Kilimanjaro
8,2
9,0 Algemene ervaring
9,8 Mooi
7,3 Bereikbaarheid
6,8 Wildlife

Kilimanjaro

door Willeke van Doorn

Boven op de Kilimanjaro ligt Afrika aan je voeten. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Haar besneeuwde top heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Beklim de 5.892 meter hoge berg en kijk uit over het wolkendek onder je.

Gracieus steekt Afrika's hoogste berg op de grens met Kenia uit boven de savannelanden in het noorden van Tanzania. De Kilimanjaro. Op haar top liggen nog wat spikkels sneeuw. Tachtig procent minder dan ruim honderd jaar geleden, maar toch nog altijd haar handelsmerk. De opwarming van de aarde maakt eeuwige sneeuw in de tropen nog onwerkelijker. Beklim de berg en zie het met eigen ogen!

ZELF NAAR Kilimanjaro?

Bekijk alle 56 reizen naar Kilimanjaro

Sneeuw in Afrika

Je bent niet de enige die de Kilmanjaro wil beklimmen. Ruim 30.000 mensen gaan elk jaar Afrika's hoogste berg op. Onder het mom van 'je kunt er nu nog sneeuw in Afrika zien', stoken reisorganisaties het vuurtje rond de machtige vulkaan lekker op.

Toch hebben ze natuurlijk een punt. De indrukwekkende sneeuwkap van weleer is in al zijn glorie alleen nog te zien op het etiket van het plaatselijke Kilimanjaro bier. Maar soms heb je geluk. In januari 2008 lag er opeens weer een hele berg ijs op de hoogste van de drie vulkanische toppen. Het deed tijdelijk alle waarschuwingen van Al Gore versmelten.

An inconvenient truth

In zijn film 'An inconvenient truth' gebruikt de voormalig vicepresident van de Verenigde Staten de Kilimanjaro als voorbeeld van slinkende ijskappen wereldwijd. Het resultaat van milieuvervuiling, zegt Al Gore. Een gevolg van temperatuurfluctuaties tussen twee mini-ijstijden, zeggen zijn tegenstanders.

Hoe het ook zij, je moet geluk hebben als je op de 5.892 meter hoge top tegenwoordig nog een poollandschap wil aantreffen. Vooral omdat er zo weinig neerslag valt. Het vriest namelijk nog wel vaak op de top van de Kilimanjaro. Zonder regen echter geen sneeuw of ijs. De 'smeltende ijskap' uit de film 'An inconvenient truth' is dus vooral een kwestie van droogte.

Lager op de helling van het hoogste vrijstaande bergmassief ter wereld is het beter gesteld met de neerslag. Boven de graslanden begint de berg met tropisch regenwoud. Hoe hoger je komt, des te dunner de begroeiing echter wordt. Boven de 4.200 meter verandert het landschap zelfs in een toendragebied met woestijnachtige trekjes.

Kilimanjaro beklimmen

Je bedwingt de Kilimanjaro via een van de zes klimroutes. Je hoeft niet getraind te zijn. Laat de ijsbijlen en spikeschoenen ook maar thuis. De hoogste berg van Afrika is technisch relatief gemakkelijk te beklimmen.

Toch haalt ruim de helft van alle klimmers de top niet. Een goede conditie is namelijk wel noodzakelijk. De lucht aan de top is ijl en veel haastige wandelaars krijgen last van hoogteziekte.

Coco Cola route

De Marangu route is de populairste klim naar de top van de Kilimanjaro. Deze tocht, die ook wel de Coca Cola route wordt genoemd, voert je in vijf dagen omhoog. Dat is snel. Je hebt dan ook minder tijd om te wennen aan de grote hoogten.

Er is ook andere reden om deze route niet te nemen. De bijnaam 'Coca Cola route' zegt eigenlijk al genoeg. Je trekt op deze tocht van overbevolkt tentenkamp naar hutjemutje camping.
Je loopt in het hoogseizoen op de Coca Cola route zowat in een file omhoog. Langs de paden staan Afrikanen cola en andere frisse versnaperingen voor onderweg te verkopen. Niet echt avontuurlijk.

Machame route

De drie dagen langer durende Machame route is een goede tweede in populariteit. Het is een tocht met mooiere uitzichten en hij is een stuk rustiger. De overige vier routes omhoog zijn meer iets voor de getrainde wandelaar.

Durf je het aan, maak het jezelf dan moeilijk en loop de veel steilere Umbwe route. Je hiket via een kort, steil pad rechtstreeks naar de top. Dit maakt de tocht zwaar en geeft je vrijwel geen tijd om aan de hoogteverschilen te wennen.

Welke route je ook neemt, op de top wacht je een spectaculair uitzicht. Met je voeten in de sneeuw kijk je op 5.892 meter hoogte uit over het wolkendek dat boven Afrika zweeft. Even poseren voor een foto bij het bordje dat bewijst dat je op de top van Afrika bent geweest.

Moshi

Alle routes starten in het dorpje Moshi aan de voet van de berg. Blijf daar een paar dagen. Rust goed uit, voor je fit aan de klim begint. En lees daar het wereldberoemde boek 'Snows of the Kilimanjaro' van Ernest Hemingway. Kom je alvast lekker in de stemming.

Bezoek ook de koffieplantages in en rondom het stadje Moshi. Maar dan is het tijd voor waar je echt voor komt: het beklimmen van de Kilimanjaro. In een paar dagen klim je naar de hoogste top van Afrika, onderweg kampeer je in tentjes en geniet je van de mooiste uizichten over het Afrikaanse continent. Een onvergetelijke ervaring voor op je bucketlist!

Wat moet je weten over de Kilimanjaro?

 • Bedwing de Kilimanjaro via de meest gelopen en daardoor wat al te toeristische en drukke Marangu route.
 • Maak het jezelf moeilijk en loop de veel steilere Umbwe route. Rechtdoor omhoog naar de top.
 • Kies voor een zwaarteniveau tussen deze twee extreme routes in en kies de prachtige Machame route.
 • Ga niet voor een wandeling naar de top, maar wandel op de lagere niveaus van de 5.896 meter hoge berg, bijvoorbeeld de Mweka of de Rongai route.
 • Check out de Chagga stam en de koffieplantages in en rondom het stadje Moshi aan de voet van de Kilimanjaro.

Reizen Kilimanjaro

Meer Kilimanjaro

Reviews Kilimanjaro

Mt. Kilimanjaro, de laatste gletjers van Afrika. (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Ton Peters op 18 november 2019

Het beklimmen van de Kilimanjaro 5895+ in Tanzanië, het dak van Afrika en 1 van de 7 Summits; dat is een geweldig avontuur. Word getuige van de laatste gletjers van Afrika en geniet van het onwerkelijke uitzicht. Je hebt voor de 5 a 7 daagse klim niet eens echte bergklim skills nodig, maar wel een goede conditie. Uiteraard maak je ook kennis met de Afrikaanse cultuur en kun je naderhand een safari doen.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
9 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Kilimanjaro

 • Geweldige vergezichten
 • geweldige porters en gidsen helpen je naar de top

Minpunten Kilimanjaro

 • kans op hoogteziekte
Ultieme tip: Eenmaal boven de wolken zijn de zons op- en ondergangen geweldig.
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers

ontzettend gave unieke ervaring (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Linda Faassen op 11 november 2018

Verschillende routes, in verschillend aantal dagen.
Wij kozen voor een 6 daagse reis via de machame route.
Een pittige reis in een kort tijdsbestek. Dit kan lichamelijk niet iedereen aan ivm. hoogte ziekte.
Een raar fenomeen waar iedereen wel iets van voelt. Ben je hier vatbaar voor, raad ik de korte versie niet aan. Door de verkorte versie geen tijd voor verveling. Zowel voor als na de middag stevig doorwandelen, met hier en daar zelfs een echte klim ("Great Baranco Wall": 260 m hoge steile wand tot 4100m.)
Je wandelt in 6 dagen door zo'n verschillend mooie landschappen dat de uitzichtfoto's ontelbaar zijn.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Kilimanjaro

 • echt contact met de locals
 • fantastische uitzichten / landschappen
 • Unieke ervaring
 • avonturistisch

Minpunten Kilimanjaro

 • de reis is heel prijzig waarbij het geld niet richting de juiste personen gaat.
Ultieme tip: Ben je fysiek in staat tot een klim, geen hoogtevrees: Kies een route incl. de Great Baranco Wall. De overnachting op Baranco Camp was 1 vd mooiste. De ochtend klim is fantastisch.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The Roof of Africa (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Gerben Hop op 25 juni 2017

De Kilimanjaro is de hoogst vrijstaande berg. Het is een geweldige ervaring om met locals de berg te mogen beklimmen. Dagelijks een andere wereld om je heen. Geweldige vergezichten en mooie mensen ontmoet. Een geweldige levenservaring.

Pluspunten Kilimanjaro

 • aardige locals
 • mooie natuur
Ultieme tip: Mocht je de mogelijkheid hebben om te gaan. Doen!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemende beklimming van Kilimanjaro (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Antonia van der Munnik op 13 mei 2017

Kilimanjaro is een beklimming die je gewoon een keer gedaan moet hebben. Hoewel Kili één van de makkelijkste 7-summit bergen is blijft het een serieuze trektocht waar je echt wel wat voorbereiding voor moet doen. Eenmaal fit aan de trip begonnen is het het allemaal waard. We kozen voor een lange aanlooproute. Je begint in het regenwoud met apen boven je hoofd om een aantal dagen later op het hoogtepunt met vrieskou in het donker naar de top te lopen. Als je vervolgens de zon ziet opkomen en ontvouwt Kili zich voor je. Rode aarde met op de achtergrond de Gletsjers. Onnodig te zeggen dat het bereiken van de top op 5.895 meter letterlijk een hoogtepunt is.

7,5
9 Algemene ervaring
10 Mooi
6 Bereikbaarheid
5 Wildlife

Pluspunten Kilimanjaro

 • Natuur
 • rust
 • lopen

Minpunten Kilimanjaro

 • sanitair
Ultieme tip: Boek de beklimming bij een reisorganisatie die is aangesloten bij één van de organisaties ter bescherming van de dragers.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

One of the seven summits! (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Denise Mooijman op 10 december 2016

Deze bijzondere klim hebben wij afgelopen mei ondernomen. Tijdens de klim zijn prachtige vergezichten te zien met een afwisselend landschap per zonegrens op de berg. De trekking werd begeleid door ervaren gidsen van Easy Travel en met de ondersteuning van het hele team hebben wij de top mogen halen! Fysiek en mentaal is het een bijzondere uitdaging die ik iedereen wil aanraden.

7,8
8 Algemene ervaring
10 Mooi
6 Bereikbaarheid
7 Wildlife
Ultieme tip: Bereid de klim voor met ondersteuning van het boek 'Kilimanjaro, the trekking guide to Africa's highest mountain' van Henry Stedman.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors