Religie & Tradities Zuid-Afrika

Religie & Tradities Zuid-Afrika

Wat zijn de belangrijkste religies in Zuid-Afrika?

Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. De Nederlands Gereformeerde Kerk heeft ruim drie en een half miljoen aanhangers en nog groter is zelfs de flamboyante Zion Christian Church met vier miljoen volgelingen. Verder zijn er methodisten en anglicanen.

Moslims, hindoes en Joden maken zo'n zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking uit. In bepaalde wijken, zoals het beroemde Bo-kaap is dit bevolkingsaandeel echter veel groter. De rest van de bevolking is atheïst of agnost.

ZELF NAAR Zuid-Afrika?

Bekijk alle 195 reizen naar Zuid-Afrika

Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen.

Wat zijn belangrijke tradities in Zuid-Afrika?

Animisme speelt nog altijd een belangrijke rol in het Zuid-Afrikaanse dagelijks leven. Alle moderne technologieën en ontwikkelingen in het land ten spijt, vereren nog zeer veel mensen er de natuur.

Sangoma's, oftewel natuurgenezers, spelen dan ook nog altijd een speciale rol in Zuid-Afrika. Niet alleen op het platteland, maar ook in de townships van de grote steden. Zij houden diensten of gaan voor in rituelen om hun cliënten van allerlei ziektes en ook kopzorgen af te helpen.

Onder sommige Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen, zoals de Zulu en de Xhosa, is polygamie nog altijd normaal. Mannen mogen meerdere vrouwen hebben. President Jacob Zuma heeft er bijvoorbeeld ook meerdere.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist.

In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.

Reizen Zuid-Afrika

Specialisten Zuid-Afrika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Lesotho kenner
Sponsors