Top 5 wildparken in Afrika

Top 5 wildparken in Afrika

door Priscilla Nooijen

Vanuit een bootje zie je een kudde van olifanten en giraffen langs de oever aan het water nippen. Je zoekt verscholen luipaarden in bomen, bezoekt de nomadenstam Masai en bent getuige van de 'grote trek' waarbij miljoenen hoefdieren voorbij komen razen. Zandwolken belemmeren het zicht, maar het lukt je nog net om een mooi plaatje te schieten. Afrika is bij uitstek hét continent om wilde dieren te spotten.

Houd je verrekijker maar klaar, want wij hebben de vijf beste wildparken van Afrika op een rijtje gezet!

ZELF NAAR Namibië?

Bekijk alle 107 reizen naar Namibië

5. Chobe National Park, Botswana

Chobe National Park is het oudste park van Botswana en staat bekend om de vele olifanten die hier te vinden zijn. Het park is zo'n 11.000 vierkante kilometer groot en herbergt tussen de 50.000 en 100.00 olifanten. Maar ook roofdieren zijn hier volop aanwezig. Denk aan leeuwen, hyena's, luipaarden, wilde honden en cheeta's.

Een fijne manier om het park te verkennen is met een boottocht over de Chobe rivier. Je bent dan getuige van een grote hoeveelheid giraffen, olifanten, gnoes en springbokken die hier langs de oever van het water drinken. Wil je de trek van de olifanten, gnoes en zebra's van dichtbij meemaken? Bezoek het park dan in november als kuddes dieren door het park trekken en een spoor van zandwolken achterlaten.

4. Krugerpark, Zuid-Afrika

Eén van de beroemdste wildparken ter wereld met de grootste olifantenpopulatie is het Krugerpark in Zuid-Afrika. Je vindt er maar liefst 12.000 van deze enorme dieren. In dit park kom je niet alleen oog in oog te staan met de famous Big Five, maar ook cheeta's, nijlpaarden, impala's, buffels en krokodillen lopen er rond.

Een dag in het Krugerpark is lang niet genoeg. Gelukkig zijn er vijfentwintig kampen waar je kunt overnachten om het park de volgende dag verder te verkennen. Je gaat hier niet alleen op safari, maar je bezoekt ook geologische vindplaatsen uit het stenen en ijzeren tijdperk.

3. Etosha National Park, Namibië

Ver van de bewoonde wereld in Namibië vind je het Etosha National Park. Uniek aan dit park is dat je er de grootste olifanten van het continent vindt. De vitamines en voedingsstoffen die hier in de grond zitten, zijn hier de oorzaak van.

Naast de welbekende Big Five bewonder je hier een uitzonderlijke hoeveelheid van duizenden flamingo's en spot je watervogels. Na een goede regenbui verandert de gebarsten grond in een weelderig grasland en vind je hier dikke bossen en uitgestrekte blauwalgen.

Je bezoekt het park bij voorkeur tussen mei en september, wanneer de temperatuur wat afgekoeld is. Roofdieren liggen dan niet meer futloos in de boom. Omdat de huisjes in dit park erg duur zijn, kun je het beste een eigen tent meenemen. Zo ben je in ieder geval verzekerd van een slaapplek.

2. Masai Mara, Kenia

Het beroemdste park van Kenia is de Masai Mara. Je bezoekt dit park tussen juni en oktober, wanneer kuddes hoefdieren uit het Serengati in dit voedingrijke gebied verblijven. Je spot hier niet alleen de Big Five, maar je brengt ook een bezoek aan een traditioneel Masai-dorp. De Masai, een eeuwenoude nomadenstam, trekt hier nog steeds rond om het vee van voedsel te voorzien.

Naast de traditionele jeepsafari zijn er nog andere mogelijkheden om het Masai Mara te bewonderen. Wie durft, verkent het park te paard. Bekijk je het wildleven liever vanaf een ruime afstand? Boek dan een ballonvaart! Voor een kleine vijfhonderd euro bewonder je dit panoramische park vanuit de lucht.

1. Serengeti National Park, Tanzania

Ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld vind je in Tanzania. Een 14.763 vierkante kilometer groot gebied waar duizenden diersoorten te vinden zijn. Het Serengeti National Park is één van de meest geschikte parken ter wereld om de Big Five te spotten en is daarmee een populaire safaribestemming. Niet alleen is dit het meest geliefde park van Tanzania, ze is ook het oudste.

Je bewondert het wildleven in de Ngorongo Krater, gaat op zoek naar klimmende leeuwen of beleeft het park nog intensiever tijdens een lopende safari. Een bijzondere verschijning die je zeker niet mag missen is de jaarlijkse migratie door het park, bekend als de 'grote trek'. Miljoenen hoefdieren verlaten het opgedroogde Serengeti en trekken naar het groene Masai Mara National Park op zoek naar voedsel.

Reizen Namibië

Specialisten Namibië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors