Liwonde National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Liwonde National Park

door Katja Keuchenius

In Liwonde National Park heb je de Big Five nog voor je alleen. In het Afrikaanse Malawi zijn safaritoeristen nog zeldzaam, wilde dieren daarentegen talrijk. Spot de Big Five terwijl je in een kano de rivier afdrijft.

Stilletjes dobber je in een kano langs grazende antilopen. Hoge, slanke palmbomen weerspiegelen in het wateroppervlak. Een zwerm witte watervogels vliegt over.

ZELF NAAR Liwonde National Park?

Bekijk alle 2 reizen naar Liwonde National Park

Het gesnuif van een familie lunchende nijlpaarden verbreekt de stilte. Je vaart door Liwonde National Park, in het zuiden van Malawi.

Nijlpaard

Liwonde is het nationale park van Malawi met de meeste wildlife. De 550 vierkante kilometer aan natuurgebied beslaat verschillende landschappen en herbergt allerlei wilde dieren. In een wankele, handgemaakte kano spot je met je verrekijker op een dag gemakkelijk tientallen beesten.

In de meertjes rondom de Shire rivier zijn de nijlpaarden het meest opvallend. Luidruchtig klappen zij met hun brede bekken in het water en rollen zich plenzend om. Nijlpaarden knorren vol voldoening en beantwoorden elkaar over honderden meters afstand in Liwonde.

Vogelspotter

De kleine kano bewaart een ruimte van minstens tien meter. Hoewel de beesten op deze afstand meer doen denken aan komische handpoppen, kunnen nijlpaarden levensgevaarlijk zijn. De kapitein van de kano manoeuvreert behendig rondom de verzamelplekken van tientallen glimmende gevaartes.

Als één van de beesten op de oever afdobbert, schrikt een zwerm vogels op en strijkt neer aan de overkant. Liwonde National Park is een paradijs voor vogelliefhebbers. Enthousiaste vogelaars tellen in een paar dagen honderden vogels. Het record staat inmiddels op 226.

Ook krokodillen laten zich relatief vaak zien in het park. Zonnend op de zandbanken of sluipend door de nacht. Het droge seizoen is de beste tijd om krokodillen te spotten, in juli en augustus. Tijdens de natte maanden is het park moeilijk begaanbaar en soms zelfs gesloten.

Meeste olifanten

Het Liwonde National Park ligt redelijk afgelegen en trekt maar weinig bezoekers. Achterop de taxifiets van lokale jongens of via een veerpontje bereik je de poorten. Een medewerker haalt je op met een jeep.

Onderweg rijd je langs verschillende groepen hoefdieren. Zebra's, buffels en verschillende ranke hertjes drinken water langs de rivier en grazen op de vlaktes tussen oude baobabbomen en palmen.

De dikke baobabs staan soms wel honderden jaren overeind, maar de dunne boompjes moeten het begeven als de meest kolossale bewoners van het park voorbij denderen. In Liwonde huist één van de grootste populaties olifanten van Malawi.

Zwarte neushoorn

De olifanten baden soms in de Shire rivier, tussen de nijlpaarden. Grote drollen, kuilen in de grond en geknakte takken verraden hun nabijheid. De dikhuiden zijn een stuk gemakkelijker te zien dan de andere gevaarlijke landdieren.

In het Liwonde park verblijven ook luipaarden en soms enkele leeuwen. Zij steken de grens met Mozambique over en blijven meestal in het uiterste oosten van het park.

In Liwonde National Park staat ook de zeldzame zwarte neushoorn. De dieren zijn geïmporteerd uit Zuid-Afrika en staan nog binnen een afgesloten omheining. Ze maken het goed. Met hun komst is de is de zogenoemde Big Five compleet, met de olifant, buffel, luipaard en leeuw.

De toeristische Big Five mentaliteit heerst echter nog niet in het Liwonde Park. Geen rijtjes jeeps vol camera's, maar een oase van rust overheerst. Op het bootje in het meer waan je je alleen en een met de natuur.

Wat is er te doen in Liwonde National Park?

  • Stap in een kano en ga op watersafari tussen de nijlpaarden en krokodillen. Een safarihoedje en verrekijker krijg je er waarschijnlijk bij.
  • Ontbijt in de droge periode met uitzicht op een waterplas en bekijk drinkende olifanten.
  • Verken wandelend met een gids de mooiste delen van Liwonde National Park.
  • Spot met je zaklantaarn luipaarden en krokodillen tijdens een nachtsafari.
  • Ga tijdens een jeepsafari op zoek naar de Big Five.

Reizen Liwonde National Park

Meer Liwonde National Park

Reviews Liwonde National Park

Malawi,zeker een reis waard (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Marian Tims op 11 november 2018

VANUIT Boabad een ochtendtrip door het park, heel veel gezien, zelfs 4 cheeta's maar die holden te snel weg en tegen het einde van de trio een groep olifanten, heel veel herrie en we zagen dat 2 jonge bullen de krachten aan het meten waren . Een oude olifant stond als scheidsrechter te kijken en de jongen meten elkaar hier en gaan even kater met elkaar op de slurf

Pluspunten Liwonde National Park

  • betaalbaar
Ultieme tip: Logeer bij Baobads, kleinschalige lodge met vele mogelijkheden . Zij organiseren ochtend en avondtrips, en ik heb op beide heel veel gezien.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors