Nairobi
9,0
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Nairobi

door Willeke van Doorn

Wandel tussen de wolkenkrabbers door in het Uhuru Park en maak foto's van giraffen en leeuwen in het Nairobi National Park met de moderne skyline op de achtergrond. Welkom in Nairobi, safari hoofdstad van de wereld!

Britse kolonisten stichtten Nairobi in 1899 in een strategisch gelegen moerassig gebied aan de voor hen belangrijke spoorlijn richting Oeganda. De nederzetting moest een paar jaar later al worden herbouwd, omdat zij was platgebrand na een pestuitbraak. In 1907 schoof de stad in hiërarchie op en maakten de Britten Nairobi tot de hoofdstad van hun Oost-Afrikaanse protectoraat. De stad bleef ook na de onafhankelijkheid in 1963 de hoofdstad van Kenia.

ZELF NAAR Nairobi?

Bekijk alle 36 reizen naar Nairobi

Safari hoofdstad van de wereld

Vandaag de dag is Nairobi een drukke, maar onveilige metropool. Het is een groene stad vol parken en de uitvalsbasis voor safari's in de nabijgelegen wildparken. Tussen de parken door steken wolkenkrabbers soms meer dan honderd meter de lucht in.

Vanwege haar ligging vlakbij de nationale parken is Nairobi voor veel reizigers slechts een tussenstop op weg naar een safari. Niet voor niets draag de stad de bijnaam 'Safari hoofdstad van de wereld'. Vanuit Nairobi vertrek je op safari's naar bijvoorbeeld het Nairobi National Park.

Nairobi: de bezienswaardigheden

Dat betekent overigens niet dat er in Nairobi zelf niets te beleven valt. Op luchtfoto's lijkt de metropool soms meer op een park met wat gebouwen dan op een stad met parken. Het beroemdste park grenst aan het centrum: het Uhuru Park. Telkens wanneer er protesten, demonstraties of belangrijke speeches zijn in Kenia, zie je dit park terug op het journaal.

Nairobi telt verder genoeg bezienswaardigheden om iets langer in de stad te blijven hangen voordatje op safari gaat. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het National Museum van Kenia of het Karen Blixen Museum. De schrijfster woonde een tijdje in dit koloniale huis dat nu is omgetoverd tot een museum. Blixen schreef het boek Out of Africa waar later een film van werd gemaakt.

Naast het bezoeken van deze bezienswaardigheden, kom je in Nairobi vooral tot rust. Het is een stad om even adem te halen tijdens een langere rondreis door Afrika. Je bent even terug in de ontwikkelde wereld. In een stad waar het internet relatief snel is. Waar je al je adminstratieve zaken regelt die je elders in Afrika moest uitstellen.

Central Business District Nairobi

Die ontwikkelde wereld zie je vooral terug in het Central Business District van Nairobi. Tussen de parken door steekt de skyline van Nairobi de lucht in. Deze skyline is het resultaat van twee grote bouwperiodes.

In de jaren zestig, kort na de onafhankelijkheid, struikelde je in het zakencentrum van Nairobi over de bouwputten. In de jaren negentig maakte het zogenaamde Central Business District van Nairobi een nieuwe bloeiperiode door.

In 2006 kregen de meeste flats, in hoogte variërend tussen tachtig en 140 meter, een nieuw likje verf. Het Central Business District ziet er daardoor heel redelijk onderhouden uit. Het huisvest Afrikaanse hoofdkantoren van onder meer Coca Cola en Google.

Toch boeken weinig mensen een stedentrip naar Nairobi. Maar dit hoeft ook helemaal niet. Waarom zou je overal ook lang moeten blijven. Wat voor afbreuk doet het aan een stad, als zij voornamelijk een springplank is naar wildparken in de omgeving?

Nairobi National Park

Bovendien zijn die wildparken nog veel dichter bij de stad dan je denkt. Het Nairobi National Park grenst zelfs direct aan de drie miljoen zielen tellende metropool.

Het is een surrealistisch gezicht: vlak voor je een giraf, op de achtergrond de moderne stedelijke skyline. Met nog meer geluk schiet je zelfs een foto van een wolkenkrabber waarvoor in het wild een leeuw ligt te luieren.

Weer Nairobi

Het Nairobi National Park bezoek je het beste buiten het regenseizoen. Plan je reis naar Nairobi in januari en februari of tussen juni en september. Dan ben je verzekerd van droog weer.

De temperaturen zijn in ieder geval het hele jaar door aagenaam in Nairobi. De stad staat bekend om haar heerlijke klimaat. Het is in Nairobi altijd tussen de 20 en 24 graden dankzij haar hoge ligging op 1.661 meter.

Veiligheid Nairobi

Houd bij het plannen van je safarireis naar Nairobi ook rekening met de veiligheidssituatie in het land. Zeker in het Central Business District, maar eigenlijk in de hele stad, is niet het verstandig om 's avonds en 's nachts alleen de straat op te gaan.

In het CBD vinden regelmatig demonstraties plaats waar de politie bij optreedt. Vaak zijn die demonstraties op maandag en donderdag. Ook zijn er sinds 2013 verschillende aanslagen geweest in Kenia en blijft de terreurdreiging aanwezig.

Houd voorafgaand aan en tijdens je reis het lokale nieuws goed in de gaten en blijft ook op de hoogte van de laatste veiligheidsontwikkelingen via het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat is er te doen in Nairobi?

 • Kijk hoe babyolifantjes met de fles worden gevoed in het David Sheldrick Wildlife Trust.
 • Bezoek het Giraffe Center, waar onder meer de zeer zeldzame Rothschild giraffe wordt gefokt. Een goede plek om je kennis van natuur en wilde dieren wat op te vijzelen.
 • Kom in de sferen van de film Out of Africa in het Karen Blixen Museum. De schrijfster van het boek waarop deze film is gebaseerd leefde in een prachtig koloniaal huis dat tegenwoordig als museum dienst doet.
 • Maak een stadswandeling en laat het enorme Kenyatta Conference Centre op je inwerken. Een soort moderne bombastische architectuur die je niet meteen bij Afrika had gedacht.
 • Ga wandelen in de dicht bij Nairobi gelegen Ngong Hills, een prachtig groen gebied met hier en daar nog een echt traditioneel Engels landhuis.

Reizen Nairobi

Meer Nairobi

Reviews Nairobi

3 dagen was veel te kort (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door RI Nique op 05 juni 2017

Nairobi is een van 's werelds snelst groeiende steden.

Uniek is dat aan de rand van de stad Nairobi National Park ligt waar je leeuwen, neushoorns en andere grote wilde dieren spot. Elke bocht in de weg brengt een verassing zowel qua landschappen als qua wilde dieren. Opgericht in 1946, is Nairobi National Park het oudste park in Kenia. Ondanks zijn bescheiden omvang, is de biologische diversiteit groter dan dat van een aantal bekendere parken (Masai Mara, Tsavo... ). NNP is een heiligdom van wereldwijde betekenis voor een aantal bedreigde diersoorten, met name de zwarte neushoorn.

Aangekomen in uw eigen auto of taxi, kunt u gewoon entree betalen bij de gate en binnenrijden. De meeste hotels in Nairobi organiseren volledige en/of halve dag trips naar Nairobi National Park. Wat wel iets duurder is. Een andere zeer aan te bevelen optie is om een rondleiding te boeken bij Will Knocker official guide. Deze deskundige gids haalt je op bij de ingang in safari voertuig dat een verhoogde perspectief biedt en open dak. Het park is dagelijks geopend 06:00-18:00.

Het unieke ecosysteem van het park wordt bedreigd door een aantal ondoordachte ontwikkelingsprojecten. De noordelijke grens wordt aangetast door Nairobi Southern Bypass, momenteel in aanbouw, terwijl de Fase 1 van een grote nieuwe spoorlijn (SGR) ''modernisering project'' een plak zal afscheuren het zuidelijke einde. Profiteer nu nog van de pracht van dit park, straks bent u misschien te laat...

Logies zijn er ook, vlak naast het park. Een van de leukste plaatsen is Silole Sanctuary.
Je kan een cottage huren met of zonder fullboard eten en in- of exclusief safari.

Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan het aan Kitengela Glass Project naast het park .

Pluspunten Nairobi

 • Nairobi National Park
 • Kitengela
 • SiloleSanctuary

Minpunten Nairobi

 • Megastad
 • criminaliteit
 • carjacking
Ultieme tip: Kitengela glass art.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Blond blond blond (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Roos Van Bree op 07 mei 2017

Nairobi, de landingsbaan voor Kenia! Een plek waar je liever niet alleen als blonde meid aankomt. Veel politie met knuppels en veel mannen wie iets van je willen... nee zeker geen aanrader om als vrouw hier alleen te zijn.

Pluspunten Nairobi

 • betaalbaar

Minpunten Nairobi

 • mannen wie iets van jewilen
Ultieme tip: Ga met een reisgenoot.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek aan Kenya met school (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Tessa Ebbers op 29 januari 2017

Het was een hele gave ervaring. De mensen daar zijn zo super vriendelijk en ontvangen je met open armen. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld ook niet in de sloppenwijken. Door echt met de lokale bevolking in gesprek te gaan heb ik veel geleerd over het leven in Kenya en ook de gigantische verschillen tussen rijk en arm. Maar ook zeker over de ontwikkelingshulp die wij al jaren lang bieden en waarom dit wel of niet werkt. Een fantastische ervaring die ik iedereen aanraad!

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Nairobi

 • Aardige mensen
 • bijzondere sfeer
 • mooi contrast tussen stad en natuur

Minpunten Nairobi

 • Geen
Ultieme tip: Ga ik gesprek met de locals en ga ook in de lokale tentjes eens eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek aan Kenya met school (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Tessa Ebbers op 29 januari 2017

Het was een hele gave ervaring. De mensen daar zijn zo super vriendelijk en ontvangen je met open armen. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld ook niet in de sloppenwijken. Door echt met de lokale bevolking in gesprek te gaan heb ik veel geleerd over het leven in Kenya en ook de gigantische verschillen tussen rijk en arm. Maar ook zeker over de ontwikkelingshulp die wij al jaren lang bieden en waarom dit wel of niet werkt. Een fantastische ervaring die ik iedereen aanraad!

Pluspunten Nairobi

 • Aardige mensen
 • bijzondere sfeer
 • mooi contrast tussen stad en natuur

Minpunten Nairobi

 • Geen
Ultieme tip: Ga ik gesprek met de locals en ga ook in de lokale tentjes eens eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors