Tofo en Inhambane
9,2
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Restaurants
9,0 Veiligheid
10,0 Stranden

Tofo en Inhambane

door Niels Posthumus

Tofo, of Praia Tofo, ligt zo'n zes uur rijden ten noorden van Maputo. Tofo is een populaire badplaats, maar toch nog altijd een klein dorpje. Wie in Tofo neerstrijkt wil surfen en zonnen, maar vooral ook het water in om te zwemmen met walvishaaien en manta's.

Walvishaaien spotten

Er is geen betere plek om walvishaaien te spotten dan voor de kust bij Tofo. De zwemmende kolossen mogen wereldwijd dan een bedreigde diersoort zijn, voor de kust van Mozambique zwemmen er nog massa's rond.

ZELF NAAR Tofo en Inhambane?

Bekijk alle 7 reizen naar Tofo en Inhambane

De walvishaai is de grootste vis ter wereld - een walvishaai is géén walvis en dus géén zoogdier. Walvishaaien zijn ongevaarlijk voor mensen.

Het is een apart gevoel om zo in het water te liggen naast een vis van enkele duizenden kilo's, met zijn zwarte huid met witte stippen. En een enorme bek, waarmee hij slechts plankton en kleine vissen eet.

En het beste: tijdens een boottochtje voor de kust van Tofo is succes nagenoeg verzekerd. Vooral in de zomer, onze wintermaanden, moet je echt je best doen om de walvishaaien in de kustwateren te ontlopen.

Manta roggen

Ook zwemmen er veel manta's voor de kust van Tofo. Dit is de andere zeldzame vissoort waarvoor duikfreaks over hele wereld speciaal naar de Mozambikaanse kust afreizen.

Al snorkelend zul je deze imposante jongens echter niet snel tegenkomen. Voor manta's moet je dieper de zee in dan voor walvishaaien. Ze zijn dus alleen zichtbaar voor diepzeeduikers.

Maar dat is in Tofo geen probleem. Het kustdorpje is al vele jaren dé duikbestemming van zuidelijk Afrika is. Er zijn tientallen duikscholen.

Strand van Tofo

Haar zes kilometer lange strand maakt Tofo bovendien een belangrijkste badplaats. Haar stranden zijn minder mooi dan bijvoorbeeld die van Vilanculos en die in het noorden van Mozambique.

Er zijn bovendien af en toe hinderlijk veel kwallen. Maar het is wel veel dichterbij Zuid-Afrika en Maputo dan de noordelijker stranden. En de golven zijn er ook mooier. De zee is ruiger en dieper.

In de schoolvakantie kan het in Tofo erg druk zijn. Zuid-Afrikaanse gezinnen overspoelen dan het kleine badplaatsje.

Want klein is het nog steeds. Een paar resorts en een paar backpackers op de groene, steil oplopende duinen. Een beachbar hier en daar, sommigen met zonterras. Dat is het wel.

Inhambane

Tofo is een dorp zonder bank of pinautomaat, zonder supermarkt. Voor boodschappen en geld moet je naar Inhambane, de op één na oudste stad van Mozambique en de poort tot het Ponto do Barra schiereiland waarop Tofo ligt.

Wel openen steeds meer restaurantjes en café hun deuren in Tofo, en er is aan het strand een klein, wat toeristisch marktje.

Iets verderop ligt het nog kleinere en rustiger Tofinho - het kleine Tofo. Dit is de plek voor surfers. De golven breken hier beter. Je voelt het ook aan de atmosfeer. Die is bijkans nog meer laidback dan in het 'grote' Tofo. En dat is een prestatie van formaat.

Wat is de beste reistijd voor Tofo en Inhambane?

De ideale reistijd voor Tofo en Inhambane is tijdens de droge wintermaanden van mei tot oktober. In die periode zijn de temperaturen aangenaam en kun je genieten van heldere luchten en optimale zee-omstandigheden voor onderwateractiviteiten als snorkelen en duiken.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Mozambique.

Wat is er te doen in Tofo en Inhambane?

 • Huur een surfplank en bedwing de golven bij het surfdorpje Tofinho.
 • Bind je zuurstoffles om en verken de diepe wateren van de Indische Oceaan voor de kust van Tofo, één van de mooiste duiklocaties in Afrika.
 • Dompel je onder in het backpackersfeertje van plekken als Fatima's Nest en Bamboozi. Rieten huisjes op de duinen aan het strand, beetje trommelen 's avonds, stappen in de nabijgelegen strandbars en vis eten bij zonsondergang.
 • Doe een multireligieus rondje in Inhambane en bezoek zowel de kathedraal aan de zee als oude en nieuwe moskeeën in het stadje zelf. Het leeft allemaal vredig samen.
 • Zwem met ongevaarlijke walvishaaien in de heerlijk lauwe wateren voor de kust van Tofo. De reusachtige vissen, die meer tien meter lang kunnen worden, vind je er het hele jaar door.

Reizen Tofo en Inhambane

Meer Tofo en Inhambane

Reviews Tofo en Inhambane

A little part of heaven on earth (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Sabine Kersten op 12 november 2017

Praia Do Tofo. A little piece of heaven. Fantastisch mooie stranden. Heerlijk lokaal eten. Prachtige mensen. De meest waanzinnige duik plekken. Echt een plek om te relaxen en lekker een feestje te vieren.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Tofo en Inhambane

 • Lieve mensen
 • lekker eten
 • feesten
 • relaxen

Minpunten Tofo en Inhambane

 • geen verharde wegen
Ultieme tip: Ga duiken/snorkelen. You will not believe your eyes. Zo mooi, rustig, peacefull.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Mozambique

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors