Zuid-Afrika Klimaat

Zuid-Afrika Klimaat

Wat voor klimaat heeft Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een groot land en kent bovendien veel verschillende klimaatzones. Het land is op te delen in een tropisch tot subtropisch noorden en oosten, een semiwoestijn in het binnenland en opnieuw een subtropische strook bij Kaapstad die een bijna tegengesteld klimaat kent aan de rest van het land.

Over het algemeen is het weer in Zuid-Afrika echter droog en zonnig, met warme dagen en koele tot koude nachten. Vooral in de winter die loopt van juni tot september. De zomers zijn doorgaans natter dan de winters, behalve in de Kaapstad regio.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 212 reizen naar Zuid-Afrika

Klimaat in Karoo en Bloemfontein

De binnenlanden van Zuid-Afrika heten ook wel de Karoo. Het betreft een halfwoestijn met als grootste stad Bloemfontein. De dagen in de zomer zijn snikheet en droog. De nachten in de wintermaanden juni tot augustus letterlijk ijskoud.

Door de droge lucht is het er bijna altijd zonnig. In de periode tussen oktober en maart valt er heel sporadisch wat regen, vooral in de Kleine Karoo, die daardoor rond oktober altijd prachtig in bloed staat.

Klimaat in Kaapstad

In de Kaap waar ook Kaapstad ligt stroomt de zogenaamde Agulhas stroom. Die brengt het hele jaar door vochtige lucht mee. De Kaap is dan ook natter dan de rest van Zuid-Afrika.

Gemiddeld valt er in het gebied dat het uiterste zuidwesten van Zuid-Afrika omvat zo'n 1.000 millimeter regen, iets meer dan in Nederland.

De regen valt opvallend genoeg voornamelijk in de winter. Dit is in de rest van Zuid-Afrika anders. De winters zijn in de Kaap ook zachter dan in de binnenlanden en het noorden van Zuid-Afrika. De zomers zijn er zeer warm, zonnig en droog, een beetje vergelijkbaar met de zomers in Spanje of Griekenland.

Klimaat in Durban en de oostkust

De zomers van december tot april zijn aan de oostkust, en dus ook in Durban, erg heet en vochtig. In de Zuid-Afrikaanse winter rond juli is het er nog altijd warm en bovendien erg droog.

Je kunt in Durban dan ook het hele jaar door op het strand liggen. Al is dat doorgaans wel iets aangenamer in de Zuid-Afrikaanse zomer dan winter.

De buien vallen in de zomer vooral in de avond of 's nachts. In totaal regent het er ogenveer evenveel als in Nederland, alleen in veel heftiger en daardoor kwantitatief minder veel buien.

Klimaat Johannesburg en Pretoria

De winters zijn in Johannesburg en Pretoria koel en kurkdroog. De zon schijnt echter elke dag en daardoor voelt het met gemiddeld zeventien graden zelfs in juli nog best lekker aan. In Pretoria is het doorgaans een paar graden warmer dan in Johannesburg.

De zomers in beide steden zijn warm, met temperaturen bijna dagelijks boven de dertig graden. Het is dan echter wel veel vochtiger. De regen valt meestal aan het einde van de middag uit een knetterende onweersbui. Overdag is het vaak gewoon zonnig.

Rijd je vanuit Pretoria nog verder naar het noorden, dan verhevigt dit beeld zich. De temperatuur stijgt, zowel in zomer als in winter en de gemiddelde neerslag vliegt omhoog. Het klimaat wordt richting Nelspruit en Polokwane simpelweg wat meer tropisch.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors