Moremi Game Reserve
9,0
9,3 Algemene ervaring
9,3 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
8,3 Bereikbaarheid

Moremi Game Reserve

door Niels Posthumus

Drie giraffen kijken verstoord op van de boom waaraan ze knabbelen. Drie koppen draaien jouw kant op in het achterland van Botswana. Zebra's lopen om de giraffen heen. De twee diersoorten trekken graag samen op, vertelt de gids van het gamepark. Ze vullen elkaar goed aan. De giraffen hebben zicht in de verte, de zebra's zien juist alles op korte afstand en laag bij de grond.

Gameparken zoals Moremi Game Reserve zijn in zuidelijk Afrika een goed alternatief voor de nationale parken. Ze zijn kleiner en vaak iets minder spectaculair, maar wel goedkoper en vol olifanten, giraffen en zebra's.

ZELF NAAR Moremi Game Reserve?

Bekijk alle 21 reizen naar Moremi Game Reserve

Privébezit

Gameparken zijn er in Botswana in overvloed. Ze zijn een variant op parken zoals Chobe National Park. Ze omvatten een kleiner gebied. En ze zijn privé-eigendom. Het terrein is met hekken duidelijk afgezet langs de grenzen. Daarbinnen leven de wilde dieren echter in alle vrijheid.

Je vindt de gameparken overal. De ingang doemt vaak op langs de doorgaande Botswaanse wegen. Bijna altijd kun je er overnachten en is er een restaurant in het complex.

In het droogseizoen doen de parken open aan. De bomen zijn dan kaal en de begroeiing dun. Het is ook de beste tijd om wild te zien. In de nattere periode kleuren de parken groen en hebben de dieren meer plekken om zich te verschuilen.

Safari-introductie

Een bezoek aan een gamepark is een snelle manier om wilde beesten te zien, vanuit een auto, tijdens een loopsafari of via een combinatie daarvan.

Het zijn vaak de wat minder gevaarlijke dieren die je er ziet. Struisvogels, giraffen, zebra's, herten en antilopen. Met wat geluk echter ook de veel gevaarlijker olifanten of neushoorns. Leeuwen en luipaarden leven helaas lang niet in elk gamepark.

Het is dus altijd zaak om vooraf na te gaan welke dieren te bewonderen zijn in het gamepark van je keuze. Meestal is dit bij de ingang aangegeven.

Gameparken zijn over het algemeen vooral een goede eerste safari-introductie. Eenvoudig, veilig en alles is nog nieuw.

Dierentuin

In sommige gevallen omvat een gamepark ook speciale secties voor roofdieren als leeuwen en hyena's. Maar deze delen komen meestal niet erg authentiek over. De dieren leven meestal achter een hinderlijk hek, want anders zouden zij het overige wild in het park aanvallen.

De hekken maken echter dat de betreffende gameparken voor je gevoel niet veel verschillen van een traditionele dierentuin.

Soms ook fokken de eigenaren van de gameparken bepaalde dieren, of is er een dierenhospitaal op hun terrein waar zij zieke of gewonde dieren verzorgen. Allemaal open voor bezichtiging uiteraard.

Stroperij

De gameparken lijken soms een beetje kitsch, maar op een vrije middag is het een prima tijdsbesteding.

En nog belangrijker, de meeste gameparkeigenaren in Botswana geven werkelijk om hun dieren en zorgen dus dat het voor hen goed toeven is op hun land.

Het is een manier om de natuur op private wijze te behouden en een effectieve manier om stroperij tegen te gaan.

Wat moet je weten over gameparken?

 • Bezoek in het zuiden het Kgalagadi Transfrontier Park, één van de grootste wildparken ter wereld dat zich uitstrekt tot over de grens met Zuid-Afrika.
 • Wil je veel dieren op een kluitje zien, ga dan de Nederlandse zomermaanden naar Chobe National Park. Je vindt er alle dieren, behalve de neushoorn, die je ook in Game Reserves vindt, maar wel in nog veel groteren getale.
 • Makgadikgadi Pans Game Reserve is een Game Reserve te midden van de vele zoutvlakten in het noorden van Botswana. Een fascinerende plek om wild te spotten.
 • Mokolodi Nature Reserve is een park net buiten hoofdstad Gaborone. Met een beetje geluk zit je op het hooggelegen terras van het restaurant te eten pal naast enkele reusachtige witte neushoorns die vaak rondscharrelen in het lager gelegen park.
 • Bezoek het dorpje Khwai. Hier woont de BaTawana stam die het Moremi reservaat opgericht en vernoemd naar hun stamhoofd Moremi. De stam woont net buiten het Game Park aan de andere kant van de Kwhai rivier.

Reizen Moremi Game Reserve

Reviews Moremi Game Reserve

Overnachten in de wildernis (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Femke Looman op 11 november 2017

Met een ranger zijn we twee dagen het park in geweest, op zoek naar sporen van met name de katachtigen. Op de tweede dag worden we aan het einde van onze ochtenddrive getipt dat er een cheetah is gespot. Wij in volle vaart naar de plek, ergens van het pad afgegaan en met behulp van de vogels uiteindelijk de cheetah ergens middenin het park gevonden. Wauw, wat was dit gaaf. Het park is fantastisch. Weinig toeristen, moeilijk te spotten wild, maar als je dan uiteindelijk wat vindt... geweldig. Daarnaast is de overnachting ook super spannend. We sliepen in tentjes, die waren opgezet door twee members die met ons mee waren en heerlijk voor ons hadden gekookt. De spanning als je s'nachts naar de wc moet en dan eerst de omgeving moet afspeuren om te zien of het wel veilig was. Een ervaring om nooit te vergeten. Als klap op de vuurpijl op dag drie een helikoptervlucht over het gebied gemaakt. Een aanrader voor iedereen!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Slapen bij Old Bridge backpackers in Maun. Klein, maar heel gezellig. En vanuit daar goede chauffeurs voor in Moremi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Beste safari ever (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Michal van Bavel op 09 mei 2017

In het hart van zuidelijk Afrika, ingesloten tussen Namibië, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe, ligt Botswana. Qua oppervlakte is dit land vrijwel even groot als Frankrijk. Deze ongerepte en exclusieve bestemming wordt ook wel ‘Africa’s shining light’ genoemd. De stabiele democratie en de grote verscheidenheid aan wild, in combinatie met een vriendelijke en vreedzame bevolking biedt u een unieke safaribestemming! De natuurparken zijn niet omheind, de dieren kunnen dus vrij migreren. Daarbij is het in Botswana mogelijk te overnachten in de nationale parken, dit is een zeer uniek safari ervaring. Er is niets mooier dan dat u gedurende de Afrikaanse nachten een leeuw kunt horen brullen.

Ultieme tip: Boek een camp met tenten! Alleen dan hoor je de dieren in de nacht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Het blijft een avontuur (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Fred von Winckelmann op 24 december 2016

Als veelvuldig bezoeker van Botswana is mijn doel de safari, met name het fotografische aspect. Één van de weinige ongerepte natuurgebieden op aarde is de Okavango Delta die voor een groot gedeelte ook overlapt wordt door het Moremi Game Reserve.
Gezien het wilde karakter van het gebied kan je deze plek op drie manieren bereizen. Verblijven in vaste (prijzige) lodges, self-drives doen en/of - zoals ik - de 'mobile tented safari' om echt tussen het wild te kamperen op plekken waar het geregeld het kamp doorkruist voor de ultieme belevenis.
Moremi is hier uitermate geschikt voor vanwege de grote afwisseling van landschap en diersoorten, evenals de meer als 400 vogelsoorten. De echte liefhebber kiest wijselijk hiervoor omdat gidsen van deze tented-mobile-companies meer gedreven zijn en vooral meer expertise bezitten dan de geregelde lodge gidsen die vaak klanten ontvangen die op één dag alles willen zien en dus vaak teveel druk op het wild uitoefenen.
Als ik in Botswana ben voelt het als een thuiskomst, de onbevangenheid van de mensen, geen drukte en haast en de zee van ruimte die mij wel aanspreken.
Als je niet van lange autoritten over hobbelige paden houdt moet je zeker niet gaan, je kan ook kiezen voor boot- en kanosafari's overigens wat zeer aan te bevelen is. Een reis in elk periode van april tot en met december is naar eigen keuze, elke maand heeft zijn charmes qua weer, temperatuur, drukte en aanwezig wild op welke plek. Jaarlijkse regen is hiervoor de graadmeter.
Inenting voor Hepatitis C is aanbevolen, malariapillen ook, maar probeer de lichtere versie eens. Dichte schoenen en lange broek zijn raadzaam in het begin om te zien hoe je reageert op planten en insecten, vooral bij wandelsafari's. Trek geen felgekleurde kleren aan, sommige dieren/muggen reageren hierop. Hou 's avonds de tent gesloten in verband met het wild... een must!

Pluspunten Moremi Game Reserve

 • Natuur
 • eten
 • wildlife
 • vriendelijkehid
 • behulpzaamheid

Minpunten Moremi Game Reserve

 • grotere drukte
 • afstanden
 • vermoeidheid
Ultieme tip: Het belangrijkste advies luidt: Luister altijd naar het advies van je gids, hij zegt het niet voor niks... het blijft tenslotte een avontuur!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Hindernissen (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Elsje Broer op 10 december 2016

Moremi Game Reserve ligt in het oostelijk deel van de Okavanga Delta. Het is één grote zandbak waar we onze 4-wheeldrive echt moesten gebruiken. Het is een avontuurlijke tocht met veel hindernissen op de weg. Je raakt hier snel de weg kwijt maar met gps en gedetailleerde kaarten kom je toch op de juiste bestemming. Wij voelden ons hier heel dicht bij de natuur staan. Je komt weinig mensen tegen en de campingplaatsen zijn beperkt. Hier moet je zelf koken dus zorg altijd voor een aantal dagen eten en drinken, omdat je nooit vooraf weet wat je te wachten staat. En zorg 's avonds voor een kampvuur om de wilde dieren op afstand te houden. Voordat je het park in gaat is er vaak al hout te koop langs de weg. Wij sprokkelden zelf hout maar achteraf was dat toch wel gevaarlijk. Het is niet zeker dat je altijd wild zal tegenkomen, maar dat maakt het avontuur er niet minder om. Tip: Wij hebben onze zelf samengestelde reis met succes laten organiseren door Riskja Travel en Namibië Online.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Moremi Game Reserve

 • gevoel van vrijheid
 • avontuur
 • , natuur

Minpunten Moremi Game Reserve

 • langzaam rijden
 • diepe zandwegen
Ultieme tip: Ga naar Xakanaxa en ga daar de Okavanga Delta met een bootje.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Botswana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors