Stone Town Zanzibar
8,2
8,3 Algemene ervaring
8,2 Beziens­waardigheden
8,3 Locals
7,5 Restaurants
7,5 Veiligheid
9,3 Stranden

Stone Town Zanzibar

door Niels Posthumus

Stone Town op Zanzibar heeft onmiskenbaar een Arabische sfeer. De Sultan van Oman liet de stad eeuwen geleden bloeien. Maar ook vind je er jugendstil en victoriaanse architectuur.

Smalle steegjes

De muezzin roept vanaf een minaret op tot gebed. Jij neemt in de schaduw van de stenen stad nog een stevige slok van een ijskoud biertje. Je zit op het terras van een victoriaanse villa in Zanzibar.

ZELF NAAR Stone Town Zanzibar?

Bekijk alle 25 reizen naar Stone Town Zanzibar

Aan de overkant van de straat kijk je in een wirwar van smalle steegjes. Vaak zijn het doodlopende weggetjes die voor hun einde niettemin talloze zijvertakkingen kennen. Zijstraten die op hun beurt weer leiden naar binnenperkjes. Groen begroeid, met afbladderende verf in pasteltinten.

Specerijeneiland

Stone Town doet Arabisch aan. Je waant je in Damascus, of in Lahore misschien. Niet in Oost-Afrika. De bochtige steegjes, de mozaïeken en de Omaanse paleizen springen in het oog. Toch vind je er ook Portugese kapelletjes en Anglicaanse kathedralen.

'Specerijeneiland' heet Zanzibar ook wel. De Stenen Stad is het oude centrum van het tropische eiland voor de kust van Tanzania, drie uur varen vanaf Dar es Salaam.

De witte palmstanden van de archipel lokken je in al hun onweerstaanbaarheid al tijdens de overtocht als sirenen. Toch doe je er goed aan juist wat langer in de oude stad te blijven.

Sultan van Oman

Het is de opeenstapeling van cultuurschatten die Stone Town zo bijzonder maakt. De resten van de Perzische overheersing tot aan het jaar 1503. De sporen die Portugese kolonisten daarna nalieten. Victoriaanse overblijfselen. En de Arabische architectuur met een Swahili sausje - de overheersende cultuur in Tanzania.

Zijn grootste bloeiperiode beleefde Zanzibar in de twee eeuwen na 1698 toen de Sultan van Oman de stad onderwierp. De sultan was zo weg van het eiland dat hij het de hoofdstad van zijn rijk maakte. Deze periode bracht Zanzibar zijn Arabische atmosfeer.

Onafhankelijkheidsstrijd

De Engelsen konden hierna niet echt meer hun stempel drukken op het eiland. Zij veroverden Zanzibar weliswaar in de negentiende eeuw, maar moesten het snel daarna alweer uit handen geven.

Een bloederige strijd ging vooraf aan de onafhankelijkheid van Zanzibar in 1964. En ook in de eerste vrije jaren hield geweld het paradijselijke eiland in zijn greep.

Tegenwoordig zijn de straten van Zanzibar gelukkig een stuk rustiger. Al zijn sommige wijken nog wel altijd in schrikbarend verval.

Ciné Afrique

Hoe verschrikkelijk die armoede ook is, het kan de schoonheid van Stone Town niet wegnemen. De pracht van het paleis van de Omaanse sultan bijvoorbeeld, dat aan de waterkant uitkijkt over de haven, is onaantastbaar.

Maar de schoonheid van Zanzibar schuilt juist ook in de kleinere, meer verstopte plekken. In de paarsroze jugendstil bioscoop Ciné Afrique bijvoorbeeld, in de smalle straatjes van het noorden van de oude stad.

Forodhani Gardens

's Avonds komen veel eilandbewoners samen in de Forodhani Gardens. In dit park langs het strand bereiden zij hun avondmaal. De heerlijkste geuren stijgen op. Vrouwen kruiden hun visgerechten krachtig met de specerijen die de boeren op hun landerijen rond de stad verbouwen. De zon zakt achter de horizon.

Het kan maar zo zijn dat uitgerekend dit avondbeeld ontdekkingsreiziger David Livingstone deed verzuchten: 'dit Zanzibar is de mooiste plek die ik ken in heel Afrika.'

Het zijn grote woorden uit de mond van de man die onder meer de Victoria Falls aan de westerse wereld toonde.

Wat is er te doen in Stone Town Zanzibar?

 • Houd je van fotograferen? Dan is er geen betere plek dan Stone Town op Zanzibar. Houd je camera dus in de aanslag op de pleintje en smalle steegjes met Arabische, Oriëntaalse en Indische invloeden.
 • Maak een trip langs de specerijenplantages op het eiland en laat al je zintuigen er volop genieten.
 • Het Beit el-Sahal is een oud paleis dat dienst doet als historisch museum over de tijd van de sultans. Er is geen betere plek om een beeld te krijgen over hoe deze heersers ooit leefden.
 • De kathedraal van de Anglicaanse kerk is gebouwd op de oude slavenmarkt van de Arabieren.
 • Wil je iets heel anders dan Stone Town, trek dan naar de palmenstranden verderop op Zanzibar en boek daar een duiktrip naar het koraal dat het eiland omringt.

Reizen Stone Town Zanzibar

Meer Stone Town Zanzibar

Reviews Stone Town Zanzibar

Short brake to a special island (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Rens Veenhuis op 21 november 2019

Prachtige stad waarin de roots van Mick Jagger verankerd zijn.
Een Stad met prachtig bewerkte deuren maar ook een gruwelijke geschiedenis als overslagplaats van slaven.
Voor de kust ligt prison island.
In het noorden vind je een turtle sanctuary, in het oosten ern natuurpark en prachtige stranden.
In het zuiden prachtige resorts veelal gebruikt om uit te tusten van een safari op het vaste land

9,3
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Stone Town Zanzibar

 • Prachtige smalle straten en bewerkte deuren.
Ultieme tip: Fumba resort
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Stonetown: terug in de tijd (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Heleen Wagemans op 22 december 2018

Stowntown is heel bijzonder. De kleine straatjes met ambachtelijke winkeltjes en heel veel straatverkopers brengen je in de sfeer van vroeger, de koloniale tijd. Bij de haven is een stadspark waar je heerlijk mensen kunt kijken. De rijkere moslimfamilies paraderen hier rond.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
8 Stranden

Minpunten Stone Town Zanzibar

 • pinnen is moeilijk
Ultieme tip: De haven en het stadsstrand. Tegen de avond zie je hier veel groepjes jongeren vissen met zelfgemaakte hengels.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Dansend de oceaan in (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Wilma van Kempen op 07 december 2017

Stone Town Zanzibar is zo mooi. Het is een paradijs op aarde. Terug in de tijd, vriendelijke mensen, veel te zien en beleven. Het is er veilig en vooral het plein is een aanrader. 's Avonds komt iedereen flaneren, een hapje eten en zo mooi mogelijk duiken.

Pluspunten Stone Town Zanzibar

 • alles
Ultieme tip: Ga op het plein zitten en geniet. Er gebeurt zoveel moois.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Niet heel bijzonder (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Roger van der Heijden op 15 november 2017

Vol verwachting gingen we na onze safari naar Zanzibar. Zanzibar zelf is een fantastisch bounty eiland. Maar Stone Town zelf is niet heel bijzonder. Het is een verpauperde stad waar je wel van kunt zien dat het vroeger een bloeiende stad moet zijn geweest. Leuk om even rond te lopen, maar niet meer dan dat.

7,7
6 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Stone Town Zanzibar

 • Lekkere restaurantjes

Minpunten Stone Town Zanzibar

 • Verpauperde stad
Ultieme tip: Even kort bezichtigen of overslaan. Niet teveel tijd aan besteden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep

Zanzibar (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Rita de Boer op 13 november 2017

Waanzinnig leuke plek en ontzettend vriendelijke mensen! We hebben een geweldige week gehad en hadden eigenlijk nog wel een paar dagen langer willen blijven. Ooit komen we hier weer terug, dat is zeker!

8,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden
Ultieme tip: Neem potloden, kleurboekjes, etc. mee voor de lokale kindjes!
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers

Zanzibar de parel van Afrika (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Tessa van Ewijk op 09 mei 2017

Stone Town is de leukste plek van Zanzibar! De binnenwegen verkennen met een gids, leuke souvenirtjes kopen en ontdekken hoe aardig het Afrikaanse volk is! Je kunt een excursie boeken om je door de binnenstad een wandeling te maken! Zeker aan te raden want het lijkt er wel een doolhof. Maar de moeite zeker waard! Niet alleen Stone Town is leuk maar ook Prison Island. Hier hebben ze oude en grote landschildpadden! Prachtig!

7,5
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
6 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Stone Town Zanzibar

 • de mooie gebouwen
 • vriendelijke mensen
 • leuke souveniers

Minpunten Stone Town Zanzibar

 • het lijkt wel een doolhof
Ultieme tip: Neem een stadswandeling door Stone Town met een gids!
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Leuk om in stone town te lopen (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Anneke Van der Helm-schrier op 01 maart 2017

Gezellie stad. Leuke shops. Lekkere tentjes om wat te eten of te drinken. De markt is wel leuk. Ik voelde me er wel veilig. We liepen er met z'n vieren. Op de markt hebben ze leuke dingen. Je kan ook met een boot naar Turtle eiland. Ook leuk om te doen.

Ultieme tip: Gewoon lekker slenteren
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Pole Pole (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Fiona Cleutjens op 22 januari 2017

"Pole Pole" is het eerste dat je leert zodra je aankomt in Zanzibar. Het betekent rustig aan, of, om de herhaling erin te houden, "slowly slowly". Zanzibar is bij uitstek een vakantie om het lekker rustig aan te doen. Je kunt er volop genieten van de mooie parelwitte stranden, de vriendelijke bevolking, en de kleurrijke hoofdstad Stonetown. Struinend door een wirwar van kleine, smalle straatje kom je kerken, huizen, winkels, bazaars en paleizen tegen met Arabische, Aziatische en Afrikaanse invloeden. De lokale marktlui willen graag hun vers gevangen vis verkopen op de kleurrijke en geurende markten. In dit historische stadje zijn de mannen bezig met houtsnijwerk, maken de kunstenaars een Tinga Tinga schilderij, en lopen moeders met een baby op de buik gewikkeld in prachtige kleurrijke kanga's (omslagdoeken). Er wordt van alles verkocht: Batik, manden antiek, en specerijen.

8,2
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Stone Town Zanzibar

 • kleurrijk
 • compact
 • gezellig

Minpunten Stone Town Zanzibar

 • Toeristisch
 • druk
Ultieme tip: Vergeet niet de zonsondergang te bekijken vanaf Sunset Bar bij het Africa House! Adembenemend mooi!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors