Durban
7,2
7,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
7,0 Restaurants
5,0 Veiligheid
10,0 Stranden

Durban

door Marjolein den Dekker

Durban is de hoofdstad van de staat KwaZulu-Natal. Deze zuidelijke provincie ligt precies op de plek waar de koude en warme golfstroom elkaar ontmoeten. De temperatuur van het water is hier erg aangenaam waardoor Durban de perfecte uitvalsbasis is voor watersporten. Bovendien wonen hier de meeste Indiërs buiten India waardoor je hier de lekkerste curries eet.

Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar wordt de stad Durban ook wel het Miami van Zuid-Afrika genoemd. Er wonen ongeveer drie miljoen mensen in de stad die tot 1835 Port Natal werd genoemd.

ZELF NAAR Durban?

Bekijk alle 43 reizen naar Durban

De Portugese ontdekkingsreiziger Vasco de Gama ontdekt de natuurlijke havens van het toenmalige eThekwini op kerstdag 1497. Natal betekent Kerstmis in het Portugees en de oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Zulu's.

India in Zuid-Afrika

eThekwini betekent kalme lagune. Door de goede ligging is er een uitstekende haven die sinds de ontdekking van de Portugezen optimaal is benut. Wanneer de Britten voet aan wal zetten in Zuid-Afrika hernoemen zij de stad naar hun gouverneur D'Urban.

Met de Britten komen de Indiërs naar Zuid-Afrika om te werken in de suikerrietindustrie. Ook brengt Mahatma Gandhi hier twintig jaar van zijn leven door om zijn vrijheidsstrijd te beginnen. Het Indiase gevoel is nog steeds merkbaar in de stad. Na India zelf woont hier de grootste populatie Indiërs. In Durban eet je dus samosa's en curry.

Skaten en surfen in Durban

Het subtropische Durban is voor veel Zuid-Afrikanen een vakantiebestemming. Wanneer je op het strand ligt of met je surfboard door de golven peddelt, is het moeilijk voor te stellen dat hier olifanten hebben rondgelopen.

De moderne boulevard met veel hoogbouw hotels, casino's en restaurants doet bijna Amerikaans aan. De stranden zijn breed en vanaf de boulevard lopen een aantal pieren de zee in. Hier staan verliefde stelletjes naar de zonsondergang te kijken.

Surfdudes en girls lopen met een board onder de arm naar een van de vele surfstranden. De boulevard wordt versierd met gekleurde graffiti en een enorme skatebaan. Hier wordt gestunt met BMX-fietsjes en skateboards.

Mabhiba voetbalstadion WK 2010

Achter de boulevard rijst het reusachtige Moses Mabhida stadion. De 350 meter hoge triomfboog bereik je met een kabelbaantje. Wanneer je geen last hebt van hoogtevrees bungeejump je tegenwoordig naar beneden.

Dat was in 2010 wel anders. Toen zaten 80.000 uitzinnige voetbalfans hun land aan te moedigen tijdens een van de vele wedstrijden. Ook wanneer je nu het stadion betreedt is de magie en de spanning nog voelbaar. Doe je ogen dicht en waan je bij zo'n wedstrijd.

Het Zuid-Afrikaanse voetbal zou ook in Durban zijn geboren. In 1882 is hier de eerste echte competitie opgezet. Nu spelen de lokale clubs in het stadion of huur je hier bijvoorbeeld een fiets of segway om de stad te verkennen.

Microlight vliegen bij Durban

Wil je Durban vanuit de lucht zien? Dan ga je naar het noordelijk gelegen Dolphin Coast en vlieg met een microlight. Dit is een ultralicht motorvliegtuigje met één motor en plek voor maximaal twee personen. De prachtige kust is minder vol bebouwd en het grasland glooit als een groene deken landinwaarts. In de verte zie je de silhouetten de Drakensberge op.

De microlight maakt in korte tijd hoge snelheid en gaat eenmaal in de lucht tot wel tachtig kilometer per uur. De vleugels van het vliegtuig zijn een soort grote vliegers als van een kite. De piloot stuurt de microlight behoedzaam van links naar rechts terwijl je over een wild kolkende Indische Oceaan zweeft.

Reizen Durban

Meer Durban

Reviews Durban

Hele mooie stad! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Anne Heijndijk op 14 november 2017

Durban was een prachtige stad met een mooi strand. Het is een ideale plek om te genieten van het uitzicht en om mooie foto's te maken. Buiten de stad is het treurig, maar zie je dat de mensen heel lief zijn en graag een praatje met je willen maken. Heel leuk!

7,2
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
7 Restaurants
5 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Durban

  • Het strand

Minpunten Durban

  • diefstal
Ultieme tip: Neem je fotocamera mee! (Wel goed opletten voor diefstal!)
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors