Eten: braaien met boerewors

Eten: braaien met boerewors

door Jasmina Mahovac

Wie braaien zegt, zegt Zuid-Afrika. Braaien ofwel barbecueën is een nationaal tijdverdrijf van de Zuid-Afrikanen.

Braaien is bedacht door trekkers die rondom kampvuren bij elkaar kwamen. Het is een traditie die van generatie op generatie gaat. De Zuid-Afrikaanse braai is een vermenging van vele culturen en smaken.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Menu

Het menu van de braai bestaat uit diverse specialiteiten die afkomstig zijn van de multiculturele bevolking. De Zuid-Afrikanen bereiden onder andere boerewors, vetkoek, bilton en sosaties. Braaien wordt door iedere Zuid-Afrikaan gedaan, ongeacht huidskleur of sociale klasse.

Tijdens een Braaiavond brengen buren, vrienden en familie hun eigen verse vis, groenten, goed vlees en specerijen mee. Het is een grote sociale gebeurtenis waar iedereen welkom is en aan mag deelnemen.

National Heritage Day en de Nationale Braaidag

Ieder jaar op 24 september vindt samen met de National Heritage Day, de Nationale Braaidag plaats. Tijdens de National Heritage Day wordt er stil gestaan bij de geschiedenis en het rijke culturele verleden van Zuid-Afrika.

Het ministerie van Kunst en Cultuur in Zuid-Afrika geeft ieder jaar een bepaald thema tijdens de National Heritage Dag mee. Zo werden eerder kunst, nationale symbolen en de vuvuzela, in de spotlight gezet. Het is de bedoeling dat iedere Zuid-Afrikaan zich met dit erfgoed kan identificeren.

In 2005 gaven een aantal Zuid-Afrikanen aan dat het ministerie niet ieder jaar op zoek hoeft te gaan naar een erfgoed waar alle Zuid-Afrikanen zich mee kunnen identificeren. Er is immers al een eeuwenoude traditie die elke bevolkingsgroep van de Regenboognatie in ere houdt: de braai.

De Nationale Braaidag is een groot succes. Vrienden en familie komen bij elkaar om de twee feestdagen te vieren. De Nationale Heritage day en de Nationale Braaidag gaan inmiddels samen onder de naam: Braai4Heritage day.

Braaimeester

Maar dit is nog niet alles. Ook is aartsbisschop Desmond Tutu op deze dag in 2008 gekroond tot 'Braaimeester'. Tutu was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad. Tutu's doel is om alle Zuid-Afrikanen, onafhankelijk van kleur of ras, samen te brengen.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors