Etosha National Park
8,9
9,3 Algemene ervaring
9,2 Natuur
7,5 Stranden
9,7 Wildlife
8,8 Overige activiteiten
8,2 Bereikbaarheid

Etosha National Park

door Niels Posthumus

Etosha is het grootste wildpark van Namibië. Het is één van de beste plekken in zuidelijk Afrika om de Big Five te zien. Vooral de olifanten kun je haast niet missen in de open savanne.

Je mindert vaart. Je moet wel. Een kudde zebra's blokkeert de witstoffige zandweg. Ook aan de andere kant van de blokkade zie je een kleine file van personenauto's ontstaan. In Etosha heb je niet per se een 4x4-terreinwagen nodig.

Weinig begroeiing

Na verloop van tijd maken de zebra's plaats. Je rijdt zonder problemen verder over de onverharde, maar vlakke wegen. Het regent weinig in het noorden van Namibië. Dat scheelt.

Links van de weg zit een leeuwin met haar welpjes. Je slaakt een vreugdekreetje van opwinding en blijft er gefascineerd naar zitten kijken.

Etosha is een erg open park. Er is weinig hoge begroeiing. Je kunt ver kijken. Een zegen op safari.

Witte olifanten

In de verte tekenen de lange nekken van giraffen zich af. En bij de volgende drinkplaats moeten, volgens de plattegrond annex informatiefolder op de bijrijderstoel, olifanten te zien zijn.

Het blijkt geen leugen. Een stuk of zeven reuzen dompelen hun slurven in het kleine, kunstmatige meertje. Ze lijken wel spoken. Hun huid zit onder de witte stof dat overal in het park van de droge grond opstuift.

Op een afstandje kijken de impala's en gemsbokken toe. Geduldig wachten ze op hun beurt.

The Big Five

Etosha is het grootste nationale park van Namibië en is met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Botswaanse Chobe de bekendste safarispot van zuidelijk Afrika.

Het park omvat ruim 20.000 vierkante kilometer en vormt de habitat van 114 zoogdieren, honderd reptielen, zestien amfibieën en meer dan 350 vogelsoorten. Het is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te spotten - leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn.

Etosha pan

Etosha centreert zich rond een enorme grijze vlakte, die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Het is het opgedroogde meer, waaraan het park zijn naam dankt. Etosha betekent: grote grijze vlakte zonder water.

Ooit was de vlakte, de Etosha pan, het centrum van het Kalahari bassin. Ruim duizend jaar geleden droogde het meer uit toen de aanvoerende Kunene rivier van route veranderde.

Een verende, zoute en gegroefde kleivlakte bleef over. Alleen in het regenseizoen loopt de pan nog kortstondig vol water. Flamingokolonies strijken er dan neer.

Kamperen in Etosha

Etosha is het gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Het park ligt ver van de bewoonde wereld. Namibië is één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Avonturiers komen met de auto vaak via de oostelijke Andersson Gate het park inrijden, niet ver van het dorpje Okaukuejo.

Overnachten kan zowel rondom Etosha, als in speciale kampen in het park. Vooral aan dat laatste hangt echter wel een stevig prijskaartje. Het meebrengen van je eigen tent scheelt in dat opzicht veel.

Safari met zonsopgang

Je doet er in Etosha goed aan vroeg op te staan. Bij zonsopgang zijn de dieren het actiefst. Ook vlak voordat het donker wordt, is een goede safari tijd.

In de ochtend heb je echter het beste licht voor je foto's. Let goed op dierensporen, zoals voetafdrukken en verse ontlasting. En neem een verrekijker mee.

De beste tijd om Etosha te bezoeken is in het koelere seizoen - mei tot september. In de hitte hangen roofdieren loom in hun schuilplaatsen. Reken in de 'winter' echter nog steeds wel op een graadje of dertig overdag.

Wat is er te doen in Etosha National Park?

 • Ontdek één van de mooiste wildparken in Afrika met je eigen auto. Dit hoeft geen 4x4 terreinwagen te zijn. Wel moet je hem na afloop wat afstoffen waarschijnlijk.
 • Wil je in het park overnachten, dan is het slim je plekje vooraf te boeken bij het nationale NWR bureau. Neem liever je eigen tentje mee. Een huisje huren is duur.
 • Ga op een ochtendsafari. Bij zonsopgang en zonsondergang heb je de meeste kans wilde beesten te spotten.
 • Hang de echte parkranger uit en volg, veilig vanuit je auto, de sporen van allerlei dieren - voetafdrukken, ontlasting en dergelijke - op zoek naar het beest dat je die dag nog niet hebt gezien.
 • Rijd langs alle drinkplaatsen die staan aangegeven op de kaart die je bij de ingang hebt gekregen. Etosha is een grote maar vrij droge omgeving, dus de dieren moeten wel naar deze plekken toe om te drinken.
Like deze pagina

Reizen Etosha National Park

Meer Etosha National Park

Reviews Etosha National Park

Gamedrive etosha np (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Daniellle Toebak op 10 december 2017

Geweldige ervaring!!
Een mooi gevarieerde omgeving met veel dieren. De sfeer is niet te omschrijven als 1 van de dieren van de big 5 langzaam de truck nadert. Alle andere dieren die ruimte maakte voor de leeuwen, de mega grote olifanten die naar het oogt in slow motion voorbij komen lopen en 2 neushoorns die elkaar uitdagen.
Ik voelde me zo klein en kon niet anders als respect hebben voor deze machtige beesten.
Maar ook de mooie vogels, kuddes met zebras en diverse bokken maken het plaatje compleet.
De open truck was ondanks de zon en stof/zand voor mij een betere ervaring omdat het meer voelde of ik in de natuur was en het gaf de mogelijkheid om alle kanten goed te kunnen zien en fotograferen.

Ultieme tip: Zorg voor laagjes kleding de ochtend is fris maar later word het warm. En een zonnebril en sjaaltje voor de zon en zand zijn erg fijn.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Veel gezien op safari (bezocht in november 2017)

Review geschreven door miranda van de braak op 09 december 2017

Geweldige tours gehad door het park...
Veel te zien qua dieren (uiteraard met beetje geluk).
Constant blijven turen of er dieren in de buurt zijn, geeft een kik als je er een gevonden hebt. Magisch gevoel gewoon al die dieren van dichtbij mee te kunnen maken.
Zorg dat je veel tijd heb zodat je veel van het park kunt gaan bezichtigen om je kans op veel dieren te vergroten.

Pluspunten Etosha National Park

 • de dieren

Minpunten Etosha National Park

 • blijft een wild park geluk moet aan je zijde zijn
Ultieme tip: Okaukuejo camping bezoeken. Hele gave waterhole waar je rest van avond nog kunt genieten van dieren en mooie zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha, zo mooi! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Michael Verlijsdonk op 03 december 2017

Prachtige plek om een aantal dagen rond te rijden! Veel wildlife en vrij rustig! We zijn aan het westen bij de Galton gate Etosha binnen gekomen en aangezien we aan het einde van de regentijd waren zijn we van waterhole naar waterhole gereden en zagen we grote groepen dieren! Lunchen in je auto bij een waterhole en voor je neus live National geografic wild! Super ervaring!!

Pluspunten Etosha National Park

 • redelijk rustig
 • veel wildlife
Ultieme tip: Neem je tijd! Blijf staan bij waterholes! Wildlife is nooit ver weg!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha National Park (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door judith kuipers op 20 november 2017

Etosha is een geweldig park met veel dieren. Het is mooi om in het park zelf te overnachten zodat je ook ' s avonds en ' s ochtends vroeg bij de waterhole kunt zitten. Wij hebben de route zelf samengesteld en de tickets en accommodaties los geboekt. Hierdoor kun je precies de reis zelf naar wens samenstellen.

Pluspunten Etosha National Park

 • makkelijk zelf te rijden
 • veel dieren
 • camps met mooie waterholes waar dieren komen drinken
 • Namibie is erg afwisselend

Minpunten Etosha National Park

 • op tijd boeken in de camps
 • Grote afstanden in Namibie zelf
Ultieme tip: Door bij 2 verschillende camps te overnachten kun je rustig van oost naar west rijden of andersom, mooie waterhole bij Okaukuejo, vliegen v.a. Frankfurt vaak goedkoper(skychanner).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Maand rondreis door Namibië & Botswana (zelf geregeld) (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Simone Janssen op 15 november 2017

Etosha is sowieso geweldig! Door de open ruimte zie je veel dieren en de dieren zijn meestal ook erg relaxed. De zoutpan geeft Etosha nog net iets extra's. Etosha is echt anders dan alle andere parken in Afrika (en ik heb er als ex-reisbegeleider veel gezien!). Het reizen is er vrij eenvoudig, de kampen zijn goed uitgerust, de wegen prima.

7,7
9 Algemene ervaring
8 Natuur
5 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • Goede sightings
 • mooi landschap
 • makkelijk bereisbaar

Minpunten Etosha National Park

 • Ver van tevoren boeken want snel vol!
Ultieme tip: Ga in ieder geval 1 nacht in een tent slapen! Je 'moet' een keer de geluiden van de bush gehoord hebben, een kampvuur met wijntje. Veel beter dan een huisje met lawaaiige airco.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Mooiste park van Namibië (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Niels Louis op 15 november 2017

Mooiste park van Namibië met hoge diversiteit aan wildlife! In een paar dagen tijd veel leeuwen, enkele luipaarden en meerdere zwarte neushoorns. Hoogtepunt was toch wel een luipaard die koelte op zocht in de schaduw van onze auto.l, onbeschrijfelijk mooi.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • wildlife
 • makkelijk zelf te rijden
 • waterholes waar veel wildlife samen komt
 • mooie kampsites

Minpunten Etosha National Park

 • alleen het eten in de kampen is wat minder
Ultieme tip: Op een klein weggetje genaamd de Dik dik drive staat in de bocht een hoge boom waar regelmatig een prachtig luipaard in zit te luieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Namibia to South Africa (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Juul van Grootel op 14 november 2017

Een prachtig park waar je heerlijk tussen de dieren kunt eten, slapen, rijden en genieten.
Je kunt er veel verschillende soorten dieren zien, en daarna lekker uitrusten op een van de mooie campsites met waterholes.

Pluspunten Etosha National Park

 • Pure natuur

Minpunten Etosha National Park

 • Winkeltjes/campings zijn erg toeristisch
Ultieme tip: De zoutvlakte bezoeken, hoe mooi "niets" kan zijn!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dor Etosha (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Savannah van der Meer op 12 november 2017

In mei heb je een prachtig zicht op allerlei wild, aangezien het park dor en droog is. Het wild komt naar de drinkplaatsen om te drinken, zodat zij hier gemakkelijk te spotten zijn en ook in grote aantallen aanwezig zijn!

Pluspunten Etosha National Park

 • Veel wild

Minpunten Etosha National Park

 • groot
Ultieme tip: Arriveer vroeg bij het park, of overnacht in het park! 's Morgens en 's avonds is het meeste wild het actiefst.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Etosha NP (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Luuk Rooijakkers op 11 november 2017

Etosha NP is een groot wildlife park in het noorden van Namibië. Binnen het park zijn een aantal verblijfplaatsen waar je kan overnachten. Deze zijn allen onderdeel van Namibia Wildlife Resorts (NWR). Op iedere verblijfplaats is een waterhole gelegen waar wildlife naar toe komt om te drinken. Een ideale plek om wild te spotten. Etosha is een mooi, groot, divers park met een groot aanbod aan wild. De moeite waard om te bezoeken!

8,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Uuvudhiya is de verblijfsplaats met de mooist gelegen waterhole waar je het beste zicht hebt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi Namibië (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Sanne Jones op 08 november 2017

Etosha National Park is prachtig! Je kunt op meerdere plekken bij een waterplek de wilde dieren in alle rust bewonderen. 's Ochtends, 's middags en zelfs 's nachts. Dit is echt uniek en zul je niet snel meer vergeten!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • wijds
 • rustig
 • mooi

Minpunten Etosha National Park

 • soms toeristisch
Ultieme tip: Bij meerdere campings zijn er plekken om de wilde dieren te bewonderen die water komen drinken. Dit is echt fantastisch om te zien! Echt een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha National Park (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Wietske De Zande op 06 november 2017

Etosha National Park in het noorden van Namibië is een must als je een bezoek maakt aan dit prachtige land. Het park is enorm groot (22,000 km2) en de Big 5 (met uitzondering van het nijlpaard) wordt regelmatig gespot.

