Etosha National Park
8,9
9,3 Algemene ervaring
8,9 Natuur
8,3 Stranden
9,5 Wildlife
8,5 Overige activiteiten
8,6 Bereikbaarheid

Etosha National Park

door Niels Posthumus

Etosha is het grootste wildpark van Namibië. Het is één van de beste plekken in zuidelijk Afrika om de Big Five te zien. Vooral de olifanten kun je haast niet missen in de open savanne.

Je mindert vaart. Je moet wel. Een kudde zebra's blokkeert de witstoffige zandweg. Ook aan de andere kant van de blokkade zie je een kleine file van personenauto's ontstaan. In Etosha heb je niet per se een 4x4-terreinwagen nodig.

ZELF NAAR Etosha National Park?

Bekijk alle 81 reizen naar Etosha National Park

Weinig begroeiing

Na verloop van tijd maken de zebra's plaats. Je rijdt zonder problemen verder over de onverharde, maar vlakke wegen. Het regent weinig in het noorden van Namibië. Dat scheelt.

Links van de weg zit een leeuwin met haar welpjes. Je slaakt een vreugdekreetje van opwinding en blijft er gefascineerd naar zitten kijken.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle nationale parken in Zuid-Afrika

Etosha is een erg open park. Er is weinig hoge begroeiing. Je kunt ver kijken. Een zegen op safari.

Witte olifanten

In de verte tekenen de lange nekken van giraffen zich af. En bij de volgende drinkplaats moeten, volgens de plattegrond annex informatiefolder op de bijrijderstoel, olifanten te zien zijn.

Het blijkt geen leugen. Een stuk of zeven reuzen dompelen hun slurven in het kleine, kunstmatige meertje. Ze lijken wel spoken. Hun huid zit onder de witte stof dat overal in het park van de droge grond opstuift.

Op een afstandje kijken de impala's en gemsbokken toe. Geduldig wachten ze op hun beurt.

The Big Five

Etosha is het grootste nationale park van Namibië en is met het Zuid-Afrikaanse Kruger Park en het Botswaanse Chobe de bekendste safarispot van zuidelijk Afrika.

Het park omvat ruim 20.000 vierkante kilometer en vormt de habitat van 114 zoogdieren, honderd reptielen, zestien amfibieën en meer dan 350 vogelsoorten. Het is één van de beste plekken ter wereld om de Big Five te spotten - leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn.

Etosha pan

Etosha centreert zich rond een enorme grijze vlakte, die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Het is het opgedroogde meer, waaraan het park zijn naam dankt. Etosha betekent: grote grijze vlakte zonder water.

Ooit was de vlakte, de Etosha pan, het centrum van het Kalahari bassin. Ruim duizend jaar geleden droogde het meer uit toen de aanvoerende Kunene rivier van route veranderde.

Een verende, zoute en gegroefde kleivlakte bleef over. Alleen in het regenseizoen loopt de pan nog kortstondig vol water. Flamingokolonies strijken er dan neer.

Kamperen in Etosha

Etosha is het gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Het park ligt ver van de bewoonde wereld. Namibië is één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Avonturiers komen met de auto vaak via de oostelijke Andersson Gate het park inrijden, niet ver van het dorpje Okaukuejo.

Overnachten kan zowel rondom Etosha, als in speciale kampen in het park. Vooral aan dat laatste hangt echter wel een stevig prijskaartje. Het meebrengen van je eigen tent scheelt in dat opzicht veel.

Safari met zonsopgang

Je doet er in Etosha goed aan vroeg op te staan. Bij zonsopgang zijn de dieren het actiefst. Ook vlak voordat het donker wordt, is een goede safari tijd.

In de ochtend heb je echter het beste licht voor je foto's. Let goed op dierensporen, zoals voetafdrukken en verse ontlasting. En neem een verrekijker mee.

De beste tijd om Etosha te bezoeken is in het koelere seizoen - mei tot september. In de hitte hangen roofdieren loom in hun schuilplaatsen. Reken in de 'winter' echter nog steeds wel op een graadje of dertig overdag.

Wat is er te doen in Etosha National Park?

 • Ontdek één van de mooiste wildparken in Afrika met je eigen auto. Dit hoeft geen 4x4 terreinwagen te zijn. Wel moet je hem na afloop wat afstoffen waarschijnlijk.
 • Wil je in het park overnachten, dan is het slim je plekje vooraf te boeken bij het nationale NWR bureau. Neem liever je eigen tentje mee. Een huisje huren is duur.
 • Ga op een ochtendsafari. Bij zonsopgang en zonsondergang heb je de meeste kans wilde beesten te spotten.
 • Hang de echte parkranger uit en volg, veilig vanuit je auto, de sporen van allerlei dieren - voetafdrukken, ontlasting en dergelijke - op zoek naar het beest dat je die dag nog niet hebt gezien.
 • Rijd langs alle drinkplaatsen die staan aangegeven op de kaart die je bij de ingang hebt gekregen. Etosha is een grote maar vrij droge omgeving, dus de dieren moeten wel naar deze plekken toe om te drinken.

Etosha National Park zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Safari Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Namibië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Safari Desk!

Like deze pagina

Reizen Etosha National Park

Meer Etosha National Park

Reviews Etosha National Park

Self drive namibia (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Ingrid Vroman op 31 december 2019

Waarschijnlijk een van de mooiste plekken in Namibië. Aan het einde van het droge seizoen verzamelen veel dieren zich bij de waterholes om water te drinken. Op deze plekken kom je vanalles tegen en is in balans. Super mooi om te zien.

Pluspunten Etosha National Park

 • betaalbaar
 • goede wegen
 • genoeg waterplaatsen

Minpunten Etosha National Park

 • sluit vroeg
Ultieme tip: Begin vroeg in de morgen, dan zijn de dieren het meest actief.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Self-drive etosha! (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Ingrid Vroman op 28 december 2018

Geweldig park en veel mooie beesten om te zien! Fantastische belevenis en zeker de moeite waard om zelf te rijden! Neem de tijd en sta ook eens stil bij de kleintjes, zoals vogels of andere kleine dieren! Er is vanalles te zien in het park!!

9,2
10 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • veel te zien
 • veel dieren
 • mooie omgeving
 • rustig

Minpunten Etosha National Park

 • soms slechte offroad weg
Ultieme tip: Rij zelf en neem de tijd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Op safari (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Karen van der Kolk op 09 december 2018

Prachtig natuurpark. Het wordt gekenmerkt door een grote zoutvlakte in het midden van het park. Dit zorgt voor wit stof in het hele park. De dieren hebben daardoor ook vaak een wittere gloed. Het wit en het licht maken het park heel geschikt voor wildlife fotografie

Pluspunten Etosha National Park

 • Wildlife

Minpunten Etosha National Park

 • Slechte wegen
 • Eten in de restaurants
Ultieme tip: De natuur en het licht geven schilderachtige foto's
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Self drive in Etosha (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Paul Beunk op 08 december 2018

In Etosha hebben we erg veel dieren gezien! Na al diverse parken te hebben bezocht, tijdens onze reis in Zuid Afrika, Zimbabwe en Botswana, was Etosha ook echt een hoogtepunt. Eindelijk hadden we geluk met het zien van een mannetjesleeuw. We waren onder de indruk van de hoeveelheden dieren in dit park.

Gewoon prima park om aan te doen met veel wildlife!

Etosha een onvergetelijke ervaring (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Anita Grotewal op 08 december 2018

Wilde dieren zien in hun natuurlijke omgeving, zonder al teveel andere mensen. Dat is Etosha. Je kunt makkelijk met eigen auto door het park rijden en genieten van alle dieren die op zoek zijn naar water. Kom je bij een poeltje en is er niets te zien dan is het even afwachten en een goede plek zoeken om foto's te maken. Er zijn zoveel dieren in het park dat het slechts een kwestie van tijd is voor er wild op het water afkomt. Het ruige stoffige landschap heeft weinig tot geen begroeiing zodat je veel ver kunt kijken. Foto's van bijna witte olifanten zijn bijna altijd hier genomen omdat de dieren het witte zand over zich zelf heen gooien.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Overnachten in het Okaukuejo camp zodat je ook midden in de nacht bij de waterpoel de dieren kunt zien die komen drinken.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Afrika ten voeten uit. (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Lilian de Vries op 28 november 2018

Etosha is een prachtig park! Entree voor een dagje park is spotgoedkoop. Ik was er in oktober/ november en het was er erg droog. Gelukkig zijn er in Etosha meerdere waterholes waar het wild komt drinken. Etosha is ook een weids park en de begroeiing was door de droogte minimaal, zodat het makkelijker werd om de dieren te spotten. Ook de zoutpan is een prachtig natuurverschijnsel. De wegen in het park zijn voornamelijk gravel/zand/ grind. Meestal zijn ze redelijk goed berijdbaar maar ook af en toe erg slecht. Maar dat maakt het ook wel weer avontuurlijker .

8,5
8 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • entreeprijs is erg goedkoop

Minpunten Etosha National Park

 • weg zijn niet altijd even goed
Ultieme tip: Zoek waterholes op en blijf daar een tijdje geduldig wachten. Meestal wordt je geduld beloond.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig park (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Jari Brand op 14 november 2018

Geweldig park! Bezocht in de droge periode, maar ontzettend veel wild gezien. De natuur was ook adembenemend. In totaal drie dagen in het park gezeten en optimaal genoten. Bij de opening het park in en bij sluiting het park uit, elke dag.

9,3
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • ontzettend veel wild
 • geweldige natuur

Minpunten Etosha National Park

 • geen!
Ultieme tip: Zonsopgang en zonsondergang in het park bekijken en zoeken naar wild
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Bart Kerkhof op 12 november 2018

Etosha is het mooiste ongerept natuurgebied wat ik in Zuid Afrika en Namibië heb gezien. De camping plaatsen zijn legendarisch mooi. En de waterholes des te mooier. Neem je tijd voor al het schoon wat er te zien is!

9,7
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • De waterholes
 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: Ga er heen met een tour of eigen auto. Maar neem zeker de tijd voor de verschillende plekken in Etosha
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Vele dieren (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Anouk Snellink op 11 november 2018

Prachtig park met veel dieren. Ideaal om zelf rond te rijden en dieren te spotten. We hadden ook een duidelijke kaart zodat we zelf goed konden rijden. Wij hebben vele zebra's, giraffen en allerlei bokken gezien. In de avond o.a. olifanten en neushoorns

8,5
9 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
nvt Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • Veel dieren te zien bij de waterplassen
 • Waterplas bij de camping

Minpunten Etosha National Park

 • Geen gezellige/mooie camping in het park
Ultieme tip: Koop een kaart van Etosha en rij lekker zelf rond. Een gids nemen vonden wij in dit geval beslist niet nodig.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Safari Ethosha NP (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Sigrid van Milligen op 11 november 2018

Een fantastich mooi park met veel wilde beesten! Het mooie van dit park is dat alle beesten bij elkaar zitten rondom een waterpoel! je kunt hier ook heel makkelijk je eigen safari`s doen, wat voor het ultieme avontuur zorgt!

9,2
10 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Blijf lang staan bij een waterpoel, je weet maar nooit wat voor beesten er nog gaan komen!
Aangeraden voor: Avonturiers

Geweldige Safaris in Etosha National Park (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Attie Zijderveld op 11 november 2018

Etosha is een uitgestrekt park waar vele dieren zijn te zien. Ik heb van de big 5 er 3 gespot, alleen buffalos 3n luipaard niet gezien. Ik werd op dag 2 van mijn verblijf overspoeld met leeuwen, groot en klein. Super mooi om te zien! Bij de waterholes komen alle beesten samen, je weet niet wat je ziet zoveel verschillende soorten bij elkaar!

Pluspunten Etosha National Park

 • heel veel beesten
 • veel waterholes
 • lage begroeiing dus goed zicht

Minpunten Etosha National Park

 • uitgestrekt
Ultieme tip: Zorg ervoor dat je minimaal een volle dag en nacht daar blijft. Ik heb zelf een ochtend, einde middag/avond en een nachtsafari gedaan, heel speciaal net als waterholes by night.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige Safaris in Etosha National Park (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Attie Zijderveld op 11 november 2018

Etosha is een uitgestrekt park waar vele dieren zijn te zien. Ik heb van de big 5 er 3 gespot, alleen buffalos 3n luipaard niet gezien. Ik werd op dag 2 van mijn verblijf overspoeld met leeuwen, groot en klein. Super mooi om te zien! Bij de waterholes komen alle beesten samen, je weet niet wat je ziet zoveel verschillende soorten bij elkaar!

Pluspunten Etosha National Park

 • heel veel beesten
 • veel waterholes
 • lage begroeiing dus goed zicht

Minpunten Etosha National Park

 • uitgestrekt
Ultieme tip: Zorg ervoor dat je minimaal een volle dag en nacht daar blijft. Ik heb zelf een ochtend, einde middag/avond en een nachtsafari gedaan, heel speciaal net als waterholes by night.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooie verblijfplek bij een wateringhole waar geen safari tegenop kan! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Judy Van Gijtenbeek op 06 maart 2018

Gedurende mijn reis ben ik ook naar Etosha National Park geweest. De safari gedurende de dag was erg mooi, niet overweldigend. Echter was de zoutvlakte wel erg leuk om te zien en om leuke foto's te maken! De avondsafari viel mij tegen, kwam ook door de enigszins saaie gids. Maar.... daarentegen zoveel mooie momenten gehad op onze verblijfplek! Onze camping zat namelijk naast een wateringhole waardoor we dag en nacht naar olifanten, giraffes, neushoorns, zebras en nog vele andere dieren hebben kunnen bekijken van erg dichtbij. De dieren komen rustig naar de wateringhole toegelopen waardoor je het gevoel krijgt echt mee te kijken in de natuur. Zeer de moeite waard.

Pluspunten Etosha National Park

 • Veel soorten dieren
 • zoutvlakte

Minpunten Etosha National Park

 • moeilijk bereikbaar
 • avondsafari niet bijzonder
Ultieme tip: Zoek een camping bij een wateringhole uit:)
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha National Park (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Imke Hebben op 31 december 2017

Wauw, Etosha National Park is perfect voor gamedrives. Je kunt hier uren/dagen rondrijden. Onze hoogtepunten waren toch wel de cheeta's en leeuwen. Als klap op de vuurpijl de zwarte neushoorn! Bezoek ook de prachtige waterwholes waar de dieren in rangorde komen drinken!

Pluspunten Etosha National Park

 • Veel diersoorten
 • Afwisselend landschap
Ultieme tip: Zorg voor een hoge truck/terreinwagen. Zo kun je over de andere auto's heen kijken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Gamedrive etosha np (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Daniellle Toebak op 10 december 2017

Geweldige ervaring! Een mooi gevarieerde omgeving met veel dieren. De sfeer is niet te omschrijven als een van de dieren van de Big 5 langzaam de truck nadert. Alle andere dieren die ruimte maakte voor de leeuwen, de mega grote olifanten die naar het oogt in slow motion voorbij komen lopen en twee neushoorns die elkaar uitdagen. Ik voelde me zo klein en kon niet anders als respect hebben voor deze machtige beesten. Maar ook de mooie vogels, kuddes met zebra's en diverse bokken maken het plaatje compleet. De open truck was ondanks de zon en stof/zand voor mij een betere ervaring omdat het meer voelde of ik in de natuur was en het gaf de mogelijkheid om alle kanten goed te kunnen zien en fotograferen.

Ultieme tip: Zorg voor laagjes kleding de ochtend is fris maar later wordt het warm. En een zonnebril en sjaaltje voor de zon en zand zijn erg fijn.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Veel gezien op safari (bezocht in november 2017)

Review geschreven door miranda van de braak op 09 december 2017

Geweldige tours gehad door het park. Er is veel te zien qua dieren (uiteraard met beetje geluk).
Je moet wel constant blijven turen of er dieren in de buurt zijn, wat een kik geeft als je er een gevonden hebt. Magisch gevoel gewoon om al die dieren van dichtbij mee te kunnen maken.
Zorg ervoor dat je veel tijd doorbrengt in het park, zodat de kans op dieren spotten vergroot wordt.

Pluspunten Etosha National Park

 • de dieren

Minpunten Etosha National Park

 • blijft een wild park geluk moet aan je zijde zijn
Ultieme tip: Het Okaukuejo Camp bezoeken. Hier is eenhele gave waterhole waar je de rest van je avond nog kunt genieten van dieren en mooie zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha, zo mooi! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Michael Verlijsdonk op 03 december 2017

Prachtige plek om een aantal dagen rond te rijden! Veel wildlife en vrij rustig! We zijn aan het westen bij de Galton Gate Etosha binnen gekomen en aangezien we aan het einde van de regentijd waren zijn we van waterhole naar waterhole gereden en zagen we grote groepen dieren! Lunchen in je auto bij een waterhole en voor je neus live National Geographic wild! Super ervaring!!

Pluspunten Etosha National Park

 • redelijk rustig
 • veel wildlife
Ultieme tip: Neem je tijd! Blijf staan bij waterholes! Wildlife is nooit ver weg!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Etosha National Park (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door judith kuipers op 20 november 2017

Etosha is een geweldig park met veel dieren. Het is mooi om in het park zelf te overnachten zodat je ook 's avonds en 's ochtends vroeg bij de waterhole kunt zitten. Wij hebben de route zelf samengesteld en de tickets en accommodaties los geboekt. Hierdoor kun je precies de reis zelf naar wens samenstellen.

Pluspunten Etosha National Park

 • makkelijk zelf te rijden
 • veel dieren
 • camps met mooie waterholes waar dieren komen drinken
 • Namibie is erg afwisselend

Minpunten Etosha National Park

 • op tijd boeken in de camps
 • Grote afstanden in Namibie zelf
Ultieme tip: Door bij 2 verschillende camps te overnachten kun je rustig van oost naar west rijden of andersom, mooie waterhole bij Okaukuejo, vliegen v.a. Frankfurt vaak goedkoper(skychanner).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Maand rondreis door Namibië & Botswana (zelf geregeld) (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Simone Janssen op 15 november 2017

Etosha is sowieso geweldig! Door de open ruimte zie je veel dieren en de dieren zijn meestal ook erg relaxed. De zoutpan geeft Etosha nog net iets extra's. Etosha is echt anders dan alle andere parken in Afrika (en ik heb er als ex-reisbegeleider veel gezien!). Het reizen is er vrij eenvoudig, de kampen zijn goed uitgerust, de wegen prima.

7,7
9 Algemene ervaring
8 Natuur
5 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • Goede sightings
 • mooi landschap
 • makkelijk bereisbaar

Minpunten Etosha National Park

 • Ver van tevoren boeken want snel vol!
Ultieme tip: Ga in ieder geval 1 nacht in een tent slapen! Je 'moet' een keer de geluiden van de bush gehoord hebben, een kampvuur met wijntje. Veel beter dan een huisje met lawaaiige airco.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Mooiste park van Namibië (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Niels Louis op 15 november 2017

Mooiste park van Namibië met hoge diversiteit aan wildlife! In een paar dagen tijd veel leeuwen, enkele luipaarden en meerdere zwarte neushoorns. Hoogtepunt was toch wel een luipaard die koelte op zocht in de schaduw van onze auto. Onbeschrijfelijk mooi.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Etosha National Park

 • wildlife
 • makkelijk zelf te rijden
 • waterholes waar veel wildlife samen komt
 • mooie kampsites

Minpunten Etosha National Park

 • alleen het eten in de kampen is wat minder
Ultieme tip: Op een klein weggetje genaamd de Dik dik drive, staat in de bocht een hoge boom waar regelmatig een prachtig luipaard in zit te luieren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Swaziland kenner
Sponsors