De 5 beste plekken om dieren te spotten in Namibië

De 5 beste plekken om dieren te spotten in Namibië

door Paulien Tak

Je ogen staan op scherp, je zicht glijdt over de dorre vlaktes en dan ineens zie je iets! Een kudde olifanten sjokt langzaam door het landschap. Olifanten, check. Tijdens je safari in Namibië wil je natuurlijk zoveel mogelijk wilde dieren spotten.

Maar waar spot je al dit wildleven dan? Wij hebben de vijf beste plekken om dieren te zien in Namibië voor je op een rijtje gezet. Vink die olifanten, neushoorns, luipaarden en zélfs pelsrobben maar af van je lijstje.

ZELF NAAR Namibië?

Bekijk alle 108 reizen naar Namibië

5. Buffels spotten in Nkasa Rupara National Park 

Moerassen vol krokodillen, grote groepen nijlpaarden die badderen in de rivier en in de verte kijkt een kudu verschrikt op. Het Nkasa Rupara National Park is een van de grootste wetlands van Namibië en je spot hier genoeg wildleven tijdens je safari.

In het park leeft de grootste concentratie buffels van Namibië, dus deze imposante dieren zie je sowieso. En met zijn 560 nijlpaarden en meer dan vijfhonderd krokodillen is de kans vrij groot dat je deze ook kan afvinken van je lijstje. Daarnaast houd je je ogen open voor olifanten, leeuwen, luipaarden, wilde honden, hyena’s, bavianen en allerlei soorten hertjes, zoals kudu’s en impala’s.

Het Nkasa Rupara National Park ligt helemaal in het uiterste noordoostelijke puntje van Namibië in de Caprivi-regio. Je gaat hier echt de wildernis in, want het park biedt geen tours aan en heeft ook geen luxe lodges of campings.

4. Het nieuwste park van Namibië: Mangetti National Park 

Ook het Mangetti National Park ligt in het noordoosten van Namibië. Neushoorns, olifanten, blauwe gnoes, zebra’s, giraffes en de zeldzame sabelantilope spot je in dit allernieuwste park van Namibië. Het natuurgebied is pas geopend in 2014, maar er zijn genoeg dieren te zien voor een spectaculaire safari.

Het park, dat vroeger inkomsten genereerde uit ‘trophy hunting’, het fokken van wilde dieren en de verkoop ervan, is door een project van de overheid nu een beschermd natuurgebied. Het doel is het beschermen van de flora en fauna, maar ook het bevorderen van (eco)toerisme en werkgelegenheid voor de lokale bevolking. De dieren in Mangetti zijn voornamelijk overgebracht vanuit het Etosha National Park.

Mangetti ligt in de oostelijke Kalahari-bossen ongeveer honderd kilometer ten zuidwesten van Rundu. Overnachten kan nog niet in park en ook in de omgeving zijn nog weinig accommodaties. Plan je trip dus goed en wees bereid op lange rit naar het dichtstbijzijnde hotel of lodge.  

3. De brullende pelsrobben van Cape Cross Seal Reserve 

Bij safari denk je misschien niet direct aan zeeleeuwen, maar de Cape Cross Seal Reserve is echt de moeite waard tijdens jouw rondreis door Namibië. Dit strand ligt helemaal vol met pluizige en hele luide pelsrobben.  

De Cape Cross Seal Reserve is dé broedplaats van de Cape Fur Seals en hier leven maar liefst 210.000 pelsrobben. Nooit zag je er zoveel bij elkaar. Ieder stukje strand is bedekt met de kolossale dieren. De mannetjes kunnen wel tot 360 kilo wegen en hebben ieder vijf tot 25 vrouwtjes in hun harem. De kleintjes hebben een pikzwarte vacht en zijn een goede prooi voor jakhalzen en hyena's, die ook in dit gebied leven.

Cape Cross ligt op zo’n zes uur rijden vanaf Windhoek aan de westkust van Namibië. Cape Cross hoort bij de Skeleton Coast die zijn naam dankt aan de vele botten en scheepswrakken die op de stranden liggen. De Cape Cross Seal Reserve is een leuke stop tussen Swakopmund en Damaraland.

2. In Damaraland spot je wildleven buiten de parken en reservaten 

Aangrenzend aan de Skeleton Coast ligt het ruige landschap van Damaraland. Deze regio in Kunene bestaat uit rotsachtige heuvels, dorre vlaktes en hoge bergen. Je spot hier een grote verscheidenheid aan wildleven met op de achtergrond de hoogste bergen van Nambië: Spitzkoppe en de Brandberg.

In deze regio leven steenbokken, bavianen, kudu’s, wrattenzwijnen, giraffes en bergzebra’s. Maar ook de bijzondere woestijnolifanten en de zeldzame zwarte neushoorn spot je hier. Echte mazzelaars krijgen ook nog eens leeuwen, cheeta's en luipaarden in het vizier. Naast al deze prachtige zoogdieren leven er ook genoeg vogels in het gebied. Kijk eens omhoog en ga op zoek naar de majestueuze zwarte adelaars.

Damaraland ligt in het westen van Namibië en de bekendste plaats is Twyfelfontein. De regio is een van de weinige plekken, waar je wildleven spot buiten de nationale parken of wildreservaten. In de regio liggen verschillende lodges, campings en hotels.

1. De beste spot van zuidelijk Afrika: Etosha National Park

Je tuurt over de stoffige vlaktes, de jeep maakt minder vaart en als het stof gaat liggen spot je een groepje zebra’s. Je rijdt langzaam verder en ziet een paar reusachtige olifanten de weg oversteken. Het Etosha National Park is het grootste park van Namibië en misschien wel de beste plek om dieren te spotten in heel zuidelijk Afrika.

Doordat Etosha voor een groot gedeelte bestaat uit een zoutpan, is het park lekker vlak en heeft het weinig begroeiing. Hierdoor is het heel makkelijk om die giraffes, leeuwen en neushoorns te spotten. Wildleven is er genoeg namelijk. In het park leven maar liefst 114 soorten zoogdieren, 340 verschillende vogels en 110 reptielsoorten.

Het park ligt op zo’n vier uur rijden van Windhoek in het noorden Nambië. De meeste reizigers komen binnen via de Andersson Gate vlakbij het dorpje Okaukuejo. Overnachten doe je op de speciale campings of in de luxe lodges van Etosha.

Hebben we je geïnspireerd om op safari te gaan in Namibië? Bekijk dan alle rondreizen door Namibië.

Fotocredits: Stig Nygaard | Benard Dupont | Yeowatzup 

Reizen Namibië

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors