Hell’s Gate National Park

Hell’s Gate National Park

door Niels Posthumus

Hell's Gate National Park is een plek waar je op een fiets, met de auto of lopend op safari kunt gaan. Het park centreert zich rond de krater van de slapende Mount Longonot vulkaan.

De naam Hell's Gate doet anders vermoeden, maar de vredigheid van het park negentig kilometer ten noordwesten van Nairobi is overweldigend. Natuurlijk, het landschap vol kloven, scheuren en vulkanische steenrotsen is ruig. Er leven leeuwen, cheeta's en luipaarden. Maar de stilte, het ruizen van de wind en de echo van je eigen voetstappen brengt je tot rust.

ZELF NAAR Hell’s Gate National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Hell’s Gate National Park

Njorowa Gorge

Hell's Gate is één van de drie parken in Kenia die je te voet mag verkennen. De populairste wandelroute is die door de Njorowa Gorge. Deze kloof is op plaatsen slechts enkele meters breed.

Het is een kronkelende, uitgesleten scheur in de rotsen. De geërodeerde rotswanden sluiten de hemel bijna voor je af. De kleurverschillen en erosieranden in de steen maken ze op het oog gelaagd.

Vulkanische rotsformaties

Vier uur wandel je. Het begin is glibberig. Je loopt door een half opgedroogde rivierbedding. Water stroomt in kleine watervallen van de rotswanden omlaag. Soms is het door thermische opwarming zo heet dat je er nauwelijks je handen onder kunt wassen.

Hoe verder je loopt tijdens de 24 kilometer lange wandeling, hoe meer begaanbaar het pad wordt. Aan het einde doemt de Central Tower op. Een enorme vulkanische rotsformatie. Een reusachtige stenen pilaar.

De Njorowa Gorge was het toneel van meerdere actiefilms, onder meer van Tomb Raider: Cradle of life.

Mount Longonot

Hell's Gate is met 68 vierkante kilometer een relatief klein park. De entreekosten zijn dan ook laag. Het park is onderdeel van de Grote Rift Vallei, die loopt van Syrië tot aan Mozambique. De 2780 meter hoge Mount Longonot vulkaan domineert het landschap.

Mount Longonot barstte voor het laatst uit rond 1860. Sindsdien is hij in diepe slaap en kun je zijn hellingen dus veilig beklimmen. De tocht naar de kraterrand is zwaar en steil, maar het uitzicht is het waard. Je kunt de topcirkel in drie uur rond lopen. De krater zelf is begroeid met laag woud.

Langs de kraterrand heeft poreuze lavasteen nieuwe rotsformatie gevormd. Deze zijn op veel plaatsen gescheurd. Uit de diepe spleten en gaten stijgt warme damp op: geisers.

Naivashameer

Vanaf de vulkaan zie je ten noorden van het Hell's Gate park het Naivasha meer liggen. Je stapt in een klein zeilbootje om je over het water te laten vervoeren.

Met een beetje geluk kom je een aantal nijlpaarden tegen. Papyrusriet wuift langs de oevers. Blauwe waterlelies staan in bloei.

Boven de open velden in de verte zie je reusachtige adelaars zweven, wachtend op hun prooi. Gieren cirkelen er achteraan, hopend op de overblijfselen van de vangst.

Fietssafari

Als je weer hebt aangemeerd, stap je misschien wel op je mountainbike. Want een heuse fietssafari behoort ook tot de mogelijkheden in het Hell's Gate park.

Blijf wel goed opletten. Ook op een fiets ben je het rapste dier ter wereld, de cheeta, nooit te snel af. En ook tegen leeuwen en luipaarden ben je al trappend kansloos.

Ga dus nooit op goed geluk het park in. Blijf in een veilige omgeving of neem een gids mee. Want anders kan het vredige park toch zomaar opeens veranderen in de hel uit haar naam.

Wat is er te doen in Hell's Gate National Park?

  • Fischer's tower is een 25 meter hoge pilaar van vulkanische steen. Hij is te vinden in het oosten van het park en is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Gustav Fischer.
  • Beklim de steilere bergwanden in het park. Huur hiervoor wel een lokale gids en instructeur in.
  • Bekijk hoe voorlopers van de mens al bijna anderhalf miljoen jaar geleden voorwerpen van lava als instrumenten en gereedschap gebruikten bij de Kariandusi Prehistoric Site.
  • Stap voor driehonderd euro in een hete luchtballon en geniet van het prachtig stille en buitengewoon mooie uitzicht. De prijs is relatief laag voor het maken van een ballonvaart.
  • Geniet van de prachtige schaduwen in het zandstenen ravijn van de Lower Gorge, ofwel Ol Njorowa. De wanden zijn grillig uitgesleten door waterstromen uit het verleden.

Reizen Hell’s Gate National Park

Foto's & video's Hell’s Gate National Park

Meer Hell’s Gate National Park

Specialisten Kenia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ghana kenner
Sponsors