South Luangwa National Park
8,3
8,5 Algemene ervaring
8,8 Natuur
8,0 Stranden
9,0 Wildlife
7,7 Overige activiteiten
7,5 Bereikbaarheid

South Luangwa National Park

door Niels Posthumus

South Luangwa National Park is één van de mooiste wildparken ter wereld en daardoor zonder enige twijfel de plek in Zambia waar je heen moet om olifanten, leeuwen, nijlpaarden en apen te zien. In het droge seizoen is South Luangwa bereikbaar vanuit Lusaka, zo'n 300 kilometer rijden, met een 4x4 terreinwagen.

In de maanden rond de jaarwisseling regent het meer en is het park groener, maar tijdens het natte seizoen is South Luangwa alleen vanuit Chipata en vanuit Malawi in het oosten te bereiken. Door de dichtere begroeiing is het in deze periode moeilijker wild te spotten.

ZELF NAAR South Luangwa National Park?

Bekijk alle 9 reizen naar South Luangwa National Park

Walking safari

South Luangwa vormt de geboortegrond van de nu overal in Afrika bekende wandelsafari. Met een gewapende gids trek je op je wandelschoenen de jungle in op zoek naar wilde dieren. Het is de leukste manier om de Afrikaanse natuur te verkennen. Veel spectaculairder dan in een jeep.

Niet alleen omdat je voorzichtiger moet zijn en de dieren moet besluipen, maar ook omdat een olifant er opeens nog imposanter uitziet als je voor hem staat zonder de luxe van een autoruit. Zonder de acceleratie van de motor ook, die je in geval van nood weg zou kunnen voeren.

Olifanten en nijlpaarden

Olifanten zul je zeker zien tijdens een safari in South Luangwa. De grijze reuzen lopen vaak in kuddes van wel zeventig olifanten door het park van ruim 9000 vierkante kilometer.

Ook nijlpaarden kun je in South Luangwa onmogelijk missen. Wanneer je over de toegangsbrug het park binnenrijdt, zie je er meestal al een stuk of dertig luieren in de zon. Er leven zo'n vijftig nijlpaarden per kilometer in de Luangwa rivier, waar het park zich rond centreert.

Het is dus dringen geblazen in het water. De krokodillenpopulatie in de rivier is buitengewoon hoog. En pelikanen vangen vis vanaf diezelfde oevers.

Nachtsafari

Natuurlijk leven er ook veel zebra's in het park en verschillende soorten antilopen. De kudu met zijn gedraaide hoorns en grijs-witte vacht is de meest gracieuze antilope.

Maar ook de impala en puku zijn prachtig om te zien. Zij het van enige afstand, want de dieren zijn erg schichtig. Giraffen zijn dichter te naderen in de Luangwa vallei.

Luipaarden zijn moeilijker te spotten. De beesten houden niet van mensen en jagen vooral 's nachts. Wil je er één zien, dan moet je dus een nachtsafari maken. Kijk ook te allen tijde in de boomtoppen. Daar luiert het luipaard tussen de maaltijden door het liefst.

Leeuwen op jacht

Tijdens je wandeling is het af en toe wel goed opletten geblazen. Vooral voor de leeuwen. Die zijn in het droge, bruinoranje gras niet altijd even goed te zien.

Over het algemeen is het niet moeilijk leeuwen te spotten in South Luangwa. Maar je moet met deze dieren altijd een klein beetje geluk hebben.

Heeft een groepje leeuwen net een grote prooi weten te vangen, dan trekken zij zich met hun maal soms wel voor twee of drie dagen terug. Op jacht gaan de leeuwen vaak in groepen van wel dertig op zoek naar water en voedsel. En dat levert prachtige foto's op.

Wat is er te doen in South Luangwa National Park?

 • Ga op safari in een auto in South Luangwa National Park. Het is het beste park in Zambia om wilde dieren te spotten en bovendien ook het meest panoramische.
 • Ben je tussen juni en november in het South Luangwa National Park, dan is een wandelsafari door het park een aanrader. Te voet zie je de natuur uiteindelijk nog altijd het best.
 • Neem je verrekijker mee en ga vogels spotten. Meer dan 400 soorten vogels leven in South Luangwa.
 • Koop typische Afrikaanse souvenirs, zoals muurkleden en kleurrijke gewaden, bij Tribal Textiles. Je vindt de winkel op weg van het dorpje Mfuwe bij het South Luangwa NP naar het vliegveld.
 • Ga off-the-beaten-trek en breng ook een bezoek aan het aangrenzende North Luangwa National Park. Dit park is veel minder ingesteld op toerisme en is daardoor een ruiger en heeft een avontuurlijker karakter.

Reizen South Luangwa National Park

Meer South Luangwa National Park

Reviews South Luangwa National Park

gazelle gered (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marcelle Maureau op 17 november 2019

We hadden het geluk om meerdere malen, heel veel wilde honden te zien. Ze liepen zelfs zijdelings langs onze jeep. Ook hebben we de jacht op een gazelle kunnen volgen. Gelukkig kon de gazelle uiteindelijk ontsnappen door even het water in te gaan. Hier hadden de honden duidelijk geen zin in. We hebben mooie gazellensoorten gezien, o.a. de Kudu's en Puku's.
We hebben prachtige safari's meegemaakt, zowel 's morgens vroeg als tegen de zonsondergang.
De ranger wees ons op een groep gieren. Hier moet dus ergens een karkas liggen, en ja hoor, we zagen een luipaard lekker lui en volgevreten in een boom liggen. Hier hebben we van heel dichtbij, prachtige foto's kunnen maken. Ook de vele luipaarden waren prachtig.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten South Luangwa National Park

 • wandelsafari
 • wilde honden
Ultieme tip: De wandelsafari's waren erg leuk om te doen. Je ziet een giraffe, maakt er foto's van en je komt er steeds dichter bij. Aparte ervaring.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

South Luangwa laat het echte safarileven zien (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sonja Lonkhuijzen op 11 november 2017

Als je het echte safarileven wilt zien, moet je naar Zambia en zeker South Luangwa NP. Geen 10 auto's rond een leeuw, maar echt op zoek en met 1 auto genieten van het mooie dierenleven. Daarnaast is de natuur er prachtig. Geen massa toerisme. Je ervaart hier nog het echte safari gevoel.

Pluspunten South Luangwa National Park

 • Nog niet teveel toeristen

Minpunten South Luangwa National Park

 • wat duurder dan andere safarilanden
Ultieme tip: Tena Tena safari Camp van Robin Pope. Geweldige verzorging en top gidsen.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Een momentje van rust na 500 km fietsen (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Yuri Jones op 06 november 2017

Als je echt een unieke Afrika ervaring wilt beleven raad ik je aan te gaan fietsen door dit prachtige land vol mooie mensen met ieder hun eigen karakter en eigen verhaal. Kom na alle indrukken even tot rust in het NP met alle wildlife daar om je focus op te leggen.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten South Luangwa National Park

 • Verschijdenheid aan wildlife en omgeving

Minpunten South Luangwa National Park

 • Het kost even voor dat je er bent
Ultieme tip: Flatdogs Camp is een heerlijke uitvalsbasis om het NP te bezoeken. Ze hebben er heerlijk eten en schitterende tenten met uitzicht op het wildlife door het Camp en voor je tent!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Natuurspektakels! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Mandy Jans op 12 mei 2017

Het South Luangwa National Park in Zambia is echt geweldig! Ben hier al twee keer geweest en beide keren zijn erg goed bevallen! We hebben weer bijzondere natuurspektakels mogen aanschouwen zoals een leeuw met twee leeuwinnen bij een dode olifant. Ook een aangevreten Puku hoorde op het menu. Deze was aangevallen door een luipaard. Een leeuwin op twee meter afstand van de jeep, een badende groep olifanten, overal jonge dieren zoals een jong luipaard, jong aapje. Goede chauffeurs en een goed verblijf! Zelfs bij het verblijf kwamen de olifanten op twee meter afstand van het restaurant gewandeld! Dus ik zou zeggen, ga het zelf ervaren en ga er heen!!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Natuur
7 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten South Luangwa National Park

 • aardige mensen
 • veel wildlife
 • veel dieren van dichtbij
 • mooie natuur
 • goed bereikbaar

Minpunten South Luangwa National Park

 • geen
Ultieme tip: Doe meerdere safari's in het park. Met 1 safari heb je nog lang niet alles gezien! Elke keer zie je weer wat anders!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Mooie natuur met diversiteit aan dieren (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Judy Van Gijtenbeek op 08 juli 2016

De afgelopen maanden ben ik twee keer naar South Luangwa (Mfuwe) geweest. Ik was onder de indruk van de mooie natuur en de vele wilde dieren die ik heb gezien. Ben vaker op safari geweest, maar dit was echt de beste safari plek. Ik verbleef op een park naast een grote rivier waar veel nijlpaarden zwommen en er aan de overkant olifanten te zien waren. Heel erg mooi. Wat wel lastig was, was de bereikbaarheid als je zelf geen eigen auto hebt. Met de bus naar Mfuwe duurt aardig lang omdat de bus op vele plekken tussenstops maakt. Vanaf het busstation naar de lodge hadden wij gelukkig vervoer geregeld. Echter was het lastiger om vanaf Mfuwe de bus naar Lusaka of Chipata te nemen omdat die bussen vooral 's nachts gaan vanaf het busstation. Op safari's zou ik zowel 's ochtends als 's avonds iets van een vestje mee nemen omdat het kan afkoelen.

7,6
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten South Luangwa National Park

 • Natuur
 • Veel verschillende soorten dieren
 • Over het algemeen erg goed weer

Minpunten South Luangwa National Park

 • Bereikbaarheid vanaf busstation
Ultieme tip: Neem, als je erover beschikt, een Temporary Permit mee. Dit scheelt 5 dollar entree geld voor het park.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors