Fish River Canyon
10,0
10,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
10,0 Bereikbaarheid
- Wildlife

Fish River Canyon

door Getaway Travel

De Fish River Canyon is na de Amerikaanse Grand Canyon de langste kloof ter wereld. In vijf dagen loop je door de ruige, spectaculaire en snikhete canyon. Een goede conditie is vereist.

Je zou verwachten dat een naam als Hell's Corner niet al te uitnodigend klinkt. Maar niets is minder waar. Met graagte dalen wandelaars van over de hele wereld af naar de diepte van de Fish River Canyon, om daar onder meer deze bocht te nemen.

ZELF NAAR Fish River Canyon?

Bekijk alle 43 reizen naar Fish River Canyon

Het gaat zelfs zo ver dat je de wandeling maanden van tevoren moet reserveren. Afdalingen geschieden bovendien in groepen. Op eigen houtje de tocht ondernemen is in de verstikkende woestijnhitte van zuidelijk Namibië te gevaarlijk. En nog blijven de aanmeldingen binnenstromen.

Vijfdaagse wandeltocht

De Fish River Canyon is na de Grand Canyon in de Verenigde Staten de langste kloof ter wereld. Over een lengte van 160 kilometer heeft de Visrivier de afgelopen tienduizend jaar een kronkelend ravijn uitgesleten. Gemiddeld 27 kilometer breed en 550 meter diep.

De vijfdaagse hiketocht voert door het grootste deel van de Canyon. Elke dag vertrekt er een nieuwe groep wandelaars van Hiker's Viewpoint in het noorden richting de warmwaterbronnen van Ai-Ais in het uiterste zuiden van de kloof.

Doktersverklaring van goede conditie

Je neemt geen tenten mee. Het is 's nachts warm genoeg om in de buitenlucht te slapen. En regenen gaat het toch niet.

Wel slepen wandelaars een onwaarschijnlijke last aan flessen water mee. Want regelmatig bijtanken is een vereiste. Dat het in Hell's Corner warm is, behoeft immers nauwelijks uitleg.

Het is zelfs zo warm in de canyon dat (oudere) wandelaars bij de start van de tocht een recente doktersverklaring moeten tonen die stelt dat zij in goede conditie verkeren. Het is een logische maatregel na ernstige en zelfs fatale ongelukken in het verleden.

Visrivier

Je kunt alleen tussen 15 april en 15 september afdalen naar de Fish River Canyon. Tijdens de winter dus. Dan is het beneden op de droog gevallen rivierbedding met dertig graden nog altijd warm genoeg. Maar in de zomer loopt de temperatuur in het dal met gemak op tot wel vijftig graden.

Alleen in mei en juni stroomt de Visrivier werkelijk door de canyon. Dertig kilometer ten zuiden van Ai-Ais komt hij dan uit op de Oranjerivier.

In de zanderige rivierbedding vind je wel het hele jaar door kleine meertjes. Water dat de gulzige grond nog niet heeft opgezogen en dat de zon nog niet heeft verdampt.

Grand Canyon

Wie al deze hitte weet te trotseren, krijgt er een landschap voor terug dat je verder in Afrika niet tegenkomt. De vergelijking met de Amerikaanse Grand Canyon slaat bovendien positief uit door de totale afwezigheid van massatoerisme.

De wandelgroepen zijn niet groot. En verder komt er niemand beneden in de kloof. Ook vliegen niet van alle kanten vliegtuigjes over, is er geen glazen loopbrug en stikt het er niet van de hotels zoals in de Amerikaanse equivalent. Het is stil in de Fish River Canyon.

Hoe stil de canyon is, besef je ook zonder af te dalen. Als je in je eentje bij centrale viewpoint uitkijkt op Hell's Corner, hoor je slechts de wind suizen in je oren. Je kijkt de diepte in of juist vooruit naar het plateau aan de overkant. Stilte was nog niet vaak zo heet.

Wat is er te doen bij Fish River Canyon?

 • Warm je op aan de hotsprings van Ai-Ais met water van zestig graden Celsius.
 • Kijk uit over de canyon vanaf Hiker's Viewpoint of the Main Viewpoint.
 • Ga op een 4x4 tour vanuit het Canyon Adventures Guest Farm door de canyon.
 • Doe van april tot november de Löwenfish Hiking Trail, die net als de Fish River Hiking Trail 85 kilometer lang en vijfdaags is.
 • Doe de vijfdaagse, loodzware Fish River Hiking Trail van Hobas naar Ai-Ais. Een tocht onder begeleiding over 85 kilometer. Alleen voor mensen in goede conditie en van 1 mei tot 30 september.

Reizen Fish River Canyon

Meer Fish River Canyon

Reviews Fish River Canyon

Een wauw gevoel (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Rian Verschuren op 10 december 2017

Gewoonweg een prachtig uitzicht van het prachtige Fish River Canyon. Heel indrukwekkende natuur. Loop langs de berg naar het volgende punt zodat men het van alle kanten kan zien. Maak veel foto’s, geniet en voel.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Fish River Canyon

 • prachtige natuur
 • het uitzicht
 • indrukwekkend

Minpunten Fish River Canyon

 • heb geen minpunten.
Ultieme tip: Ga er met eigen vervoer naar toe en verblijf en geniet van het mooie uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

De op een na grootste canyon van de wereld (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anne Mieke Achterhuis op 12 november 2017

Drie nachten sliepen we in de Fish River lodge, een unieke plek op de rand van de op een na grootste canyon ter wereld. Aan je voeten strekt zich de canyon uit in allerlei kleurschakeringen. Vreemdgevormde kokerbomen bungelen moeiteloos boven de afgrond, vanaf het terras bij je huis kun je de stilte voelen en de oneindigheid ervaren. De Fish River Canyon is een bijzonder stukje Namibië. Ook de weg naar de lodge toe is prachtig, je komt er wat koedoe’s tegen en waant je soms op de maan. Een aanrader!

Ultieme tip: Fish River Lodge
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors