alle verliezen die de kudde tijdens de tocht incasseert.

De tocht is hard. Cheeta's, luipaarden, wilde honden, hyena's en vooral veel leeuwen liggen op de loer. Zij storten zich op de achterblijvers of de kreupelen.

Survival of the fittest

Het is Survival of the fittest in zijn puurste vorm. Duizenden andere hoefdieren komen om bij hun poging de Grumeti en Mara rivieren over te steken.

Het ritme van de natuur is onverbiddelijk. De stoet beesten stopt niet. Ze razen door naar het noordoosten. Op zoek naar nieuwe graslanden in het vlakke landschap waar slechts een paar granieten rotsen de verre horizon onderbreken.

Serengeti betekent in de taal van de Masai dan ook 'eindeloze vlakte'.

Terug naar de Ngorongoro krater

In november dendert de kudde in vol galop weer naar het zuiden. Terug naar het Ngorongoro gebied, waar het is gaan regenen. Hier paren de dieren dat het een lieve lust is. Ook het jaar erop moet er immers weer genoeg nieuw kroost zijn voor de migratiecirkel van 3.000 kilometer.

Tussen al dit hoefgekletter leven overigens ook nog honderden andere diersoorten. Wat wil je ook in een 14.763 vierkante kilometer groot park.

Het Serengeti park is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te zien - leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Samen met de hoefdierentrek maakt dit de Serengeti tot het beroemdste wildpark van Afrika.

Safari

De Serengeti is het meest diverse ecosysteem ter wereld. Het gebied heeft, via talloze natuurfilms, het beeld van Afrika bepaalt.

Wie bijvoorbeeld aan leeuwen denkt, ziet ze in de savannevlakte van Serengeti voor zich. En ook de lange nekken van giraffen in het open veld tegen de oranje zonsondergang is geënt op beelden uit het park op de grens van Kenia en Tanzania. Op de achtergrond staat een acaciaboom met platte top.

Serengeti is safari. Het park ís Afrika. Serengeti is één van de laatste plekken waar de natuur nog ongestoord zijn gang kan gaan. Waar het leven wreed is. Waar de mens uitsluitend toekijkt.

Wat is er te doen in Serengeti National Park?

 • Woon de grootste wildtrek ter wereld bij tussen juni en oktober. Honderdduizenden gnoes, impala's en zebra's trekken dan van Serengeti naar het Masai Mara park in Kenia.
 • Bezoek in december de Ngorongoro krater, die dan vol loopt met alle dieren die dan weer uit het noorden terugkomen.
 • Ga op zoek naar de oorsprong van de mens in de Olduvai Gorge, algemeen gezien als de grond waar onze soort het allereerste levenslicht zag.
 • Ga op zoek naar de klimmende leeuwen in de bomen van het nabijgelegen Tarangire National Park.
 • Ook in de eerste helft van het jaar, dus buiten de beroemde wildtrek om, kun je fantastische safari's maken in het Serengeti park.
Like deze pagina

Reizen Serengeti National Park

Meer Serengeti National Park

Reviews Serengeti National Park

Safari in the Savanna (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Raja Lala op 12 mei 2017

Serengeti stretches wide as far as the eye can see… Giraffes eating acacia’s in the distance. If you are lucky you can see the big-5 and experience a wild beast migration. At night you camp in the middle of the national park and can hear distant murmurs. All in all, a great experience!

8,3
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Locatie
 • wildlife
 • AfricanSky
Ultieme tip: The entry to the park is 24 hours, I would recommend getting in mid-day, so that you get out mid-day the next.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Safari (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marlot Ippel op 11 mei 2017

Serengeti is een een ontzettend mooi groot park. Tijdens mijn bezoek heb ik op dag één de big 5 kunnen zien. In dit park kan je een paar dagen rondrijden en je zeker niet vervelen. In de maand waarin ik ben geweest, begon net de korte regentijd. Hierdoor waren er een aantal dieren volop aanwezig, en andere juist niet. Ook was het nog vrij droog en niet heel groen. Maar als je op safari gaat in Tanzania zou ik zeker Serengeti niet overslaan.

Pluspunten Serengeti National Park

 • mooi
 • natuur
 • wildlife
 • big5
 • safari

Minpunten Serengeti National Park

 • drukte
Ultieme tip: Zorg voor een goede organisatie met goede gids en kom in de juiste maanden van het jaar.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dichterbij is onmogelijk (bezocht in augustus 2006)

Review geschreven door Clem Peeters op 07 mei 2017

De Serengeti in Tanzania is de mooiste plek op aarde om wildlife van zo dichtbij te kunnen zien. Een uitgestrekt en afwisselend landschap waarbij kamperen op de Ngorongorokrater een overgetelijke ervaring is. De nachtelijke geluiden van leeuwen, olifanten, het is alsof je in een film zit. Dan zijn er nog de Massai en de Bosjesmannen en voor het ultieme Afrikagevoel is de beklimming van de Kilimanjaro een must. Neem de tijd en maak kennis met de enorme verscheidenheid aan wildlife wat er nog op onze aardbol rondloopt.

9,7
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Serengeti National Park

 • Verscheidenheid aan wildlife
 • Afwisselend landschap
 • Goed bereikbaar

Minpunten Serengeti National Park

 • Koude nachten
 • Geen warme douche
 • Kamperen is redelijk primitief
Ultieme tip: In de Serengeti ga je uiteraard kamperen. Kies het juiste jaargetijde en ga 's morgens vroeg op safari want dan zijn de dieren het meest actief.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste reiservaring ooit. (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door trudy verweij op 07 mei 2017

Samen met BMS Travel hebben we deze droomreis samengesteld. Een rondreis door Tanzania.
Er is bijzonder goed geluisterd naar onze wensen en we zijn gedurende de reis prima begeleid.
De hoeveelheid wild heeft onze verwachting overtroffen. Zelfs de trek van de gnoes hebben we in de verte mogen aanschouwen.
We hadden een individuele reis geboekt en dankzij een goede gids hebben we de mooiste gebieden van Tanzania mogen bezoeken.
Wel even onderschat dat er in Tanzania niet zo heel veel onderkomens zijn, omdat het niet echt een toeristisch land is.
Er kan dus, als de reis lang duurt, een misser tussen zitten. Zo hadden wij bij de Kilimanjaro een hotel wat totaal niet op bezoek gerekend had.
Er was dus niets te eten of te drinken. En alleen een knipperend tl lampje in de slaapkamer.
Voor de rest, alleen maar lof!

Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Serengeti NP onvergetelijk! (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Suzanne Timmerman op 30 december 2016

In 2014 hebben wij een prachtige rondreis gemaakt door Afrika, in een van de laatste weken stond de Serengeti op het programma.
De Serengeti was de mooiste plek die wij in onze reis hebben gezien. We sliepen twee nachten op de Serengeti tussen de wilde dieren, je hoorde de hele avond geluiden en de sterren waren er zo helder! Toen wij rond het kampvuur zaten, probeerde een hyena restjes uit onze prullenbak te eten, hij stond zo dichtbij! We schrokken natuurlijk onwijs maar we waren niet bang dat hij achter ons aan zou komen. Nadat we allemaal naar de tent waren gegaan heeft een groepje hyena's de prullenbak meegenomen, dus de volgende ochtend eerst opzoek naar de verdwenen prullenbak ;) Het was echt een prachtige ervaring en ik zou het voor geen goud gemist willen hebben! We hebben nergens zoveel dieren bij elkaar gezien als daar op de Serengeti, absoluut de moeite waard!

Pluspunten Serengeti National Park

 • prachtige dieren
 • mooie omgeving

Minpunten Serengeti National Park

 • slechte sanitaire voorzieningen
Ultieme tip: Probeer er een nachtje te overnachten. Het is een prachtige plek!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Droom die uitkomt (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sanne Brands op 11 december 2016

Wat een prachtig National Park. Wij hebben genoten van al het moois (olifanten, giraffen, cheeta's, jachtluipaarden, zebra's, VEEL leeuwen) dat Serengeti National Park te bieden heeft. Het mooiste was om te slapen in een tented camp (kati kati). Hyena's die naast en dichtbij je tent zitten, tijdens het ontbijt op twintig meter twee olifanten zien.. nog nooit zoiets moois meegemaakt als de safari in Tanzania. Ook zijn wij met onze gids naar de Masai Mara Rover gereden om The Big Migration te zien, heel indrukwekkend! Bovendien is het voordeel van Serengeti dat je weinig andere toeristen tegenkomt omdat het een enorm gebied is. Toen wij naar het noorden reden voor de grote migratie, hebben wij vier uur geen andere jeep gezien. De mensen zijn onwijs vriendelijk en hartelijk. Ik was net in het bezit van mijn eerste spiegelreflexcamera en heb deze vakantie onwijs genoten van wildlife en wildlife-fotografie. Voor mij bestaat er geen ander geluk dan oogcontact hebben met machtige beesten zoals een leeuw of cheeta. In één woord: AWESOME!

Pluspunten Serengeti National Park

 • diversiteit
 • wildlife
 • rust
 • de grote migratie

Minpunten Serengeti National Park

 • Geen minpunten
Ultieme tip: Tented camp slapen The Big Migration
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tanzania (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Plus Mook op 10 december 2016

Neem voldoende tijd voor deze misschien eenmalige reis en neem een goede camera mee. Prachtig park, voldoende ruimte om mooie foto's te maken, te overnachten van basic tot luxe, eten is prima en uitbreiden met ballonvaart is mogelijk.

Pluspunten Serengeti National Park

 • je ziet alle wilde dieren.goed

Minpunten Serengeti National Park

 • geen
Ultieme tip: Slaap in een tent.
Aangeraden voor: Gezinnen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Safari in Tanzania (bezocht in oktober 2009)

Review geschreven door Jan Paul van Oosterom op 09 december 2016

Een tiendaagse safaritrip gemaakt in Tanzania. Hierbij ook het Serengeti National Park bezocht. Tijdens deze safari een leeuwenaanval van drie leeuwen op een groep buffels gezien. We hadden het geluk dat ze recht op onze auto afkwamen en dat ze vlak voor onze auto een buffel te pakken hadden. Was een prachtige ervaring. Hebben zoveel verschillende dieren gezien. Focus je niet alleen op de Big Five. Er zijn nog zoveel andere mooie dieren.

Pluspunten Serengeti National Park

 • prachtige natuur
 • bige five is er te zien
 • migriatie
Ultieme tip: Heb geduld. Er is veel te zien maar soms moet je daar toch lang op wachten. Maar geduld wordt beloond.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Egypte kenner
Sponsors