Zambia
8,8
9,0 Algemene ervaring
9,3 Beziens­waardigheden
8,0 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,8 Veilig
9,3 Natuur
- Stranden
8,0 Klimaat

Zambia

door Charlotte de Vries

Zambia is de ruwe diamant van zuidelijk Afrika. De vele onverharde wegen maken het reizen soms lastig, maar daardoor zijn de bezienswaardigheden des te meer belonend. Zambia betovert je met een ruige wildernis, prachtige natuurparken en de grootste waterval ter wereld.

Zambia grenst aan acht verschillende landen. In het zuiden deelt Zambia samen met Zimbabwe het enorme Lake Kariba en het wereldnatuurwonder Victoria Falls. Richting het noorden verandert Zambia in uitgestrekte hoogvlaktes met heuvels en bergen. Lees hier wat je in Zambia kan ontdekken.

ZELF NAAR Zambia?

Bekijk alle 12 reizen naar Zambia

De mooiste bezienswaardigheden van Zambia

Door de mist van het omhoog stuivende water zie je een watergordijn van wel 1.700 meter breed. Regenbogen vormen zich langs de Zambezirivier die hier meer dan honderd meter naar beneden stort. De Victoria Falls is een van de zeven wereldnatuurwonderen.

De Zambezi stroomt verder richting het enorme Lake Kariba. Dit meer is gevormd na de aanleg van een dam en is nu een van de grootste kunstmeren van Afrika. Maak een kanotocht over het door bergen omringde meer en overnacht op een eilandje middenin het donkere water.

Zambia: de mooiste natuurparken

Aan de Zambezi ligt ook het indrukwekkende natuurpark Lower Zambezi. Zet je auto naast de rivier en bekijk de horden olifanten en nijlpaarden die hier vertoeven. Als je het aandurft mag je met een kano en zelfs te voet het park verkennen.

Iets verder naar het noorden ligt een van de mooiste natuurparken van Zambia en van de wereld. Door de grasvlaktes, dichtbegroeide bossen en waterpoelen van het South Luangwa National Park wandelt en zwemt een divers dierenrijk. Je spot olifanten, leeuwen, nijlpaarden, apen, luipaarden, krokodillen en noem maar op.

Welke dieren kan ik spotten in Zambia?

In Zambia word je in ieder natuurpark verrast door exotische diersoorten. Spot in het South Luangwa National Park leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en nijlpaarden. Voor cheeta's, wilde honden en giraffen is het Kafue National Park aan te raden. In het Lower Zambezi National Park vind je kuddes olifanten en krokodillen langs de Zambezi-rivier, terwijl North Luangwa National Park bekend staat om zijn zeldzame zwarte neushoorns en grote aantallen buffels. Met meer dan 700 vogelsoorten is Zambia ook een paradijs voor vogelliefhebbers. 

Steden in Zambia

Vanaf de hoofdstad Lusaka maak je waarschijnlijk je reis terug naar huis. Lusaka is een hectische stad met weinig bezienswaardigheden, maar een nacht of twee is ze de moeite wel waard. Op de vele marktjes door de stad koop je nog wat Afrikaanse souvenirs en in het Kalimba Reptile Park proef je krokodillenvlees.

Reizen Zambia

Meer Zambia

Reviews Zambia

Safari trip South Luangwa (bezocht in november 2019)

Review geschreven door René de Vries op 08 december 2019

South Luangwa is een heel mooi natuurpark. Heel gevarieerd landschap en veel dieren. De rivier zorgt voor veel leven en mooie plaatjes. Onze accomodatie naast de rivier zouden wij als idyllisch omschrijven, wakker worden met het geknor van nijlpaarden en fluitende vogels. Een prachtige zonsopkomst in alle rust.. wij zouden elk moment wel weer terug willen naar deze plek. Ook waren alle mensen echt super vriendelijk. Wij raden iedereen aan om dit een keer te beleven...

Pluspunten Zambia

 • Vriendelijk
 • wildlife
 • landschap
 • luipaarden

Minpunten Zambia

 • Geen
Ultieme tip: Track and Trail Rivercamp Ons mooie verblijf in Zambia.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Betoverend Zambia (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Jacqueline Pruijsers op 30 december 2018

Een flintertje licht, gebries van stampende poten, krijsende kreten vanuit de lucht. Ik open m’n ogen en neem de wereld tot me, vanuit een heerlijk bed op de eerste verdieping van onze lodge. Aan het water van de Zambezi River, op slechts enkele meters van een kudde grazende nijlpaarden mét jonkies. Boven me zie ik een groep ibissen over vliegen en aan de overkant komt een kudde grijze stenen tot leven: olifanten in alle maten, drinken en douchen zich met veel lawaai en plezier. De dag is slechts enkele minuten oud en zal nog zó veel meer voor ons in petto hebben. Haast niet op te slaan op onze harde schijf. Gelukkig hebben we héél veel vastgelegd op onze externe harde schijf, in de vorm van duizenden foto’s en filmpjes. Maar dat haalt het nog niet bij de werkelijkheid! Ik wil terug!

Pluspunten Zambia

 • zulke mooie wildparken

Minpunten Zambia

 • redelijk duur
Ultieme tip: Een lodge aan een rivier in een van de prachtige parken van Zambia. Natuurlijk ga je daarnaast nog op safari, maar tussendoor is dit je prachtige rustpunt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bijzonder mooi land met erg vriendelijke mensen (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Harco Meppelink op 18 november 2018

Afgelopen oktober ben ik in Zambia geweest voor een ontwikkel project.
In samenwerking met World Servants en de lokale gemeenschap is er een uitbreiding gebouwd aan de bestaande school. Op deze manier kan de lokale bevolking;king onderwijs ontvangen; Onderwijs een kind, verander een land!
Zambia behoort tot een van de armste landen van Afrika. tegelijkertijd zijn de mensen blij en hoopvol. En Zambia is een bijzonder mooi land om door te reizen.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere ervaring in mooi Zambia! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Harco Meppelink op 18 november 2018

Met World Servants naar Miloso Zambia voor een ontwikkelproject ter plaatse. In het noorden van Zambia, buiten de gebaande paden. Geen toeristen; ervaar Zambia zoals het werkelijk is. Een bijzonder mooi land land, arm maar met bijzonder mooie, blijde en dankbare mensen.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bouwprojewct in Miloso Zambia (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Harco Meppelink op 18 november 2018

Een bijzonder mooi land met zeer vriendelijke mensen. Absoluut de moeite waard om reizend te ontdekken!
Wanneer je van de gebaande paden afgaat, ontdek je het ware Zambia. Wij zijn in het noorden van Zambia geweest. In de buurt van Mukusi. Dit is geen toeristisch gebied, zoals in het zuiden van Zambia, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Ultieme tip: Ga van de gebaande paden af. Ontdek het echte Zambia.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk in Zambia, Miloso (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Jared van der Molen op 17 november 2018

Het mooist aan mijn reis waren de mensen die ik daar heb ontmoet, wat heb ik veel van hun geleerd.
Het doel van mijn reis met de organisatie World Servants, was het bouwen van een administratieblok voor de leraren van de school in die omgeving. Mijn persoonlijk doel was om van de mensen en de cultuur te genieten en te leren.
En dat is geslaagd.

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Zambia

 • omgeving
 • natuur
 • cultuur
 • vriendelijkheid
 • trotsheid

Minpunten Zambia

 • Stoffig
 • veel afval op de straat
Ultieme tip: Kijk naar de mensen daar en leer van hen.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur natuur (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jan Budding op 14 november 2018

Het pure Afrika! Geen hekken, geen poorten maar wildlife overal! Huur een 4x4 en ga zelf op avontuur. Overnachten kan in je daktent die je altijd bij je hebt of lekker luxe in de prachtige lodges die Zambia rijk is

Ultieme tip: Lower Zambezi natuonal park
Aangeraden voor: Avonturiers

Het échte Afrika (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Viola van Wijk op 12 november 2017

Zambia is nog niet verpest door het toerisme. De bevolking is uiterst vriendelijk en toegankelijk en de natuur is adembenemend mooi! Als je het echte rauwe Afrika wilt proeven is Zambia echt een aanrader!

Pluspunten Zambia

 • vriendelijke bevolking
Ultieme tip: Het is niet goedkoop maar onvergetelijk, een overnachting langs de Zambezi rivier in een lodge.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zambia...ongelooflijk mooi !! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Norma Pelk op 09 december 2016

Aanvlieghaven van Zambia is Lusaka, vandaar kan je met een binnenlandse vlucht of per auto naar diverse parken. Wij hebben de parken South Luangwa, Kafue en de Lower Zambezi bezocht. Alle drie met een totaal ander landschap, maar alle drie zo mooi. In South Luangwa hebben wij het meeste wild gezien en situaties meegemaakt die wij nog nooit eerder in Afrika gezien hebben. Een kill van een luipaard, het luipaard had de Impala nog levend in zijn bek, zo probeerde het luipaard deze te doden zonder dat de Impala geluid kon maken en op deze manier de anderen kon waarschuwen. We hebben gezien dat een groep van zo'n dertig bavianen een luipaard aan het opjagen waren en deze probeerde te doden. Een olifant die kwam aanstormen op een groepje leeuwen en dat de leeuwen het onderspit moesten delven. De Lower Zambezi met zijn bergen en rivieren, waar we zwemmende olifanten tegen kwamen bij onze cruise over de rivier de Zambezi. Kafue, waar ik zo graag naar toe wilde omdat ik een aantal jaren geleden een serie had gezien op tv , "van Amstelveen naar Zambia" en deze zo geweldig vond...en ja ze waren er nog steeds en hoe...zo mooi en helemaal uitgebreid met meerdere kampen.
Zambia is echt zo bijzonder, een land dat je echt moet gaan bezoeken, zeker wanneer je een echte Afrika Fan bent zoals ik.

Ultieme tip: In South Luangwa, meerdere kampen bezoeken en dan voor een nacht of twee. South Luangwa is namelijk zo groot, dat je op deze manier zoveel mogelijk kan zien van SL.
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Zambia (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Sascha Gilles op 31 oktober 2016

Wij hebben in 2013 een rondreis gemaakt met een huurauto door Zuid-Afrika, Botswana en Zambia.
In Zambia hebben wij de Victoria watervallen mogen bewonderen en daar een uitstapje gedaan met een ultra light plane. Waauw, wat was het gaaf om te zien vanuit de lucht. Dan zie je pas echt wat voor natuurwonder dit is!

Ultieme tip: Bezoeken van de Victoria watervallen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wild South Luangwa (Zambia) (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Berry Van Welzen op 25 oktober 2016

South Luangwa National Park in Zambia is een prachtig wildpark. Maar wat deze plek uniek en onvoorstelbaar mooi maakt zijn de kampeermogelijkheden langs de Luangwa River. Deze rivier trekt alle soorten wild aan en olifanten en nijlpaarden marcheren 's nachts op letterlijk centimeters langs je (dak)tent. Het hart klopte in onze keel toen een gigantische olifant 's nachts aan onze daktent begon te snuffelen. South Luangwa was absoluut een hoogtepunt tijdens onze trans-Afrika reis van Kaapstad naar Arnhem!

Ultieme tip: South Luangwa National Park
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors