Etosha National Park
9,2
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
- Stranden
10,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Etosha National Park

door Niels Posthumus

Etosha is het grootste wildpark van Namibië. Het is één van de beste plekken in zuidelijk Afrika om de Big Five te zien. Vooral de olifanten kun je haast niet missen in de open savanne.

Je mindert vaart. Je moet wel. Een kudde zebra's blokkeert de witstoffige zandweg. Ook aan de andere kant van de blokkade zie je een kleine file van personenauto's ontstaan. In Etosha heb je niet per se een 4x4-terreinwagen nodig.

Weinig begroeiing

Na verloop van tijd maken de zebra's plaats. Je rijdt zonder problemen verder over de onverharde, maar vlakke wegen. Het regent weinig in het noorden van Namibië. Dat scheelt.

Links van de weg zit een leeuwin met haar welpjes. Je slaakt een vreugdekreetje van opwinding en blijft er gefascineerd naar zitten kijken.

Etosha is een erg open park. Er is weinig hoge begroeiing. Je kunt ver kijken. Een zegen op safari.

Witte olifanten

In de verte tekenen de lange nekken van giraffen zich af. En bij de volgende drinkplaats moeten, volgens de plattegrond annex informatiefolder op de bijrijderstoel, olifanten te zien zijn.

Het blijkt geen leugen. Een stuk of zeven reuzen dompelen hun slurven in het kleine, kunstmatige meertje. Ze lijken wel spoken. Hun huid zit onder de witte stof dat overal in het park van de droge grond opstuift.

Op een afstandje kijken de impala's en gemsbokken toe. Geduldig wachten ze op hun beurt.

The Big Five

Etosha is het grootste nationale park van Namibië en is met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Botswaanse Chobe de bekendste safarispot van zuidelijk Afrika.

Het park omvat ruim 20.000 vierkante kilometer en vormt de habitat van 114 zoogdieren, honderd reptielen, zestien amfibieën en meer dan 350 vogelsoorten. Het is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te spotten - leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn.

Etosha pan

Etosha centreert zich rond een enorme grijze vlakte, die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Het is het opgedroogde meer, waaraan het park zijn naam dankt. Etosha betekent: grote grijze vlakte zonder water.

Ooit was de vlakte, de Etosha pan, het centrum van het Kalahari bassin. Ruim duizend jaar geleden droogde het meer uit toen de aanvoerende Kunene rivier van route veranderde.

Een verende, zoute en gegroefde kleivlakte bleef over. Alleen in het regenseizoen loopt de pan nog kortstondig vol water. Flamingokolonies strijken er dan neer.

Kamperen in Etosha

Etosha is het gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Het park ligt ver van de bewoonde wereld. Namibië is één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Avonturiers komen met de auto vaak via de oostelijke Andersson Gate het park inrijden, niet ver van het dorpje Okaukuejo.

Overnachten kan zowel rondom Etosha, als in speciale kampen in het park. Vooral aan dat laatste hangt echter wel een stevig prijskaartje. Het meebrengen van je eigen tent scheelt in dat opzicht veel.

Safari met zonsopgang

Je doet er in Etosha goed aan vroeg op te staan. Bij zonsopgang zijn de dieren het actiefst. Ook vlak voordat het donker wordt, is een goede safari tijd.

In de ochtend heb je echter het beste licht voor je foto's. Let goed op dierensporen, zoals voetafdrukken en verse ontlasting. En neem een verrekijker mee.

De beste tijd om Etosha te bezoeken is in het koelere seizoen - mei tot september. In de hitte hangen roofdieren loom in hun schuilplaatsen. Reken in de 'winter' echter nog steeds wel op een graadje of dertig overdag.

Wat is er te doen in Etosha National Park?

 • Ontdek één van de mooiste wildparken in Afrika met je eigen auto. Dit hoeft geen 4x4 terreinwagen te zijn. Wel moet je hem na afloop wat afstoffen waarschijnlijk.
 • Wil je in het park overnachten, dan is het slim je plekje vooraf te boeken bij het nationale NWR bureau. Neem liever je eigen tentje mee. Een huisje huren is duur.
 • Ga op een ochtendsafari. Bij zonsopgang en zonsondergang heb je de meeste kans wilde beesten te spotten.
 • Hang de echte parkranger uit en volg, veilig vanuit je auto, de sporen van allerlei dieren - voetafdrukken, ontlasting en dergelijke - op zoek naar het beest dat je die dag nog niet hebt gezien.
 • Rijd langs alle drinkplaatsen die staan aangegeven op de kaart die je bij de ingang hebt gekregen. Etosha is een grote maar vrij droge omgeving, dus de dieren moeten wel naar deze plekken toe om te drinken.
Like deze pagina

Reizen Etosha National Park

Meer Etosha National Park

Reviews Etosha National Park

Een van de mooiste parken die ik heb bezocht (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Jan de Sterke op 15 mei 2017

Uren rijden zonder andere toeristen tegen te komen, veel wild gezien een paradijs voor roofvogelliefhebbers en roofdieren in één woord geweldig! Wij hebben daar in meerdere gevallen op minder dan tien meter van leeuwen en luipaarden gestaan.

Ultieme tip: Vroeg op niet haasten doe alles op z'n gemak en kijk rustig naar al het wild waar je zo tussen dor rij.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Waterbronnen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Anita van Doorn op 07 mei 2017

Prachtig nationaal park in Namibië dat je heel goed op eigen gelegenheid kunt bezoeken. De dieren concentreren zich bij de waterbronnen dus daar is altijd iets te zien. Etosha biedt veel afwisseling waarbij de enorme zoutpan het park erg bijzonder maakt.

9,0
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Neem de rust en laat je niet verleiden om van waterbron naar waterbron te rijden. Lekker blijven staan en de dieren komen vanzelf. Het westelijke deel is absoluut de moeite waard!
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Halali in Etosha, vooral de locatie is super! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Simone de Bil op 07 mei 2017

Etosha is geweldig. Wij zagen daar 4 van de Big 5, de buffel hebben we later in een ander park gezien. In september is alles stoffig en wit. We overnachtten in Halali, dat was niet heel geweldig, maar de locatie is natuurlijk het belangrijkste. Op de accommodatie liep zelfs een honingdas! Vanuit Halali worden excursies georganiseerd. Zeker doen!

9,4
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • Prachtige natuur
 • prachtige dieren

Minpunten Etosha National Park

 • overnachtingsmogelijkheden snel vol
Ultieme tip: Wij waren er in september. Als je waterholes af gaat, dan zie je het meeste. Verder veel praten met mensen die je onderweg tegen komt, om ervaringen van sightings te delen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Alles wat je wil zien (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Mieke Verkennis op 26 december 2016

In het Etosha National Park heb ik echt mijn hart kunnen ophalen wat betreft foto's maken van wilde dieren. Op de camping is een waterplaats waar in de avond heel veel dieren komen drinken, echt geweldig!

Pluspunten Etosha National Park

 • veel dieren
 • niet te druk

Minpunten Etosha National Park

 • geen
Ultieme tip: Ga kamperen!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors