Namib-Naukluft National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Namib-Naukluft National Park

door Niels Posthumus

Op veel plekken in Namibië voel je je afgesloten van de rest van de wereld. Maar dit gevoel is nergens sterker dan bij het Naukluft gebergte in het Namib-Naukluft National Park. Een paar tenten. Geen elektriciteit. Noch ontvangst met je telefoon. Je moet je eigen brood bakken op een zelf gestookt vuurtje, met meel van de boerderij dertig kilometer verderop. En dan verblijf je nog in het hoofdkamp.

Helemaal alleen met de bavianen

Zodra je de koude nacht - het vriest regelmatig in de winter - van je hebt afgeschud en je aan je klim bent begonnen, verdwijnt het laatste stukje civilisatie definitief.

ZELF NAAR Namib-Naukluft National Park?

Bekijk alle 37 reizen naar Namib-Naukluft National Park

Je gaat op in de ruige kloven, geel en oranje steen. Je loopt door een opgedroogde rivierbedding. Verdorde struiken markeren de route. Je hoort alleen het gekrijs van bavianen en het fluiten van de vogels.

Je komt niemand tegen. Wonen doet hier geen mens er. De meeste dieren zijn alleen 's nachts actief. Slechts de zon is nadrukkelijk aanwezig. Je voelt het gewicht van waterflessen in je rugzak afnemen gaandeweg.

Olive en Waterkloof hike

De dolomieten en kalkstenen rotsen bieden maar weinig schaduw. Wel borrelt hier en daar water op uit de diepste kloven. Kristalhelder en verkoelend. Afkomstig uit een ondergronds meer, diep onder de rotsige bodem.

Je kunt er voor kiezen een eendaagse wandeltocht te maken. Je kiest dan uit de acht uur durende Waterkloof hike en de Olive wandeling van vier uur.

Het zijn tijdsindicaties die ook voor getrainde wandelaar gelden. Wandelen in meer dan dertig graden dien je niet te onderschatten.

Bovendien kun je er vergif op innemen dat je ergens de weg kwijt raakt en terug moet lopen. Vooral op de kale hellingen is de route niet altijd even duidelijk aangegeven.

Uitgesleten wandelpaden

Zelf de weg proberen te vinden is niet aan te raden. Probeer de markering te volgen. Door al hun kaalheid is het soms lastig je te oriënteren in de Naukluft bergen.

Veel zelf gekozen routes lopen bovendien dood op de vele diepe ravijnen. Laat je ook niet misleiden door alle uitgesleten wandelpaden. In werkelijkheid zijn dit meestal routes die bergzebra's en andere klimdieren hebben genomen. En zij kunnen beter klimmen dan jij.

Angel's View Hike

De enige echte klimroute in het Naukluft gebergte is echter de achtdaagse Angel's View Hike. Het is de tocht der wandeltochten in zuidelijk Afrika.

Hij is ruim 120 kilometer lang, waarvan de eerst helft ook voor de gemiddelde wandelaar goed te doen is. De tweede helft is alleen besteed aan een meer geoefende klimmer.

De tocht is alleen te wandelen tussen begin maart en half oktober. In de koele maanden dus. In de Namibische zomer is de tocht fysiek te veeleisend en daarmee te gevaarlijk.

Slangen

Vergeet hoe dan ook geen stevige bergstappers mee te nemen, als je afreist naar het Naukluft gebergte. Om twee redenen: de harde, ongelijke ondergrond breekt dwars door een zachte zool heen. Je voeten zijn bijna letterlijk gebroken aan het einde van de dag.

Ten tweede leven er nogal wat giftige slangen in de Naukluft bergen. In principe zijn ze bang voor mensen en zullen ze bij je uit de buurt blijven. Maar als je per ongeluk op ze gaat staan, kun je maar beter wat leren bescherming dragen.

Wat is er te doen in het Namib-Naukluft National Park?

 • Voor de autorijders is de 4WD Trail naar de top een werkelijk walhalla. Van Walvisbaai rijd je in je 4x4 terreinwagen naar Sandwich Harbour, Conception Bay en het Edward Bolen scheepswrak. Heerlijk scheuren door het zand.
 • Wil je het liever wat rustiger aan doen, loop dan de Olive Trail in de Naukluft Mountains, tien kilometer lang en weliswaar steil in het begin, maar met prachtig uitzicht bovenop, en een terugweg die slechts nog naar benenden voert.
 • Heb je de tijd en wil je zelfs wel een hele week wandelen, dan kun je ook kiezen voor de vier- of achtdaagse wandelroutes, van respectievelijk zestig en 120 kilometer lang. Zware tochten, maar twee van de mooiste wandelingen in zuidelijk Afrika.
 • Ook in het Naukluft Park kun je rondscheuren in een 4x4 terreinwagen. Dat kost je wel een euro of dertig. Die betaal je aan het begin van het 73 kilometer lang scheurtraject. Je kunt op 28 kilometer van de start overnachten.
 • Leg de zeventien kilometer lange Waterkloof Trail af, te beginnen het Koedoerus Camp Site. Een prachtige dagwandeling die reikt tot een hoogste punt van 1.910 meter.

Reizen Namib-Naukluft National Park

Meer Namib-Naukluft National Park

Reviews Namib-Naukluft National Park

Naukluft NP (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Fleur Stegers op 09 december 2019

In het Namib Naukluft NP hebben wij een van de mooiste scenic routes gereden. Het was grauw weer maar dit leverde prachtige foto’s op. Een Veelzijdig landschap met prachtige bomen overal langs de weg.

Ultieme tip: Routes rijden

Ongeloofelijk land (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Daan Arts op 23 november 2019

Een bijzondere plek waar je je even op een andere planeet waant, bomen die ruim 900 jaar dood zijn, zandheuvels van 300+ meter hoog en een opgedroogd kalksteen meer, de hoogste zandduin ter werele, de Big Daddy kan ne beklimmen met een fenomenaal uitzicht, flinke wandeling maar de moeite waard

Pluspunten Namib-Naukluft National Park

 • uitzicht
 • uitdaging
 • sfeer

Minpunten Namib-Naukluft National Park

 • temperatuur
 • zand
 • droogte
Ultieme tip: Neem een tour met een gids, je betaald wat meer maar leert enorm veel over het ecosysteem van de woestijn
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Elk uur ziet het er anders uit (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Dirk Vis op 11 november 2018

De duinen van Soususvlei in het Namib-Naukluft park zien er elk moment van de dag anders uit. Niet alleen kan de wind veranderingen aanbrengen in het zand, maar met name het zonlicht laat de kleuren afhankelijk van de intensiteit steeds wijzigen.

Ultieme tip: Als je de kans krijgt verblijf in de lodge in het park. Dan kun je als eerste het park in.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Mooiste plekje op aarde (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anne Mieke Achterhuis op 11 november 2017

Voor de derde keer waren we in Namibië en keken we onze ogen uit. Het Namib-Naukluft park is een overweldigende natuurervaring, waar felle, haast onnatuurlijke kleuren, het beeld bepalen. Waar een oneindige horizon glooit, en de gravel-wegen weidse landschappen doorkruisen. Waar overweldigende Afrikaanse luchten je het gevoel geven een nietig wezen te zijn, piepklein in de grootsheid van dit deel van de aarde. Waar gemsbokken je nieuwsgierig gadeslaan, en struisvogels langs de weg rennen.
Waar je leeft met de zon, en het leven op zijn mooist is.

Ultieme tip: Neem de tijd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

WAUW! (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Jose-Anne Albers op 07 mei 2017

We waren hier de Tok Tokkie Trail aan het wandelen met gids Sebastian. Drie dagen lopen door de woestijn, overnachten in de buitenlucht onder de prachtigste sterrenhemel van de wereld, met een gevarieerd maar gezellig gezelschap. Nooit geweten dat er zoveel te zien is in een woestijn. Veel geleerd.

Pluspunten Namib-Naukluft National Park

 • Aardige en vriendelijke lokale bevolking

Minpunten Namib-Naukluft National Park

 • Zorg dat je een goede auto hebt. 4/5 van de wegen zijn ernstige gravelwegen
Ultieme tip: Doen. Je kunt het zelf organiseren (net als wij negen weken door zuidelijk Afrika trekken) of met een reisgids/organisatie, maar Namibië heeft zoveel mooie natuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors