Tafelberg

Tafelberg

door Marjolein den Dekker

In de schaduw van Kaapstad staat een van de zeven wereldnatuurwonderen: de Tafelberg. Een wandeling of ritje met de kabelbaan brengt je bovenop het duizend meter hoge plateau waar je wordt verrast door honderden soorten bijzondere planten. Het uitzicht op de baai van Kaapstad en Robbeneiland is fenomenaal.

Ongeveer 450 miljoen jaar geleden ontstaat deze beroemde berg met een oppervalkte van zestig vierkante meter. Door erosie van de zachtere lagen heeft het de zo karakteristieke platte vorm gekregen. De oorspronkelijke Afrikaanse volken die in de baai leefden noemen de berg tweeduizend jaar geleden Hoerikwaggo, ofwel Zeeberg.

ZELF NAAR Tafelberg?

Bekijk alle 65 reizen naar Tafelberg

Tafel van de Kaap

Wanneer de Portugezen ontdekkingsreizigers rondom de Kaap richting India varen krijgt de berg een nieuwe naam: Taboa do Cabo of Tafel van de Kaap. De Tafelberg betekent in die tijd een teken van hoop: een baai om aan te meren voor vers voedsel en water.

Tegenwoordig is de Tafelberg vooral een toeristische trekpleister, maar ook een spiritueel rustpunt voor de bewoners van Kaapstad.

Tafelkleed van wolken

Voor 1929 was de tocht naar de top van de Tafelberg een pittige klim. Daarna biedt de kabelbaan uitkomst. Binnen tien minuten ben je boven terwijl de cabine langzaam ronddraat waardoor je niets hoeft te missen.

Het uitzicht boven is werkelijk fenomenaal. Kaapstad, maar ook Robbeneiland, de False Bay en Kaap de Goede Hoop zijn bij mooi weer zichtbaar. Het weer is nogal veranderlijk. Zorg dat je altijd warme kleren meeneemt. Schijnt 's ochtends nog de zon, 's middags kan de berg gehuld zijn in de bekende mist en wolken, ook wel het Tafelkleed genoemd.

Bijzondere bloemen

Wanneer je beneden in Kaapstad staat, lijkt de Tafelberg slechts een kale platte rots. Niets is minder waar. Het zuidwesten van Zuid-Afrika staat bekend om haar fynbos. Het wereldnatuurwonder kent alleen al meer dan vijftienhonderd verschillende soorten flora.

Zo is de disa-orchidee de 'trots van de Tafelberg'. Als je geluk hebt schieten kleurrijke hagedissen weg of zelfs de zeldzame spookkikker.

Platteklip Gorge Walk

Met de kabelbaan ben je dus het snelst boven, maar het is minstens zo leuk om een deel te lopen. Er zijn maar liefst driehonderd verschillende wandelroutes.

Zeker als je de tocht naar boven gaat lopen vraagt dit enige conditie. De Platteklip Gorge Walk is meest makkelijke en duurt ongeveer tweeëneenhalf uur. Maak nooit een wandeling alleen en stop bij voorkeur in een beveiligd uitkijkplatform. Let dus goed op, maar geniet ook vooral van de omgeving!

Reizen Tafelberg

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors