Swaziland
9,1
9,7 Algemene ervaring
9,7 Beziens­waardigheden
8,7 Steden of plaatsen
9,3 Locals
8,3 Veilig
10,0 Natuur
- Stranden
8,0 Klimaat

Swaziland

door Charlotte de Vries

Tussen Zuid-Afrika en Mozambique regeert Koning Mswati III als een van de laatste Afrikaanse koningen over het minuscule Swaziland. Al is Swaziland een van de kleinste landen van Afrika, ze loopt over van feestelijke tradities en een unieke cultuur. In haar enorme Lubombo-bergen en uitgestrekte zandvlaktes dansen bewoners rondom authentieke bijenkorfhuisjes. In Swaziland stap je terug in de Afrikaanse geschiedenis.

Swaziland is klein, maar haar bezienswaardigheden groots. Zoals de lange Usutu rivier, waar je de beste raftspot van zuidelijk Afrika vindt. En de populatie zwarte neushoorns die je in het natuurpark Mkhaya bewondert. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van Swaziland.

De mooiste bezienswaardigheden van Swaziland

Het nabijgelegen Krugerpark van Zuid-Afrika is veel groter, maar de kleinere omvang van het Hlane National Park en het Mkhaya Game Reserve in Swaziland heeft zijn voordelen. Niet alleen zijn deze parken goedkoper: de kans dat je er de Big Five spot is veel waarschijnlijker. Bovendien zie je nergens zoveel zwarte neushoorns als in het Mkhaya park. En beleef je in het Hlane park een heel spannende wandeling samen met een gewapende ranger.

Swaziland: een bergachtige natuur

Het grootste natuurpark van Swaziland ligt midden in de noordelijke Lubombo-bergen. Bergen van bijna 2000 meter steken uit boven het groene Malolotja National Park. Over rode zandwegen verken je het gebied en bezichtig je een enorme waterval van honderd meter. Net buiten het natuurpark stroomt de Usutu rivier. Over de wilde rivier raft je in stroomversnelling langs torenhoge bergen.

De traditionele cultuur van Swaziland

De bergen delen hun naam met de hoofdstad van Swaziland. Lobamba is het spirituele, culturele en politieke hart van Swaziland. Vlakbij ligt de Ezulwini-vallei, waar het authentieke dorp Mantenga haar bijenkorfhuisjes verspreid over een glooiend heuvellandschap. Hier dans je mee met de traditionele bewoners van Swaziland.

Like deze pagina

Reizen Swaziland

Meer Swaziland

Reviews Swaziland

"Swati" (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Suus Niessen op 14 mei 2017

We hebben Swaziland op doorreis aangedaan, toen we in 26 dagen van Johannesburg naar Kaapstad zijn gereisd met Nomad tours, een ZuidAfrikaanse avontuurlijke organisatie. Het meest indrukwekkende vond ik een drie uur durende wandeltocht waarin we geweldige natuur hebben gezien, oog in oog met dieren hebben gestaan en fantastische panoramagezichten zagen. Swaziland kent een authentiek volk met een hele eigen cultuur. Het optreden van bewoners die een volksdans uitoefenden was heel tof en leuk om te zien. Ik was er graag nog langer gebleven!

Pluspunten Swaziland

 • het leven is er goedkoop
 • de mensen zijn lief en gastvriij

Minpunten Swaziland

 • de wegen zjn niet al te best.
 • de wachttijdbij de grensovergang
Ultieme tip: Mlilwane wildlife sanctuary, slapen in de bee hives!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Interessant en mooi Swaziland (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Evelien Koot op 15 januari 2017

Al bij de grens van Zuid-Afrika naar Swaziland was het bijzonder, uitchecken uit Zuid-Afrika, inchecken in Swaziland. En toen kwamen we Swaziland in, met prachtige groene bergen om ons heen. We hebben super genoten van de cultural dance in Swaziland Cultural Dance, wat een bizarre bewegingen en wat een mooie stemmen. Daarnaast hebben we de glasfabriek bezocht en de kaarsenmakerij. Vooral dit laatste was super om te zien. Bij de kaarsenmakerij lekker geluncht op het terras en genoten van de souvenirkraampjes. Echt een super leuke dag gehad!

Pluspunten Swaziland

 • Mooi
Ultieme tip: Swaziland Cultural Dance
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Martine Camp op 16 oktober 2016

De natuur in Swaziland is bijzonder mooi. Wij verbleven in een van de typische bijenkorf-huisjes in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Het mooiste is dat je daar heel erg dicht bij de dieren leeft. Voor je het weet wandel of mountainbike je langs een kudde gnoes, tussen de zebra's, impala's, blesbokken, kudu's en wrattenzwijntjes. Er is daar absoluut geen gebrek aan verschillende soorten vogels: ibissen, wevers, bijeneters, arenden, ijsvogels, koekoek's en nog veel meer!

8,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Swaziland

 • mooie wandelingen
 • prachtige natuur
 • mooie wandelroutes

Minpunten Swaziland

 • activiteiten zijn prijzig
Ultieme tip: Sta vroeg op, rond vijf uur, het is dan erg aangenaam om te wandelen. De hippo-trail is een prachtige wandeling met veel afwisseling. Ga daarna pas ontbijten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wie de schoen past... (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sonja Spek op 04 oktober 2016

Dit land heeft deze reis de meeste indruk op me gemaakt. Moeilijk te beschrijven waarom, het is de combinatie van de rode aarde, het zachte licht, de mooie natuur en vooral de mensen. Het heeft me echt heel erg geraakt om te zien hoe weinig die kindjes daar hebben maar hoe ze toch ontzettend vrolijk waren. Een jongetje zat op een stoepje voor het winkeltje waar zijn moeder een project runde om geld te verdienen met zelfgemaakte spulletjes om daarmee schoolspullen te kopen voor de lokale school.
Swaziland is verder een heel mooi land met zeer vriendelijke mensen.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Swaziland

 • aardige locals
 • betaalbaar
 • natuur

Minpunten Swaziland

 • gezondheidzorg
Ultieme tip: Shewula Mountaincamp, verblijf in ronde stenen huisjes, bovenop een rotsplateau met adembenemend uitzicht
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onder de indruk (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sonja Spek op 03 oktober 2016

Meteen bij het binnenrijden van Swaziland werd ik geraakt door de sfeer. De rode aarde, het zachte licht en de prachtige natuur, een geweldige combinatie voor mooie foto's en vooral om heel erg te genieten van rust en het back-to-your-roots gevoel. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Wij zijn naar Shewula gereisd, een kleine gemeenschap boven op een bergtop en ons verblijf lag op een rotsplateau met fenomenaal uitzicht.
Daarna zijn we doorgereisd naar Mlilwane waar we in een reservaat verbleven en in beehives sliepen. Ook hier behulpzame vriendelijke mensen en prachtige natuur.
Het eten was vers en lekker.
In Manzini is het de moeite om naar de plaatselijke markt te gaan waar je vers fruit koopt voor een prikkie een heel veel mooi handgemaakte houtsnijwerkjes.
Ten slotte is het een aanrader om naar de bushmanpaintings te gaan kijken in Sanering. Een tocht van ongeveer twintig minuten heen over rotsblokken de berg af en ongeveer dertig minuten om weer omhoog te klauteren, maar zeker de moeite waard.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Swaziland

 • betaalbaar
 • natuur
 • vriendelijke mensen

Minpunten Swaziland

 • gezondheidszorg
Ultieme tip: Shewula mountaincamp, slapen in ronde stenen hutjes op een rotsplateau
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dicht bij de natuur (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Susanne Vermeer op 02 oktober 2016

De bevolking is erg vriendelijk. Wij verbleven in een zogenaamde bee-hive in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. De wilde dieren komen hier erg dichtbij de mens! Zo staan er 's morgens impala's voor je deur, slapen er wrattenzwijnen bij het kampvuur, kan je wandelen tussen blesbokken en langs de krokodillenvijver, en mountainbiken langs zebra's. Swaziland is een prachtig land met veel grote wildlife parken. Als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt, kan je Swaziland niet overslaan!

Pluspunten Swaziland

 • Aardige bevolking.
 • Lekker en betaalbaar eten.

Minpunten Swaziland

 • Enkele onverharde wegen.
Ultieme tip: Probeer enkele overnachtingen te regelen in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Een geweldig verblijf vlakbij de wilde dieren van Afrika.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Specialisten Swaziland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Egypte kenner
Sponsors