De Grote Trek in de Serengeti en Masai Mara

De Grote Trek in de Serengeti en Masai Mara

door Yldau Otter

Duizenden wildebeesten wachten aan de oever van de Mara-rivier. Honderden hongerige krokodillen liggen op de loer. Klaar om toe te slaan zodra het eerste wildebeest een poging waagt. Zodra de kudde de moed heeft verzameld om de oversteek te wagen, houdt niets ze meer tegen. Het hoogopspattende water, de enorme stofwolken en de snuivende wildebeesten met blinde paniek in hun ogen, maken de Grote Trek een van de meest indrukwekkende dierlijke gebeurtenissen ter wereld. 

De migratie van een miljoen wildebeesten en honderdduizenden zebra’s en gazelles is een overlevingsstrategie die vele eeuwen teruggaat. Wil jij de Grote Trek meemaken tijdens je rondreis door Tanzania? Wij vertellen je waar en wanneer je dit het beste kan doen.

ZELF NAAR Tanzania?

Bekijk alle 98 reizen naar Tanzania

De Grote Trek

De migratie van miljoenen wildebeesten, zebra’s, en gazelles vindt elk jaar plaats in de Serengeti in Tanzania en deels in het Masai Mara National Park in Kenia. Tijdens deze migratie bewegen de kuddes zich door het hele gebied, op zoek naar gras en water om te kunnen overleven. Het wild kan namelijk niet het hele jaar op dezelfde plek blijven vanwege de droogte. 

Een kwestie van leven of dood, want roofdieren staan op de loer tijdens de zoektocht naar water. De zwakkere dieren redden het vaak niet om deze uitputtende tocht te volbrengen.

Verloop Grote Trek

Hoe de dieren zich bewegen, hangt af van de regenval en het beschikbare eten. Het verloop van de migratie is elk jaar anders, maar ziet er globaal zo uit:

  • November-december: in november start het regenseizoen in de Masai Mara en beginnen de kuddes aan de grote trek. De dieren trekken langs de oostkant van de Serengeti naar het zuidoosten, in de omgeving van de Ngorongoro-krater
  • December-februari: de kuddes bevinden zich in het zuidoosten van de Serengeti in Ndutu. Hier is voldoende voedsel voor de roofdieren, waardoor de kalven over het algemeen niet in gevaar lopen. Dit is dan ook de belangrijkste maand voor wildebeesten om geboorte te geven aan hun kalven.
  • Maart-mei: de pasgeboren wildebeesten zijn sterk genoeg om verder te trekken naar het zuiden van de Serengeti, op zoek naar verser gras. 
  • Juni-augustus: in juni steken kuddes de Grumeti-rivier over. Krokodillen liggen op de loer om aan te vallen zodra de wildebeesten uitglijden. Maar voordat de dieren de groene graslanden van de Masai Mara bereiken, moet er nog een belangrijke oversteek gemaakt worden: die van de Mara-rivier.  
  • September-oktober: de dieren die de oversteek overleven, blijven een tijdje in Masai Mara om te grazen. Tijdens deze maanden heb je een grote kans om de kuddes in dit gebied te spotten. Zodra het regenseizoen begint, start deze cyclus opnieuw.

Beste reistijd voor de Grote Trek

Wil je het spectaculairste deel van de migratie meemaken? Reis dan tussen juni en september naar het noorden van de Serengeti of naar Masai Mara. Om een oversteek te aanschouwen reis je naar de Mara-rivier, Talek-rivier of de Sand-rivier. 

Wil je de geboorte van de wildebeesten meemaken? Reis dan tussen januari en februari naar het zuiden van de Serengeti. In deze periode worden zo’n achtduizend wildebeesten per dag geboren. 

Wil jij de Grote Migratie tijdens je rondreis door Afrika meemaken? Bekijk hier het aanbod aan reizen naar Tanzania. 

Reizen Tanzania

Specialisten Tanzania

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors