Mount Kenya
8,5
9,0 Algemene ervaring
9,0 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
8,0 Wildlife

Mount Kenya

door Niels Posthumus

Mount Kenya is de hoogste berg van Kenia. Wandelingen naar de top voeren langs spectaculaire uitzichten op de besneeuwde top van de berg die 's middags altijd in de wolken hangt.

De dag op Mount Kenya heeft een vast patroon. Ze begint helder en koel in het donker. Dan neemt de zon het over op de hoogste berg van Kenia, tot aan het warme begin van de middag.

ZELF NAAR Mount Kenya?

Bekijk alle 10 reizen naar Mount Kenya

Onderaan de berg vormen zich dan wolken, die in de loop van de dag bezit nemen van de gehele 5.199 meter hoge vulkaan in ruste. 's Nachts lost het dikke wolkendak weer op, en begint de dag opnieuw stralend.

IJskap op de bergtop

Het is het prachtige ritme van de natuur, dat ook zo belangrijk is voor zo veel mensen. De wolken beschermen de ijskap van Mount Kenya, met elf kleine gletsjers op de bergtop, tegen de felle middagzon, die anders al het ijs binnen recordtijd zou doen smelten.

Het zou een ramp zijn. De Keniaanse bevolking is gebaat bij een blijvende en beperkte hoeveelheid smeltijs. De aanvoer voedt onder meer de belangrijkste rivier van het land, de Tana rivier.

Ruim twee miljoen Kenianen zijn direct afhankelijk van het smeltwater. Tachtig procent van alle elektriciteit in het land wordt opgewekt met behulp van hydrologische systemen in de Tana rivier.

Krimp door erosie

Ooit was Mount Kenya waarschijnlijk de hoogste berg van Afrika. Haar krater zou boven die van de zuidelijker gelegen Kilimanjaro hebben gelegen.

Erosie en andere slijtage hebben de berg aan de top echter wat doen krimpen. Het kostte Mount Kenya de titel van hoogste berg van Afrika, maar het maakt een beklimming naar één van haar toppen niet minder mooi.

Point Lenana

Verreweg de meeste klimmers halen het hoogste punt Batian niet. En net zo min de op één na hoogste top Nelion. Beide zijn alleen te bereiken door technisch getrainde klimmers met een goede uitrusting. Plezierwandelaars vertrekken richting Point Lenana op 4.985 meter.

Je kunt verschillende routes omhoog nemen. De snelste is de Naro Moru. Die voert nagenoeg recht omhoog. Het is de route met de minst spectaculaire uitzichten. Maar je bent wel in drie dagen op de top.

Chogoria en Sirimon route

Veel mensen maken overigens de fout té snel omhoog te willen. Zij moeten dat bekopen met hoogteziekte.

Mooier dan de Naro Moru is de Chogoria route, die je kunt combineren met de Sirimon route. Dat is een spectaculaire klim met prachtige panorama's. Over deze wandeling doe je wel vijf dagen.In totaal staan er acht verschillende wandelroutes op de berg uitgestippeld.

Deuren naar de bergtop

Op de lagere, vruchtbare hellingen van de berg wonen de Kikuyu en de Embu-volken. Beiden vereren de berg als de woonplaats van hun hoofdgod Ngai.

Mount Kenya is dus ook een soort Afrikaanse Olympus. Om contact te houden met hun god bouwen beide volken hun huizen met de deur richting de bergtop.

De meeste regen op de berg valt in het lange regenseizoen tussen maart en juni. Tussen oktober en december is het er ook erg nat.

Mount Kenya heeft de eer om zowel op de Unesco Werelderfgoedlijst te staan als op de Unesco lijst van natuurparken. Dat is niet veel plekken op de wereld gegeven.

Wat is er te doen in Mount Kenya?

 • Beklim Mount Kenya met een groep. Goed afdingen doet de prijs niet veel hoger uitkomen dan wanneer je alles zelf en in je eentje zou regelen. Mountain Rock Safaris is een goede optie.
 • Doe het toch zelf en beklim de berg via de Naro Moru, de populairste en gemakkelijkste van de zeven routes naar de bergtop. Gangbare alternatieven zijn de Sirimon en Chogoria routes.
 • Doe het anders dan anderen en vind je weg naar de top van Mount Kenya via de Burguret en Timau routes, die verder bijna niemand anders aflegt en ook een stuk lastiger zijn dan de Naro Moru.
 • Bezoek Mau Mau caves als je besluit de Naro Moru route te lopen. Je loopt vanuit het plaatsje Naro Moru zo naar deze indrukwekkende grotten toe.
 • Ga paardrijden of vissen bij de Naro Moru River Lodge ter afwisseling van al het lopen en klimmen.

Reizen Mount Kenya

Meer Mount Kenya

Reviews Mount Kenya

Big Five, beautiful scenery and interaction with Samburu tribes (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Femke Mooij op 12 november 2017

Rift valley, just North of Mount Kenya, is the land of the Samburu tribes, nomadic warriors who live in manyattas (huts). They live of the blood and milk of their cattle, mainly goats and camels. It is also the land of the Big Five and many more wildlife. You can drive in your own (or rented) car through Buffalo Springs NP or Samburu NP or go on an organized tour. In both cases yo have a good chance to see the Big Five very close. You can also see crocodiles, giraffe, several species of deer, and hundreds of different birds. We visited Samburu NP on our own with 3 young children. On our way we visited several traditional Samburu villages, where our children played with the Samburu children and as the chief showed us aal the huts and explained their way of live, which was very interesting.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Mount Kenya

 • beautiful scenery
 • helpful people
 • not touristic
 • wild life
 • camping

Minpunten Mount Kenya

 • 5-8 hours drive from Nairobi
 • national park fees
Ultieme tip: Sabache Camp, 25km North of Archers Post. Beautiful resort, managed by friendly Samburu people. Luxurious tents with private showers/ toilets, candlelight camp fire meals.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors