Krugerpark
8,8
9,2 Algemene ervaring
8,5 Natuur
9,0 Stranden
9,8 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Krugerpark

door Niels Posthumus

Het Krugerpark is één van de beroemdste wildparken ter wereld. Het park herbergt de grootste olifantenpopulatie ter wereld, de voltallige Big Five, jachtluipaarden, nijlpaarden en krokodillen.

Een groepje buffels komt aan bij een drinkplaats in het Kruger National Park in het noorden van Zuid-Afrika. In het gele gras ligt een groep leeuwen te wachten. Ze besluipen de opgebroken kudde, en vallen een jong aan.

ZELF NAAR Krugerpark?

Bekijk alle 124 reizen naar Krugerpark

Met buit en al donderen ze in het water, waar een krokodil ligt te wachten. Een bizar pot touwtrekken ontspint zich. Het buffeljong is het touw. De krokodil in het water. De vijf leeuwen op de kant. De leeuwen winnen.

YouTubefilmpje Battle of the Kruger

Maar dan komt opeens de kudde buffels gegroepeerd terug. Met meer dan honderd zijn ze. Een van hen neemt brutaal een leeuw op de horens. Een paar andere volgen zijn voorbeeld. Ze bevrijden het nog levende jong.

Het is een bizar filmpje op YouTube genaamd Battle at Kruger. Geschoten door een toerist op safari. Het werd meer dan zeventig miljoen keer bekeken, won verschillende prijzen en kwam op televisie via de Amerikaanse zender ABC.

National Geographic Channel wijdde in 2008 zelfs een documentaire aan het ontstaan van het amateurfilmpje.

Etosha en Serengeti

Natuurlijk was het een zeldzaam tafereel, maar toch liet het filmpje ook wel degelijk zien wat je in het grootste wildpark van Afrika mee kunt maken. In andere woorden: als je zoiets al ziet, dan is het toch waarschijnlijk wel in het Krugerpark.

Het park telt een onvoorstelbaar uitgebreide dierenpopulatie. Alleen Etosha in Namibië en Serengeti in Tanzania kunnen de vergelijking doorstaan.

Wild spotten is vooral leuk in het droge seizoen, onze Nederlandse zomermaanden. Dan is de begroeiing minder dicht dan wanneer het regent.

Big Five

Het landschap oogt in dit droge seizoen dor en gelig, zeker in het zuiden van het 380 kilometer lange park. De dieren hebben minder bladeren om zich achter te verschuilen.

Je kunt de luipaarden beter zien zitten in de bomen. De leeuwen zijn ondanks hun goede schutkleur in het open veld beter te spotten. Buffels en neushoorns lijken in groteren getale aanwezig.

En om de Big Five compleet te maken: ook de Afrikaanse olifant kun je haast niet missen. Al geldt dit bijna het hele jaar door. Met een kleine 12.000 kent het Krugerpark de grootste Afrikaanse olifantenpopulatie ter wereld.

Jachtluipaarden

Met de Big Five houdt het overigens niet op. Krokodillen en nijlpaarden bevolken de wateren in het park. Jachtluipaarden, wilde honden en hyena's maken jacht op de grote kuddes zebra's, giraffen, gnoes en impala's in het park. En dan zijn er natuurlijk nog de zwijnen, slangen en apensoorten. En de vogels niet te vergeten.

Overnachten in het Krugerpark

Een dagtocht in het park, dat zich ook over de grens met Mozambique en Zimbabwe] uitstrekt, volstaat niet.

Gelukkig zijn er 25 kampen waar je kunt overnachten. En als de natuur je niet zo veel interesseert, wat in het Krugerpark nauwelijks voorstelbaar is, zijn er in het park ook nog eens 300 archeologische vindplaatsen uit het stenen en ijzeren tijdperk.

Uitstappen en van dichtbij bekijken is er echter helaas niet bij. Je mag in het Krugerpark bijna nergens uitstappen. En wanneer je in een opstandige bui denkt: waarom niet? Denk dan nog maar eens even terug aan dat wereldberoemde filmpje op YouTube.

Wat is er te doen in Krugerpark?

 • Leg de gehele (500 kilometer lange) Lebombo Motorised Eco Trail af met je eigen 4x4 terreinwagen, onder begeleiding van een gidsauto.
 • Kies voor één van de kortere en goedkopere auto trails, zoals Nothern Plains Adventure Trail, Nonokani Adventure Trail, Mananga Adventure Trail of Madlabantu Adventure Trail.
 • Geen zin om in de auto te zitten, maak dan in de vroege morgen of late middag een wandeling door het park met een gewapende gids, rondom één van de nachtkampen.
 • Of doe een eveneens begeleidde Wilderness Trail, die twee of drie dagen duurt en je al wandelend vele kilometers door de jungle voert.
 • Wil je het wild liever in een wat overzichtelijker park zien, dan zijn er dicht bij het enorme Kruger park ook kleinere Game Reserves, zoals Sabie Sand Game of Londolozi Private Game Reserve.

Reizen Krugerpark

Meer Krugerpark

Reviews Krugerpark

Een geweldige familie ervaring in Zuid-Afrika! (bezocht in december 2018)

Review geschreven door marlene stoffelen op 11 december 2019

Elke dag was weer een feestje! Van olifanten en giraffen tot aan leeuwen en neushoorns. Het was schitterend om deze wilde dieren te zien in hun eigen omgeving.

Wat ook een indruk heeft achter gelaten was ons bezoek aan de Black Mamba’s. Deze groep jonge vrouwen beschermen alle grenzen van het 52.000ha Balule Nature Reserve. Met veel toewijding en passie beschermen zij niet alleen het wild tegen stroperij in dit gebied, maar zijn zij ook een rolmodel binnen de gemeenschap.

De hele reis was een prachtige ervaring welke ons altijd zal bijblijven.

9,2
10 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Rustig
 • wildlife
 • natuur

Minpunten Krugerpark

 • geen
Ultieme tip: Maak een prachtige reis naar het Krugerpark en combineer deze bijvoorbeeld met Kaapstad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Een kijkje in het huishouden van Afrika's wildlife (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Remy Ceulemans op 30 november 2019

Het Krugerpark is een prachtig en uitgestrekt park. Ondanks de enorme grootte van het park biedt elke gamedrive de garantie op het zien van wilde dieren. Uiteraard staat het spotten van de big 5 bij iedereen bovenaan het wensenlijstje maar in het Krugerpark is dat nog maar het begin. Of u nou zelf rijdt of een jeepsafari boekt, het KNP vergeet u nooit meer!

7,6
9 Algemene ervaring
6 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
5 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Veel verschillende soorten dieren
 • makkelijk te spotten

Minpunten Krugerpark

 • Dat je na het bezoeken van het park de dierentuin een stuk minder spectaculair vindt :)
Ultieme tip: Ga lunchen in het restaurant van het Letaba restcamp en geniet niet alleen van een koud colaatje maar ook van een prachtig uitzicht over een drooggevallen rivier vol met wildlife!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mens en dier (bezocht in oktober 2004)

Review geschreven door Monique Pellikaan op 17 november 2019

Auto gehuurd en zelf drie weken door Afrika gereden waarvan een dag door het Krugerpark.
Een ontzettende mooie ervaring om deze wilde dieren in het echt te zien en hoe ze bewegen en jagen.
Zo bijzonder!
Deze reis en deze ervaring vergeet je zeker nooit meer. Ik raad het iedereen aan!

9,0
8 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Genieten Kijken Geduld hebben Ervaren
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Krugerpark: genieten, spanning, beleving en herinneringen voor het leven! (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Rene van Tilborgh op 14 november 2018

Het Krugerpark, voor de meesten de ultieme bestemming als onderdeel van een Zuid Afrika- reis, overtreft alle verwachtingen. Ongekend groots, met natuur zoals natuur bedoeld is. Of je nu op stap gaat met een groep of individueel, elke meter en elke minuut zorgt voor spanning. Ga je de "big five" zien, kan je ze op de gevoelige plaat vastleggen? Maar ook de spanning van wat je staat te gebeuren wanneer je oog in oog komt te staan met een kudde olifanten, met neushoorns of met een troep leeuwen die zojuist een antilope hebben gevangen. Gelukkig zit je veilig in een jeep, samen met een gids, die precies weet hoe te handelen en die ook locaties weet te vinden waar geen toerist is te bekennen. Geniet van de natuur, de vrijheid en bescherming van de Afrikaanse natuur en Wildlife!

Pluspunten Krugerpark

 • wildlife beleven
 • ongekende natuur
 • verwachtingen worden overtroffen
 • belevenis voor het leven
 • 1 groot fotoalbum

Minpunten Krugerpark

 • veel toeristen
Ultieme tip: Naar het Krugerpark ga je voor de ultieme beleving van en met wildlife. Een gids met een 4-wheeldrive (!) is dan belangrijk om ook van de gebaande paden de wildernis in te kunnen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Waanzinnige self drive door Zuid-Afrika (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Cynt Hia op 12 november 2018

Een aantal dagen in het Kruger geweest waarvan ook een nacht in het Kruger geslapen. Dit is een waanzinnige ervaring. De dieren lopen langs de hekken en je hebt het gevoel om nooit alleen te zijn. Rond rijden in het Kruger is geweldig omdat achter iedere boom of steen of bocht weer iets anders moois verscholen kan liggen. Het Kruger is veel meer dan alleen de big 5.

7,8
8 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Krugerpark

 • Goed begaanbaar
 • Prima rest camps voor lunch of iets anders
 • Mooi park met verschillende natuur
Ultieme tip: Ga zelf op pad, dit is prima te doen. Mocht het lukken ga dan ook zeker nog een dag op safari want de gidsen kennen de beste plekken die je zelf anders over had geslagen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Einde werkdag - op weg naar huis (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Piet Drabbe op 22 november 2017

In het prachtige Blyde River Canyon Park waar we een safaritocht maakten en veel wilde dieren tegenkwamen, kwamen we ook deze vrachtauto met werklieden tegen. Zij waren onderweg naar huis na een werkdag in het park.

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Schitterende dagen in het Krugerpark (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Elly Vervoort op 12 november 2017

Prachtige dagen beleefd in het Krugerpark. Wat een rust en zoveel dieren gezien, boven verwachting!
Na enkele dagen in Johannesburg doorgebracht te hebben is dit een hele welkome afwisseling.
We voelden ons er absoluut veilig, iets wat we niet altijd konden zeggen op de wegen buiten het park.

Pluspunten Krugerpark

 • rust

Minpunten Krugerpark

 • geen
Ultieme tip: Neem je tijd, iedere keer als je stopt ( wij waren met z'n tweeën in een huurauto ) zie je iets, wat je niet zou zien als je doorgereden zou zijn, zelfs als je langzaam rijd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Verliefd op Zuid-Afrika (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Pauline Timmerije op 25 juni 2017

Prachtige plekken gezien. Op verschillende campings gestaan, maar de mooiste plekjes waren toch wel in en rond de buurt van Lower Sabie. Het nadeel was dat het soms dringen was als er wat te zien was.
Maar kortom een aanrader om een dag of drie doorheen te reizen.

Pluspunten Krugerpark

 • Campings zijn schoon
Ultieme tip: Ga eens mee op een vroege wandelsafari, Heel bijzonder om door het park te lopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Big 5 (bezocht in september 2012)

Review geschreven door Nynke Bosma op 12 juni 2017

Een zeer bijzondere ervaring om de Big 5 en vele andere dieren te mogen zien leven (soms helaas dood) in voor hun eigen leefomgeving. De rust en stilte in het park, het één zijn met de natuur is een unieke en ongelooflijke ervaring.

Ultieme tip: Verblijf in Satara en Mopani, mooie grote kampen met prachtige uitzichten vanuit het verblijf.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Drie dagen Krugerpark, een ervaring voor het leven (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Florence Zaalberg op 16 mei 2017

Twee nachten, drie dagen in het Krugerpark. Met z'n drieën in een jeep. En een gids die met zoveel passie over de natuur wist te vertellen... Niet speciaal op jacht naar de Big Five, maar gewoon rondrijden en de natuur op je in laten werken. Verrast worden door grote en kleine dieren. Genieten van de overweldigende natuur. "Niet alleen de dieren fotograferen, maar ook de omgeving waarin ze leven" was de wijze raad van de gids José. Het leverde mooie plaatjes op, maar die zijn slechts een flauwe afspiegeling van de werkelijkheid.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel fasciliteiten en voor elk wat wils

Minpunten Krugerpark

 • Op sommige plekken erg druk
Ultieme tip: Als het even kan, ga dan een paar dagen kamperen in het park.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Te gast in de dierenwereld (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Astrid Veerkamp op 10 mei 2017

Een bezoek aan Kruger National Park is een betoverende ervaring. Het is geweldig om de big five te spotten; leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn, maar er is zoveel meer. Ik heb in Kruger prachtige vogels gespot en genoten van acacia en baobab bomen.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Bezoek Kruger in de winter, als je bomen kaal zijn zie je mee. Ga voor zonsopgang op pad en kom vlak voor sluit terug in het camp. Doe een middagdutje, dat doen de dieren ook.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Krugerpark 2016 (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Kimberly Wittkamper op 30 december 2016

Tijdens onze tweede rondreis door Zuid Afrika zijn wij ook dit jaar weer een aantal dagen in het Krugerpark geweest. Het Krugerpark is een groot en wilderig park met een grote verscheidenheid aan dieren en diersoorten. Hierdoor is de mogelijkheid om de hele big five te zien heel groot en is het ons wederom gelukt. Ook de verschillen in diersoorten en natuur zijn goed te zien tussen het zuiden, midden en het noorden van het park. In de restcamps kun je genieten van heerlijk eten en verkoelende drankjes. Het Krugerpark behoort voor ons tot één van de beste en mooiste wildreservaten in Afrika. Hierdoor bestaat er voor ons geen twijfel dat wij nog veel vaker terug zullen komen in het park.

Pluspunten Krugerpark

 • Veel wilde dieren
 • prachtige natuur
 • heerlijk weer

Minpunten Krugerpark

 • Drukte door toeristen
 • stropers
 • hoge kosten voor overnachtingen
Ultieme tip: Met zonsopgang en zonsondergang zie je de meeste dieren die de wegen oversteken naar een ander gedeelte van het park. Tip: rij langzaam, kijk goed om je heen en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors