Nyika National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Nyika National Park

door Niels Posthumus

Nyika National Park is het grootste en oudste park van Malawi. Het is de ideale plek om te mountainbiken en te wandelen. Geen mens in de buurt en heerlijk koele lucht in Afrika. Het Nyika plateau ligt namelijk op een hoogte van ruim 1.800 meter in het noorden van Malawi.

Terwijl de lucht de Afrikaanse grond in de rest van het land verschroeit, is het ook tussen november en april nog heerlijk toeven in het 3.000 vierkante kilometer grote park.

ZELF NAAR Nyika National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Nyika National Park

Mountainbike

Onder de daken van de bomen, die je in kleine plukjes her en der tegenkomt in de valleien van het Nyika National Park, is het heerlijk koel. Je komt onder de bomen bij van een heerlijk afdaling op je mountainbike. De onverharde wegen in Nyika lenen zich fantastisch voor een sportieve trip. Soms is het wel pittig. Nyika is heuvelachtig. De beklimmingen kunnen voor minder getrainde fietsers stevig zijn.

Het zonnetje schijnt bijna het hele jaar. Alleen tussen januari en april krijg je tijdens het fietsen waarschijnlijk wel eens een bui op je kop. Voordeel is wel dat die regen het hele park dan in bloei zet. Je begrijpt onmiddellijk waarom het park in 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst is gezet.

Schotse hooglanden

Je fiets in de eerste helft van het kalenderjaar door een prachtig bloeiende omgeving vol exotische vogels. Maar liefst 200 verschillende soorten orchideeën groeien in Nyika en er vliegen niet minder dan 400 vogelsoorten rond.

Het geeft het park zijn exotische touch die grappig genoeg contrasteert met de geografische look. Nyika heeft nog het meest weg van de Schotse hooglanden. Glooiende heuvels, uitgestrekte dalen, kale rotsen. Veel grasland.

Het fijnste aan het Nyika park is dat het er zo heerlijk rustig is. Je fietst er doorgaans alleen. Hele dagen kun je niemand tegenkomen. Dat doe je evenmin als je wandelt, wat ook zeer goed kan in het park. Of wanneer je op de rug van een paard het gebied verkent.

Luipaard

Nyika werd uitgeroepen tot nationaal park in 1965. Het is een typisch zuidelijk Afrikaans park. Al kan het er in juni en juli kan het verrassend koud worden. Een dikke slaapzak is onontbeerlijk voor de nachten waarin het kwik het nulpunt soms nadert.

Tijdens je wandel- of fietstochten omringen zebra's en antilopen je. Het is niet gevaarlijk om op eigen houtje het park in te gaan. Al kun je ook een gids huren. De enige gevaarlijke dieren in het park leven, zijn, naast slangen uiteraard, hyena's en luipaarden. Die blijven echter bijna altijd op veilig afstand.

Toch is de luipaardendichtheid bijna nergens in Centraal-Afrika zo hoog als in Nyika. Ook zijn er wel eens leeuwen en olifanten gespot, maar die prefereren toch vaak land dichter bij zeeniveau.

Chelinda Camp

Het Nyika park strekt zich in het noorden van Malawi bijna volledig van oost naar west uit. De hoogste top in het gebied is de Nganda Peak van 2.607 meter hoogte.

De meeste overnachtingsmogelijkheden vind je aan de randen net buiten het park. Wil je graag in Nyika slapen, dan kun je terecht in Chelinda Camp.

Zorg niet alleen voor een goede slaapzak, maar ook voor een waterdichte tent. Er valt in Nyika meer regen dan in de rest van Malawi. Vandaar ook de naam, die betekent: daar waar het water vandaan komt.

Wat is er te doen in Nyika National Park?

  • Verken Nyika National Park op een mountainbike. De zand en modderwegen lenen zich er perfect voor.
  • Toch zie je al lopend natuurlijk het meest van de natuur.
  • Er zijn veel meertjes en beekjes in Nyika. Je kunt daar met de juiste papieren fantastisch vissen. Vraag meer informatie bij de toegangspoorten.
  • Vogelspotters kunnen hun geluk niet op in Nyika, met meer dan 400 exotische vogelsoorten.
  • Op een paard heb je nog meer mogelijkheden om helemaal van de gebaande paden af te wijken.

Reizen Nyika National Park

Meer Nyika National Park

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors