Malawi
8,2
8,3 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,8 Steden of plaatsen
9,0 Locals
7,5 Veilig
8,8 Natuur
8,3 Stranden
8,0 Klimaat

Malawi

door Charlotte de Vries

Het zijn geen fabels of clichés. Malawi doet de bijnaam 'Hart van Afrika' volledig eer aan. Haar bewoners zijn buitengewoon lief en gastvrij. Haar natuur kent dichtbegroeide bossen, imposante bergen, dramatische valleien. En haar meer. Het gigantische Malawimeer ligt met haar kristalheldere water en duizenden gekleurde visjes als een kralenketting om Malawi heen.

Heel bijzonder aan Malawi is het close contact met wilde dieren. Tijdens een wandeling door het Nyika National Park rennen kuddes zebra's en antilopen mee. In het rustige Liwonde National Park zijn de Big Five van heel dichtbij te bewonderen. Geloof het maar. In Malawi klopt het hart van Afrika.

De mooiste bezienswaardigheden van Malawi

Het Malawimeer is op twee na het grootste meer in Afrika. Het helderblauwe water, de witte zandstranden en vissersbootjes geven haar een bijna Caribische uitstraling. Verken met een kajak haar vele onbewoonde eilandjes. Of pak je snorkel om een aantal van de 500 felgekleurde vissoorten te ontdekken.

Voor een verblijf aan het Malawimeer ga je naar Nkhata Bay. Vanuit je hangmat in een luxe lodge geniet je hier van een uitzicht op het glinsterende water.

Natuurparken in Malawi

Malawi staat niet bekend om haar wildlife-parken en dat werkt in haar voordeel. De afwezigheid van safaritoeristen zorgt voor een intiem contact met de wilde dieren. In het grootste natuurpark van Malawi, het Nyika National Park, wandel of fiets je veilig langs zebra's, hyena's en luipaarden. En in het Liwonde National Park spot je vanuit je auto of een handgemaakte kano horden olifanten, nijlpaarden en krokodillen.

Steden in Malawi

Schotse kolonialisten hebben hun sporen achtergelaten in de kleine stad Livingstonia. Langs de brede hoofdweg staan lange, dunne bomen en koloniale gebouwen. Het is een goede plek voor een kijkje in de geschiedenis van Malawi. Zo ook het stadje Zomba, de vroegere Britse hoofdstad van Malawi. Boven deze stad steekt het Zomba Plateau uit met een hoogte van 1.800 meter.

Like deze pagina

Reizen Malawi

Meer Malawi

Reviews Malawi

SUPER ERVARING (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eline van der Hoek op 11 april 2017

In Juli ging ik naar Malawi. Wat een super mooi land! De mensen zijn behulpzaam, aardig en ook erg gezellig. Het is er wel erg arm, wat je ook wel ziet zodra je buiten de grote stad komt. Ik zou Malawi aan iedereen aanraden.

Pluspunten Malawi

 • betaalbaar
 • aardige mensen

Minpunten Malawi

 • lange reis erheen
 • moeilijk in je eentje
Ultieme tip: Lake Malawi is echt super mooi. Ook zou ik zeker een safari doen
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wat een gezelligheid!!! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eline van der Hoek op 11 april 2017

Wauw, wat is Malawi een prachtig land! De mensen zijn super leuk, de natuur is mooi, noem het maar op. Wel jammer dat Malawi ook een van de armste landen ter wereld is. Ik ben daarom met een groep andere vrijwilligers naar Malawi gegaan om mensen te helpen met de dagelijkse dingen, zeker geen straf!

8,1
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • leuke sfeer
 • mooie natuur
 • gezellige mensen
 • erg goedkoop

Minpunten Malawi

 • moeilijk om alleen je weg te vinden
 • slecht vervoer
 • ?
Ultieme tip: Zorg dat je met een groep, of georganiseerd reist. In je eentje, zonder connecties, kom je niet heel ver.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Malawi als open-minded avonturier ipv als toerist (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anne van der Hulst op 12 maart 2017

Het mooiste van Malawi vond ik het tussen de locals zijn: dit is de manier om de sfeer van een land echt te ervaren. De highlights af gaan kan iedereen maar samen met jongeren een 'douche' maken voor een community is toch een ander verhaal. Je bent te gast in dit prachtige land en laat je leiden door de mensen die er al hun hele leven wonen, kei hard werken en leven. Blijf dicht bij jezelf en laat de ander in z'n waarde: help elkaar en leer van elkaar.

Pluspunten Malawi

 • de ontzettend aardige mensen die je altijd zullen helpen.
 • de prachtige natuur
 • de lokale markten waar je je ogen uit kijkt
 • de energieke kinderen
 • prachtige projecten

Minpunten Malawi

 • zelfstandig reizen is lastig : het ov is niet optimaal
 • lokals spreken lang niet allemaal engels
Ultieme tip: Lake Malawi is fantastisch. Het is adembenemend mooi en de hotels gelegen aan de rand zijn ook prachtig. Je bent zo op het strand, waar je uren kunt staren naar het heldere water.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wildlife en human life in Malawi (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Bernard van Dijk op 25 februari 2017

Malawi is door z'n geringe grootte goed bereisbaar. Er zijn wat kleinere wildparken, waar je de big five overigens niet kunt spotten, maar desalniettemin zeer de moeite waard. Luangwe in Zambia is op redelijke reisafstand en eenvoudig in het reisprogramma in te bouwen om de big five te spotten in één van de mooiere parken in Afrika. Lake Malawi is zeer de moeite waard. Kies een hotel aan het strand en ervaar het dagelijkse leven van de locals aan de oever van Lake Malawi. Het zuiden met de theetuinen en Mulanje bergen is zeer de moeite waard voor een intensieve trekking.

Pluspunten Malawi

 • Leuk contact met de locals
 • goed bereisbaar
Ultieme tip: Als je gebruik maak van lokale guesthouse zorg dat je zeker weet dat je iets als ontbijt krijgt. Koop anders zelf brood en beleg o.i.d. Het gaat wel eens mis merkten wij.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op ontdekking in Malawi (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Maartje van Kleef op 15 januari 2017

Ik was met een groep op rondtrek in het zuiden van Malawi, om zo heel de cultuur te ontdekken. We zijn bij de lokale bevolking geweest. Ook hebben we meegeholpen op het land, hebben we de wonderschone natuur van Malawi gezien, het malawimeer, op safari bij de krokodillen, nijlpaarden olifanten en nog veel meer. Ik heb meegekeken met een kerkdienst, gekeken bij een school, ben rondgeleid in een lokaal hospitaal en heb eten gekocht op de markt. Malawi is een puur land, met oprechte en enthousiaste mensen, een wij-cultuur met mensen die voor elkaar zorgen. Wel gebeurt alles op een Afrikaans tempo. Ik heb genoten!

Minpunten Malawi

 • onbekend
 • weinig openbaar vervoer
Ultieme tip: Neem de tijd om het land te ontdekken, blijf dicht bij de bevolking! En in zomba is een Nederlands hostel, packachere, echt een aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Unforgettable (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Neeltje Hietkamp op 15 januari 2017

Samen met lokale mensen leven en deel uitmaken van hun gemeenschap is dé manier om Malawi echt te beleven. Geweldige ervaring. Lerarenwoningen mogen bouwen samen met de locals en zo bijdragen om de kinderen in dit dorpje eerlijke kansen op een betere toekomst te geven. Waarderen wat je thuis hebt, dankbaarheid ervaren bij de locals en ook bij mezelf.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • locals zijn super gastvrij
 • altijd in voor een praatje
 • the warm heart of africa
 • prachtige omgeving

Minpunten Malawi

 • back to basic
 • onverharde wegen
 • veel armoede
Ultieme tip: Back to basic. Duik in de cultuur en slaap een nacht bij de lokale bevolking thuis. Een onvergetelijke ervaring!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch bezoek aan een huwelijk van vrienden in Lilongwe, Malawi 2 jaar geleden. (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Frank Verkerk op 10 oktober 2016

6 jaar geleden Vinny leren kennen tijdens een bouwreis in Malawi. Altijd hebben we contact gehouden. 2014 de uitnodiging gekregen om zijn huwelijk bij te wonen. Wat een fantastische reiservaring was dat

Ultieme tip: Social safari, de Malawianen leren kennen. Open en hartelijk.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met World Servants naar Malawi (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Adrie Jansen op 04 oktober 2016

Prachtig maar arm land! Vriendelijke mensen maar wel erg arm. Verder is de natuur mooi en de markten zeer levendig! Ook een prachtig meer: Lake Makawi, zeker een aanrader. De hoofdstad is heel bijzonder, daar valt veel armoede in het niet.

Ultieme tip: Lake Malawi
Aangeraden voor: Backpackers

Reizen en vrijwilligerswerk in het warme hart van Afrika, Malawi (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Ichelle op 03 oktober 2016

Malawi staat ook wel bekend voor hét warme hart van Afrika. En terecht, is het ook!
Malawi is een geweldige bestemming voor een avontuurlijke reis of voor vrijwilligerswerk. De bevolking is erg arm, maar tegelijkertijd heel erg wijs in levenswijsheid. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Dit maakt het naast de mooie ongerepte natuur een goede reden om Malawi te bezoeken.

Pluspunten Malawi

 • Zeer vriendelijke locals
 • ongerepte natuur
 • puur
 • weinig touristen
Ultieme tip: Cape Maclear, Lake Malawi. De bestemmimg om even helemaal bij te komen. Je hebt niet veel nodig met zo'n prachtig uitzicht!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Malawi aanrader (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Maartje van Kleef op 02 oktober 2016

Malawi is een parel in Afrika, hartelijke mensen en een authentieke sfeer! Ontdenk de mooie natuur met een safari of geniet aan Lake Malawi. Tijdens de safari zagen wij enorm veel olifanten, krokodillen en nijlpaarden. Super gaaf!

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • behulpzame locals

Minpunten Malawi

 • lange vliegreis
 • weinig bekendheid
Ultieme tip: Slaap zeker even een nacht in Packachere in Zomba! Nederlandse invloeden in een klein hostel.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Eye opener (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Maxime Schepers op 02 oktober 2016

Een plek waar armoede en rijkdom samen komen. De armoede van de lokale bevolking staat haaks op de toeristen die aan het Maliwimeer vertoeven. Het meer wordt door de lokale bevolking gebruikt als douche, wasmachine en afwasbak. De toeristen gebruiken het meer voor zwemmen, zonnen, kanoën en snorkelen. Een echte eye-opener hoe goed wij het hebben als Europeanen..

8,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Malawi

 • aardige locals
 • malawimeer
 • puur

Minpunten Malawi

 • corruptie
Ultieme tip: Meng je in het lokale leven. Mensen zijn vriendelijk en open!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors