Sossusvlei
8,7
9,2 Algemene ervaring
9,9 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
7,3 Wildlife

Sossusvlei

door Niels Posthumus

De Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn. De vallei is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park in Namibië. Majestueus rijzen de 325 meter hoge, roodoranje zandduinen op uit de vlakte met geel savannegras. De oranje zandduinen rond de Sossusvlei zijn het handelsmerk van Namibië.

Her en der staan een paar uitgedroogde boomstronken. Fotosucces is verzekerd in het spel van licht, schaduw en rood zand. En al is een klim naar de top afzien, het uitzicht mag je niet missen.

ZELF NAAR Sossusvlei?

Bekijk alle 81 reizen naar Sossusvlei

Handelsmerk van Namibië

De duinen rond de Sossusvlei in het centrum van de Namibwoestijn zijn niet alleen de oudste en hoogste zandduinen ter wereld, maar ook het handelsmerk van Namibië.

De duinen zijn de populairste attractie van het land. En dat in the middle of nowhere. Zo ver van de bewoonde wereld. Urenlang rijd je door een leeg landschap. Alleen onderbroken door aluminium prairiewindmolentjes op zijn tijd.

Sesriem

Dan is daar opeens Sesriem. Aan de rand van de gelijknamige canyon. Een benzinestation, een supermarktje, een zwambad en wat kampeerplekken in de schaduw van aangeplante bomen. Dat is het wel zo'n beetje.

Je doucht de volgende ochtend in het donker. De duinen zijn het mooist bij zonsopgang. Om zes uur rijd je de onder de slagboom door richting het park. Langzaam licht de hemel stukje bij beetje op. Eerst donkerblauw, dan geel en steeds meer oranje.

De eerste duinen doemen op. Het begin van een 32.000 vierkante kilometer grote zandbak. De maan weerkaatst het licht van de opkomende zon zo sterkt dat hij lijkt te stralen.

Duin 45

De asfaltweg kronkelt verder. Pas bij Duin 45 stop je. Het is de vijfenveertigste duin geteld vanaf de Sossusvlei en de duin die op 45 kilometer afstand van Sesriem ligt.

Duin 45 is de meest fotogenieke duinen. Het is daarom ook de heuvel die de meeste mensen beklimmen tijdens de opkomst van de zon.

Duin 45 loopt van noord naar zuid. Dit betekent dat de oostzijde van de oranje zandberg feloranje kleurt in het nog zachte licht van de opkomende zon. De westzijde blijft echter geheel gehuld in een donkere schaduw. De duinkam, die vanuit het noorden in een S-vorm opklimt tot een hoogte van 150 meter, vormt de scheidslijn tussen licht en donker.

Zonsopkomst

Het is deze kam waarover je naar de top loopt. Een half uur afzien. De pijn in je keel en je verzuurde beenspieren blijken het allemaal echter meer dan waard, zodra je de top bereikt. Zo ver je kunt kijken strekt het rode duinlandschap zich hier voor je uit.

Als de zon zijn weg naar de hemel eenmaal heeft gevonden, daal jij weer af. Je rijdt enkele kilometers verder en parkeert je auto. Het laatste stuk naar de Sossusvlei kun je alleen lopend of met een 4x4-terreinwagen afleggen.

Sossusvlei

De Sossusvlei is een oase die de meeste jaren droog staat. Een grijzig kleidal dat volledig wordt omringd door hoge duinen. Vanuit hier kun je alle windrichtingen op het rode zand in lopen. Dat doet iedereen ook. Als kleine, donkere mieren tekenen ze af tegen de machtige oranje achtergrond.

Alleen in heel natte jaren neemt de Tsauchab rivier zo veel water mee uit het Naukluftgebergte dat zij doorstroomt tot aan de zandduinen.

De acacia's in de Sossuvlei komen dan plotseling tot bloei en vetplanten en bloemen zuigen zich vol water. Het is een wonder waarop zelfs de lokale bevolking afkomt. Het komt maar eens in de zoveel jaar voor.

Wat is er te doen in Sossusvlei?

 • Beklim de beroemde Duin 45 en geniet op deze hoge, rode zandduin in de vroege morgen van de zonsopgang die de het zand beneden je alle mogelijke kleuren rood geeft.
 • Loop door de Sossuvlei, een opgedroogde Tsauchab rivierbedding tussen de honderden meters hoge zandduinen door.
 • Wandel vijf kilometer naar de rustiger en mooiere Dead Vlei achter de Sossuvlei.
 • Ga op zoek naar de eveneens prachtige Hidden Vlei.
 • Overnacht in Sesriem of Solitaire, middenin de prachtige Namib woestijn.

Reizen Sossusvlei

Meer Sossusvlei

Reviews Sossusvlei

Sossusvlei (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Mira van der Veen op 30 december 2020

Zelden zul je zo een mooi landschap aantreffen als de Sossusvlei in Namibie. Ga vroeg zodat je er voor zonsopgang al bent. Het licht valt prachtig op de duinen en is een groot schouwspel. Als je vroeg gaat is het tevens nog wat minder warm op de Big Daddy of Big Mama te beklimmen.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Ultieme tip: Zorg dat je voor zonsopgang voor de gate staat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers

Namibie is een prachtig land met heel veel natuur! (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door janneke van straten op 19 december 2019

Hoe vroeger je bent hoe minder mensen er zijn en je ziet de volledige zonsopkomst terwijl je op je billen in het rood wordende zand zit. Echt adembenemend! Als je boven dune 45 hebt gezeten, is het aan te raden om daarna naar de deadvlei te gaan.

Pluspunten Sossusvlei

 • Makkelijk om zelf te ondernemen

Minpunten Sossusvlei

 • niets
Ultieme tip: Wacht net zolang totdat iedereen weg is, zodat je in stilte kan genieten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Op bezoek bij Big Daddy (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Lisan Bliekendaal op 24 november 2019

Onwijs mooie plek om de Deadvlei te zien ontwaken bij zonsopgang! Na een korte wandeling de duinen op heb je een prachtig uitzicht op de Deadvlei. Rollend, rennend of sleeënd naar beneden om de Deadvlei van dichtbij te bewonderen.
Namibië heeft nog veel meer te bieden! Stel je eigen reis samen en ontdek dit prachtige land! Oja, zorg wel voor genoeg reservebanden ;)

Pluspunten Sossusvlei

 • natuurverschijnsel
 • uniek
 • goed georganiseerd

Minpunten Sossusvlei

 • slecht zelf bereikbaar
Ultieme tip: Ga niet op eigen vervoer maar boek bij je overnachting. Je komt er met je eigen huurauto niet! Bovendien krijg je dan een heerlijk ontbijt aan de voet van de Big Momma berg!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooie rondreis in Zuidelijk Afrika (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Wim Wiss op 18 november 2019

We maakten in 2014 een prachtige rondreis door Zuidelijk Afrika, waarbij we Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia en Namibië aandeden. Namibië was voor ons de 'grote onbekende'. Maar wat een prachtig land. Buitenaardse landschappen, wildparken, mooi strand met dolfijnen-spotting, het is er allemaal. Hoogtepunt was de Sossuvlei: een vreemde maar o zo mooie plek. Een múst is het om 's ochtends vroeg uit de veren te gaan om de fenomenale zonsopkomst met de daarbij behorende kleurschakeringen van het duinenlandschap te bewonderen. Voor de sportievelingen: maak beslist een duinwandeling op bijvoorbeeld duin 45. Zware beklimming, maar de beloning boven is onovertroffen, wát een mooi uitzicht. Voor ons was het duidelijk: Namibië is tóp!

9,7
9 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Sossusvlei

 • Prachtige omgeving
 • Veelkleurige pracht om je heen
 • mooie duinwandeling voor de sportieveling
Ultieme tip: Vroeg opstaan voor de zonsopkomst èn een duinwandeling voor de sportievelingen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sossusvlei vlak na zonsopkomst. (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Monique de Voigt op 17 november 2019

Ga vooral zo vroeg mogelijk, mooiste kleuren en scherpste schaduwen. Temperatuur is dan ook het best. Neem voldoende proviand en water mee. Een ontbijtmand van de sosusvlei lodge voldoet voor de hele dag!

Ultieme tip: Reserveer een ontbijtmand bij de sossusvlei lodge in sesriem. Bijzondere ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mysteries (bezocht in september 2018)

Review geschreven door H. Hagenbeek op 03 december 2018

Prachtige kleurstellingen en altijd wisselende duin contouren. Geweldige ervaring in verband met een op dat moment opkomende zandstorm. Was zelfs beangstigend. Volledig oriëntatie kwijt in deze zandstorm kwijt. Zeker tijdens onze voettocht naar dead vlei.

Minpunten Sossusvlei

 • geen
Ultieme tip: 'S morgens vroeg bezoeken ivm zonsopkomst
Aangeraden voor: Gezinnen, Natuurliefhebbers

Oog verblindend (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Silvia van Ark op 11 november 2018

De sossusvlei is een gebied wat je met eigen ogen gezien moet hebben. Het is on mogelijk om te kunnen omschrijven wat je daar ziet. De kleuren en het spel van het licht. Dit is tipisch: je moet dit gezien hebben want het is niet uit te leggen

Pluspunten Sossusvlei

 • alles

Minpunten Sossusvlei

 • eventueele temperaturen
Ultieme tip: Wees optijd en rij direct naar deadvlei. Dan beleef je pas echt de stilte.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Duinklimmen (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Nienke Van den Wijngaart op 10 november 2018

Omdat we in het NP sliepen, mochten we ‘s ochtends extra vroeg richting de duinen rijden. Een grappige tocht zonder lantaarnpalen of daglicht, enkel wat rode lampen van de voorgangers. Eenmaal bij de duinen aangekomen komt de zon langzaam op en hangt de mist nog helemaal tussen de zwarte boomstammen van deadvlei, een spookachtig gezicht. Langzaam stijgt de mist tot deze helemaal verdwenen is. We kiezen ervoor om big daddy dune op te klimmen, om vanaf de top een magistraal uitzicht te hebben over het NP en de vele duinen. De deadvlei lijkt opeens heel klein en nietig. We voelen het goed in onze benen dat de klim door het zand behoorlijk steil is geweest maar het uitzicht maakt alles goed! Na bijgekomen te zijn en genoten te hebben van het landschap om ons heen beginnen we aan de terugweg. Deze is nog spannender dan de klim naar boven, door de diepte waar we in kijken. Het duurt dan ook een ruim half uur voor we weer op de droge klei van deadvlei staan en terug richting de auto lopen.

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
nvt Wildlife
Ultieme tip: Probeer te overnachten binnen het NP zodat je niet in de file naar de duinen rijdt ‘s ochtends
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Deadly place (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Scott Sijmens op 31 december 2017

This is a really special location! Almost everything here is dead. Its real raw nature to its best. Namibia is a country that knows many kinds of nature and is very divers. I advise every nature lover to visit this place for sure!

Pluspunten Sossusvlei

 • Nice weather
 • Payable

Minpunten Sossusvlei

 • Not much tourists
Ultieme tip: Almost no life excista
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige zonsopkomst Sossusvlei (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Jolanda Vriens Vd Meulenhof op 29 december 2017

Het is prachtig bij zonsopkomst. De kleuren zijn zo divers en de natuur is mooi.
Tijdens onze groepsreis door zuidelijk Afrika mocht de Sossusvlei zeker niet ontbreken. We rijden langs verschillende bergen met vele kleurschakeringen. Een mooi wandelroute naar de dodevlei is een aanrader. Neem wel voldoende water mee.

Pluspunten Sossusvlei

 • natuur
 • rust
 • ruimte
Ultieme tip: Fijne stilte en prachtige natuur. Fotogenieke plek.

Indrukwekkend bezoek aan Sossusvlei (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Fleur Boor-Zeeman op 05 december 2017

Sossusvlei is ongelooflijk mooi! Zo iets vind je in Europa niet en je zal het uitzicht nog lang herinneren.
Het hotel Le Mirage is echt fantastisch en een aanrader, met heerlijk eten en prachtige kamers.

Minpunten Sossusvlei

 • Het is er vanaf circa 10:00 in de ochtend erg warm
Ultieme tip: Zorg dat je vroeg op pad gaat en weet hoe je een autoband moet verwisselen. Neem ook voldoende benzine mee.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Dode bomen in Deadvlei (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Ingeborg Schuitemaker op 03 december 2017

De rode duinen van Sossusvlei laten je niet onberoerd. De grillige vormen, de mooie kleuren en de hoogte terwijl ze schitteren in het zonlicht zijn een lust voor het oog. Deadvlei met zijn eeuwenoude dode bomen in de zoutvlakte voegt daar een extra dimensie aan toe. Ondanks de drukte is het er doodstil. Je waant je in een ver verleden.
Een minpunt is de chaos bij het vervoer naar Deadvlei, als individuele toerist moet je je invechten in groepen.

Ultieme tip: Ga vroeg op pad, anders is het te heet om deadvlei te bezoeken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige ervaring (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Liset Brandsma op 17 juni 2017

Het is er prachtig, maar let wel op: niet heel goed bereikbaar. Je hebt een 4WD nodig of een tour, anders kom je er niet. Je kunt er niet veel dieren spotten en het duurt even voordat je er bent, maar het is wel prachtig.

7,0
8 Algemene ervaring
10 Mooi
5 Bereikbaarheid
5 Wildlife

Pluspunten Sossusvlei

 • Mooi uitzicht

Minpunten Sossusvlei

 • moeilijk begaanbaar
Ultieme tip: Klim op een duin!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zon, aarde en water. (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Els Gerrits op 09 mei 2017

Prachtige rode zandduinen opgestoven door de wind op zeer grote hoogten. Zeer droog vanaf november tot en met maart. De maanden hierna komt er mist in de nacht gevolgd door regen. Vervolgens wordt alles groen en komen de dieren weer terug.

Pluspunten Sossusvlei

 • Heel betaalbaar

Minpunten Sossusvlei

 • Alleen bereikbaar met een 4X4
Ultieme tip: Als je een auto huurt zorg voor goede banden en reserve wiel ivm de onverharde wegen. Neem water mee. Afstanden zijn groot en er is weinig bevolking.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ongekende schoonheid (bezocht in november 2015)

Review geschreven door MirjamvdHR Van der heijden op 07 mei 2017

Het is nacht als we op pad gaan naar de Rode Duinen. Ik kan me er geen voorstelling van maken. Tot ik de Rode Duinen zag. Geweldige hoge duinen van rood zand. Wel zestig meter hoog. Glad geblazen door de wind, zonder enige tekening van voetstappen. Heet. Geen schaduw. Geen levend wezen te zien. Voor zo ver ik kan zien een spel van lijnen, schaduw en zand. Rood zand. Onvoorstelbaar mooi.

Ultieme tip: Ga vroeg, vergeet geen water en neem je tijd om te genieten van dit onvoorstelbaar mooie landschap
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sossuvlei (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Hannie Zwet van Der op 17 januari 2017

De Sossusvlei is prachtig om te bezoeken. De kleuren zijn fabelachtig mooi. Er heerst hier rust en ruimte, genieten was dat. De weg is redelijk begaanbaar maar gaat over op een zandpad waar je 4x4 drive nodig hebt.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: Neem de tijd voor een bezoek.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Het Avontuur (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Maurice Schutgens op 03 december 2016

Sossusvlei is een schitterende omgeving om te verkennen. Wij hebben onze eigen auto gehuurd en zijn op pad gegaan voor 3 dagen in sossusvlei. Er is zat te zien en doen. Zand duinen beklimmen, slapen onder de sterren, wild zien en veel meer. Echt de moeite waard.

8,5
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
6 Wildlife
Ultieme tip: Huur je eigen auto en om de toeristen te vermijden heel vroeg of heel laat naar binnen gaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

adembenemend mooi en fotogeniek (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Ilona Piris op 10 juli 2016

een must voor iedereen die van schoonheid houdt, ook prachtige lodges en je valt van het ene kodakmoment in het andere

Ultieme tip: neem een goede camera mee. het is prachtig
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Namibie rondreis (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Michel Fleischeuer op 24 mei 2016

Sossusvlei is een van de mooiste natuurverschijnselen op deze aarde.
Een stuk met prachtige steile duinen die bestaanuit zandkorrels met een dieprode kleur. De duinkam oogt altijd scherp als een mes doordat de wind de scherpe kam telkens weer "bijwerkt". Naar boven klimmend over deze zachte zanderichel is een beleving op zich. En eenmaal boven aangekomen is de beloning het prachtige uitzicht over de lager gelegen vallei, die in het regenseizoen deels onder water staat. En de tweede beloning is de kick die het geeft als je de zwaartekracht zijn werk laat doen bij de afdaling ....rennend door het mulle zand vanaf de ridge naar beneden.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Sossusvlei

 • pluspunten zijn een goede bereikbaarheid
 • , campingsite in de buurt

Minpunten Sossusvlei

 • geen minpunten kunnen ontdekken behalve misschien de strenge toezichthouders bij de enntrance die onsze diepvries leeghaalde qua vlees om dat te verbranden omdat het misschien uit het park zou komen
Ultieme tip: Sossusvlei heeft 2 momenten van ultieme schoonheid, de zonsopkomst, en de zonsondergang, waarbij de eerste het voordeel heeft dat je langer kan genieten van de schoonheid .
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors