Ghana
8,5
8,3 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
8,3 Locals
8,3 Veilig
9,8 Natuur
8,8 Stranden
8,3 Klimaat

Ghana

door Charlotte de Vries

Energiek Ghana ontvangt je met een glimlach. Sinds haar onafhankelijkheid is tolerantie haar motto. Verschillende bevolkingsgroepen leven harmonieus naast elkaar en verwelkomen je naar haar heerlijke zandstranden en wilde oerwoud. Door haar veiligheid en gastvriendelijkheid verdient Ghana naar bijnaam 'Afrika voor beginners'.

De bezienswaardigheden van Ghana zijn uiteenlopend. Van het bewandelbare safaripark Mole National Park tot Kofi Annans geboorteplaats Kumasi. Van het beruchte slavenfort Elmina tot de vrolijke doodskisten die timmermannen bouwen in Teshi. De mooiste bezienswaardigheden van Ghana ontdek je hier.

De mooiste bezienswaardigheden van Ghana

In Ghana kom je waarschijnlijk aan in de hoofdstad Accra. Het is niet de mooiste hoofdstad die je ooit zal zien, maar de Afrikaanse sfeer en stoffigheid van de chaotische markten zijn typerend. Bezoek ook de buitenwijk Teshi, waar doodskisten gemaakt worden in welke vorm je maar wilt. Een sigaret of een auto, hier kan het.

Vanaf Accra reis je over goede wegen landinwaarts naar Kumasi en, verder naar het noorden, Bolgatanga en Tamale. Bolgatanga is van oudsher een drukke ontmoetingsplaats voor handelaren, net tussen de savannevlaktes en de Sahara. In Tamale draag je bij aan de ontwikkelingshulp.

De natuur in Ghana

Vanaf Tamale maak je een excursie naar het kleine Mole National Park. Door het savannelandschap kom je niet de hele Big Five tegen, maar bewonder je onder meer olifanten van heel dichtbij. Ten zuiden van natuurpark Mole ligt het Kakum National Park, dat niet bekend staat om wilde beesten maar een zeldzaam stuk ongerept regenwoud. Over touwbruggen kom je langs torenhoge bomen en vertelt een gids je over de waarde van al het groen.

Bijzondere plekken in Ghana

Grenzend aan zowel het regenwoud als de savannevlaktes ligt het grootste kunstmeer ter wereld, het Voltameer. De Akosombo Dam van 124 meter hoog en 268 meter breed kan genoeg energie opwekken voor heel Ghana.

Ten westen van het meer ligt het Fort van Elmina. Een slavenfort waar de Nederlandse geschiedenis zich voor schaamt. Hier zie je de verschrikkelijke omstandigheden waarin de slaven leefden en leer je over de slavenhandel. Maar ondanks de geschiedenis, glimlachen de Ghanezen je zelfs toe in Elmina.

Like deze pagina

Reizen Ghana

Meer Ghana

Reviews Ghana

Kort Afrikaans (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Jana van de Ven op 24 maart 2017

Mooie natuur, aardige, trotse mensen en goed te bereizen. Zorg dat je altijd water bij je hebt! En natuurlijk DEET, malariatabletten en zonnebrand. Interessante cultuur waar ook de Nederlanders 'donkere' geschiedenis hebben geschreven.

Pluspunten Ghana

 • Aardige locals
Ultieme tip: Slavenfort Elmina, erg indrukwekkend om te zien en voelen wat hier allemaal gebeurd is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beste vakantie van mn leven! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Yvette In T Veld op 18 maart 2017

Ghana is niet een van de eerste landen die je zou kiezen als vakantieland. Ik ben er zelf heen gegaan als vrijwilliger. Ik zat vier weken in Cape Coast. Cape Coast heeft qua natuur en cultuur veel te bieden. Zo is er het kakum national park en het Cape Coast castle. Cape Coast ligt aan de kust er zijn dus ook vele mooie stranden!

9,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Ghana

 • aardig locals
 • kakum national park
 • cape coast castle

Minpunten Ghana

 • veel verkopers
Ultieme tip: Leer de cultuur kennen!
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Akwasidae Festival geweldig om te bezoeken (bezocht in december 2012)

Review geschreven door jeannette pepers op 05 maart 2017

Één keer per zes weken vind je in Kumasi een festivalplaats waarbij chiefs uit de dorpen naar het paleis van de Ashanti koning komen. Als toerist ben je hierbij van harte welkom. Het is een gezellige boel met veel kleurrijke kleding, dans en muziek.

Pluspunten Ghana

 • Kleurrijke bevolking
 • Je kunt er met Engels terecht
 • Oude Nederlandse forten

Minpunten Ghana

 • Bevolking is niet overal even vriendelijk
Ultieme tip: Bezoek dit festival, je zult er geen spijt van krijgen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig Ghana (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Siënna Woolmer op 16 oktober 2016

Een reis door Ghana raad ik iedereen aan! Ze noemen het ook wel Afrika in het klein! De natuur is adembenemend en de mensen ontzettend vriendelijk. Met de Trotro's is het reizen elke dag weer een avontuur en kom je overal!

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Ghana

 • betaalbaar
 • volk
 • ,natuur
Ultieme tip: Bezoek zeker Mole National Park! Een oase van rust, natuur en wildlife. Olifanten, bavianen, wilde zwijnen en een heerlijk blauw zwembad maken je verblijf onvergetelijk.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vrijwilliger in een weeshuis (bezocht in maart 2008)

Review geschreven door Sara Mourits op 09 oktober 2016

Top:
- Veel mensen spreken Engels.
- Cultuur en historie is mooi te beleven.
- Door heel het land is goed te reizen met openbaar vervoer.
- Goed land om voor het eerst te backpacken.
- Overal is vrijwilligerswerk te doen.

Nadeel:
- Op sommige plekken word je erg lastiggevallen. Met name de toeristische plekken.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Mole National Park, reserveer van te voren!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

lokale koop (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Erica de Haas op 08 oktober 2016

Je kan uitgeven wat je uit wilt geven; Ghana is voor ieder budget fijn reizen door de super vriendelijke mensen en de vele beschikbare keuzes en opties voor wat betreft bestemmingen, eten, transport werkelijk alles.

Pluspunten Ghana

 • vriendelijk
 • veilig
 • goed te bereizen
 • engels

Minpunten Ghana

 • reizen kost tijd
Ultieme tip: ga eens lekker eten bij een lokaal restaurant
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

to fly or not to fly (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Erica de Haas op 08 oktober 2016

Super vriendelijke mensen, ik wilde vanuit Accra met een binnenlandse vlucht naar het noorden om naar Mole park te gaan. Doordat het droog seizoen was lukte dat niet (te veel zand in de lucht)... Ben toen tot halverwege gevlogen en vanaf daar verder met de lokale, super goedkope bus verder naar Tamale.
Heerlijk zitten kletsen met Gladys die voor verpleegster studeert (was voor haar de laatste dag dat ze zich kon registreren voor een vervolgvak). Ruim 8 uur verder veilig en wel aangekomen, uiteraard niet in de laatste plaats door de impromptu kerkdienst van de medicijnman die een uurtje mee reisde.

Pluspunten Ghana

 • veilig
 • internationaal
 • vriendelijk

Minpunten Ghana

 • bussen zijn niet altijd gemakkelijk te vinden
 • reizen kost tijd
Ultieme tip: Gebruik het lokale vervoer, niet alles met het vliegtuig of een gehuurde chauffeur, neem de tijd voor de reis van A naar B dit is zeer zeker ook de moeite waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Always lovely, wonderful and inspiring Ghana (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Jamie Versteden op 06 oktober 2016

Ghana is een land waaraan ik mijn hart ben verloren. Ik ben daar samen met drie vriendinnen geweest om te werken in een ziekenhuis in Nandom. Wij werden direct met open armen ontvangen! Na een tijdje ben ik door een vriend van het ziekenhuis gevraagd of ik een keer met hem op stap wilde en zijn familie wilde leren kennen, dit is het begin geweest van een levenslange vriendschap. Van het drinken van lokaal bier twee keer per week, naar een roadtrip naar Burkina Faso en het gezellig kletsen met zijn familie in het donker onder een geweldige sterrenhemel. Wat een waardevolle momenten. Geloof is erg belangrijk voor de lokale bevolking en de kerkdiensten zijn geweldig!!! De lokale bevolking heeft hun beste kledij aan en er wordt zoveel gezongen en gedanst dat iedere kerkdienst leuk is en inspirerend voor mij als persoon. Veel mensen uit Nandom hadden vaak niets en waren blij met alles wat ze kregen en hadden. Ik werd direct gezien als deel van de familie en zelfs hun laatste maaltijd werd met mij als "nasala" (blanke) en met elkaar gedeeld. Het is een grote familie en wie je ook bent, je bent welkom en wordt geaccepteerd om wie je bent! De gastvrijheid, het altijd tevreden zijn met wat je hebt en nooit klagen over wat je mist en het familiegevoel. Zo welkom voelde ik mij ook in dit land. Als bedankje heb ik voor die vriend van mij die alles voor mij deed een verjaardagsfeest gegeven, hij had dit nog nooit gevierd! We hebben een geit gekocht, deze geslacht en gedeeld met al onze vrienden. Van de huid van de geit had hij een tas gemaakt. Toen ik vertrok gaf hij deze aan me en zei "als je terug gaat naar Nederland, dan wil ik dat je deze tas meeneemt en aan je vader geeft om hem te bedanken dat je naar Ghana mocht komen".

Pluspunten Ghana

 • geweldige cultuur en bevolking

Minpunten Ghana

 • onderontwikkelde delen van het land
Ultieme tip: Verlaat de toeristische plekken, trek het land in en help de lokale bevolking! Verder Hand in Hand van Ineke Bosman als je van verstandelijk gehandicapten houdt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Calm before the storm (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Tom van Staden op 01 oktober 2016

Ghana is een land van verschillende hoeken. Van de mooie natuur tot de prachtige mensen die er wonen. Vooral voor mensen die van de natuur houden, en zijn veelzijdigheid, is dit zeker een aanrader! In het zuiden bevindt zich tropisch regenwoud, maar in het noorden juist steppe! En als je van het zuiden naar het noorden trekt, dan zal je het landschap langzaam zien veranderen van een nat groen gebied tot een droge gele/rode vlakte. Het enige nadeel als je er wilt komen is dat je naar de ambassade van Ghana moet in Den Haag, en dat gaat niet allemaal zo even gesmeerd als wij zelf gewend zijn. Geduld is een schone zaak!

8,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat
Ultieme tip: Tip! Echte natuurliefhebbers zullen hun ogen uitkijken, een prachtig land met enorm veel diversiteit!
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors