Masai Mara
8,8
9,3 Algemene ervaring
9,8 Natuur
- Stranden
9,8 Wildlife
- Overige activiteiten
6,5 Bereikbaarheid

Masai Mara

door Niels Posthumus

Het Masai Mara National Reserve, kortweg de Masai Mara, is het beroemdste park van Kenia. Vooral de wildtrek van en de Serengeti in Tanzania is spectaculair. De oversteek van de Mara rivier is het hoogtepunt.

Een enorme stofwolk rijst op. De aarde schudt onder je voeten. Zelfs op veilige afstand. Niets houdt de voortrazende kudde tegen. Een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen stormen tussen juli en oktober de Masai Mara in en uit. Ze komen uit de Serengeti vlakte in het zuidelijker gelegen Tanzania. Ze komen op zoek naar water. En ze vertrekken weer als in Tanzania het regenseizoen begint.

Op de terugweg moeten de dieren de Mara rivier door. Het is het spectaculairste deel van de tocht. Duizenden gnoes en zebra's redden de overkant niet.

Survival of the fittest

Als je er naar kijkt, van een afstandje, of nog mooier, vanuit een luchtballon, zie je wat een oerkracht het moet zijn die de beesten drijft. Een eeuwenoude overlevingsstrategie. Een jaarlijkse terugkerende routine. Puur instinct. Een missie die niet mag lijden onder de enorme verliezen die vallen.

Het water spat op. De dieren vertrappen elkaar in het water. Angst, maar ook de vastberadenheid staat geschreven in hun verwilderde ogen. Het is de natuur in zijn puurste en hardste vorm. Survival of the fittest in het ultieme.

Het is onvoorstelbaar dat je maar 270 kilometer en vijf uurtjes rijden ten zuiden van Nairobi bent.

Jachtseizoen

In juni trekken de kuddes de Masai Mara in. Het aantal dieren is dan op zijn top. In Tanzania baren de dieren veel jongen om het latere populatieverlies tijdens de tocht te compenseren.

Ze grazen drie maanden lang in de Masai Mara. Het is dé tijd om in het park rond te jakkeren in je 4x4 terreinwagen. Met de hoefdieren komen namelijk ook de cheeta's, luipaarden, wilde honden, hyena's en leeuwen. Het jachtseizoen is geopend.

Big Five

Dat het ritme van de natuur onverbiddelijk is, kan je niet ontgaan in de Masai Mara. De kudde stopt voor niets. Waar zij komen, nemen ze bezit van de glooiende vlaktes, laagbegroeid met hier en daar een acaciaboom met typerende platte top.

Het is niet alleen in de periode juni tot oktober dat Masai Mara de moeite waard is. Al is het park dan het spectaculairst. Je kunt er echter het hele jaar door de Big Five zien - olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard.

Masai dorpen

Ook kun je er traditionele Masai dorpen bezoeken. De Masai leven er nog altijd met hun vee, waarmee ze rondtrekken in het gebied.

Samen met het Serengeti park heeft Masai Mara een zware stempel gedrukt op het wereldwijde beeld van Afrikaanse natuur. Talloze natuurfilms zijn er geschoten.

Leeuwen

Het is de savanne zoals we die kennen van foto's. Het is het bekende plaatje van die mannetjesleeuw, die in de ondergaande zon ligt te luieren in het gele gras. De kleur van zijn vacht gaat over in die van de natuur om hem heen. Hij kijkt in de verte. Zijn manen waaien naar voor door de rugwind.

Zulke plaatjes schiet ook jij als je in Masai Mara bent. Het is één van de laatste parken waar de natuur nog volledig zijn eigen gang lijkt te gaan. Waar mensen slechts ademloos toekijken hoe de natuur zijn rust en wreedheid gelijktijdig uitstraalt.

Wat is er te doen in Masai Mara National Reserve?

 • Organiseer een safaririt vanuit Matatu of vanuit de lodge waar je overnacht. De Masai Mara is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten.
 • Ben je niet bang om als lokaas voor leeuwen te dienen, dan kun je de Masai Mara ook al paardrijdend verkennen. Je boek je paardsafari in de hotels of lodges net buiten het park.
 • Bezoek het Maasai dorpje tussen de Oloolaimutiek en de Sekenani poorten van Masai Mara. Het dorpje verwelkomt bezoekers, echter alleen tegen een entree prijs.
 • Als je het geld hebt, is het zeker aan te raden een kleine 500 euro per persoon uit te geven aan een ballonvaart over Masai Mara. Er is geen betere manier om het panoramische park te bekijken dan vanuit een doodstille luchtballon.
 • Vergeet niet ook te voet, met een gewapende gids, het park af te speuren.
Like deze pagina

Reizen Masai Mara

Meer Masai Mara

Reviews Masai Mara

Masai Mara, een belevenis! (bezocht in december 2007)

Review geschreven door Dicky Klijnsmit op 23 juni 2017

In de Masai Mara is heel veel wild te zien. Mijn tip is om er niet met een reisgezelschap heen te gaan, maar huur een gids met een safaribusje en ga met je eigen gezelschap. Wij waren bijvoorbeeld met twee zussen, een broer en de echtgenote van die broer, dus met z'n vieren in een busje voor 6 personen. Sammy was onze ( goede, uitstekende) gids. Hij wist het wild te vinden en kende de Mara op z'n duimpje.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Masai Mara

 • Er zijn heel veel mooie lodges
Ultieme tip: Mijn enige tip staat hierboven: vooral niet met een groot reisgezelschap gaan, maar met een klein groepje.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Masai Mara zoals nooit eerder meegemaakt (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Dorien van Engelenburg op 31 mei 2017

Een paar jaar geleden waren we in de Masai Mara en moesten we uren rijden en zagen we weinig... In 2016 waren we in de maand juni en dat was veel beter! We hebben zo ontzettend veel dieren gezien: leeuwen (minstens 20), cheetah's (8), hele kuddes gnoes en zebra's die aan de trek begonnen waren en nog veel meer! Ons hoogtepunt waren de luipaarden. Die zijn heel moeilijk te vinden, maar we vonden er twee keer één. De eerste lag boven in een boom te slapen, met naast hem een half afgevreten impala. De tweede dag zagen we twee leeuwinnen die een luipaard aan het opjagen waren en zo een boom injoegen. Volgens onze gids hadden die leeuwen de dag ervoor nog een jong en waarschijnlijk nu niet meer! De natuur is soms wreed, maar zo bijzonder! Ja de Mara is groot, maar je kunt hele mooie dingen zien en meemaken, dus het is een echte aanrader!

Pluspunten Masai Mara

 • natuur
 • dieren

Minpunten Masai Mara

 • groot
 • veel rijden
Ultieme tip: Ga met een gids en niet alleen, gidsen hebben onderling contact en brengen je naar de beste plekken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Verrast door de Masai Nara (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Martin Custers op 22 mei 2017

Wauw helemaal overdonderd door de natuur... zowel door de flora als de fauna. Wat een geweldig landschap. Op het moment dat ik er was (einde van de regentijd) een aaneenschakeling van groentinten. En wat een prachtige dieren... Ben helemaal verliefd geraakt op de zebra's met hun prachtig lijnenspel. Echt geweldige ervaring! Mag niet ontbreken op je Bucketlist.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Zorg dat je een goede gids hebt... iemand die er vaak komt.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Masai Mara, de beste wildbeleving ever (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Dorien van Engelenburg op 08 juli 2016

De reis naar de Masai Mara is al een belevenis op zich. De weg ernaar toe is erg slecht en je danst door de auto heen. De natuur en het leven langs de weg geeft je voldoende energie om de reis prima te doorstaan! In deze tijd van het jaar begint de grote trek van de Serengeti naar het groene gras van de Masai Mara. Je treft er kuddes van 100-1000 gnoes aan. Dit betekent dat ook de leeuwen, de cheetah's en zelfs het luipaard heel actief is met jagen. Wij hebben tientallen leeuwen kunnen zien, lekker knagend aan een zebra, of die een dutje deden. Helaas geen kill meegemaakt, maar dat konden we ons wel inbeelden hoe dat geweest moest zijn.
Als je soms wat langer stilstaat op een plek dan kun je de dieren goed bekijken. Eigenlijk zijn alle dieren het nader bekijken waard: zebra's, gnoes, wildebeasts en warthogs, je raakt niet uitgekeken!
Als vogelliefhebber kun je hier ook genieten van allerlei mooie vogels. Het is wat meer zoeken als bijv. in Naivasha naar leuke volgens, maar nabij een watertje of bosjes kun je voldoende leuke vogels spotten.
De Mara...veel rijden, maar de moeite waard voor je beste wildbelevenis in KENIA!

8,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Masai Mara

 • kans op veel wild
 • prachtige natuur
Ultieme tip: Blijf wat langer staan bij een kudde dieren en geniet van hun gedrag!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Op safari in Masaai Mara is alles wat je zoekt en meer (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 23 mei 2016

Masai Mara is het grootste nationale park van Kenia. Vooral in de maanden juli en augustus wordt het park druk bezocht vanwege de Grote Trek, de migratie van duizenden wilde dieren van het Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. Maar ook in mei, als de trek nog niet echt begonnen is, kun je allerlei wilde dieren spotten in het park. Wij hadden zelfs zoveel geluk dat we drie van de Big Five hebben gespot: buffels, olifanten en leeuwen met jongen. En daarnaast hebben we nog cheetahs, hyena's, giraffen, zebra's, impala's, hippo's en nog veel meer gezien!

Een voordeel van de Masai Mara in het laagseizoen bezoeken is dat je niet met drommen safari-busjes rondom de beesten staat. Ik denk dat we in totaal 4 anderen busjes met toeristen hebben gezien. De temperaturen lopen overdag tot hoog op, dus je kan gewoon in je zomerkleren op safari :)

Als je een bezoek aan Kenia brengt, kun je dit unieke wildpark zeker niet overslaan!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Masai Mara

 • Groot aanbod van wildlife

Minpunten Masai Mara

 • Prijzige accomodaties
Ultieme tip: Zorg dat je gids op het netwerk van intercoms met de andere busjes in het park zit, hiermee communiceren ze met elkaar over de vindplaats van dieren!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Afrika kenner
Sponsors