Lesotho
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Steden of plaatsen
- Locals
- Veilig
- Natuur
- Stranden
- Klimaat

Lesotho

door Charlotte de Vries

Middenin Zuid-Afrika rijzen de reusachtige bergen op van het ministaatje Lesotho. De snelwegen zijn van zand. De steden bestaan uit groepen rondavels, gespikkeld op groene bergen. En de Basotho-dorpsbewoners reizen in kleurige dekens en strooien hoeden te paard. Dit is Afrika. Welkom in Lesotho.

Lesotho is het enige land dat volledig op meer dan 1000 kilometer hoogte ligt. Daarmee verdient Lesotho de bijnaam 'het dak van Afrika'. Op dit dak vind je de mooiste bezienswaardigheden. Zoals het natuurreservaat Sehlabathebe National Park, waar je op een enorme hoogte uitkijkt op de Drakensbergen. Ontdek hier de meest bijzondere plekken van Lesotho.

ZELF NAAR Lesotho?

Bekijk alle 5 reizen naar Lesotho

De mooiste bezienswaardigheden van Lesotho

Veel bezoekers betreden de bergen van Lesotho via de onverharde weg Sani Pas. Deze spectaculaire autoroute kronkelt steil langs een berg naar boven, naar het hoogste punt van zuidelijk Afrika. In de allerhoogste pub van Sani Top drink je een biertje terwijl je uitkijkt op een groene vallei van gelaagde bergen.

Vanaf de top maak je een driedaagse hike naar het Sehlabathebe Park. In dit natuurpark wandel je tussen bergtoppen van gemiddeld 2.400 meter.

Dorpen en natuur in Lesotho

In het piekerige landschap vind je veel authentieke dorpen die bewoond zijn door de Basotho. Zoals de dorpsgemeenschappen Semonkong en Malealea. Rondavels liggen er in groepen rond verbouwd land. Kinderen in gekleurde kleedjes en mutsen spelen rond het huis van de traditionele genezeres. Rotsschilderingen van de oude San-bevolking versieren grotwanden. En nabij stort de op één na hoogste waterval van Afrika op tweehonderd meter de diepte in.

Cultureel Lesotho

Niet ver van Semonkong en Malealea en vlakbij de hoofdstad Maseru ligt de historische plek Thaba Bosiu. Hier woonde, bovenop het bergplateau, de oude koning Moshoeshoe tot de onderwerping van kolonialisten. Je vindt hier ruïnes van zijn woonplek, eeuwenoude rotsschilderingen en de enige universiteit in Lesotho.

Hoe bereik ik Lesotho?

Om Lesotho te bereiken, kun je verschillende routes over land of door de lucht nemen. Als je met het vliegtuig reist, kun je internationale vluchten nemen naar de Moshoeshoe I International Airport in de hoofdstad Maseru. Van daaruit kun je verder reizen naar verschillende bestemmingen in Lesotho. Als je over land reist, kun je aangrenzende Zuid-Afrikaanse steden zoals Johannesburg of Durban als vertrekpunt gebruiken en vervolgens de grens oversteken naar Lesotho via toegangspunten zoals Maseru Bridge of Caledonspoort. 

Reizen Lesotho

Meer Lesotho

Reviews Lesotho

Lesotho (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door René Kolsteren op 08 november 2017

Het kleine koninkrijkje Lesotho heeft ons aangenaam verrast. Het ligt geisoleerd en is vrij moeilijk te bereiken. Rondreizen is hier nog een hele onderneming. Het ligt ingeklemd tussen hoge bergruggen en het grootste deel is een hoogvlakte. De meeste mensen op de hoogvlakte zijn ‘self-sustaining’, wat betekent dat zij zichzelf in leven proberen te houden. Met b.v. landbouw en veeteelt op huis-,tuin- en keukenschaal. Je ziet er herders met kuddes schapen. En verder is het rustig. De wind waait over de vlakte met altijd de bergen in de buurt. Er is veel natuurschoon, je kijkt hier altijd ver. In het dorpje Malealea, waarvoor je moet klimmen over een karrenspoor, staat de lodge Malealea. Deze lodge is de enige werkgever in dit dorp. Het dorp profiteert hier dan ook echt van jouw verblijf. Je kunt hier hikes die maken, van verschillende lengtes en verschillende moeilijkheidsgraden, of een ponytrekking doen. De eigenaren van de ponies kiezen voor de paden die zij gewend zijn, maar die vrij moeilijk zijn voor de buitenlandse bezoekers (zeer steil, zeer glad soms en vlak langs diepe afgronden). Het is dus zaak om goede afspraken te maken over de wat kortere en gemakkelijkere routes. Wat iedereen kan is natuurlijk gewoon wandelen. Loop door het dorp en de zonnige vallei met glooiende akkers, omringd door indrukwekkende vergezichten en bergruggen. Kom de herders tegen met hun kuddes. Geef een glimlach en krijg hem terug. Waan je ver van onze hectische wereld.

Pluspunten Lesotho

  • Authentiek
  • vriendelijke bevolking
  • rustig
  • niet toeristisch

Minpunten Lesotho

  • iets minder goed bereikbaar
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Lesotho

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors