Quirimbas archipel

Quirimbas archipel

door Niels Posthumus

De Quirimbas archipel is één van de mooiste duiklocaties ter wereld en misschien wel het mooiste plekje van Mozambique. Dit alles door haar moeilijke bereikbaarheid.

Als je komt aanvaren over het kristalblauwe water van de Indische Oceaan zie je de witte burchten van eiland Ibo opdoemen. Ibo vormt het oude centrum van de Quirimbas archipel. Al van grote afstand snuif je de romantiek op, die dit eiland aan de uiterste noordkust van Mozambique zo doordenkt.

ZELF NAAR Mozambique?

Bekijk alle 10 reizen naar Mozambique

Rust op oud Portugees handelscentrum

Van de bedrijvigheid die Ibo ooit moet hebben gekenmerkt, is op het koraaleilandje weinig meer over. Rust heeft haar plaats ingenomen.

De kathedraal, de drie forten en de koloniale huizen staan er wat schuchter bij. Het Portugese handelscentrum van weleer is grotendeels verlaten.

Planten en struiken wurmen zich een weg naar de zon door de spleten en kieren in de afbladderende muren.

Onbeschadigd koraal

Vanaf de uitkijkposten op de verdedigingsforten zie je de glinsterende zee. Je weet welke schat er onder dat tropisch warme water ligt. Tientallen koraalriffen zijn er nog volledig in tact. Ze zijn nog niet kapot gedoken door massa's toeristen.

Haar moeizame bereikbaarheid is de grootste zegen voor de Quirimbas eilandengroep. Er zijn geen waterskiërs die het koraal beschadigen, geen cruiseschepen die er langs ploegen.

Slechts wat houten vissersbootjes met driehoekige, witte zeilen varen langs. En een enkele speedboot die walvisspotters of snorkelaars de zee op brengt.

Pemba

De Quirimbas archipel bestaat uit 32 koraaleilanden voor de kust van de havenstad Pemba, niet ver onder de grens met Tanzania.

Over een lengte van 250 kilometer strekt de archipel zich uit. De meeste eilanden zijn onbewoond. Vooral Vamizi verwelkomt steeds meer toeristen. Het is het eiland met de mooiste zandstranden.

Je kunt vanuit Maputo, Zanzibar en Johannesburg naar Pemba vliegen. Het zijn stuk voor stuk vrij dure trips. Maar het bespaart je een dagenlange autoreis.

De wegen richting Pemba zitten vol gaten, voeren door tientallen dorpjes met politiecontroles en zijn smal. Hard doorrijden kun je nergens in het noorden van Mozambique.

Vasco da Gama

In 1502 legde de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama op één van zijn tochten aan bij Ibo. Hij bleef een tijdje op het eiland om op krachten te komen.

Het eiland vormde snel erna een belangrijke verdedigingspost tegen de Fransen op de Gomoren. Ook groeide het eiland uit tot een belangrijk centrum voor de slaven- en ivoorhandel.

Het handjevol mensen dat vandaag de dag de reis waagt, komt vooral om te duiken. De Quirimbas archipel is één van de weinig plekken waar je je als duiker nog in een authentieke onderwaterwereld waant.

Geen filevaren naar dat laatste stukje intact gebleven koraal, maar een hele zee vol dolfijnen, walvissen en reuzenschildpadden. Alleen jij een je instructeur. Spectaculaire verticale drop-offs, soms wel van meer dan 400 meter diepte.

Duiken

Hoe lang dit nog duurt? Hoe lang je nog moederziel alleen in je hangmat kunt liggen op de verlaten, tropische Quirimbas stranden? Niemand die het weet.

Laten we stilletjes hopen dat de Mozambikaanse overheid het nog even uit zijn hoofd laat de wegen in het noordoosten van het land te verbeteren. En dat zij nalaat het vliegveld van Pemba uit te breiden.

Dan blijft de Quirimbas archipel voorlopig het mooiste plekje van Mozambique, de ultieme beloning voor de avontuurlijke reiziger. En één van de mooiste duiklocaties ter wereld.

Wat is er te doen in de Quirimbas archipel?

  • Vergaap je aan de surreële wijde straten en vervallen villa´s op het eiland Ibo, dat ooit een Arabische handelspost was en later een Portugees slavenfort.
  • Bezoek de kokosnootplantages op het eiland Quirimba.
  • Leg je te rusten op de hagelwitte en verlaten stranden van de Quirimbas Archipel. Door zijn moeilijke bereikbaarheid is het gebied één van de mooiste en minst ontdekte plekken van Afrika.
  • Ga ´s nachts op het kleine eilandje Rolas op zoek naar de grootste krabben ter wereld die soms wel kunnen groeien tot een volle meter in doorsnee. De beesten eten kokosnoten die zij uit de boom schudden en met hun enorme scharen open breken.
  • Zet je snorkel op of bind een zuurstoffles op je rug en ontdek de onwaarschijnlijke onderwaterwereld van de turkooizen wateren bij de Quirimbas Archipel.

Reizen Mozambique

Meer Quirimbas archipel

Specialisten Mozambique

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors