Gaborone

Gaborone

door Niels Posthumus

Gaborone was tot voor kort de snelst groeiende stad ter wereld. De hoofdstad van Botswana werd in de jaren zestig binnen een paar jaar uit de grond gestampt. Nu is de stad het centrum van één van de stabielste economieën in Afrika.

Botswana is na Swaziland het land met de meeste hiv/aids besmettingen in de wereld. In hoofdstad Gaborone kun je als vrijwilliger helpen deze dodelijke epidemie een halt toe te roepen.

ZELF NAAR Botswana?

Bekijk alle 55 reizen naar Botswana

Provinciestad

Ondanks de snelle groei is Gaborone altijd een wat uit de kluiten gewassen provinciestad gebleven. Rustig en modern voor Afrikaanse begrippen. Een beetje saai eigenlijk. Geen spannende architectuur, geen beroemde blikvangers of musea.

Wat in het straatbeeld van Gaborone het meest opvalt, zijn de billboards die je aansporen veilig te vrijen en je te laten testen op hiv/aids. En eigenlijk zijn dit er nog weinig, als je weet hoe diep de sporen zijn die deze ziekte in Botswana nalaat.

Hiv/aids

Eén op de vier inwoners van Botswana is seropositief. Bijna 35 procent van de arbeidsbevolking is met het hiv-virus geïnfecteerd.

En dat zijn slechts de officiële cijfers. De realiteit is nog gruwelijker. Want als alle hiv-geïnfecteerden in Botswana zich al hadden getest, was het niet nodig hiertoe via billboards op te roepen.

In de buitenwijken van het 250.000 inwoners tellende Gaborone schieten de begraafplaatsen en uitvaartondernemers als paddenstoelen uit de grond.

Vrijwilligerswerk

Studenten genees- en verpleegkunde van over de hele wereld lopen stage in Botswana. Vaak in één van de ziekenhuizen in of rond Gaborone.

Ook kun je je uiteraard aansluiten bij een organisatie die voorlichting geeft over het hiv/aids. De meeste van deze organisaties houden kantoor in de hoofdstad van het land.

Seks taboe

Voorlichting is in Botswana van groot belang. Seks is er nog altijd een groot taboe. Het is één van de verklaringen voor het extreem hoge besmettingspercentage in het land; alleen in Swaziland zijn procentueel meer mensen seropositief.

Wijd verbreide fabeltjes, zoals dat seks met een maagd je van hiv/aids zou genezen, is een andere belangrijke oorzaak, net als en de goede Botswaanse infrastructuur. Het goede wegennetwerk maakt de verplaatsing van mensen, en dus ook virussen, makkelijk.

Levensverwachting

Botswana was het eerste Afrikaanse land dat gratis Aidsremmende medicijnen beschikbaar stelde voor alle hiv-geïnfecteerden in het land. De ziekte drukt daarmee zwaar op de economie. De diamantmijnen van Botswana zijn in dat opzicht een geschenk uit de hemel.

Toch is de levensverwachting in het relatief welvarende land door hiv/aids gedaald van bijna 70 jaar in het begin van de jaren negentig tot minder dan veertig jaar nu. In 2020 haalt de gemiddelde inwoners van Botswana waarschijnlijk niet eens meer de dertig.

Shopping malls

Gaborone is een prettige stad om een tijdje te wonen tijdens je vrijwilligerswerk of stage. De stad is niet zo chaotisch als veel andere Afrikaanse hoofdsteden. De hotels en voorzieningen zijn goed. Het is er relatief veilig. De inwoners zijn vriendelijk en behulpzaam. Het klimaat is er subtropisch.

Maar verwacht geen wild nachtleven of bruisende barscène. Een nieuw zakencentrum is nog in aanbouw. De overdekte winkelcentra aan de randen van Gaborone zijn de spectaculairste plekken van de stad.

De inwoners van de stad zijn trots op deze toch wat sfeerloze shopping malls. Raar op het eerste oog misschien, maar een reisje door de omringende landen leert dat winkelcentra en een bedrijventerreinen in sub-Sahara Afrika niet zo normaal zijn als ze lijken.

Wat is er te doen in Gaborone?

  • Probeer een stage- of werkervaringplek te regelen bij het Gaborone Private Hospital of een ander ziekenhuis in de stad.

Reizen Botswana

Meer Gaborone

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ghana kenner
Sponsors