Het park heeft verschillende camps met diverse mogelijkheden om te overnachten (van kamperen tot luxe bungalows). Elk camp heeft zijn eigen waterhole en op diverse andere plekken in het park zijn meerdere waterholes aangelegd. In droge periodes zijn dit de plaatsen om te bezoeken, daar het wild zich hier omheen concentreert. Deze foto van een deel van een olifantenparade tijdens een dramatische zonsondergang, is genomen bij het waterhole van Okaukuejo camp. Een moment om nooit te vergeten.

Pluspunten Etosha National Park

 • waterholes
 • rest camps in het park

Minpunten Etosha National Park

 • slechte wegen
Ultieme tip: Boek een georganiseerde game drive voor een hele dag. Gidsen hebben middels een radio contact met elkaar, waardoor je de mooiste dieren niet mist en veel van het park ziet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Etosha National Park (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Angel Frijns op 05 november 2017

Een heel mooi park met verschillende camps. Zeker de moeite waard om er een nachtje te blijven slapen en de volgende ochtend vroeg op pad te gaan om al het moois te aanschouwen. Zelf heb ik er veel dieren gezien in die tijd van het jaar. De drukte viel reuze mee.

Pluspunten Etosha National Park

 • Amazing
Ultieme tip: Kijk vooral goed om je heen en geniet van al het moois wat er te zien valt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een van de mooiste parken die ik heb bezocht (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Jan de Sterke op 15 mei 2017

Uren rijden zonder andere toeristen tegen te komen, veel wild gezien een paradijs voor roofvogelliefhebbers en roofdieren in één woord geweldig! Wij hebben daar in meerdere gevallen op minder dan tien meter van leeuwen en luipaarden gestaan.

Ultieme tip: Vroeg op niet haasten doe alles op z'n gemak en kijk rustig naar al het wild waar je zo tussen dor rij.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Waterbronnen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Anita van Doorn op 07 mei 2017

Prachtig nationaal park in Namibië dat je heel goed op eigen gelegenheid kunt bezoeken. De dieren concentreren zich bij de waterbronnen dus daar is altijd iets te zien. Etosha biedt veel afwisseling waarbij de enorme zoutpan het park erg bijzonder maakt.

9,0
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Neem de rust en laat je niet verleiden om van waterbron naar waterbron te rijden. Lekker blijven staan en de dieren komen vanzelf. Het westelijke deel is absoluut de moeite waard!
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Halali in Etosha, vooral de locatie is super! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Simone de Bil op 07 mei 2017

Etosha is geweldig. Wij zagen daar 4 van de Big 5, de buffel hebben we later in een ander park gezien. In september is alles stoffig en wit. We overnachtten in Halali, dat was niet heel geweldig, maar de locatie is natuurlijk het belangrijkste. Op de accommodatie liep zelfs een honingdas! Vanuit Halali worden excursies georganiseerd. Zeker doen!

9,4
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • Prachtige natuur
 • prachtige dieren

Minpunten Etosha National Park

 • overnachtingsmogelijkheden snel vol
Ultieme tip: Wij waren er in september. Als je waterholes af gaat, dan zie je het meeste. Verder veel praten met mensen die je onderweg tegen komt, om ervaringen van sightings te delen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Alles wat je wil zien (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Mieke Verkennis op 26 december 2016

In het Etosha National Park heb ik echt mijn hart kunnen ophalen wat betreft foto's maken van wilde dieren. Op de camping is een waterplaats waar in de avond heel veel dieren komen drinken, echt geweldig!

Pluspunten Etosha National Park

 • veel dieren
 • niet te druk

Minpunten Etosha National Park

 • geen
Ultieme tip: Ga kamperen!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zambia kenner
Sponsors