Victoria Falls (Botswana)
9,1
9,0 Algemene ervaring
9,5 Mooi
8,5 Bereikbaarheid
9,0 Wildlife

Victoria Falls (Botswana)

door Niels Posthumus

De Victoria Falls is een van de grootste watervallen ter wereld. Ruim honderd meter hoog en 1700 meter breed. De nabijgelegen brug is één van de beste bungeejump locaties denkbaar.

Als je in april op de Victoria Falls brug staat, voel je een mist van water om je heen dwarrelen. Er valt net over de uiterste noordoost grens van Botswana, op de scheidslijn van Zimbabwe en Zambia, een onwaarschijnlijke hoeveelheid water ruim honderd meter naar beneden. Het is een oorverdovend kabaal. Miljoenen liters water per seconde stromen naar beneden. De opspattende watermist rijst tot wel 400 meter hoogte en slaat neer in de wijde omgeving.

ZELF NAAR Botswana?

Bekijk alle 58 reizen naar Botswana

Bungee jumpen

Jij staat daar nu echter even niet om naar de machtige Victoria Falls te kijken. Jij staat op de 111 meter hoge brug met een elastiek om je voeten.

Je hapt nog even wat laatste waterdamp naar binnen, probeert de spanning tevergeefs van je af te schudden en werpt jezelf de diepte in.

De eerste seconde ben je gewichtsloos. Heel even hang je stil in de lucht. Dan de vrije val. De adrenaline. Het gaat te snel om alles goed te registreren. Op de achtergrond zie je in een flits de waterval. Onder je stroomt de Zambezi rivier.

Grootste waterval

De meeste mensen komen echter niet naar de Victoria Falls om te bungeejumpen. De waterval zelf is de grootste attractie.

Hoewel noch de hoogste, noch de breedste, wordt de Victoria Falls toch vaak gezien als de grootste waterval ter wereld. Het oppervlak van de watermuur - hoogte keer breedte - overstijgt dat van alle andere watervallen.

De Victoria Falls is ruim 1700 meter breed en 108 meter hoog - twee keer zo hoog als de Niagara Falls, breder dan de Angel Falls en wijder dan de breedste waterval bij Iguazu.

Maanboog

In het droogseizoen tussen september en januari vallen er jammer genoeg gaten in de watermuur. De Zambezi rivier, die ontstaat in de bergen van Zambia, voert in deze periode niet voldoende water aan om alle rotsen te verbergen.

Het voordeel van deze drogere periode is wel dat je dichterbij de voet van de waterval kunt komen en dat de opstijgende waterdamp je uitzicht niet vertroebelt.

Aan de andere kant is er niets indrukwekkender dan al op vijftig kilometer de machtige mistpilaar te kunnen zien die 300 meter boven de Victoria Falls uitsteekt.

's Nachts is in de waterdamp soms een maanboog te zien, de nachtelijke equivalent van een regenboog. Het maanlicht breekt dan in de waterdamp en valt in verschillende kleuren uiteen.

Livingstone

De watervallen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het Chobe National Park in Botswana. Je kunt bijvoorbeeld een dagtochtje naar de waterval maken. Ook kun je kiezen voor een boottocht over de Choberivier. Dan kom je evengoed vlakbij de waterval.

De Schot David Livingstone ontdekte de Victoria Falls als eerste westerling in 1855. Geheel tegen zijn gewoonte in veranderde hij de originele naam Mosi-oa-Tunya. Hij vernoemde de waterval naar zijn Britse koningin Victoria. Onder die naam werd de waterval wereldberoemd.

In Zambia hanteert men ondertussen echter weer gewoon de oude naam. Omdat die veel toepasselijker is. Een naam die betekent: de rook die dondert.

Reizen Botswana

Reviews Victoria Falls (Botswana)

Victoria Falls, Zimbabwe (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Marleen van der Sar op 22 juli 2016

Wauw! Dat is het enige woord dat in mij opkwam toen ik dit schitterende natuurfenomeen voor het eerst zag. Wat een grote en mooie waterval is dit! Langs de hele waterval loopt een pad die je leidt naar verschillende uitkijkpunten. Tijdens het lopen van deze route geven de baboons en alle bomen je het gevoel alsof in de jungle bent. Aankomend bij een van de uitkijkpunten heb je een schitterend uitzicht over de waterval. De Victoria Falls zijn iets langer dan 1,5 km breed en zorgt voor een bijzonder uitzicht. Elk punt waar je komt is weer anders. Neem dus vooral de tijd om van deze mooie omgeving te genieten! Hou er wel rekening mee dat sommige plekken erg druk zijn. Het is best een toeristische plek, waardoor je soms even moeite moet doen om ‘alleen’ op de foto te komen. Aan het eind van de waterval is een mooie open plek, waar je dicht bij het water kunt komen. Hoe dichter je komt, hoe natter je wordt. Daarom proberen ze je bij de ingang een poncho aan te smeren. Niet doen! Het is niet nodig, want een beetje nat worden is ook geen ramp en het is zonde van je geld. Dat is een van de mindere punten van Zimbabwe: het is allemaal vrij prijzig. Ze betalen daar met de Amerikaanse dollar, wat het een stuk prijziger maakt. Daarentegen is het het geld absoluut waard. Vanaf de hostels zijn de Victoria Falls makkelijk te belopen. Je loopt dan een stuk door het nationale park, waar je ook zomaar een paar olifanten tegen kunt komen. Super leuke en ook wel een beetje spannende ervaring, want het is allemaal wild! Vanuit Johannesburg, Zuid Afrika, ben ik met de Intercape in mijn eentje naar de Victoria Falls gegaan. Dit is een goedkope manier van reizen. Wel kost het even tijd, want bij de grens kun je zomaar 6 uur stilstaan. Een visum die je nodig hebt kun je bij de grens halen. Voel je niet bezwaard om hulp te vragen, ze zijn er allemaal erg vriendelijk. Wel raad ik je aan om van te voren een slaapplaats te boeken, omdat het er in het hoogseizoen vrij druk kan zijn.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Victoria Falls (Botswana)

  • natuur
  • dieren
  • weer

Minpunten Victoria Falls (Botswana)

  • Veel toeristen
  • duur
Ultieme tip: Maak een helicoptervlucht! Het is misschien prijzig, maar je krijgt er een super mooi en uniek uitzicht voor terug. Schitterend!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ongelooflijk mooi! (bezocht in augustus 2006)

Review geschreven door Marianne Hens op 22 mei 2016

de Vicoriafalls worden genoemd :"mosi o a tunya" , of : Rook die dondert. Dit moet je echt zelf hebben gezien. Het is prachtig, overal regenboogeffecten. Als je de kans krijgt maak dan met een helicopter "The flight of the Angels".
Heb je het geluk er te zijn met volle maan, kun je de regenboog bij nacht zien: de "lunar rainbow"
Deze is maar op 2 plaatsen op de wereld te zien, ook bij de Niagarafalls, maar alleen bij volle maan!

Pluspunten Victoria Falls (Botswana)

  • Het is overweldigend mooi
Ultieme tip: Ga niet in de droge tijd, want dan is er veel minder water.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors