Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya
8,7
9,0 Algemene ervaring
9,7 Mooi
7,7 Bereikbaarheid
8,3 Wildlife

Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

door Niels Posthumus

De Victoria Falls is een van de grootste watervallen ter wereld. Ruim honderd meter hoog en 1700 meter breed. De nabijgelegen brug is één van de beste bungeejump locaties denkbaar. De muur van water is in april ruim 1.700 meter breed. Het waterpeil is dan op zijn hoogste punt. Per seconde vallen miljoenen liters water dan 108 meter naar beneden.

Een enorme wolk van waterdamp overstijgt dan de canyon waarin het water valt. Tot wel 400 meter hoog en bij helder weer tot op vijftig kilometer te zien. Niet voor niets betekent Mosi-oa-Tunya: donderende mist.

ZELF NAAR Zambia?

Bekijk alle 12 reizen naar Zambia

Scheur in de vlakke aarde

De Mosi-oa-Tunya komt als een verrassing. In het landschap zijn op het oog geen aanwijzingen voor een honderd meter hoge waterval. Je rijdt er in rustig landschap op af. Geen bergen, geen rotsmassieven en geen diepe valleien.

Je rijdt door een vlak plateau dat zich enkele honderden kilometers uitstrekt in alle windrichtingen. Tot er opeens enkele scheuren in de aarde opdoemen. Een plotselinge loodrechte afgrond. Het water valt letterlijk van een randje plotseling de diepte in.

Regen van beneden op Knife-Edge Bridge

Het water valt met donderend geweld naar beneden. De bodem is in het natte seizoen niet te zien. Daarvoor stijgt te veel waterdamp op. Dicht bij de klif, vooral op Knife-Edge Bridge, ervaar je daardoor het merkwaardige fenomeen van de opstijgende regen. Je wordt via je broekspijpen kleddernat.

Met volle maan is het uitzicht op Mosi-oa-Tunya extra spectaculair. Dan kun je namelijk 's een maanboog zien, de nachtelijke equivalent van de bekendere regenboog. Het licht van de maan breekt dan in de waterdam en vormt de prachtigste kleuren.

Grootste waterval?

De discussie over wat nu eigenlijk de grootste waterval ter wereld is, lijkt even eindeloos als moeilijk te bepalen. Of Mosi-oa-Tunya de grootste ter wereld is, hangt af van het criterium die je gebruikt.

In ieder geval is hij niet de hoogste. Dat is de Angel Falls in Venezuela. Maar die waterval is veel smaller. Mosi-oa-Tunya is echter niet de breedste waterval ter wereld, dat zijn de Iguazu Falls in Zuid-Amerika. Die zijn met tachtig meter weer een stukje lager.

Maar de Canadese Niagara Falls legt het op alle criteria af tegen zowel de Afrikaanse Mosi-oa-Tunya als ten opzichte van de Zuid-Amerikaanse Iguazu Falls.

Omvangrijke watermuur

De Iguazu watervallen bestaan uit een zeer groot aantal watervallen, opgesplitst door verschillende bergwanden en rotsmassieven. De muur van water is dus niet aaneengesloten.

Dat is in het natte seizoen wel het geval bij de Mosi-oa-Tunya, en daarom is de waterval op de grens van Zambia en Zimbabwe doorgaans de grootste waterval ter wereld.

Groot verschil nat en droog seizoen

In het droge seizoen rond november gaat deze claim echter niet op. Dan valt ook de Mosi-oa-Tunya uiteen in een hele reeks smallere watervallen.

De fluctuaties tussen het natte en droge seizoen zijn bij de Mosi-oa-Tunya groter dan bij de meeste andere watervallen. In november is het volume van het vallende water slechts een tiende van dat in april.

Oorverdovend kabaal van vallend water

Voordeel van het droge seizoen is wel dat je de diepte van de Mosi-oa-Tunya beter kunt zien. Er is dan geen waterdamp die het zicht belemmerd.

Nadeel is natuurlijk wel weer dat je het oorverdovende kabaal van vallend water mist, het grommen dan Mosi-oa-Tunya zo beroemd maakt in het natte seizoen. Het is daarom dat de meeste mensen een kijkje nemen rond februari of maart.

Wat is er te doen bij de Victoria Falls?

 • Huur voor honderd Amerikaanse dollar voor vijftien minuten een helikopter en vlieg over de majestueuze Victoria Falls watervallen.
 • Huur quadbikes en ga lekker onbezorgd scheuren in de natuur dichtbij de hoogste watervallen ter wereld.
 • Ga raften op de zijtakken van de Zambezi rivier vanaf juni tot december. Waar de beste rapids zitten en waar het water hoog genoeg staat, weten ze bij de boekingskantoortjes in Livingstone.
 • Test je adrenalinepeil en spring met een bungeejump-elastiek aan je benen van de brug die Zambia met Zimbabwe verbindt.

Reizen Zambia

Reviews Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

Vrijwilligerswerk medical, Zambia (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Roos Anna op 12 november 2018

Deze plek is de hemel op aarde. Zoveel mooie natuur te zien in Livingstone, Zambia. Lieve en vooral dankbare mensen. Het voelt als m'n tweede thuis. Ik ga er in de kerstvakantie voor de 3e keer heen. De eerste 2 keer heb ik vrijwilligerswerk gedaan, ook een aanrader! In december ga ik terug om alle locale vrienden weer te zien en te genieten van al het moois daar.

9,5
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

 • mooie en lieve mensen
 • bijzondere activiteiten/plekken te bewonderen
 • wilde dieren te bewonderen
Ultieme tip: Ga alle mooie plekken bezoeken, activiteiten doen en vooral alle mooie en lieve mensen leren kennen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Overweldigende natuur (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marja Meijering op 05 november 2017

Ik was hier net na de regentijd waardoor er enorm veel water was. Het is ongelooflijk hoeveel water hier naar beneden komt! Je uitzicht wordt soms helemaal weggenomen door enorme mistvlagen van opspattend water. Dan weer kun je genieten van de mooie regenbogen.
De Victoria Falls behoren voor mij tot de meest indrukwekkende natuurfenomenen die ik gezien heb!
Je kunt hier een mooie wandeling maken én kletsnat worden. (Een regencape is handig, al is het voor de bescherming van je camera) Verrassend is het stukje regenwoud hier, waar je de nodige vogels en vlinders kunt spotten.

8,8
10 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

 • De prachtige natuur.
Ultieme tip: Geniet van de natuur, de watervallen, de mist, de regenbogen. Probeer zowel in de ochtend als in de middag rond te wandelen: er kan veel verschil zijn door de andere lichtinval!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Indrukwekkende Victoria Falls (bezocht in maart 2010)

Review geschreven door Annemieke De Buijzer op 07 mei 2017

Met donderend geraas stort het water voor onze neus naar beneden! De waternevel slaat op ons neer waardoor we binnen korte tijd drijfnat zijn! Wat een natuurgeweld, dit hadden we nog nooit zo meegemaakt! Wat indrukwekkend, om heel stil van te worden vooral als de regenboog verschijnt doordat het zonnetje doorbreekt!

Pluspunten Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

 • Je komt heel dichtbij de Falls en je loopt vlak langs de Zambesi rivier waar je ook in kunt zwemmen
Ultieme tip: Wij zijn met een helicopter over de Falls gevlogen en door de Canyon. Een geweldige ervaring doordat je van bovenaf ziet hoe geweldig groot gebied het beslaat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat een prachtige ervaring!! (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Judy Van Gijtenbeek op 07 juli 2016

Wat waren de Falls prachtig! Doordat ik er net na het regenseizoen heen ging, zat er ongelooflijk veel water in de Victoria Watervallen. Het geluid van de Falls en het uitzicht waren echt de moeite waard. We hadden een tour gedaan met een gids, was interessant maar het voegde voor mij niet heel veel toe. Je kunt ook zelfstandig rondlopen en dan zie je ook alles. Tip: neem wel een waterdicht zakje mee voor telefoon en camera.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

 • veel infomatieborden

Minpunten Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya

 • lastig te vinden zonder hulp van locals
Ultieme tip: Als het kan, ga dan in april /mei doordat de Falls dan vol water zijn. Tip 2 : Als je een Temporary Permit hebt, neem deze mee. Hiermee betaal je fors minder bij de entree
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors