Top 4 minst knappe vogels van Afrika

Top 4 minst knappe vogels van Afrika

door Saskia Bergmeijer

Vogels zijn misschien wel een van de mooiste wezens op onze aardbol. Ze dragen alle kleuren van de regenboog op hun glimmende vacht. Hun vleugels bewegen sierlijk heen en weer op het ritme van de wind en ze hebben allemaal een gouden keeltje. Je staat eigenlijk versteld dat Moeder Natuur zóiets moois kan creëren. 

Maar niet elke vogel heeft geluk gehad met zijn uiterlijk. Sommigen stonden achteraan in de rij bij het uitdelen van hun kleurrijke veren en schattige snaveltje. Ondanks dat deze vogels er iets minder goed vanaf zijn gekomen, mogen we deze lelijke eendjes absoluut niet vergeten. Daarom hebben wij de top vier minst knappe vogels die je spot tijdens je rondreis door Afrika voor je op een rij gezet. 

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 129 reizen naar Tanzania

4. Struisvogel

Twee kale spillenpoten steken onder een enorm lichaam uit. Een mix van zwarte en witte veren bekleden zijn lijf, en een héél lange, veerloze nek eindigt bij een piepkleine kop. En dan hebben we het nog niet over zijn blik gehad: een beetje chagrijnig, een tikkeltje arrogant, maar toch ook wel héél aandoenlijk. 

De struisvogel is een bekende op de Afrikaanse savanne. Ga je op safari in het Kruger National Park, de Serengeti of de Ngorongoro krater? Dan kom je deze grootste vogel ter wereld geheid tegen. Kijk uit dat je hem niet boos maakt, want met een snelheid van zeventig kilometer per uur staat hij zo naast je safariauto. 

3. Witruggier

De witruggier is, net als de struisvogel, niet weg te denken uit de Afrikaanse nationale parken van Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika en Botswana. Maar of je deze reusachtige vogel graag tegenkomt is een tweede. 

Deze oncharmante havikachtige zie je tijdens je rondreis door Afrika hoppen naar een karkas, na een enorme snoekduik van grote hoogte. Al ruziënd met andere gieren en hyena’s kaapt hij het stinkende vlees met zijn vlijmscherpe snavel weg bij zijn concurrenten. Vandaar ook dat zijn kop en nek kaal zijn. Zo krijgt hij geen bebloed verenkleed als hij zijn snavel in een karkas stopt. Daar heeft de natuur toch goed over nagedacht.

2. Heremietibis

Er zijn weinig vogels op aarde met zo een bijzonder kapsel als die van de heremietibis. De diepzwarte lokken van dit lelijke eendje staan rechtovereind. Maar niet alleen zijn kapsel is opvallend. De kleine kop van de ibis is vuurrood met een lange, spitse snavel. En zijn veren zijn glanzend zwart met een donkergroene gloed. 

De heremietibis, ook wel kaalkopibis genoemd, klinkt je waarschijnlijk iets minder bekend in de oren. En dat is niet zo gek. Waar deze lepelaar eerst nog veel rondvloog in Europa, Noord-Afrika en West-Azië, vestigt hij zich nu alleen nog in bepaalde delen van Marokko, Turkije en Irak. Het is dus een wonder als je deze met uitsterven bedreigde vogel tegenkomt!

1. Afrikaanse Maraboe

En dan de vogel die écht helemaal achteraan in de rij stond. Met zijn hoge poten en witte en zwarte veren lijkt nog niet zoveel mis. Maar zodra je bij zijn kop komt, moet je toch wel even twee keer kijken. Hij heeft het al niet getroffen met zijn roze met zwart bespikkelde kale kop waar een aantal warrige veren uitsteken. Maar zijn enorme keelzak spant de kroon: deze bungelt tot onder zijn snavel, vooral gevuld met lucht om dominant over te komen.

De Afrikaanse Maraboe is het lelijke zusje van de charmante en sprookjesachtige ooievaar, en leeft in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hier jaagt hij samen met de bekende witruggier op hun lievelingseten: een smakelijk hapje aas van karkassen. 

Wil jij deze lelijke eendjes zelf spotten? Bekijk hier alle reizen naar Tanzania waar je ze bijna allemaal ziet! 

Fotocredits: Lip Kee

 

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors