Malawimeer Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Malawimeer

door Niels Posthumus

Het Malawimeer of Lake Malawi is één van de grootste en mooiste meren ter wereld. Per boot kun je van het noorden langzaam afzakken naar het meer toeristische zuiden, of andersom uiteraard.

Niet elke dag vertrekken er boten van Chilumba in het noorden van het Malawimeer richting Monkey Bay. Bovendien moet je een paar keer overstappen. Een meerdaagse boottocht vergt dus planning vooraf, of een paar extra dagen speelruimte natuurlijk.

ZELF NAAR Malawimeer?

Bekijk alle 5 reizen naar Malawimeer

Dat laatste is veel prettiger. Op het water en langs de oevers van het in grootte achtste meer ter wereld is veel te zien en de stranddorpjes zijn idyllisch. Wie haast heeft kan beter de bus pakken en via de westzijde om het meer heen rijden.

Tussen de geiten

Langs de noordrand van het Malawimeer rijzen rotspartijen steil op uit het water. Een imponerend gezicht, maar het biedt weinig plek om een boot aan te leggen.

Je vertrekt daarom uit het iets zuidelijker Chilumba. De boot zit vol, zeker als je niet eerste klas reist. Maar het is wel zo gezellig tussen de Afrikanen.

In de hitte zit je tussen geiten, zakken vol graan en stapels bagage. Je bent constant in gesprek met je buurman of buurvrouw. Afrika is praten, veel praten.

Chilumba

Chilumba is een magneet voor reizigers die met hun terreinauto's proberen van Kaapstad naar Caïro te komen. De zogenaamde overlanders. Voor hen is het stadje een perfecte tussenstop.

Chilumba is een uitzondering aan de noordwestkust van het Malawimeer. De noordelijke regio is wat rustiger en minder toeristisch dan de zuidoevers. Maar de overlanders zorgen er voor dat Chilumba juist vaak een drukke en feestende bedoeling is.

Gelukkig zijn er rondom Chilumba genoeg dorpjes waar je de drukte kunt ontvluchten. Ruarwe en Usisya bijvoorbeeld. Je bent er in een paar uur per boot, of nog sneller met de bus.

Nkhata Bay

De eerste stop na deze rustiger dorpjes is Nkhata Bay, een etmaal varen van Chilumba. Nkhata Bay heeft een wat Caribische sfeer en charme. Het leven gaat er traag en kabbelend voorbij. Geen wonder dus dat het de favoriete backpackersplek aan het meer is.

Je kunt in Nkhata Bay prachtige kajakken. En je kunt er duiken. Toch zul je op een gegeven moment, ongetwijfeld enkele dagen later dan je van plan was, weer verder moeten. De boot weer op.

Likoma, Chizumulu en Chintheche

De Likoma en Chizumulu eilanden zijn de volgende plek om van de boord te gaan. Perfecte zandstranden strekken zich er voor je uit. Er is een kathedraal die je niet mag missen. En de eilanden lenen zich prachtig voor een wandeling.

De Chintheche Strip is de volgende stop. Zeker in september, als er één van de leukste muziekfestivals van Afrika plaatsvindt. Duizenden Afrikanen strijken in die paar dagen van heinde en verre neer op de doorgaans minder drukke campings aan het water. Ze feesten tegen de achtergrond van het beboste Viphya Plateau.

Cape Maclear

Vanaf Senga Bay worden de oevers van het Malawimeer toeristisch. Senga Bay ligt dicht bij de stad Lilongwe en is dus gemakkelijker te bereiken dan de noordelijk meerdorpjes.

Cape Maclear was ooit een echte hotspot, maar agressieve verkopers jaagden een deel van hun klandizie weg. Nu zie je dat veel bezoekers die aanleggen met hun zeilbootje, aan dek blijven.

Monkey Bay en Mangochi

Wat Cape Maclear ooit was, is tegenwoordig het eindpunt van de boottocht. Van Monkey Bay tot Mangochi volgt hotel op hotel, meestal met privéstrand. Alle romantiek is hier uit het Malawimeer gezogen ten bate van de toerisme-inkomsten.

Voordeel is natuurlijk wel dat je van alle gemakken bent voorzien. Precies wat je wilt op een doorsnee zonvakantie. En de zon schijnt in Malawi bijna altijd.

Wat is er te doen op het Malawimeer?

 • Ga vanaf Chikale Beach bij Nkhata Bay op een meerdaagse kajak trip. Eten, tent en gids zitten bij de prijs inbegrepen.
 • Bezoek in september het Lake of Stars Malawi Music festival, één van de leukste muziekfestivals van Afrika. Bands vanuit Afrika, Europa en Noord-Amerika treden er op.
 • Bezoek de St. Peter kathedraal op Likoma eiland en beklim de toren voor de meest fascinerende uitzichten.
 • Geniet van de zon in Monkey Bay. Als je dacht dat de Afrikaanse variant van de Spaanse kust niet bestond wordt hier je tegendeel bewezen.
 • Haal je PADI duikbrevet in het Malawimeer. In de meeste oeverdorpjes vind je wel een duikschool waar je een cursus kunt boeken. Geen spectaculair koraal, wel bijzondere vissen en niet dat zoute water.

Reizen Malawimeer

Meer Malawimeer

Reviews Malawimeer

Don’t worry be hapoy (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Lucienne van der Graaf op 17 november 2019

Naast alle prachtige safari’s welke Malawi biedt is Lake Malawi ook een must-see. Zien hoe de lokale bevolking leeft en hoe mooi en eenvoudig het leven eigenlijk kan zijn! Meer hebben we eigenlijk niet nodig. Prachtige omgeving, met prachtige cichliden vissen en prachtige vogels.

Pluspunten Malawimeer

 • vogels
 • vissen

Minpunten Malawimeer

 • bacterie
 • medicijnen innemen
Ultieme tip: Geniet samen met de lokale inwoners van Lake Malawi op het strand.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het mooiste land van Afrika is Malawi (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Carla Camijn op 16 oktober 2016

Wij zijn bij Lake Malawi geweest, het op een na grootste meer van de wereld. Het is er prachtig, echt nog puur natuur. De mensen wassen hun was in de zee en zitten per groepjes bij elkaar. Je kan er gewoon lopen langs het grote meer, de mensen bedelen niet, ondanks dat ze heel arm zijn, er komen gewoon heel weinig toeristen daar. Bij onze lodge op het strand stond een soort van gebouwtje, daar kon je je oude spullen ruilen voor wat houtsnijwerk. Ze willen heel graag je oude schoenen of t-shirts hebben. Rondslingerend vuil langs de kant van de weg ligt er niet, omdat ze dat eenvoudigweg niet hebben. Zeer vriendelijke bevolking. Je ziet nog overal Afrikaanse hutjes, zeer eenvoudig allemaal. Het echte Afrika.

Pluspunten Malawimeer

 • Puur
 • natuur

Minpunten Malawimeer

 • geen
Ultieme tip: Gewoon wandelen langs het meer of een schooltje bezoeken of ziekenhuis en wat spullen afgeven zoals zeep en pennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Malawi

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors