Lusaka

Lusaka

door Niels Posthumus

Lusaka is de hoofdstad van Zambia en de grootste stad van het land. Voor reizigers heeft de stad weinig te bieden. Maar als politiek, economisch en verkeersknooppunt is de stad onontkoombaar.

Lusaka is een ronkende stad, een stad voortdurend in beweging. Het verkeer is er hectisch. Weinig steden kennen bovendien zo'n snelle bevolkingsaanwas als Lusaka in het centrum van Zambia. Gebouwen schieten uit de grond en bussen, treinen, vliegtuigen en jeeps komen en gaan. Niet zo vreemd ook, aangezien alle snelwegen van Zambia via de hoofdstad lopen.

ZELF NAAR Lusaka?

Bekijk alle 5 reizen naar Lusaka

Afrikaanse metropool

Lusaka is een typisch Afrikaanse stad. Modern. Net honderd jaar oud. In recordtempo uit haar voegen gegroeid tot ruim drie miljoen inwoners vandaag de dag. Hectisch. En het onbetwistbare centrum van het land op nagenoeg elk gebied.

Vooral dat laatste siert de stad voor reizigers. Lusaka is de stad waar je je bezoek aan Zambia begint, waar je je reist plant en waar je de tours naar natuurreservaten en de Victoria Falls watervallen boekt.

Lekker weer

Het fijne aan Lusaka is dat de mensen er naast het Nyanja, de tweede taal, Engels spreken. Vanuit de stad voeren de belangrijkste snelwegen je in de vier verschillende windrichtingen.

Lusaka is geen stad waar je voor je plezier uitgebreid rond gaat wandelen. De stad is vervuild en het verkeer is er druk. Door haar nog jonge leeftijd is het aantal bezienswaardigheden in de stad gering.

De parken zijn misschien nog wel het leukst. Even weg uit de dampende en stomende straten van het centrum is het warme zonnetje aangenaam bij een temperatuur die het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden schommelt. Met in de maanden mei tot september geen wolkje aan de lucht.

Hoofdstad door spoorweg

Lusaka was de naam van het dorp, op wiens de grondvesten de huidige stad verrees. Het dorp dankte haar naam aan de oude leider genaamd Lusaka van de plaatselijke stam en lag dicht tegen Manda Hill aan, waar vandaag de dag het parlementsgebouw staat.

Lusaka groeide snel toen de Britten in het jaar 1905 de aanleg van een spoorweg door Zambia afrondden. De strategische, centrale ligging van Lusaka aan die spoorlijn, in de Britse kolonie die toen nog Nothern Rhodesia heette, maakte de stad populair bij zowel bedrijven als politici.

In 1935 besloot Groot-Brittannië het plaatsje Livingstone, vlak bij de Victoria Falls, als hoofdstad van hun kolonie te verwisselen voor Lusaka. In 1964 werd Lusaka vervolgens nagenoeg automatisch ook de hoofdstad van de nieuwe onafhankelijke staat Zambia.

Cairo Road

De meest in het oog springende weg in Lusaka is nu de Cairo Road. Deze brede straat is de slagader van de stad en de gebouwen aan weerzijden vormen een ware skyline met meerdere flats van ruim twintig verdiepingen hoog, waarin de belangrijkste bedrijven en banken zijn gevestigd.

Het officiële stadscentrum ligt ten westen van Cairo Road. Het centrum omvat onder meer de enorme winkelcentra New City Market en Kamwala Market. Hier vind je de belangrijkste musea van de stad, die overigens alleen voor de meer ontwikkelde Zambia kenner interessant zullen zijn.

Voor ieder ander is vooral het internationale vliegveld van Lusaka van belang. En de reisbureautjes in de stad. Meer heeft een transitiecentrum als Lusaka voor een reiziger eigenlijk niet nodig.

Wat is er te doen in Lusaka?

  • Koop wat hedendaagse Zambiaanse kunst in het Henry Tayali Visual Arts Centre.
  • Zet je tanden in een broodje krokodillenvlees in het Kalimba Reptile Park en bekijk wat levende krokodillen en slangen met een biertje in de hand.
  • Ben je wat oververhit, dan is het Public Swimming Pool een heerlijke zwembad om wat af te koelen. Olympische afmetingen en met veel schaduwrijke plekjes eromheen.
  • Wil je nog meer ontspannen, dan kun je voor een goede en betaalbare massage terecht bij LeSoleil.
  • Ga wat markten af op zoek naar leuke souvenirs. Bijvoorbeeld op de Town Centre Market, de Soweto Market, de Lusaka City Market, de Dutch Reform Market of de Sunday Market.

Reizen Lusaka

Meer Lusaka

Specialisten Zambia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors