Caprivi
8,8
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
7,0 Interessant
- Stranden

Caprivi

door Niels Posthumus

Het is een natte oase in het verder kurkdroge Namibië: de Caprivi regio of Caprivi strip. De 400 kilometer lange strook land in het uiterste noordoosten die Namibië verbindt met niet alleen Angola en Botswana, maar ook met Zimbabwe en Zambia. Het is deze smalle strook land die Namibië laat meeprofiteren van de toeristische topattracties in al die buurlanden.

Victoria Falls

Katima is de grootste plaats in de Caprivi strip. Het is een populaire uitvalsbasis voor excursies naar de machtige Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe. Net wat rustiger, net wat minder druk en toeristisch. Maar toch vlakbij de watervallen.

ZELF NAAR Caprivi?

Bekijk alle 25 reizen naar Caprivi

De ligging van Katima is een goudmijn voor de toeristenindustrie van Namibië. Want niet alleen de beroemde Victoria Falls zijn vanuit Caprivi dichtbij.

Okanvango delta en Chobe

De populaire Okavango delta ligt ook op een steenworp afstand, net over de grens met Botswana. Het eveneens Botswaanse Chobe National Park grenst zelfs aan de Caprivi strip.

Chobe is de grootste toeristische trekpleister van Botswana. Een perfecte plek om de Big Five te spotten - olifant, neushoorn, luipaard, leeuw en buffel.

Kostbaar water

Toch was de Zambezi rivier, die zich stroomopwaarts bij de Victoria watervallen omlaag stort, de belangrijkste redenen voor Duitsland om Zanzibar in 1890 in te ruilen tegen de smalle strook land.

Water was in het woestijnachtige Namibië - toen nog Zuidwest Afrika - van ongeëvenaarde waarde. Veel kostbaarder dan de historische schatten op Zanzibar, het tropische eiland voor de kust van het huidige Tanzania.

Afgebakend door rivieren

Bovendien stroomt niet alleen de Zambezi rivier door de Caprivi strip. Ook de Kwando, Linyati en Chobe rivieren bakenen het gebied af. Als klap op de vuurpijl valt er tijdens de periode december tot maart in het gebied zelf ook erg veel regen.

De Duitse Graaf Leo von Caprivi tekende de uitwisseling van Zanzibar tegen de Caprivi regio met koningin Victoria van Groot-Brittannië. De regio dankt zijn naam aan hem.

Van west naar oost

De Duitsers hoopten met de aanschaf van de Caprivi strip ook een goede eerste stap te zetten op hun kolonisatiepad van de west- naar de oostkust. Zij hoopten een landstrook in de complete breedte van zuidelijk Afrika te kunnen bezetten. De annexatie van Rhodesië in 1895 door de Britten gooide echter roet in het Duitse eten.

De regio doet door de regenval wat on-Namibisch aan. Het is er groen, dichtbegroeid, en vochtig. Er wonen zo'n 66.000 mensen.

Bwabwata park

In de Caprivi regio leven verder vooral olifanten en hoefdieren. Die kunnen zich vrij verplaatsen. Nergens staan hekken. Toch zul je ze niet makkelijk zien. Juist in de Caprivi regio hebben zij voldoende groen om zich achter te verschuilen.

Wil je toch koste wat het kost wild zien in de Caprivi regio, dan is het Bwabwata Park je beste kans. Het is een bescheiden park qua oppervlakte waar vooral olifanten en koedoe leven.

Stroperij heeft de populatie in het verleden echter sterk uitgedund. Deze schade proberen de lokale autoriteiten nu te herstellen. Dit gaat echter niet zo snel. Je kunt dus nog altijd beter snel de grens met Botswana over wippen.

Wat is de beste reistijd voor Caprivi?

De beste reistijd voor Caprivi, een smalle strook land in het noordoosten van Namibië, is tijdens de droge wintermaanden van mei tot oktober. Gedurende deze periode zijn de temperaturen aangenaam en de regen minimaal, waardoor de wildobservatie en riviersafari's in de regio, die bekend staat om zijn rijke biodiversiteit en prachtige landschappen, optimaal zijn.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Namibië.

Wat is er te doen in Caprivi?

 • Breng een bezoek aan Lake Oponono, een moerasgebied gevoed door ondergrondse rivieren. Vooral na een periode van regen barst het gebied van de vogels.
 • Verschuil je in de holle Omukwa Boabab boom bij Uutapi, een oude legerbasis. Ook vroeger verscholen strijders in dit grensgebied zich vaak in de boom.
 • Ooit waren de 85 meter hoge Ruacana Falls watervallen en prachtig natuurlijk schouwspel, maar door een dam in Angola zijn zij alleen bij heftige regenval nog te bewonderen.
 • Khaudom Game Reserve is één van die weinig wildparken in Namibië waar je je nog zo'n beetje de enige bezoeker waant.
 • Hop in het uiterste oosten van de Caprivi Strip over de grens met Botswana of Zimbabwe, en bezoek in het eerste land het fantastische Chobe National Park en in het tweede de machtige Victoria Falls watervallen.

Reizen Caprivi

Meer Caprivi

Reviews Caprivi

Avontuurlijk Caprivi (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Daphne Lange op 12 december 2016

Als je hier bent heb je het ultieme Afrikagevoel.
Je spot hier ontzettend veel wildlife, rijdt uren door de mooiste landschappen zonder andere mensen tegen te komen en het is er adembenemend mooi. Je blijft met open mond kijken. Een goede 4x4 auto is wel een must, anders weet ik niet of je er zonder kleerscheuren vanaf komt (figuurlijk dan!).
Het is een avontuurlijk stukje Afrika wat je niet mag missen.
Puur, vrijheid, adembenemend en onvergetelijk, dat zijn de woorden die hier het beste passen.

Pluspunten Caprivi

 • De prachtige dorpjes die je onderweg tegenkomt.
 • De natuur
 • De vrijeheid
 • Het spotten van wildlife

Minpunten Caprivi

 • Dat je hier niet met pech wilt komen staan
Ultieme tip: Huur een 4x4 en rij zelf en bezuinig niet op de auto. Je komt zo op de mooiste plekjes waar je met een groepsreis nooit komt. Het is een onvergetelijk avontuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Route naar Nkasa Lupala (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Astrid Glebbeek-Bijl op 09 december 2016

Op drie plaatsen overnacht, Nkepi Camp, Camp Kwando en Nkasa Lupala Tented Lodge. Mudumu National Park bezocht, met de landrover zelf op gamedrive. Hele kuddes buffels gezien, zebra's en giraffen. Prima begaanbaar. Slapen in Ngepi Camp, zo leuk hoe de avontuurlijke voorzieningen zijn vormgegeven, een zwembad in de rivier, dus zwemmen naast de nijlpaarden. De uitkijktoren in voor het toilet, douchen naast een boom. Een aanrader. Camp Kwando, elke ochtend vroeg rond vijf uur maakte de medewerker alvast de houtkachel bij de douche aan, zodat wij om zeven uur een warme douche hadden. In de nacht de nijlpaarden rond de tent horen lopen. Het diner was luxe daar. Naar Nkasa Lupala Tented Lodge, een ruige route ernaartoe, met boze olifanten, antilopen. In Sankwali dus over de brug en dan de wildernis in met GPS, uiteindelijk kwamen we goed uit. Mooie ruime tenten met elke avond een warme kruik in bed. Eten op zijn Italiaans, het camp is van een Italiaans gezin. In de avond, vuur op het terras. Je kunt er gamedrives doen, boottochten, veel olifanten gezien. Je hoort ze ook in de nacht. Wil je in de avond eten in het hoofdlodge en het is donker, dan vraag je gewoon via de walkie-talkie om escorte door de bewaker. Hier lopen in het donker namelijk behalve olifanten ook leeuwen.....

8,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Caprivi

 • Ongereptheid

Minpunten Caprivi

 • Afgelegen
Ultieme tip: Nkepi Camp. Zwembad in de rivier, zwemmen naast de nijlpaarden.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors