Ngorongoro krater
8,1
8,8 Algemene ervaring
8,8 Natuur
7,5 Stranden
8,8 Wildlife
7,0 Overige activiteiten
6,3 Bereikbaarheid

Ngorongoro krater

door Niels Posthumus

De Ngorongoro krater is de beste plek ter wereld om leeuwen te zien. De jaarlijkse hoefdierentrek door de enorme vlakte trekt ook veel cheeta's en luipaarden aan. Vanaf de kraterrand kijk je het vlakke, groengele dal in. Eindeloos strekt de Ngorongoro krater zich 600 meter lager voor je uit in het noorden van Tanzania, niet ver van de grens met Kenia.

Het Ngorongoro dal is volledig omsloten door de cirkelvormige bergrug. Het is de grootste vulkaankrater ter wereld die niet onder water is gelopen. Het dal beslaat zo'n 260 vierkante kilometer.

ZELF NAAR Ngorongoro krater?

Bekijk alle 95 reizen naar Ngorongoro krater

Safari walhalla

Je ziet grasland voor je in de diepte, waar slechts een spaarzame acacia zich boven de laaggroei heeft weten uit te worstelen.

Tegen de oostzijden van de kraterrand valt meer regen dan in het dal, op sommige plekken wel anderhalf keer zo veel als in Nederland. Grote plukken bos dekken daar dan ook de rotsige bodem af.

De Ngorongoro krater is het beloofde land voor elke safaritoerist. Het Afrika dat duizenden reisfolders en reclamespotjes beloven. De Ngorongoro krater is wereldwijd een begrip.

Vertrekpunt Arusha

Vanuit het dorpje Arusha vertrekken jeeps naar de krater, waar het wemelt van de roofdieren. Het wild is in de lage begroeiing goed zichtbaar.

Jachtluipaarden vind je vooral in de bomen aan de kraterrand. De vlakte zelf is voor de leeuwen. Nergens ter wereld is hun populatie zo dicht als in de Ngorongoro krater.

Ook lopen er relatief veel cheeta's rond bij het Ndutu meer. Cheeta's zijn echter klein en schuw. Ze blijven dus lastig te spotten.

Jaarlijkse wildtrek

Al deze roofdieren komen af op de rijke hoefdierenpopulatie in de krater. Vooral tijdens de jaarlijkse wildtrek is het voor hen eten zoveel je kunt.

In december trekken vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen. Het is in de Ngorongoro vlakte dan net gaan regenen. De dieren paren in de krater en trekken pas weer in juni weg als de droogte zijn intrede doet.

Vulkaan van 3 miljoen jaar geleden

De Ngorongoro krater ontstond ruim drie miljoen jaar geleden toen een vulkaan op de plek van de krater uitbarstte. De krachtige explosie sloeg een enorme krater in het landschap.

Rond onze westerse jaartelling trok het Mbulu volk de krater in. Zo'n 1700 jaar voegden de Datooga zich bij hen, totdat de oprukkende Masai beide volkeren rond 1840 uit de krater verjoegen. Het zou een voorbode zijn van hun eigen lot.

Masai vertrekt door jachtparadijs voor Europese elite

De komst van de allereerste Europeaan in de krater leidde de aftocht van de Masai in. In 1892 ontgon de Duitser Oscar Baumann het gebied. Hij besloot er een jachtparadijs voor de Europese elite van te maken. En zo geschiedde. Voor de Masai was niet veel plek meer over.

Nog altijd heeft de gids in je safari-jeep een geweer bij zich. Maar de tijden van Baumann zijn vervlogen. Jagen is tegenwoordig streng verboden in het gebied dat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het geweer is slechts voor noodgevallen. Voor als er echt geen uitweg meer is en een leeuw, olifant of zwarte neushoorn het op jullie auto heeft voorzien.

Wat is de beste reistijd voor de Ngorongoro krater?

De beste reistijd voor een bezoek aan de Ngorongoro-krater in Tanzania is over het algemeen tijdens het droge seizoen, dat loopt van juni tot oktober, aangezien de dieren zich dan concentreren rond de waterbronnen en het gras lager is, waardoor het gemakkelijker is om wild te spotten in deze prachtige vulkanische caldera.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Ngorongoro.

Wat is er te doen in de Ngorongoro krater?

 • Bezoek het Olduvai Gorge Museum, niet ver van de krater, gewijd aan de prehistorische vondsten in de Olduvai Gorge die ook wel gezien wordt als de ontstaansplek van de mens.
 • Ga op safari en spot leeuwen, olifanten en neushoorns, flamingo's en wat voor dieren al niet meer.
 • Zie hoe in december vanuit het noorden meer dan een miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 gazellen de krater binnen trekken.
 • Bezoek ook het Tarangire National Park met tussen augustus en oktober één van de grootste wildpopulaties ter wereld en prachtig bezaaid met imposante baobab bomen.
 • Bereik de toprand van de vulkaankrater die de Ngorongoro is en geniet van het prachtige uitzicht tot bijna aan Kenia.

Reizen Ngorongoro krater

Meer Ngorongoro krater

Reviews Ngorongoro krater

Adembenemend (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Michelle Vink op 16 december 2019

De ngorongorokrater is een van de mooiste safari's die je kunt doen in Tanzania. Neem in de zeer vroege ochtend een safari met een four wheel drive en spot een leeuw en leeuwin op huwelijksreis of loop tussen de olifanten door naar het toilet.
Geniet van de grote verscheidenheid aan natuur in een krater!

Pluspunten Ngorongoro krater

 • adembenemd

Minpunten Ngorongoro krater

 • geen
Ultieme tip: Een vroege fourwheeldrive safari om 5 uur in de ochtend. Warme kleding!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ngorongoro krater - de ark van Noah op aarde (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Ingrid Wientjens-van Gemert op 10 december 2019

Bij safari in Tanzania zeker de Ngorongoro krater bezoeken. Is de enige krater ter wereld die volledig intact is. Slaap op de kraterrand en maak een gamedrive vroeg in de ochtend, zodat je de zon ziet opkomen in de krater. Adembenemend mooi. Veel wildlife, een prachtige zonsopgang en hele mooie natuur maken dit zeker tot een onvergetelijke ervaring.

Pluspunten Ngorongoro krater

 • krater volledig intakt

Minpunten Ngorongoro krater

 • niet goedkoop
Ultieme tip: Wij hebben onze reis geboekt via Shemeji safari's (lokaal met een Nederlandse eigenaresse). Goede jeep, een fantastische gids en een hele lieve en zorgzame kok voor ons gezin.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Ngorongoro krater (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Nathalie Mauriks op 01 december 2019

Heel indrukwekkende afdaling van 600m in de krater. In de krater leven alleen wilde dieren, geen mensen. Prachtig om vanaf boven al dieren te kunnen spotten! Ongelooflijk veel gnoe’s en zebra’s die de trek maken naar het water.

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Populatie dieren
 • beschermd van de mens

Minpunten Ngorongoro krater

 • geen minpunten
Ultieme tip: Ga met een gids naar de krater
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Marrit Kuipers op 24 november 2019

De crater is een prachtig natuurreservaat met bijna een overkill aan dieren. Je hoeft niet bang te zijn dat je niets ziet. Hier heb je ook de kans om een neushoorn te zien. Deze hebben wij niet gezien helaas. Daarentegen wel heel veel leeuwen, nijlpaarden, buffels, verschillende soorten bokken en vogels, olifanten en migrerende gnoes en zebra’s, geweldig!

Pluspunten Ngorongoro krater

 • prachtig
 • veel wild
 • vergezichten

Minpunten Ngorongoro krater

 • Duur
 • dure verblijven
Ultieme tip: Niet te lang pauzeren, je mag maar kort in de krater zijn
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig weer en zicht over de hele krater (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Arjan de Vries op 11 november 2018

Tour door de krater is prachtig - groen aan 1 kant, droog aan de andere kant. Grote dichtheid van wild overal. Vraag je chauffeur gerust om her en der te stoppen en vergeet ook de kleinere dieren (jakhalzen, secretarisvogels, kraanvogels, zwarte ibissen) niet.

8,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
4 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Grote dichtheid van wild
 • compact

Minpunten Ngorongoro krater

 • Lastig bereikbaar
 • verplichte safarijeep
Ultieme tip: Blijf kijken voor eventuele zeldzame zwarte neushoorns... Neem een camera met flinke zoom mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The African bug (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Pien Bosma op 11 november 2018

Fantastische natuur. Van tropisch woud naar eindeloze vlakte. Van Masai tot geen mens te bekennen. Van pumba tot simba. Ze zijn er allemaal! Zoals de gids zei, “you have the been bitten by the African bug.” Of wel; als je eenmaal in Afrika bent geweest, heeft dit land een plekje in je hart.

Pluspunten Ngorongoro krater

 • ongerepte natuur
 • veel dieren
 • groot
Ultieme tip: Ga met een safariwagen de krater in en verwonder, verbaas en verrijk jezelf! Het is fantastisch! Vergeet af en toe niet om ook met je ogen te kijken, in plaats van door de lens.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastische ervaring (bezocht in augustus 2007)

Review geschreven door Joyce Dantuma op 03 december 2017

Rijdend door de krater waan je je in een fantasy film. De diepte, de vlaktes, de wilde dieren en het groen. Het is overweldigend. Je bent onderdeel van het dagelijkse leven van de dieren. Zo waren wij getuige van een groep leeuwinnen die een prooi te pakken hadden. Heftig, maar puur natuur.

Ultieme tip: Neem de tijd! Maak mooie foto’s. En ga met een klein groepje.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Lion King at the NgoroNgoro krater (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Martine Ames op 12 november 2017

Het is een super mooi park alleen de weg ernaar toe is wel heftig. Langs kleine wegen rij je schuin de krater omhoog. Geen goeie wegen maar als je boven bent een super uitzicht. Het lijkt klein totdat je beneden bent en de grote vlaktes zit vol met Gnoe's en zebra's.

Pluspunten Ngorongoro krater

 • groot park
 • veel wilde dieren

Minpunten Ngorongoro krater

 • toiletten zitten niet achter hekken
Ultieme tip: Lunchen bij de nijlpaarden poel
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

A new masai warrior to be (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Martine Ames op 12 november 2017

Het is een heftige rit naar de NgoroNgoro Krater. Maar als je op de rand staat dan overzie je het gehele park. En dan lijkt het klein totdat je naar beneden rijdt en dan heb je een ongelooflijke vlakte.

8,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
6 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • mooie lunchplekken

Minpunten Ngorongoro krater

 • geen
Ultieme tip: Het olifanten sanatorium
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een klein utopia (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marije Walbeek op 12 november 2017

De Ngorogoro-krater is een van de grootste kraters ter wereld. Door de steile hellingen van de krater komen er maar een bepaald soort dieren in de krater voor. Giraffen kunnen bijvoorbeeld niet de steile hellingen afdalen.
Wanneer je 's morgens de krater inrijdt, dan kun je door de laaghangende wolken de overkant niet zien. 's Middags kan je het zicht ontnomen worden door zandstormen. maar wanneer het zicht wel goed is, dan is het prachtig. Vooral het Sodameer geeft prachtige kleuren, of het nu vol water staat of droog staat.

7,7
8 Algemene ervaring
8 Natuur
7 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • uniek
 • bijzondere dieren
 • Kori Bustert
 • leeuwen

Minpunten Ngorongoro krater

 • soms slecht zicht door bewolking of zandstormen
Ultieme tip: Wanneer je de krater uitrijdt, stop dan een paar keer voor een prachtige foto!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

na twee weken gewerkt te hebben op ons project een safari naar de Ngorongoro krater (bezocht in november 2017)

Review geschreven door marcel pascal op 11 november 2017

Voor de derde keer naar de Ngorongoro krater geweest en dit keer was het raak. Oog in oog met het mooiste beest ter aarde.
De mannetjes leeuw in vol ornaat op vier meter afstand. Wat een pracht, elegance en kracht straalt van dit beest af, echt fantastisch.
De krater is mooi door zijn uitgestrekte vlakte, veel beesten, veel kuddes en kleur.
Geen last van andere voertuigen, want iedereen geeft elkaar de ruimte. Echt een aanrader.

Ultieme tip: Ga er lekker vroeg heen, zodra de mist en dauw weg is kun je gaan genieten en zie je de meest mooie beesten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste reis tot nog toe! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Cindy Boers op 18 juni 2017

Ik deel hier nu een foto van de Ngorongoro krater, maar alles in Tanzania was prachtig! Kanoën in Arusha national park tussen de nijlpaarden, Tarangire, Lake Manyara, slapen in green camps omgeven door het wild (echt zeker doen!!), de crossings van wildebeasts die we mochten meemaken in de Serengeti waarvan eentje van bijna een uur lang, het zien van allerlei vogels, primaten, katachtigen en de machtig mooie olifanten. En de milky way mochten we ook nog bewonderen tijdens een nachtsafari.

En dan nog de stilte die heerst tijdens een safari, de rust die je ervaart. Als je stil staat met je auto of ergens wandelt; je hoort echt helemaal niets. Of alleen het grazen van dieren, zingen van vogels, de wind. Ik ben nog nooit zo ontspannen en in het moment geweest tijdens een reis. Geen afleidingen, verleidingen, to do's; enkel omgeven door de natuur, constant op scherp en wachtend op het volgende avontuur. Ik weet zeker dat er in mijn leven nog vele safari's zullen volgend. Want wat je tijdens een safari ervaart, voelt en ziet, dat kun je niet beschrijven maar moet je zelf beleven. En dan ben je verkocht!

Na al dat natuurschoon zijn wij nog gaan relaxen op Zanzibar. Een spice tour is daar erg leuk om te doen. En daarnaast genieten van de parelwitte stranden en alle safari-avonturen nog eens de revue laten passeren!

9,0
10 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
10 Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Bijzonder
 • Neushoorns

Minpunten Ngorongoro krater

 • Veel toeristen
 • Moeilijk bereikbaar
 • Nooit horeca in nationale parken dus zorg voor voldende water en eten!
Ultieme tip: Samen met je gids op zoek gaan naar de neushoorns die in de krater leven. En op zoek gaan naar het plekje op mijn foto en daar heeeel lang blijven kijken! :-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige ervaring! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Jessica Bos op 14 juni 2017

In mei is Tanzania helemaal groen. Schitterende natuur. Vooral de Ngorongoro krater was indrukwekkend. Het contrast met de dieren in het gras met gele en paarse bloemetjes maakte het tot een waar sprookje.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
7 Wildlife
7 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • uitzicht
 • natuur

Minpunten Ngorongoro krater

 • druk
Ultieme tip: In mei is het rustig, schitterende natuur alleen kans op een bui. Als ik mocht kiezen zou ik weer in deze periode reizen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie natuur met verrassende ontmoetingen (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Wim Hulsegge op 27 mei 2017

Je daalt af van de bergen en je gaat een grote krater (ongeveer 260 m2 km)in. Houd je van de dieren uit Afrika, dan moet je hier geweest zijn. Je ziet vele soorten dieren. Zebra, olifant, leeuwen, neushoorns, ooievaars etc. Op een dag zoveel zien had ik nooit verwacht. In februari zijn er veel jonge dieren geboren. We zagen jonge gnoes, olifanten, zebra's, jachtluipaarden, leeuwen etc.
Indrukwekkend om dit te zien.

Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Safari vakantie (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Mandy Jans op 12 mei 2017

Wij hadden een rondreis gemaakt met reisorganisatie Matoke Tours. Echt een aanrader! Zij zijn gespecialiseerd in rondreizen door Afrika heen. Vandaar dat onze keuze ook daar op gevallen was. Geweldige route langs vijf nationale parken. Erg veel gezien in Tanzania, zo ook in Ngorongoro krater. Hier van heel ver een neushoorn mogen spotten. Deze zijn erg zeldzaam! De krater is echt immens! Zoveel dieren die je ziet! Zelfs drie mannetjes leeuwen op een rij gezien! geweldig!

7,3
8 Algemene ervaring
6 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Ngorongoro krater

 • Groter dan verwacht
 • veel wildlife
Ultieme tip: Doe de reis naar Ngorongoro krater niet in het hoogseizoen, dan kom je blijkbaar om in de safari jeeps. Wij hebben de reis in mei/juni gemaakt. Dit was perfect!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors