Tsavo West National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Tsavo West National Park

door Marleen de Keyzer

Natuurlijke waterbronnen, moerassen, wildbegroeide rotsen, glooiende grasheuvels en uitgestorven vulkanische pieken. De vruchtbare bodem van Tsavo West National Park heeft een filmisch decor aan landschappen gecreëerd, waar de beroemde ‘rode’ olifanten paraderen. Nijlpaarden badderen in Mzima Springs. Zwarte neushoorns grazen aan de voet van de Ngulia Hills. En vogels hun mooiste kleuren laten zien bij Lake Jipe.

Met maar liefst bijna tienduizend vierkante kilometer aan natuurgebied, is Tsavo West een van de grootste nationale parken van Kenia. Plak daar Tsavo East aan vast en we hebben een winnaar. Aan het einde van de negentiende eeuw plaatsten de ‘mensetende leeuwen’ haar al op de kaart. In de jaren tachtig deed de verwoestende stroperij daar nog een schepje bovenop, waardoor Tsavo West tegenwoordig een van de populairste safariparken is van Kenia.

ZELF NAAR Tsavo West National Park?

Bekijk alle 5 reizen naar Tsavo West National Park

Op safari in Tsavo West

Haar populariteit is niet voor niks. De afwisselende landschappen zorgen voor dramatische uitzichten. Vulkanische toppen rijzen op naast goudgele grasheuvels. Een stoffige, roodbruine zandweg leidt je ernaartoe. Alsof je zo een sprookje binnenwandelt.

Stel je dan eens voor dat er in dat decor een olifant staat. Een rode olifant! Want daar staat Tsavo West bekend om: olifanten die zich inzepen met het roodbruine zand en zo een roodachtige huid creëren. Heb je dan niet de perfecte foto te pakken?

Natuurlijk sluipt de rest van de Big Five er ook rond, net als cheeta’s, hyena’s, giraffen, zebra’s en wilde honden. De dichte begroeiing van het natuurgebied maakt het alleen lastig om de dieren te spotten. Wie hier wel écht goed zitten zijn vogelaars. Meer dan 600 vogelsoorten vliegen je hier zowat om de oren.   

Mzima Springs

Wie nijlpaarden wil zien badderen, gaat naar Mzima Springs in het westen van het park. Een haast ongelooflijke 250 miljoen zoet water spoelt hier elke dag ondergronds aan vanaf Chyulu Hills, dat omliggende steden als Mombasa van vers water voorziet. Vanaf de kijkruimte onder water zie je zelfs de vele vissen die in de groene oase leven. 

Lake Jipe

Als je vanaf Taveta de stoffige weg richting de zuidwestelijke grens van Tsavo West volgt, kom je uit bij een drinkplaats voor enorme kuddes olifanten. Lake Jipe wordt omgeven door riet en gevoed door de Kilimanjaro

Naast een olifantenwalhalla, is het zoetwatermeer op de Tanzaniaanse grens een paradijs voor vogelaars. Neem je verrekijker mee en spot de Afrikaanse schaarbek en dwergeend, zwarte reiger en bonte ijsvogel. Met een beetje geluk, verschijnen de toppen van de Kilimanjaro op de achtergrond van je foto.

Ngulia Rhino Sanctuary

Een andere ster in Tsavo West National Park is de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn, ernstig populair onder stropers. Om dit zeldzame lid van de Big Five te beschermen, is er aan de voet van de Ngulia Hills een opvangcentrum opgezet: Ngulia Rhino Sanctuary.

Waar het negentig vierkante kilometer grote reservaat in 1986 begon met slechts drie zwarte neushoorns, grazen er inmiddels meer dan tachtig. Toch is het lastig om ze te spotten, ze verstoppen zich graag achter dichtbegroeide struiken.

Zelf naar Tsavo West? Ga met Explorer Kenya

Wil jij op meerdaagse safari door Tsavo West, maar weet je niet goed welke tour of reisorganisatie je moet kiezen? Wij raden een privésafari met Explorer Kenya aan. Deze Oost-Afrikaanse touroperator is gevestigd in Nairobi en verzorgt allerlei compleet verzorgde safaritochten door Kenia. Het voordeel is dat ze dat ook doen per gebied, zodat je voor Tsavo West een aparte tour kan boeken. Zo heb je meer vrijheid! 

In een 4x4 met pop-up-dak haalt je op je chauffeur je op bij je hotel of het vliegveld. Hij spreekt goed Engels, heeft professionele ervaring als safarigids en zijn vergunning op zak. In de 4x4 heb je veel ruimte om te bewegen en zit je altijd aan het raam. Bovendien kan het dak open, waardoor je een nog beter uitzicht hebt op de dieren. Zitten ze te ver weg? Vraag dan aan je gids of je zijn verrekijker mag lenen.

Reizen Tsavo West National Park

Reviews Tsavo West National Park

Safari door Tsavo West National Park (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Annabel Knoester op 27 november 2018

Een safari door Tsavo West National Park is onbeschrijfelijk mooi! Het ruige en bergachtige landschap laat een kant van Afrika zien die ik alleen in de film Lion King heb gezien. Ga vooral 's ochtends vroeg (5.30u) je bed uit om de zonsopgang te bekijken want dan kan je de mooiste foto's maken. In Tsavo West National Park leven verschillende wilde dieren. Wanneer je een luipaard wil zien, heb je in dit park de meeste kans. Ook de neushoorn loopt hier rond dus je zou de Big 5 in dit park kunnen spotten. Helaas ben ik de neushoorn niet tegen gekomen, maar dan heb ik nog een goede reden om terug te gaan. Kortom, voor prachtige landschappen en het spotten van wilde dieren zit je perfect in het Tsavo West National Park.

Pluspunten Tsavo West National Park

  • Prachige landschappen
  • wilde dieren
  • aardige mensen
  • heerlijke safari

Minpunten Tsavo West National Park

  • wegen zijn niet altijd even goed
  • kan koud zijn in de ochtend
Ultieme tip: Overnacht in het Ngulia Safari Lodge en eet/drink samen met verschillende wilde dieren! Onbeschrijfelijk mooi!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Sharona de Bruijn op 11 november 2018

We hebben een geweldige ervaring gehad in tsavo West. Er waren veel soorten dieren te zien. Elk paar meter kon je wel iets waarnemen. We hebben overnacht in Ashnil Aruba lodge in een grote tent. Je kon alle dieren zoals apen, olifanten, krekels en leeuwen slechts meters van je tent vandaan horen. Als we dit nog een keer mochten mee maken zullen we hier zeker naar terugkeren.

Pluspunten Tsavo West National Park

  • Dieren
Ultieme tip: Ashnil Aruba lodge in de grote tenten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste park van Kenia (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Chris Barten op 10 december 2017

Tsavo-west vond ik echt het mooiste park van Kenia (natuurlijk is ieder park echt totaal verschillend) vooral door de compactheid en afwisselende landschap. Overal zag je dieren en de kleine weggetjes maakten het extra avontuurlijk. Wat mij betreft mag je dit park niet missen!

Ultieme tip: Rhino valley lodge heeft een geweldig uitzicht over de vallei. Tijdens ons verblijf zagen we olifanten, giraffes en apen gewoon tijdens ons ontbijt of de lunch.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors