Ngorongoro krater
8,0
8,7 Algemene ervaring
8,3 Natuur
8,0 Stranden
8,0 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Ngorongoro krater

door Niels Posthumus

De Ngorongoro krater is de beste plek ter wereld om leeuwen te zien. De jaarlijkse hoefdierentrek door de enorme vlakte trekt ook veel cheeta's en luipaarden aan. Vanaf de kraterrand kijk je het vlakke, groengele dal in. Eindeloos strekt de Ngorongoro krater zich 600 meter lager voor je uit in het noorden van Tanzania, niet ver van de grens met Kenia.

Het Ngorongoro dal is volledig omsloten door de cirkelvormige bergrug. Het is de grootste vulkaankrater ter wereld die niet onder water is gelopen. Het dal beslaat zo'n 260 vierkante kilometer.

Safari walhalla

Je ziet grasland voor je in de diepte, waar slechts een spaarzame acacia zich boven de laaggroei heeft weten uit te worstelen.

Tegen de oostzijden van de kraterrand valt meer regen dan in het dal, op sommige plekken wel anderhalf keer zo veel als in Nederland. Grote plukken bos dekken daar dan ook de rotsige bodem af.

De Ngorongoro krater is het beloofde land voor elke safaritoerist. Het Afrika dat duizenden reisfolders en reclamespotjes beloven. De Ngorongoro krater is wereldwijd een begrip.

Vertrekpunt Arusha

Vanuit het dorpje Arusha vertrekken jeeps naar de krater, waar het wemelt van de roofdieren. Het wild is in de lage begroeiing goed zichtbaar.

Jachtluipaarden vind je vooral in de bomen aan de kraterrand. De vlakte zelf is voor de leeuwen. Nergens ter wereld is hun populatie zo dicht als in de Ngorongoro krater.

Ook lopen er relatief veel cheeta's rond bij het Ndutu meer. Cheeta's zijn echter klein en schuw. Ze blijven dus lastig te spotten.

Jaarlijkse wildtrek

Al deze roofdieren komen af op de rijke hoefdierenpopulatie in de krater. Vooral tijdens de jaarlijkse wildtrek is het voor hen eten zoveel je kunt.

In december trekken vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen. Het is in de Ngorongoro vlakte dan net gaan regenen. De dieren paren in de krater en trekken pas weer in juni weg als de droogte zijn intrede doet.

Vulkaan

De Ngorongoro krater ontstond ruim drie miljoen jaar geleden toen een vulkaan op de plek van de krater uitbarstte. De krachtige explosie sloeg een enorme krater in het landschap.

Rond onze westerse jaartelling trok het Mbulu volk de krater in. Zo'n 1700 jaar voegden de Datooga zich bij hen, totdat de oprukkende Masai beide volkeren rond 1840 uit de krater verjoegen. Het zou een voorbode zijn van hun eigen lot.

Masai

De komst van de allereerste Europeaan in de krater leidde de aftocht van de Masai in. In 1892 ontgon de Duitser Oscar Baumann het gebied. Hij besloot er een jachtparadijs voor de Europese elite van te maken. En zo geschiedde. Voor de Masai was niet veel plek meer over.

Nog altijd heeft de gids in je safari-jeep een geweer bij zich. Maar de tijden van Baumann zijn vervlogen. Jagen is tegenwoordig streng verboden in het gebied dat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het geweer is slechts voor noodgevallen. Voor als er echt geen uitweg meer is en een leeuw, olifant of zwarte neushoorn het op jullie auto heeft voorzien.

Wat is er te doen in de Ngorongoro krater?

 • Bezoek het Olduvai Gorge Museum, niet ver van de krater, gewijd aan de prehistorische vondsten in de Olduvai Gorge die ook wel gezien wordt als de ontstaansplek van de mens.
 • Ga op safari en spot leeuwen, olifanten en neushoorns, flamingo's en wat voor dieren al niet meer.
 • Zie hoe in december vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen trekken.
 • Bezoek ook het Tarangire National Park met tussen augustus en oktober één van de grootste wildpopulaties ter wereld en prachtig bezaaid met imposante baobab bomen.
 • Bereik de toprand van de vulkaankrater die de Ngorongoro is en geniet van het prachtige uitzicht tot bijna aan Kenia.
Like deze pagina

Reizen Ngorongoro krater

Meer Ngorongoro krater

Reviews Ngorongoro krater

Mooiste reis tot nog toe! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Cindy Boers op 18 juni 2017

Ik deel hier nu een foto van de Ngorongoro krater, maar alles in Tanzania was prachtig! Kanoën in Arusha national park tussen de nijlpaarden, Tarangire, Lake Manyara, slapen in green camps omgeven door het wild (echt zeker doen!!), de crossings van wildebeasts die we mochten meemaken in de Serengeti waarvan eentje van bijna een uur lang, het zien van allerlei vogels, primaten, katachtigen en de machtig mooie olifanten. En de milky way mochten we ook nog bewonderen tijdens een nachtsafari.

En dan nog de stilte die heerst tijdens een safari, de rust die je ervaart. Als je stil staat met je auto of ergens wandelt; je hoort echt helemaal niets. Of alleen het grazen van dieren, zingen van vogels, de wind. Ik ben nog nooit zo ontspannen en in het moment geweest tijdens een reis. Geen afleidingen, verleidingen, to do's; enkel omgeven door de natuur, constant op scherp en wachtend op het volgende avontuur. Ik weet zeker dat er in mijn leven nog vele safari's zullen volgend. Want wat je tijdens een safari ervaart, voelt en ziet, dat kun je niet beschrijven maar moet je zelf beleven. En dan ben je verkocht!

Na al dat natuurschoon zijn wij nog gaan relaxen op Zanzibar. Een spice tour is daar erg leuk om te doen. En daarnaast genieten van de parelwitte stranden en alle safari-avonturen nog eens de revue laten passeren!

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Bijzonder
 • Neushoorns

Minpunten Ngorongoro krater

 • Veel toeristen
 • Moeilijk bereikbaar
 • Nooit horeca in nationale parken dus zorg voor voldende water en eten!
Ultieme tip: Samen met je gids op zoek gaan naar de neushoorns die in de krater leven. En op zoek gaan naar het plekje op mijn foto en daar heeeel lang blijven kijken! :-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Jessica Bos op 14 juni 2017

In mei is Tanzania helemaal groen. Schitterende natuur. Vooral de Ngorongoro krater was indrukwekkend. Het contrast met de dieren in het gras met gele en paarse bloemetjes maakte het tot een waar sprookje.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
7 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • uitzicht
 • natuur

Minpunten Ngorongoro krater

 • druk
Ultieme tip: In mei is het rustig, schitterende natuur alleen kans op een bui. Als ik mocht kiezen zou ik weer in deze periode reizen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie natuur met verrassende ontmoetingen (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Wim Hulsegge op 27 mei 2017

Je daalt af van de bergen en je gaat een grote krater (ongeveer 260 m2 km)in. Houd je van de dieren uit Afrika, dan moet je hier geweest zijn. Je ziet vele soorten dieren. Zebra, olifant, leeuwen, neushoorns, ooievaars etc. Op een dag zoveel zien had ik nooit verwacht. In februari zijn er veel jonge dieren geboren. We zagen jonge gnoes, olifanten, zebra's, jachtluipaarden, leeuwen etc.
Indrukwekkend om dit te zien.

Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Safari vakantie (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Mandy Jans op 12 mei 2017

Wij hadden een rondreis gemaakt met reisorganisatie Matoke Tours. Echt een aanrader! Zij zijn gespecialiseerd in rondreizen door Afrika heen. Vandaar dat onze keuze ook daar op gevallen was. Geweldige route langs vijf nationale parken. Erg veel gezien in Tanzania, zo ook in Ngorongoro krater. Hier van heel ver een neushoorn mogen spotten. Deze zijn erg zeldzaam! De krater is echt immens! Zoveel dieren die je ziet! Zelfs drie mannetjes leeuwen op een rij gezien! geweldig!

7,3
8 Algemene ervaring
6 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Groter dan verwacht
 • veel wildlife
Ultieme tip: Doe de reis naar Ngorongoro krater niet in het hoogseizoen, dan kom je blijkbaar om in de safari jeeps. Wij hebben de reis in mei/juni gemaakt. Dit was perfect!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors