Malawi
8,1
8,2 Algemene ervaring
7,9 Beziens­waardigheden
7,4 Steden of plaatsen
9,1 Locals
7,7 Veilig
8,5 Natuur
8,2 Stranden
8,4 Klimaat

Malawi

door Charlotte de Vries & Roos Stuurman

Het zijn geen fabels of clichés. Malawi doet de bijnaam 'Hart van Afrika' volledig eer aan. Haar bewoners zijn buitengewoon lief en gastvrij. Haar natuur kent dichtbegroeide bossen, imposante bergen, dramatische valleien. En haar meer. Het gigantische Malawimeer ligt met haar kristalheldere water en duizenden gekleurde visjes als een kralenketting om Malawi heen.

Heel bijzonder aan Malawi is het close contact met wilde dieren. Tijdens een wandeling door het Nyika National Park rennen kuddes zebra's en antilopen mee. In het rustige Liwonde National Park zijn de Big Five van heel dichtbij te bewonderen. Geloof het maar. In Malawi klopt het hart van Afrika.

ZELF NAAR Malawi?

Bekijk alle 5 reizen naar Malawi

De mooiste bezienswaardigheden van Malawi

Het Malawimeer is op twee na het grootste meer in Afrika. Het helderblauwe water, de witte zandstranden en vissersbootjes geven haar een bijna Caribische uitstraling. Verken met een kajak haar vele onbewoonde eilandjes. Of pak je snorkel om een aantal van de 500 felgekleurde vissoorten te ontdekken.

Voor een verblijf aan het Malawimeer ga je naar Nkhata Bay. Vanuit je hangmat in een luxe lodge geniet je hier van een uitzicht op het glinsterende water.

Natuurparken in Malawi

Malawi staat niet bekend om haar wildlife-parken en dat werkt in haar voordeel. De afwezigheid van safaritoeristen zorgt voor een intiem contact met de wilde dieren. In het grootste natuurpark van Malawi, het Nyika National Park, wandel of fiets je veilig langs zebra's, hyena's en luipaarden. En in het Liwonde National Park spot je vanuit je auto of een handgemaakte kano horden olifanten, nijlpaarden en krokodillen.

Welke dieren kan ik nog meer spotten in Malawi?

In de natuurparken kun je een divers scala aan wilde dieren zien. Van Afrikaanse olifanten en sierlijke leeuwen tot statige giraffen en grazende zebra's. Daarnaast zijn er kuddes buffels, nieuwsgierige nijlpaarden en krokodillen die langs de oevers van de schilderachtige meren leven. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met meer dan 650 vogelsoorten, zoals kleurrijke bijeneters, visarenden en de zeldzame Lilian's Lovebird.

Steden in Malawi

Schotse kolonialisten hebben hun sporen achtergelaten in de kleine stad Livingstonia. Langs de brede hoofdweg staan lange, dunne bomen en koloniale gebouwen. Het is een goede plek voor een kijkje in de geschiedenis van Malawi. Zo ook het stadje Zomba, de vroegere Britse hoofdstad van Malawi. Boven deze stad steekt het Zomba Plateau uit met een hoogte van 1.800 meter.

Reizen Malawi

Meer Malawi

Reviews Malawi

Onvergetelijk, indrukwekkend (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Bram Schepenaar op 07 december 2019

Ik ben met World Servants 3 weken op project/werkvakantie geweest naar Katawa in Malawi om daar samen met de plaatselijke bevolking een schoolgebouw, een lerarenwoning en latrines te bouwen.
We sliepen in een schoolgebouw.
Ook heb ik gezinnen bezocht in hun huis.
Als groep zijn we naar Lake Malawi geweest. Hier hebben we gezwommen en gevaren. S'morgens hebben we de zon zien opkomen.... Prachtig!
Groeten Bram (17)

Pluspunten Malawi

 • De ontzettend blije en dankbare bevolking
Ultieme tip: Lake Malawi
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch Malawi (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Ron Van Dongen op 10 december 2017

Malawi is een verrassend Afrikaans land waar je jezelf veilig voelt. De inwoners zijn zeer vriendelijk en geven je het gevoel dat je welkom bent. Ze zijn ook altijd in voor een praatje. Geniet van de ruige landschappen en rustige uitstraling van het land.

8,1
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • Vriendelijke bevolking
 • Goedkoop

Minpunten Malawi

 • Weinig toeristische attracties
Ultieme tip: Lilongwe markten zijn verrassend.
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Prachtige ervaring (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Stephanie Pelzer op 06 december 2017

In mei 2012 ben ik twee weken naar Malawi afgereisd om les te geven. Het is een prachtig land met de meest vriendelijke mensen. Zij zijn blij met alles wat ze hebben (en dat is niet veel). Er heerst veel armoede in dit land.

8,0
8 Algemene ervaring
nvt Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • aardige mensen
 • mooie natuur

Minpunten Malawi

 • armoede
 • leven in verleden
Ultieme tip: Praat met de mensen.
Aangeraden voor: Avonturiers

Een prachtige ervaring! (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Stephanie Pelzer op 06 december 2017

Malawi is een prachtig land met veel armoede. Alle mensen zijn vrolijk en zijn blij met wat ze hebben. Dit is het mooiste van dit land! Wel leven zij nog erg in het verleden en zijn niet bekend met bijvoorbeeld epilepsie.

7,5
8 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • aardige locals

Minpunten Malawi

 • armoede
Ultieme tip: Ga met de mensen in gesprek.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Marlou in Malawi (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marlou Reiding op 14 november 2017

Warm heart of Africa waar iedereen welkom is. Altijd een warm welkom en zijn de mensen blij je te zien. Malawi heeft mooie natuur en een prachtige cultuur. Hou je niet van massatoerisme? Kom dan naar Malawi en leer het echte Afrika kennen.

Pluspunten Malawi

 • meer van Malawi

Minpunten Malawi

 • de koers van Malawiaanse kwacha
Ultieme tip: Maak een reis door Malawi. Malawi heeft zoveel te bieden. Cape Maclear en zoveel andere mooie plekken rondom het meer.

Malawi the heart of Africa (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Rogier Bleys op 12 november 2017

Malawi The Heart of Africa wordt zo genoemd vanwege de vriendelijke mensen. Overal waar je komt zwaaien mensen of willen ze je een hand geven. En dat betekent niet automatisch dat ze iets van je willen of je iets willen verkopen.
Het meer van Malawi is het kloppende hart van het land. Vanzelfsprekend voor de visserij, maar ook voor het wassen van kleding of gewoon om er in te zwemmen.
Malawi was lange tijd één van de armste landen in de wereld. In de laatste jaren is het land o.a. door de toename in toerisme en verbeterde infrastructuur en gezondheidszorg uit dit dal geklommen. Zo is bijvoorbeeld gezondheidszorg gratis en verblijven vrouwen vanaf de achtste maand van hun zwangerschap in het ziekenhuis om complicaties te voorkomen.
Als je het echte Afrika wil leren kennen in een veilig Afrikaans land dan is het een absolute aanrader. Prachtige Boabab bomen en bergen wisselen zich af met drogere Savanne landschappen.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • vriendelijke mensen

Minpunten Malawi

 • minder wildparken
Ultieme tip: Neem vooral Dollars mee
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

3,5 jaar in Malawi woonachtig zijn, 2009-2013 (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Hanna van Bragt op 05 oktober 2017

- Lake Malawi is één van de mooiste plekken in Malawi. Je kunt er heerlijk zwemmen.
- Lilongwe National Park en Majete National Park zijn twee mooie safariparken, echte aanraders. Mooie omgeving en mooie dieren!
- Mount Mulanje heeft heel veel mooie uitzichtpunten en watervallen. Ook is er een enorme geschiedenis aan deze berg verbonden.
- Mount Zomba heeft ook mooie uitzichtpunten, met twee stuwmeren en verschillende watervallen. Ook het Chingwe Hole en het uitzicht daarbij is mooi.
- Plaatselijke dorpen zijn arm, maar de mensen zijn heel vriendelijk. In hun armoede geven ze graag een maaltijd weg, weiger dit niet want dat staat heel ondankbaar.

Opletten!
Ga 's avonds niet alleen over straat. Voor vrouwen is dat helemaal gevaarlijk, voor mannen is er minder, maar toch nog steeds, gevaar. Als je op pad gaat, zorg dan dat je voldoende voorraad voedsel bij je hebt, dat je telefonisch bereikbaar bent en dat je ook een redelijk geldbedrag bij je hebt. Houd het goed bij je en verdeel het over de groep. Niet alles op één plek bewaren.

8,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • Gastvrije inwoners
 • Mooie natuur
 • Goed voedsel

Minpunten Malawi

 • Muggen --> malaria
 • Lake Malawi --> bilharzia en krokodillen
 • Drinkwater --> niet zo schoon als in NL (kook het water en laat het afkoelen)
Ultieme tip: Restaurant in Zomba: - Tasty Bites (tegenover Petroda Gas Station en vlak bij National Bank) - Ku Chawe (bovenop Mountain Zomba)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Hiking in Malawi (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Rianne Wernsen op 21 mei 2017

Ondanks dat Malawi een behoorlijk droog land is, is het er prachtig. De mensen zijn er ontzettend behulpzaam. De hoogtepunten waren toch wel onze safari trip en het beklimmen van de Mulanje Mountain, echte aanraders.

6,4
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
7 Locals
5 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • Aardige locaties
 • Betaalbaar
 • Mooie omgeving
 • Geen toeristen

Minpunten Malawi

 • Eten
Ultieme tip: Beklim de Mulanje Mountain. Een behoorlijke klim, maar het uitzicht is het zeker waard!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Back to basic (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Nikkie Visser op 17 mei 2017

Wat is Malawi een mooi land. Het land heeft veel te bieden. Ik verbleef in Cape Maclear een erg mooie plek aan het meer met meer dan 500 soorten chicliden. Je kunt er verschillende watersporten doen, snorkelen, duiken (goedkoopste padi cursus ter wereld) daarnaast ook makkelijk omdat het zoetwater is en er is geen stroming. Daarnaast ben ik ook naar Zomba geweest dat ligt heel mooi in de bergen en daar kan je hiken. Ook Salima en Senga Bay zijn erg mooi.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • vriendelijkheid
 • veiligheid
 • natuur
 • fauna
 • vissen
 • lakemalawi
 • eerlijkheid
 • weer
 • klimaat

Minpunten Malawi

 • prijzen taxi
 • beperkt eten
 • armoede
Ultieme tip: Verblijf bij de lokale mensen en zorg ervoor dat alles wat je uitgeeft de lokale mensen er ook van profiteren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

SUPER ERVARING (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eline van der Hoek op 11 april 2017

In Juli ging ik naar Malawi. Wat een super mooi land! De mensen zijn behulpzaam, aardig en ook erg gezellig. Het is er wel erg arm, wat je ook wel ziet zodra je buiten de grote stad komt. Ik zou Malawi aan iedereen aanraden.

Pluspunten Malawi

 • betaalbaar
 • aardige mensen

Minpunten Malawi

 • lange reis erheen
 • moeilijk in je eentje
Ultieme tip: Lake Malawi is echt super mooi. Ook zou ik zeker een safari doen
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wat een gezelligheid!!! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eline van der Hoek op 11 april 2017

Wauw, wat is Malawi een prachtig land! De mensen zijn super leuk, de natuur is mooi, noem het maar op. Wel jammer dat Malawi ook een van de armste landen ter wereld is. Ik ben daarom met een groep andere vrijwilligers naar Malawi gegaan om mensen te helpen met de dagelijkse dingen, zeker geen straf!

8,1
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • leuke sfeer
 • mooie natuur
 • gezellige mensen
 • erg goedkoop

Minpunten Malawi

 • moeilijk om alleen je weg te vinden
 • slecht vervoer
 • ?
Ultieme tip: Zorg dat je met een groep, of georganiseerd reist. In je eentje, zonder connecties, kom je niet heel ver.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Malawi als open-minded avonturier ipv als toerist (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anne van der Hulst op 12 maart 2017

Het mooiste van Malawi vond ik het tussen de locals zijn: dit is de manier om de sfeer van een land echt te ervaren. De highlights af gaan kan iedereen maar samen met jongeren een 'douche' maken voor een community is toch een ander verhaal. Je bent te gast in dit prachtige land en laat je leiden door de mensen die er al hun hele leven wonen, kei hard werken en leven. Blijf dicht bij jezelf en laat de ander in z'n waarde: help elkaar en leer van elkaar.

Pluspunten Malawi

 • de ontzettend aardige mensen die je altijd zullen helpen.
 • de prachtige natuur
 • de lokale markten waar je je ogen uit kijkt
 • de energieke kinderen
 • prachtige projecten

Minpunten Malawi

 • zelfstandig reizen is lastig : het ov is niet optimaal
 • lokals spreken lang niet allemaal engels
Ultieme tip: Lake Malawi is fantastisch. Het is adembenemend mooi en de hotels gelegen aan de rand zijn ook prachtig. Je bent zo op het strand, waar je uren kunt staren naar het heldere water.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wildlife en human life in Malawi (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Bernard van Dijk op 25 februari 2017

Malawi is door z'n geringe grootte goed bereisbaar. Er zijn wat kleinere wildparken, waar je de big five overigens niet kunt spotten, maar desalniettemin zeer de moeite waard. Luangwe in Zambia is op redelijke reisafstand en eenvoudig in het reisprogramma in te bouwen om de big five te spotten in één van de mooiere parken in Afrika. Lake Malawi is zeer de moeite waard. Kies een hotel aan het strand en ervaar het dagelijkse leven van de locals aan de oever van Lake Malawi. Het zuiden met de theetuinen en Mulanje bergen is zeer de moeite waard voor een intensieve trekking.

Pluspunten Malawi

 • Leuk contact met de locals
 • goed bereisbaar
Ultieme tip: Als je gebruik maak van lokale guesthouse zorg dat je zeker weet dat je iets als ontbijt krijgt. Koop anders zelf brood en beleg o.i.d. Het gaat wel eens mis merkten wij.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op ontdekking in Malawi (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Maartje van Kleef op 15 januari 2017

Ik was met een groep op rondtrek in het zuiden van Malawi, om zo heel de cultuur te ontdekken. We zijn bij de lokale bevolking geweest. Ook hebben we meegeholpen op het land, hebben we de wonderschone natuur van Malawi gezien, het malawimeer, op safari bij de krokodillen, nijlpaarden olifanten en nog veel meer. Ik heb meegekeken met een kerkdienst, gekeken bij een school, ben rondgeleid in een lokaal hospitaal en heb eten gekocht op de markt. Malawi is een puur land, met oprechte en enthousiaste mensen, een wij-cultuur met mensen die voor elkaar zorgen. Wel gebeurt alles op een Afrikaans tempo. Ik heb genoten!

Minpunten Malawi

 • onbekend
 • weinig openbaar vervoer
Ultieme tip: Neem de tijd om het land te ontdekken, blijf dicht bij de bevolking! En in zomba is een Nederlands hostel, packachere, echt een aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Unforgettable (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Neeltje Hietkamp op 15 januari 2017

Samen met lokale mensen leven en deel uitmaken van hun gemeenschap is dé manier om Malawi echt te beleven. Geweldige ervaring. Lerarenwoningen mogen bouwen samen met de locals en zo bijdragen om de kinderen in dit dorpje eerlijke kansen op een betere toekomst te geven. Waarderen wat je thuis hebt, dankbaarheid ervaren bij de locals en ook bij mezelf.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • locals zijn super gastvrij
 • altijd in voor een praatje
 • the warm heart of africa
 • prachtige omgeving

Minpunten Malawi

 • back to basic
 • onverharde wegen
 • veel armoede
Ultieme tip: Back to basic. Duik in de cultuur en slaap een nacht bij de lokale bevolking thuis. Een onvergetelijke ervaring!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch bezoek aan een huwelijk van vrienden in Lilongwe, Malawi 2 jaar geleden. (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Frank Verkerk op 10 oktober 2016

6 jaar geleden Vinny leren kennen tijdens een bouwreis in Malawi. Altijd hebben we contact gehouden. 2014 de uitnodiging gekregen om zijn huwelijk bij te wonen. Wat een fantastische reiservaring was dat

Ultieme tip: Social safari, de Malawianen leren kennen. Open en hartelijk.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met World Servants naar Malawi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Adrie Jansen op 04 oktober 2016

Prachtig maar arm land! Vriendelijke mensen maar wel erg arm. Verder is de natuur mooi en de markten zeer levendig! Ook een prachtig meer: Lake Makawi, zeker een aanrader. De hoofdstad is heel bijzonder, daar valt veel armoede in het niet.

Ultieme tip: Lake Malawi
Aangeraden voor: Backpackers

Reizen en vrijwilligerswerk in het warme hart van Afrika, Malawi (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ichelle op 03 oktober 2016

Malawi staat ook wel bekend voor hét warme hart van Afrika. En terecht, is het ook!
Malawi is een geweldige bestemming voor een avontuurlijke reis of voor vrijwilligerswerk. De bevolking is erg arm, maar tegelijkertijd heel erg wijs in levenswijsheid. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Dit maakt het naast de mooie ongerepte natuur een goede reden om Malawi te bezoeken.

Pluspunten Malawi

 • Zeer vriendelijke locals
 • ongerepte natuur
 • puur
 • weinig touristen
Ultieme tip: Cape Maclear, Lake Malawi. De bestemmimg om even helemaal bij te komen. Je hebt niet veel nodig met zo'n prachtig uitzicht!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Malawi aanrader (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Maartje van Kleef op 02 oktober 2016

Malawi is een parel in Afrika, hartelijke mensen en een authentieke sfeer! Ontdenk de mooie natuur met een safari of geniet aan Lake Malawi. Tijdens de safari zagen wij enorm veel olifanten, krokodillen en nijlpaarden. Super gaaf!

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • behulpzame locals

Minpunten Malawi

 • lange vliegreis
 • weinig bekendheid
Ultieme tip: Slaap zeker even een nacht in Packachere in Zomba! Nederlandse invloeden in een klein hostel.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Eye opener (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Maxime Schepers op 02 oktober 2016

Een plek waar armoede en rijkdom samen komen. De armoede van de lokale bevolking staat haaks op de toeristen die aan het Maliwimeer vertoeven. Het meer wordt door de lokale bevolking gebruikt als douche, wasmachine en afwasbak. De toeristen gebruiken het meer voor zwemmen, zonnen, kanoën en snorkelen. Een echte eye-opener hoe goed wij het hebben als Europeanen..

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • aardige locals
 • malawimeer
 • puur

Minpunten Malawi

 • corruptie
Ultieme tip: Meng je in het lokale leven. Mensen zijn vriendelijk en open!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors